Książka Niebo Na Talerzu. Kruche ciasteczka orzechowo - pomarańczowe

Niebo na talerzu

Książka Niebo Na Talerzu. Kruche ciasteczka orzechowo - pomarańczowe

Poradnik – Jak obrać pomidora ze skóry

Kulinarny blog

Poradnik – Jak obrać pomidora ze skóry

Pomidory kupione w sklepie, sprowadzane z zagranicy mają w większości bardzo twardą skórkę, która może nam popsuć smak całej potrawy. Warto więc przed dodaniem do potrawy pomidorów, pozbawić ich skórki. Pokażę Wam sposób w jaki sposób szybko i prosto pozbyć się skórki z pomidorów. Jak obrać pomidora ze skóry Pomidory nacinamy w postaci krzyża na jednym z wierzchołków. Następnie wkładamy go do miski i zalewamy gorącą wodą. Po ok. 50 sekundach wyjmujemy i zdejmujemy skórę. Odchodzi praktycznie sama.   Sprawdźcie sami, że obrane pomidory smakują znacznie lepiej. Jeśli jednak macie , to myślę że nie warto obierać ich ze skórki, bo stracą wtedy cały smak i aromat :) Post Poradnik – Jak obrać pomidora ze skóry pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Galette z persymoną i burakiem

FOOD2

Galette z persymoną i burakiem

Kawa espresso

Zajadam

Kawa espresso

Zapach Domu

"Dobre życie. Dieta i rozwój z coachem zdrowia" Agnieszka Mielczarek

"Dobre życie" czekało cierpliwie na swoją kolej na mojej półce. Żałuję, że czekało tak długo. Agnieszka Mielczarek, coach, miesiąc po miesiącu prowadzi ku zmianie. Wyznaje zasadę, że ideą coachingu jest wywołanie chęci zmiany. Właściwie nieważne, na jakim etapie jest czytelnik. Czy chce schudnąć, czy zadbać o samopoczucie, a może chce zmienić nawyki żywieniowe... Ważne, by chęć wprowadzenia zmiany wyszła poza zamiary, a przeszła w czyny :) A docelowo, by uszczęśliwiła! Agnieszka Milczarek pisze, że szczęścia nie można się nauczyć. Droga do niego to droga przez siebie. To przekonanie również wynika z idei coachingu.Podróż tę uatrakcyjniają przepisy Pascala Brodnickiego dobrane optymalnie na każdy miesiąc. 

Schab suszony w pończosze długodojrzewający

Z miłości do słodkości

Schab suszony w pończosze długodojrzewający

POLĘDWICZKA Z SOSEM PIECZARKOWYM

Z Majeczką w kuchni

POLĘDWICZKA Z SOSEM PIECZARKOWYM

Polędwiczkę możemy przygotować bardzo łatwym sposobem. Ale również bardzo łatwo jest ją przesuszyć i sprawić, że nie będziemy jej jedli z miłą chęcią. Jak więc zagwarantować sobie sukces, by ta którą przyrządzimy była wyśmienita? Przyrządźcie ją tak jak to robię ja, będzie pyszna, soczysta i niezwykle aromatyczna.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka płatków pomidorów suszonych1 łyżka soli2 łyżki olejusos:pół szklanki śmietany 30%20 dag pieczarek1/2 cebulikilka gałązek natki pietruszkisól, pieprzew. 1 łyżka mąkiWykonanie:Polędwiczkę nacieramy solą, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami. Odstawiamy do lodówki na min 3 godziny. Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem,pieczemy 30 minut w 180 st w przykrytym naczyniu, a następnie zmniejszamy temp na 140 st, pieczemy jeszcze 15 minut.Cały czas pod przykryciem. Sos: Cebule siekamy drobno, szklimy na oleju, dokładamy pieczarki pokrojone w plastry. Kiedy się zeszklą wlewamy śmietanę, dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem ok 10 minut, jeśli jest potrzeba zagęszczamy łyżką mąki.Upieczoną polędwiczkę kroimy w dość grube plastry, podajemy z sosem. 

Porady 40-latki

Jak spowolnić proces starzenia się?

 Co ma wpływ na proces starzenia się. Proces starzenia się to zjawisko, które dotyczy nas wszystkich. Obserwujemy je tak naprawdę już od momentu narodzin, bo z każdym dniem stajemy się przecież coraz starsi. I nawet na początku nam się to podoba. Każdy przeżyty dzień zbliża nas do magicznej 18 –stki i możliwości odpowiadania za własne […] The post Jak spowolnić proces starzenia się? appeared first on BettyPisze.pl - Kobieta kreatywna cieszy się życiem.

Marcinek

Zjem to

Marcinek

Proziaki. Pieczywo na sodzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proziaki. Pieczywo na sodzie

Puszysty suflet z naleśników + produkty marki Seitenbacher + rozdanie + kod zniżkowy na zakupy!

Poranek na słodko

Puszysty suflet z naleśników + produkty marki Seitenbacher + rozdanie + kod zniżkowy na zakupy!

CO Z TĄ WALKĄ? - wywiad z Arturem Szpilką

Bazyliowy Mus

CO Z TĄ WALKĄ? - wywiad z Arturem Szpilką

Dietetyczny blok czekoladowy

W zielonej kuchni

Dietetyczny blok czekoladowy

Lekka sałatka z orzechowym sosem

JAZZOWE SMAKI

Lekka sałatka z orzechowym sosem

Dziś miałam ochotę na lekką sałatkę. Taką, która przywoła wiosnę i sprawi, że poczuję słońce w sercu. Wystarczyło połączyć kilka prostych składników a efekt był murowany. Zima przestała mi być straszna.To jeden z tych ekspresowych przepisów, których smak zaskakuje i przywraca uśmiech. Jeśli lubicie świeże sałatki, to coś dla Was. Chrupkość warzyw, kremowy smak suszonych pomidorów, aromat masła orzechowego, to naprawdę dobra kombinacja. Sprawdza się na każdą okazję. Serdecznie polecam!Lekka sałatka z orzechowym sosem:- 3 głowy sałaty rzymskiej- 5 suszonych pomidorów- 3 łyżki zielonych oliwek- 0,5 długiego ogórka- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego- 1 łyżka octu balsamicznego- 1 łyżka wodySałatę pokroić w grubą kostkę, pomidory w plasterki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Dodać oliwki. Następnie w niewielkim kubku wymieszać masło orzechowe, sos sojowy,ocet i wodę. Warzywa wymieszać, polać sosem. Podawać z grzankami.Smacznego! 

Smalczyk z białej fasoli i cebulki prażonej

napiecyku

Smalczyk z białej fasoli i cebulki prażonej

Doskonały, wegetariański dodatek do pieczywa, najbardziej lubię go za smak i łatwość smarowania. Miękką, obraną fasolkę, wystarczy zmiksować z czosnkiem, oliwą i prażoną cebulą. Czasami, zamiast czosnku dodaję świeżo starty chrzan. Do pasty użyłam białej fasolki Jaś Karłowy ma przyjemny lekko słodki smak i namoczona, szybko się gotuje. Smalczyk dobrze się komponuje z chrupiącą, prażoną cebulką. W sklepie Galeria Herbat jest bardzo duży wybór przypraw i dodatków do smarowideł tj. suszony chrzan, czosnek, marchewka, pomidory, szczypiorek. Bardzo polecam Składniki 1 szkl. białej fasoli Jaś karłowy Plenus 3 łyżki cebulki prażonej Plenus 1 duży ząbek czosnku 2 – 3 łyżki oleju sezamowego Plenus lub miękkiego oleju kokosowego Plenus 1 łyżeczka soli Fasolkę dokładnie płukam, zalewam wodą i zostawiam na całą noc. Na następny dzień gotuję z solą do miękkości. Gotową przelewam zimną wodą. Za pomocą małego nożyka z fasoli ściągam skórkę. Do słoika daję fasolę, olej, połowę cebulki i zmiażdżony czosnek. Wszystko miksuję na gładką pastę. Na koniec do pasty dodaję resztę cebuli i wszystko mieszam. Pastę przechowuję w lodówce w szczelnie zamykanym słoiku. Smacznego  

Zdrowe nawyki w diecie – od czego zacząć?

Kuchnia Bazylii

Zdrowe nawyki w diecie – od czego zacząć?

Ruskie pierogi

Uwielbiam gotować

Ruskie pierogi

Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości

Smaczne Blogi

Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości

Lekki czekoladowo-pomarańczowy mus

Kuchenne szaleństwa

Lekki czekoladowo-pomarańczowy mus

Zdrowy koktajl ze szpinaku

Kulinarny blog

Zdrowy koktajl ze szpinaku

Niestety większość z Was nie przepada za szpinakiem. A należy wspomnieć, że jest on zdrowy i pełny, jakże ważnych pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szpinak zwiera w sobie m. in. potas, żelazo, kwas foliowy… więcej informacji o szpinaku znajdziecie TUTAJ. Przygotujemy zatem pełen właściwości zdrowotnych koktajl ze szpinaku i pomarańczy. Te ostatnie dostarczą nam bowiem witaminę C, która jest niezbędna jeśli chcemy wzmocnić odporność naszego organizmu. Dodatek miodu natomiast wzmocni naszą odporność, a przy okazji sprawi, że przygotowany koktajl będzie „zdrowo-słodki”. Zdrowy koktajl ze szpinaku – składniki spora garść szpinaku – ok. 100g łyżka miodu pomarańcz 3/4 szklanki wody mineralnej Zdrowy koktajl ze szpinaku – przygotowanie Zaczynamy od umycia szpinaku – zróbcie to dokładnie, bo może mieć w sobie piasek, a nie chcemy aby zgrzytał nam między zębami :) Pomarańczę obieramy ze skórki. Wszystkie składniki dodajemy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego! P.S. Zapomniałem dodać, że szpinak jest niskokaloryczny, więc koktajl idealnie nadaje się dla osób dbających o swoją sylwetkę. Post Zdrowy koktajl ze szpinaku pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Coś innego, coś nowego – sztuka!

