Test herbaty Tet i konkurs „Wygraj PODRÓŻ swojego życia”

Karmelowy

Test herbaty Tet i konkurs „Wygraj PODRÓŻ swojego życia”

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Karmelowy

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Karmelowy

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Karmelowy

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store

Karmelowy

Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Karmelowy

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Karmelowy

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Nadeszła jesień, a więc nadszedł czas na dania z jabłkami. Mam w planach wykorzystanie ich w każdy możliwy sposób w daniach słonych jak i słodkich, jabłka są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni:) Dziś przedstawiam je w wersji słodkiej w postaci bardzo puszystego omleta z jabłkami w miodzie. Doskonały na śniadanie, deser a jak dla mnie nawet na kolację. Robi się go bardzo szybko i nie jest skomplikowany w przygotowaniu, na prawdę warto, zapraszam!Scroll down for recipe in EnglishPuszysty omlet z jabłkami(4 porcje)Składniki:2 łyżki masła2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i porojone na grubsze plasterki3 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny1/4 szklanki miodu1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek1 szklanka mlekaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 26 cm* rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż jabłka, posyp je 1 łyżką cukru, skrop sokiem z cytryny i smaż mieszając od czasu do czasu, aż się ładnie skarmelizują, przez około 6 minut. Dodaj 1/4 szklanki miodu i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przez około 1 minutę. Rozprowadź jabłka równomiernie na dnie patelni i zdejmij z ognia.W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W średniej misce ubij żółtka z mlekiem i pozostałymi 2 łyżki cukru. Wmieszaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj rózgą żeby nie było grudek.Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie wcześniej przygotowanej masy. