Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Karmelowy

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Karmelowy

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

Tak nazwał swój przepis Gordon Ramsay w swojej najnowszej książce „Bread Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:) Nie znam osoby, która nie lubiłaby brownie. Te wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, jednym słowem – idealne. Polecam gorąco dla wszystkich wielbicieli czekolady:)Scroll down for recipe in EnglishNajlepsze brownie na świecie(15 -20 kawałków)Składniki:245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy175 g drobno zmielonego cukru lub cukru pudru125 g brązowego cukru4 duże jajka, rozbełtane rózgą2 łyżeczki ekstraktu z wanilii115 g mąki pszennejszczypta soli morskiej100 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej (opcjonalnie)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm.Umieść czekoladę i masło w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się woda (tak by nie dotykała spodem wody) i rozpuść mieszając od czasu do czasu. Możesz też podgrzać miskę z czekoladą i masłem w mikrofalówce (jeżeli wkładasz przykrytą, zostaw szczelinę dla uwalniającej się pary) przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.Zdejmij miskę z ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość.Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia.Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie dociśnij) i włóż ponownie do piekarnika na resztę czasu.Wyjmij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je na kawałki i podawaj. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia.Smacznego!English versionWorld’s best brownies(15-20 brownies)Ingredients:245 g dark chocolate, roughly chopped200 g butter, diced, plus extra for greasing175 g caster sugar125 g brown sugar4 large eggs, lightly beaten2 tsp vanilla extract115 g plain flourpinch of sea salt100 g dark chocolate, chopped into small chunks (optional)Preparation:Preheat the oven to 180°C. Grease and line a 30 x 23cm cake tin with baking parchment.Put the chocolate and butter into a large heatproof bowl set over a pan of gently simmering water (don’t let the bottom of the bowl touch the water underneath) and leave until melted, stirring occasionally. If you prefer, put the chocolate and butter into a heatproof bowl, cover (leaving a small air gap) and melt in the microwave on high for about 3 minutes, stirring occasionally.Remove from the heat and cool the chocolate down by whisking in the sugars using a balloon whisk. Add the eggs and vanilla extract and mix in with a wooden spoon until combined. Sift over the flour and salt and stir again until smooth and combined. Pour into the prepared tin, smoothing the top level.Bake for 35–40 minutes, rotating the tin halfway through baking.If you are adding the chocolate chunks, take the brownie out of the oven after 20 minutes and vigorously throw the chunks of chocolate at the half-baked brownie so they break the surface. Return to the oven for the remaining cooking time.Transfer the brownie to a wire rack and leave it to cool in the tin, then cut into squares before serving. Once cooled, the brownies will keep in an airtight container for up to a week.Enjoy!Artykuł Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny.

Karmelowy

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Nie ma nic lepszego na noworoczne chłodne dni niż gorąca zupa. Dziś proponuję rozgrzewającą i łatwą w przygotowaniu zupę serową z brokułami i pieczarkami, która świetnie sprawdzi się na chłodne wieczory. Pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, polecam!Scroll down for recipe in EnglishZupa serowa z brokułami (4-5 porcji)Składniki:2 łyżki masła1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 brokuł, podzielony na małe różyczki100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki750 ml bulionu drobiowego200 g ulubionego serka topionego, pokrojonego w kostkę2/3 szklanki mleka1 łyżka mąki kukurydzianej1/3 szklanki wodyPrzygotowanie:W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek wraz z grzybami i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.Wmieszaj brokuły i zalej całość bulionem drobiowym. Gotuj przez 10-15 minut aż brokuły zmiękną.Zmniejsz ogień, dodaj ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, po czym wlej mleko.W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą, wlej do zupy i gotuj aż zupa lekko zgęstnieje. Gdy stanie się zbyt gęsta wlej więcej bulionu.Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku i podawaj.Smacznego!English versionBroccoli cheese soup(4-5 servings)Ingredients:2 tbsp butter1 onion, chopped2 cloves of garlic, minced1 broccoli, chopped into florets100 g mushrooms, sliced750 ml chicken stock200 g processed cheese, cubed2/3 cup milk1 tbsp cornstarch1/3 cup waterPreparation:In a large pot, melt butter over medium heat. Cook onion in butter until softened, add garlic and mushrooms and cook for 2 minutes. Stir in broccoli, and cover with chicken stock. Simmer until broccoli is tender, 10 to 15 minutes.Reduce heat, stir in cheese cubes until melted and add milk.In a small bowl, stir cornstarch into water until dissolved. Stir into soup and cook, stirring frequently, until thick. If soup ist too thick add more chicken stock.Season to taste with salt and pepper and serve.Enjoy!Artykuł Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny.

Najpopularniejsze przepisy w 2016 roku

Karmelowy

Najpopularniejsze przepisy w 2016 roku

Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes

Karmelowy

Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes

Klerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Karmelowy

Klerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes

Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami / Spicy shrimp pasta salad

Karmelowy

Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami / Spicy shrimp pasta salad

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich

Karmelowy

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Karmelowy

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Karmelowy

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad

Karmelowy

Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą / Duck, beet and orange salad

Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta!

Karmelowy

Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta!

Świąteczne brownie / Christmas brownie

Karmelowy

Świąteczne brownie / Christmas brownie

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Karmelowy

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Karmelowy

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karmelowy

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS!

Karmelowy

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS!

Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

Karmelowy

Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Karmelowy

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Karmelowy

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake

Karmelowy

Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake

Tosty z indykiem, żurawiną i brie / Turkey Cranberry and Brie Sandwich

Karmelowy

Tosty z indykiem, żurawiną i brie / Turkey Cranberry and Brie Sandwich

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Karmelowy

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Karmelowy

Surówka z kapustą i ananasem / Cabbage and pineapple slaw

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Karmelowy

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

Karmelowy

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą

Karmelowy

Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Karmelowy

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Karmelowy

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Karmelowy

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup