Cukierenka

Muffinki sernikowe z suszonymi wiśniami

Ostatnio znalazłam w sklepie suszone wiśnie, nie często je widuję więc zaraz wylądowały w koszyku z myślą o jakimś babeczkowym wypieku. Traf chciał że niedługo po tym zakupie wpadł mi w ręce przepis na te właśnie babeczki. Puszyste, lekkie muffinki których słodycz przełamują kwaśne kawałeczki suszonych wiśni. Bardzo, bardzo smaczne. Co mają wspólnego z sernikiem ? Otóż biały ser jest ich głównym składnikiem, ciasto ma wyraźny zapach i lekki posmak sera ale daleko im do wilgotnego, gęstego sernika.

Muffiny z karmelizowaną cebulą

Cukierenka

Muffiny z karmelizowaną cebulą

Cukierenka

Bezglutenowe babeczki z masła orzechowego, bananów nadziewane nutellą

Dziś przedstawiam bardzo ciekawy i niezwykle smaczny przepis.  Łatwe w przygotowaniu, puszyste, umiarkowanie słodkie babeczki zawładną sercami ( albo raczej podniebieniem) wszystkich amatorów masła orzechowego i bananów oraz nutelli. Babeczki przygotowywane są z zaledwie kilku składników a rezultat jest oszałamiający. No i gdybym nie wiedziała że nie zawierają mąki nie uwierzyłabym. Przepis znalazłam na tej stronie. Koniecznie musicie go wypróbować. Polecam :)Składniki na 12 babeczek:270g masła orzechowego 2 małe banany2 jajka1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka octunutellaposiekane orzeszki (niekoniecznie)Nagrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do blendera wrzuć masło orzechowe i banany, zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj po jednym jajku, za każdym razem miksując, aby powstała gładka masa. Na koniec dodaj sodę i ocet, i jeszcze raz wymieszaj. Masa będzie dość gęsta i klejąca możesz pomóc sobie łyżką.Gotowe ciasto wyłóż na dno papilotek. Następnie nałóż po kopiastej łyżeczce nutelli i przykryj znowu masą z orzeszków ziemnych. Można oprószyć posiekanymi orzeszkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 - 15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj je lekko wykałaczką jeżeli będzie sucha babeczki są gotowe.  Smacznego :)Przepis w j. agnielskim  Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Kokosowe muffiny z białą czekoladą i żurawinami

Cukierenka

Kokosowe muffiny z białą czekoladą i żurawinami

Mini babeczki z ciasta filo nadziewane szpinakiem i serem feta

Cukierenka

Mini babeczki z ciasta filo nadziewane szpinakiem i serem feta

Owsiane muffiny z bananem, jabłkiem, żurawiną, nerkowcami i szczyptą cynamonu

Cukierenka

Owsiane muffiny z bananem, jabłkiem, żurawiną, nerkowcami i szczyptą cynamonu

Lubicie owsiankę ? Ja bardzo. Parująca, gęsta owsianka to moje ulubione śniadanie. Problem z tym, że najbardziej smakuje mi ugotowana na wolnym ogniu. Lubię powoli ją mieszać i przyglądać się jak stopniowo gęstnieje. Niestety na takie relaksujące śniadanka czas jest tylko w weekendy. Wiem, wiem można owsiankę przygotować szybciej, ale niezbyt przepadam za owsiankami zalewanymi wrzątkiem czy z mikrofali. Jak tylko upiekłam te muffiny to uznałam je za doskonały zamiennik takiej "mojej" owsianki. Są wilgotne, gęste z wyraźnie wyczuwalnym smakiem płatków owsianych (wystarczy spojrzeć na proporcje :) ), umiarkowanie słodkie i na dodatek wypełnione samymi smakołykami. W muffinach tych można znaleźć i kawałeczek jabłka, suszoną żurawinę czy chrupiący orzeszek. Teraz wystarczy tylko wieczorem upiec babeczki a rano przed podaniem odrobinę je podgrzać i mamy idealną owsiankę... Polecam zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły ...Przepis znalazłam na blogu Eat Good 4 Life czyli odżywiaj się zdrowo. Tyle informacji już chyba wystarczy by oddać całą wspaniałość tych muffinek. Polecam :)Składniki na 12 - 14 dużych muffinek:2 przejrzałe banany 1 jajko60 ml oleju rzepakowego75 ml mleka165g cukru2 małe jabłka130g mąki pełnoziarnistej170g płatków owsianych3 łyżeczki proszku do pieczenia45g orzechów nerkowca (oryginalny przepis podaje orzechy włoskie ale nie miałam więc zamieniłam na nerkowce)45g suszonej żurawinyszczypta cynamonuNastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Do miski wrzuć banany rozgnieć je na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko, olej mleko i wymieszaj. Odstaw na później. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon.Jabłka obierz za skóry, wydrąż gniazda nasienne i pokrój jabłka na małe kawałeczki. Orzechy nerkowca posiekaj na mniejsze kawałeczki. Do miski z suchymi składnikami wlej mokre składniki, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Następnie dodaj kawałeczki jabłek, posiekane orzechy oraz żurawinę. Wymieszaj. Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Przed wyjęciem muffinek nakłuj je patyczkiem jeżeli będzie suchy to czas wyjmować muffiny z piekarnika. Gotowe muffiny przełóż na kratkę do wystudzenia. Nie jedz gorących bo możesz poparzyć się owocami.Smacznego :)Po przepis w j. angielskim zapraszam tutaj.  Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Makowe babeczki z marcepanem

Cukierenka

Makowe babeczki z marcepanem

Migdałowe babeczki z kremem z serka mascarpone

Cukierenka

Migdałowe babeczki z kremem z serka mascarpone

Muffiny piernikowo - bananowe

Cukierenka

Muffiny piernikowo - bananowe

Bananowe muffiny pojawiają się dosyć regularnie na moim blogu :) Inspiracją do ich przygotowania są zwykle zalegające w misie na owoce przejrzałe banany. Były już muffiny bananowo - czekoladowe, cytrynowe, z otrębami... Dziś jednak postanowiłam nadać im świątecznego charakteru stąd muffiny piernikowe na które przepis znalazłam tutaj. Muffiny były wyśmienite, ciemne, wilgotne, bardzo aromatyczne. Jak na piernikowe przystało udekorowałam je lukrem, a  żeby były jeszcze bardziej wyraziste w smaku obsypałam je posiekanym kandyzowanym imbirem. No i uwaga były pieczone z użyciem pełnoziarnistej mąki i bez dodatku jajek. Polecam :) Składniki na 12-16 muffinek *:130g pełnoziarnistej mąki175g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 i 1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej1/2 łyżeczki mielonych goździkówszczypta gałki muszkatołowej90g cukru dark Muscovado3 banany (około 275g bananów ważonych bez skóry)145g melasy112g maślanki4 łyżki oleju rzepakowego *część ciasta upiekłam w kartonowych foremkach (4) a część w tradycyjnych papilotkach (8)Nastaw piekarnik na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do dużej miski wsyp mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir, cynamon, przyprawę piernikową, goździki, gałkę muszkatołową wymieszaj i odstaw na bok.Banany rozgnieć widelcem na papkę i wrzuć do miseczki. Dodaj cukier, melasę, maślankę i olej. Wymieszaj wszystkie mokre składniki. Następnie przełóż mokre składniki do mieszanki składników suchych i wymieszaj. Wymieszaj na tyle aby wszystkie składniki się połączyły. Przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 - 25 minut aż patyczek wetknięty w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Odstaw na kratkę do przestudzenia. Przygotuj lukier.Składniki na lukier:białko jajkaokoło połowy szklanki cukru pudruposiekany kandyzowany imbir  Białko i cukier umieść w miseczce i za pomocą łyżki mieszaj aż powstanie umiarkowanie gęsta, biała masa. Udekoruj lukrem przestudzone babeczki i obsyp posiekanym kandyzowanym imbirem. Babeczki można podawać oblane czekoladą, oprószone cukrem pudrem lub zajadać ja ot tak po prostu. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Miętowe bałwanki

Cukierenka

Miętowe bałwanki

Mini quiche w wersji light

Cukierenka

Mini quiche w wersji light

Piernikowe bułeczki nadziewane śliwkowymi powidłami

Cukierenka

Piernikowe bułeczki nadziewane śliwkowymi powidłami

Lemon meringue cupcakes, czyli babeczki nadziewane cytrynowym kremem przykryte puszystą bezą

Cukierenka

Lemon meringue cupcakes, czyli babeczki nadziewane cytrynowym kremem przykryte puszystą bezą

Cynamonowe muffiny z cukinią, marchewką i żurawiną

Cukierenka

Cynamonowe muffiny z cukinią, marchewką i żurawiną

Czekoladowe mini serniczki w ciasteczkowych miseczkach

Cukierenka

Czekoladowe mini serniczki w ciasteczkowych miseczkach

Kupiłam wiaderko mielonego twarogu i czekałam na inspirację. W związku z tym, ze na blogu pojawiły się już mini serniczki dżemem , kokosowe, marcepanowe na spodzie z nutelli i cytrynowe postawiłam na czekoladę. Był to strzał w dziesiątkę. Czekoladowe mini serniczki były przepyszne. Miseczki w których umieściłam serową masę zrobiłam z popularnych w Irlandii ciasteczek Bourbon - czekoladowych przekładanych czekoladowym kremem. Miseczki były chrupiące, dobrze trzymały zawartość a nadzienie było aksamitne, kremowe, delikatnie czekoladowe. Polecam :)Składniki na 12 miseczek:400g ciasteczek czekoladowych przekładanych czekoladowym kremem (użyłam ciasteczek Bourbon)90g masłaPiekarnik nagrzej do 200C.  Ciasteczka umieść w blenderze i zmiksuj na drobne okruchy. Masło rozpuść i wlej do pokruszonych ciasteczek. Wymieszaj tak aby wszystkie okruchy były lekko wilgotne.  Przygotuj formę na muffiny. Aby ułatwić sobie pracę  z późniejszym wyjmowaniem gotowych mini serniczków gniazda formy można najpierw wyłożyć papilotkami. Do każdego z gniazd metalowej formy na muffiny wysp około 2 kopiastych łyżek okruszyn. Następnie ubijaj je palcami lub spodem łyżeczki aby utworzyły coś na kształt miseczek. Staraj się rozdzielić całą masę pomiędzy gniazda formy. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz miseczki około 10 - 15 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok do przestudzenia. W czasie kiedy miseczki się studzą przygotuj nadzienie.Składniki na nadzienie:600g mielonego twarogu2 jajka2 łyżki kakao2 łyżki cukru waniliowego6 łyżek cukru2 łyżeczki kaszy mannyWszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Za pomocą łyżki przełóż masę do przygotowanych w formie na muffiny miseczek i wstaw z powrotem do piekarnika. Jeżeli pozostanie Ci nadmiar masy serowej wlej ją do ramekina i upiecz. Zaręczam że tak upieczona masa będzie również świetnie smakować.  Piecz około 20 minut aż masa serowa się zapiecze i nie będzie się trząść przy poruszaniu formą.Odstaw formę na bok do przestudzenia babeczek. Następnie wstaw formę  z serniczkami do lodówki do całkowitego wystudzenia. Zimne serniczki wyjmij z formy. Jeżeli użyłeś/aś papilotek nie będzie to specjalne trudne, w przeciwnym wypadku musisz posłużyć się nożem. Nożem dokładnie okrój serniczki z boków jak najbliżej formy i delikatnie podważaj od spodu wtedy bez problemu ciasteczka odskoczą od spodu formy i dadzą się w całości wyjąć. Serniczki przed podaniem najlepiej przechowywać w lodówce. Gotowe serniczki można udekorować czekoladkami. Swoje obsypałam czekoladowymi gwiazdeczkami.   Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Dyniowe muffiny z mascarpone

Cukierenka

Dyniowe muffiny z mascarpone

Mini pumpkin pie

Cukierenka

Mini pumpkin pie

Długo zastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę pumpkin pie. Ciasto dyniowe ? Placek dyniowy ? Tarta dyniowa ?? Ta ostatnia najbardziej by pasowała, ale jednak zdecydowałam się na zachowanie nazwy pie. Poszukując różnic między pajem a tartą natknęłam się nad jedną zasadniczą. Paj jest zwykle pieczony w głębokim naczyniu, tak aby cienka warstwa ciasta utrzymała jak najwięcej nadzienia. Podczas gdy tarta jest płytka, wypełniona stosunkowo cienką warstwą nadzienia. Ciasto na paj pełni bardziej funkcję utrzymania zawartości i nie może nią nasiąknąć, podczas gdy ciasto tarty musi bardziej współgrać smakowo z nadzieniem. No więc zostałam przy paj i to dyniowym. Ciastem które w Ameryce Północnej jest nieodzownym elementem posiłku w Święto Dziękczynienia. A że sezon na dynie ciagle otwarty postanowiłam wypróbować przepis Anny Olson na ten przysmak. Od razu powiem, że dla zachowania konwencji mojego bloga przygotowałam to ciasto w wersji mini. O ile przepis na nadzienie dyniowe jest wiernym  odzwierciedleniem oryginalnego przepisu (ok zmniejszyłam ilość o połowę, bo wyszłoby za dużo) to na ciasto trochę zmieniłam (zamiast podzielić rodzaje mąki pól na pół użyłam tylko pełnoziarnistej). Anna Olson reprezentuje nurt kucharzy pedantów, bardzo precyzyjnie podaje listę składników i tłumaczy czym skutkuje odejście od zaleconej przez nią normy. Jej sposób pieczenia to dla mnie zupełna przeciwwaga dla techniki Nigelli Lawson, która wszystko robi "na oko". Przygotowując więc wypiek na bazie przepisu Anny Olson, równocześnie go zmieniając, trochę się boję, że wprowadzone przeze mnie zmiany powodują że mój wypiek zupełnie odbiega od oryginału.  No, ale wracając do przepisu. Te paje dyniowe można albo polubić od pierwszego kęsa albo nie. Ciasto jest chrupkie, absolutnie nie gumowe, przygotowane z mąki pełnoziarnistej a nadzienie kremowe bardzo aromatyczne za sprawą wielu dodanych przypraw z lekko wyczuwalnym smakiem i teksturą dyni.Składniki na ciasto na 12 mini pai:125 ml zimnego, niesolonego masła290 ml pełnoziarnistej mąki2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli1 jajko1 łyżka zimnej wody1 łyżka soku z cytryny lub białego octuZimne masło posiekaj na małe kawałki i odstaw na 30 minut.W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj masło i wymieszaj palcami aż powstanie masa przypominająca grubą kaszę.W osobnym naczyniu wymieszaj jajko z wodą i sokiem z cytryny. Wlej do ciasta i wymieszaj rękami aż masa zacznie sklejać się w kulkę.Uformuj z ciasta kulę zawiń w folię plastikową i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Moje zrobiłam dzień wcześniej i przechowałam przez noc w lodówce.Przed przygotowaniem paja wyjmij ciasto z lodówki na pół godziny przed wałkowaniem.Nadzienie:250 ml pure z dyni150 ml słodzonego mleka skondensowanego1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki imbiru w proszku1/8 łyżeczki przyprawy piernikowej1/8 łyżeczki mielonych goździkówszczypta gałki muszkatołowej60 ml śmietany 30% do ubijania2 małe jajkaNastaw piekarnik na 190C.Oprósz blat kuchenny mąką i wyłóż schłodzone ciasto. Przez chwilę pougniataj je palcami aby lekko zmiękło, następnie rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów. Jeżeli ciasto będzie pękać na brzegach w czasie wałkowania zagarniaj je rękami i lekko przygniataj, jeżeli w środku wałkowanej powierzchni oderwij kawałeczek ciasta z brzegu i wypełnij szparę. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kółeczka. Odpowiednie do wielkości naczynia, w którym zamierzasz piec.Do pieczenia użyłam silikonowej  formy z 6 otworami. Można użyć ramekinów. Do formy lub ramekina wkładaj wycięte z ciasta kółeczka i wstaw do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie przygotuj nadzienie.Wszystkie składniki na nadzienie: pure z dyni, mleko, przyprawy i śmietanę włóż do misy miksera i zmiksuj aż utworzą jednolitą masę. Tak przygotowane nadzienie wlej do schłodzonych miseczek z ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 30 minut. Piecz aż ciasto lekko się zarumieni a nadzienie zastygnie, czyli nie będzie się trząść w czasie ruszania formą.Jeżeli z podanego przepisu chcesz przygotować jedna dużą porcję ciasta to: rozwałkuj ciasto do 6 milimetrów grubości, wyłóż nim głęboką formę na paja a ilość nadzienia podwój. Piecz około 40 minut.Mini paje lub duży paj muszą być wystudzone do temperatury pokojowej, następnie schładzane przez 3 godziny. Autorka zaleca podgrzanie w piekarniku  w 150C przez 15 minut przed podaniem.Pominęłam ten punkt i zajadaliśmy się pajami zaraz jak tylko je wystudziłam i też nam smakowały.   Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Muffiny a w nich dynia, ananas i rodzynki

Cukierenka

Muffiny a w nich dynia, ananas i rodzynki

Kolejne muffiny z dynią... :) Tym razem znowu tartą  a nie z dyniowym pure, które najczęściej pojawia się w przepisach. Dodatkowo, oprócz dyni, w babeczkach można znaleźć kawałki ananasa i rodzynki. Muffinki były bardzo smaczne, niezwykle słodkie, mocno wilgotne z lekko spieczonym wierzchem. Smakowały. Ich wadą było to że się rozpadały i trzeba było je jeść widelczykiem. Moim zdaniem ciekawy dodatek do popołudniowej kawki/herbatki.Składniki na 12 - 16 muffinek:375g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody220g drobnego cukru do wypieków100g drobno startej dyni4 plasterki ananasa z puszki 85g drobno posiekanych rodzynek 60 ml śmietanki (taka o 12% zawartości tłuszczu będzie w sam raz)125ml oleju (użyłam rzepakowego)2 jajkaNastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i wymieszaj. Zetrzyj dynię na tarce o drobnych okach i wmieszaj do mąki.Odsącz ananasa z soku i posiekaj plasterki na drobniutkie wiórki, dodaj do mąki.Posiekaj rodzynki na mniejsze kawałki i również dodaj do mąki. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.W osobnym naczyniu wymieszaj razem śmietanę, olej oraz jajka. Wlej do suchych składników. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste.Łyżką przełóż ciasto do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut. Nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyjęciu będzie czysty babeczki są gotowe do wyjęcia z piekarnika. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.