niedziela, 14 lutego 2016

Szynka pieczona w mleczku kokosowym z koperkiem


Propozycja na weekendowy obiad dla całej rodziny. Miękka pieczona szynka w pysznym delikatnym sosie, idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami czy kaszą. My wcinaliśmy ją 3 dni:)))

Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 5 małych cebul
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- pęczek koperku
- mąka do obtaczania
- czosnek granulowany
- słodka papryka w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i cukier
- olej rzepakowy do podsmażenia
- łyżeczka masła

Szynkę umyłam, oczyściłam i pokroiłam w cienkie plastry (max. 1 cm). Pozostałe "ścinki" mięsa włożyłam do woreczka i zamroziłam, będą idealną bazą do zupy czy bulionu.
Mięso oprószyłam słodką papryką i granulowanym czosnkiem, doprawiłam solą i pieprzem i wstawiłam do lodówki na 2-3 godziny.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
Mięso obtoczyłam w mące o obsmażyłam z obu stron na oleju rzepakowym. Cebulę pokroiłam w pióra i zeszkliłam na oleju zmiękczając ją odrobiną soli. Na koniec dodałam drobno posiekany czosnek i całość razem podsmażałam do momentu uwolnienia się aromatu czosnku. Całość zalałam mleczkiem kokosowym, dodałam gałkę muszkatołową, lekko podgotowałam, na koniec dodałam posiekany koperek. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne nasmarowałam niewielką ilością masła, ułożyłam w nim warstwowo mięso i całość zalałam powstałym sosem z cebulką. Całość szczelnie przykryłam folią aluminiową (to naczynie mam akurat bez pokrywy) i zapiekałam przez ok. 70-80 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg i zdjęłam folię.
Oczywiście czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa, najlepiej więc sprawdzać jego miękkość w trakcie pieczenia.


2 komentarze:

  1. ciekawa propozycja na obiad :) dania z piekarnika często u mnie goszczą :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Wasze opinie :)