Delikatna pasta z makreli z jajkiem i suszonymi pomidorami

Taste-Eat

Delikatna pasta z makreli z jajkiem i suszonymi pomidorami

Szynka pieczona w mleczku kokosowym z koperkiem

Taste-Eat

Szynka pieczona w mleczku kokosowym z koperkiem

Propozycja na weekendowy obiad dla całej rodziny. Miękka pieczona szynka w pysznym delikatnym sosie, idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami czy kaszą. My wcinaliśmy ją 3 dni:)))Składniki:- 1 kg szynki wieprzowej- 5 małych cebul- 2 ząbki czosnku- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)- pęczek koperku- mąka do obtaczania- czosnek granulowany- słodka papryka w proszku- szczypta gałki muszkatołowej- sól i cukier- olej rzepakowy do podsmażenia- łyżeczka masłaSzynkę umyłam, oczyściłam i pokroiłam w cienkie plastry (max. 1 cm). Pozostałe "ścinki" mięsa włożyłam do woreczka i zamroziłam, będą idealną bazą do zupy czy bulionu.Mięso oprószyłam słodką papryką i granulowanym czosnkiem, doprawiłam solą i pieprzem i wstawiłam do lodówki na 2-3 godziny.Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.Mięso obtoczyłam w mące o obsmażyłam z obu stron na oleju rzepakowym. Cebulę pokroiłam w pióra i zeszkliłam na oleju zmiękczając ją odrobiną soli. Na koniec dodałam drobno posiekany czosnek i całość razem podsmażałam do momentu uwolnienia się aromatu czosnku. Całość zalałam mleczkiem kokosowym, dodałam gałkę muszkatołową, lekko podgotowałam, na koniec dodałam posiekany koperek. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne nasmarowałam niewielką ilością masła, ułożyłam w nim warstwowo mięso i całość zalałam powstałym sosem z cebulką. Całość szczelnie przykryłam folią aluminiową (to naczynie mam akurat bez pokrywy) i zapiekałam przez ok. 70-80 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg i zdjęłam folię.Oczywiście czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa, najlepiej więc sprawdzać jego miękkość w trakcie pieczenia.

Zupa krem z pomidorów wszelakich

Taste-Eat

Zupa krem z pomidorów wszelakich

A dziś propozycja na łatwą i szybką zupę krem z pomidorów. Jak dla mnie idealna na tę porę roku, rozgrzewająca i sycąca:)Składniki:- 5 suszonych pomidorów + 2 łyżki zalewy- 2 duże pomidory malinowe- 2 duże pomidory śliwkowe- 1 duża marchew- 1 mała pietruszka- kawałek bulwy selera- 1 mały por- 2 listki laurowe- 2 ząbki czosnku- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego- 2 łyżki oliwy z oliwek- cukier, sól i pieprz do smaku+ do podania: natka pietruszki i groszek ptysiowyWarzywa umyłam, obrałam i pokroiłam (marchew, pietruszkę i selera w mniejsze kawałki, pozostałe warzywa w większe). Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki, ja jednak ten etap pominęłam:). W teflonowym garnku rozgrzałam oliwę z oliwek po czym wrzuciłam do niego wszystkie warzywa wraz z suszonymi pomidorami i zalewą oraz listkami laurowymi. Całość delikatnie podsmażyłam na niewielkim ogniu. Następnie dodałam posiekane ząbki czosnku i dalej podsmażałam do momentu uwolnienia się aromatu czosnku. Zawartość garnka zalałam litrem wody i dusiłam na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut, kilka minut przed końcem duszenia dodałam koncentrat pomidorowy.Całość zmiksowałam na gładki krem, a następnie przetarłam przez gęste sito- w ten sposób pozbyłam się resztek niezmiksowanych skórek i ziaren z pomidora (w razie potrzeby można go nieco rozrzedzić wodą, należy wtedy ponownie zagotować zupę). Krem ponownie wlałam do garnka, podgrzałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak- cukrem:), bo świetnie podkręca smak pomidorów (dałam go niewiele, ok. pół łyżeczki).Podałam z posiekaną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym.

Makaron pomidorowy z pesto z pietruszki i mozzarelli

Taste-Eat

Makaron pomidorowy z pesto z pietruszki i mozzarelli

Kolejna wersja szybkiego bezmięsnego makaronu, do zrobienia w zaledwie 10 minut:).Składniki:- 1 porcja pomidorowego makaronu spaghetti (kupiłam w Lidlu)- pół kulki mozzarelli- 1 pęczek natki pietruszki-1/4 szkl. oliwy z oliwek- 2 ząbki czosnku- garść nasion słonecznika- szczypta soliMakaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie. Natkę pietruszki, mozzarellę, oliwę, czosnek,  szczyptę soli i połowę lekko podprażonych ziaren słonecznika niezbyt dokładnie zmiksowałam w blenderze. Makaron wraz z sosem wymieszałam na patelni, całość delikatnie podgrzewałam aż czosnek uwolni swój aromat. Na koniec oprószyłam pozostałą częścią słonecznika i gotowe.

Szybki makaron z suszonymi pomidorami, czosnkiem i cebulką

Taste-Eat

Szybki makaron z suszonymi pomidorami, czosnkiem i cebulką

Kremowa zupa fasolowa z boczkiem i chorizo

Taste-Eat

Kremowa zupa fasolowa z boczkiem i chorizo

Zrobiło się zimno i o niczym tak nie marzę jak o gęstej, kremowej zupie o posmaku wędzonki. Fasola, boczek i smak chorizo to według mnie połączenie idealne... i od razu robi się cieplej:)Składniki:- ok. 1,5 szkl. suchej fasoli- 40 dkg wędzonego boczku- 20 dkg kiełbasy chorizo- 4 średnie marchewki- 1 średnia pietruszka- 1 mały por- 1 czerwona papryka- kawałek bulwy selera- 2 cebule dymki- natka pietruszki- 2 ząbki czosnku- 3 łyżeczki majerankuFasolę namoczyłam przez noc w wodzie. Następnego dnia odlałam wodę, fasolę przepłukałam pod bieżącą wodą po czym ugotowałam do miękkości w świeżej wodzie, do której dodałam skórki z boczku. Wodę osoliłam dopiero pod koniec gotowania. W trakcie gotowania fasoli przygotowałam pozostałe składniki. Cebulę pokrojoną w kostkę, boczek w paseczki a chorizo pokrojoną w plasterki podsmażyłam w teflonowym garnku, na koniec dodałam drobno posiekany czosnek. Następnie dodałam pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszkę i seler), chwilę wszystko razem podsmażyłam i zalałam ok. 1 litrem wody. Po 10 minutach dodałam kolejną partię pokrojonych warzyw (ziemniaki, pora i paprykę), dolałam odrobinę wody i majeranek, i gotowałam aż ziemniaki zmiękną.Z ugotowanej fasoli wyłowiłam skórki z boczku, które wylądowały w koszu. Część fasoli (ok. 1 szkl) zmiksowałam wraz z wywarem na gęsty krem, pozostałą część dodałam wraz z wywarem do garnka z mięsem i warzywami. Całość razem zagotowałam i zagęściłam kremem z fasoli. Na koniec dodałam posiekaną natkę pietruszki i gotowe:)Zupa nie wymagała żadnego doprawiania, była dostatecznie słona dzięki wywarowi z fasoli, a sporej dużej pikantności nadała jej kiełbasa chorizo, ale w razie potrzeby trzeba dosmaczyć solą i pieprzem.

Domowy bulion warzywny jako baza do innych dań

Taste-Eat

Domowy bulion warzywny jako baza do innych dań

Witam serdecznie po długiej przerwie:). Chyba mogę już powiedzieć, że wracam do blogowania i postaram się bywać tu regularnie i wrzucać jakieś nowe przepisy. Przez ostatnie miesiące dość mocno doskwierał mi brak czasu, ale teraz sytuacja uległa lekkiej zmianie i postanowiłam się nieco poprawić:)Bardzo często zostają mi resztki warzyw, bo mam tendencję kupowanie ich nieco więcej. Wolę, by mi zostały niż gdyby miało ich zabraknąć. Często takie pojedyncze sztuki mam w zamrażarce i czasem nazbiera się tego tyle, że spokojnie można z nich wyczarować coś pysznego. Przeważnie gotuję na nich pomidorową, ale tym razem postanowiłam ugotować bulion, który będzie zawsze pod ręką jako baza do innych dań.Składniki:- 3 marchewki- 2 pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- kawałek bulwy selera- pół pora + wszystkie liście- 1 duża cebula- natka pietruszki- 2-3 ząbki czosnku- 2 listki laurowe- 2 ziela angielskie- kilka ziaren czarnego pieprzu- sól i pieprzWszystkie warzywa dokładnie umyłam i obrałam. Cebulę pokroiłam w grube plastry i opaliłam na teflonowej patelni, na koniec dodałam do niej czosnek, by się lekko zrumienił.Do garnka wlałam ok. 2 litry wody, wrzuciłam wszystkie warzywa i zioła (z wyjątkiem natki pietruszki, którą dodałam na ostatnie 10 minut) i wszystko razem gotowałam na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 godziny (w razie potrzeby można dolać wody w trakcie gotowania). Być może to zbyt długo, ale lubię gdy cały smak i zapach warzyw wyląduje w bulionie, a warzywa zostaną niemalże bez smaku.Bulion przecedziłam przez gęste sito i postawiłam na małym ogniu. Doprawiłam lekko solą i pieprzem i jeszcze wrzący przelewałam do słoików, by szybko je zawekować. Słoiki zakręciłam i odwróciłam do góry dnem, tak pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Ważne, by słoiki były czyste, wyparzone i dobrze wysuszone.Taki bulion spokojnie zaczeka na swoją kolej bez obawy, że się zepsuje, a wykorzystać go można dosłownie do wszystkiego. Może być bazą do zupy czy sosu, ale też można na nim udusić mięso czy podlać nim mięso pieczone w piekarniku.

Zupa krem z cukinii z drobiowymi grzankami

Taste-Eat

Zupa krem z cukinii z drobiowymi grzankami

Szybki makaron razowy z suszonymi pomidorami i twarogiem

Taste-Eat

Szybki makaron razowy z suszonymi pomidorami i twarogiem

Lekki sos pomidorowy na bazie jarzyn i suszonych pomidorów

Taste-Eat

Lekki sos pomidorowy na bazie jarzyn i suszonych pomidorów

Lekki obiad sezonowy- indyk z bobem i cukinią

Taste-Eat

Lekki obiad sezonowy- indyk z bobem i cukinią

Pyszny i gęsty sos z suszonych pomidorów i cukinii - bez śmietany i mąki

Taste-Eat

Pyszny i gęsty sos z suszonych pomidorów i cukinii - bez śmietany i mąki

Pasta kanapkowa z czarnej fasoli od Symbio i suszonych pomidorów

Taste-Eat

Pasta kanapkowa z czarnej fasoli od Symbio i suszonych pomidorów

Zupa krem z młodej włoszczyzny i suszonych pomidorów

Taste-Eat

Zupa krem z młodej włoszczyzny i suszonych pomidorów

Sałatka z łososiem i duszoną cebulką

Taste-Eat

Sałatka z łososiem i duszoną cebulką

Młoda kapusta z szynką i włoszczyzną

Taste-Eat

Młoda kapusta z szynką i włoszczyzną

Pulpety rybne  z płatkami gryczanymi od Symbio w białym sosie z cukinii

Taste-Eat

Pulpety rybne z płatkami gryczanymi od Symbio w białym sosie z cukinii

Zupa krem z zielonych warzyw ( wersja 2) z ekspandowanym orkiszem i orzechami makadamia od Symbio

Taste-Eat

Zupa krem z zielonych warzyw ( wersja 2) z ekspandowanym orkiszem i orzechami makadamia od Symbio

Bitki wołowe z cebulką

Taste-Eat

Bitki wołowe z cebulką

Makaron penne w śmietanowym pesto

Taste-Eat

Makaron penne w śmietanowym pesto

Pulpety drobiowe w porach z fasolą Mung od Symbio

Taste-Eat

Pulpety drobiowe w porach z fasolą Mung od Symbio

Tosty z pieczarkami i zielonym pesto z orzechami od Symbio

Taste-Eat

Tosty z pieczarkami i zielonym pesto z orzechami od Symbio

Szynka duszona z warzywami z makaronem od Symbio

Taste-Eat

Szynka duszona z warzywami z makaronem od Symbio

Weekendowy omlet ze szpinakiem i pieczarkami

Taste-Eat

Weekendowy omlet ze szpinakiem i pieczarkami

Pasta kanapkowa z ciecierzycy i zielonego pesto z orzechami pini od Symbio

Taste-Eat

Pasta kanapkowa z ciecierzycy i zielonego pesto z orzechami pini od Symbio

Surówka niedzielna z czerwonej kapusty

Taste-Eat

Surówka niedzielna z czerwonej kapusty

Lekkie pulpety z Quinoa od Symbio w sosie z suszonych pomidorów

Taste-Eat

Lekkie pulpety z Quinoa od Symbio w sosie z suszonych pomidorów

Lekka pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Taste-Eat

Lekka pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Nuggetsy pieczone w orzechach od Symbio

Taste-Eat

Nuggetsy pieczone w orzechach od Symbio

Lekki gulasz wiosenny po chłopsku

Taste-Eat

Lekki gulasz wiosenny po chłopsku