OTWARTY HORYZONT

Coś innego, coś nowego – sztuka!

Kotlety schabowe w wersji light

Smaczne Blogi

Kotlety schabowe w wersji light

Hamburgery z wołowiną

Ania i Marcin Gotują

Hamburgery z wołowiną

Oponki serowe z ciepłymi malinami

Kuchnia Breni

Oponki serowe z ciepłymi malinami

Strogonow ze schabu i pieczarek

Magiczne życie Marty

Strogonow ze schabu i pieczarek

Strogonow w polskim wydaniu

Smaczne Blogi

Strogonow w polskim wydaniu

Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem )

Kuchnia na wzgórzu

Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem )

Puszysty sernik z rodzynkami

Kulinarny blog

Puszysty sernik z rodzynkami

Sernik zwykle kojarzy nam się z ciastem przygotowywanym przez nasze Babcie, smak tak przygotowanego sernika pamięta chyba każdy z nas. Znanych jest wiele przepisów na te proste i niezwykle smaczne ciasta. Serniki możemy urozmaicić dodatkiem bakali, przygotować go z kruszonką, cukrem pudrem albo lukrem. Nie ważne z jakiego przepisu przygotujemy sernik, każdy będzie się różnił odrobinę w smaku :) Sprawdźcie na poniższy przepis, na puszysty sernik z rodzynkami… z całą pewnością się Wam uda go przygotować i zachwyci wszystkich Waszych gości :) Puszysty sernik z rodzynkami – składniki 1 kg sera na sernik – polecam ser Włoszczowa – ciasto zawsze się uda 5 jajek szklanka cukru 200g masła łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe szklanka rodzynek Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Helio do posypania ciasta skórka z cytryny Puszysty sernik z rodzynkami – przygotowanie (tortownica 26 cm) Żółtka oddzielamy od białek, a następnie żółtka ubijamy z cukrem w misce nad gorącą wodą na gładki krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem z żółtek ucieramy z masłem i kolejno dodajemy budyń, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny. Jak uzyskamy gładką masę, stopniowo dodajemy ser i ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i bardzo delikatnie całość mieszamy. Dodajemy wcześniej namoczone i osuszone rodzynki, mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy go jeszcze w nim przez ok. 10 minut. Polewę czekoladową wkładamy na ok. 5 minut do gorącej wody i czekamy aż się rozpuści. Polewamy nią wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego! Post Puszysty sernik z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Makaron z czerwonym pesto

Dusiowa Kuchnia

Makaron z czerwonym pesto

Karmelowy

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

Tak nazwał swój przepis Gordon Ramsay w swojej najnowszej książce „Bread Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:) Nie znam osoby, która nie lubiłaby brownie. Te wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, jednym słowem – idealne. Polecam gorąco dla wszystkich wielbicieli czekolady:)Scroll down for recipe in EnglishNajlepsze brownie na świecie(15 -20 kawałków)Składniki:245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy175 g drobno zmielonego cukru lub cukru pudru125 g brązowego cukru4 duże jajka, rozbełtane rózgą2 łyżeczki ekstraktu z wanilii115 g mąki pszennejszczypta soli morskiej100 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej (opcjonalnie)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm.Umieść czekoladę i masło w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się woda (tak by nie dotykała spodem wody) i rozpuść mieszając od czasu do czasu. Możesz też podgrzać miskę z czekoladą i masłem w mikrofalówce (jeżeli wkładasz przykrytą, zostaw szczelinę dla uwalniającej się pary) przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.Zdejmij miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość.Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia.Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie dociśnij) i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.Wyjmij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je na kawałki i podawaj. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.Smacznego!English versionWorld’s best brownies(15-20 brownies)Ingredients:245 g dark chocolate, roughly chopped200 g butter, diced, plus extra for greasing175 g caster sugar125 g brown sugar4 large eggs, lightly beaten2 tsp vanilla extract115 g plain flourpinch of sea salt100 g dark chocolate, chopped into small chunks (optional)Preparation:Preheat the oven to 180°C. Grease and line a 30 x 23cm cake tin with baking parchment.Put the chocolate and butter into a large heatproof bowl set over a pan of gently simmering water (don’t let the bottom of the bowl touch the water underneath) and leave until melted, stirring occasionally. If you prefer, put the chocolate and butter into a heatproof bowl, cover (leaving a small air gap) and melt in the microwave on high for about 3 minutes, stirring occasionally.Remove from the heat and cool the chocolate down by whisking in the sugars using a balloon whisk. Add the eggs and vanilla extract and mix in with a wooden spoon until combined. Sift over the flour and salt and stir again until smooth and combined. Pour into the prepared tin, smoothing the top level.Bake for 35–40 minutes, rotating the tin halfway through baking.If you are adding the chocolate chunks, take the brownie out of the oven after 20 minutes and vigorously throw the chunks of chocolate at the half-baked brownie so they break the surface. Return to the oven for the remaining cooking time.Transfer the brownie to a wire rack and leave it to cool in the tin, then cut into squares before serving. Once cooled, the brownies will keep in an airtight container for up to a week.Enjoy!Artykuł Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny.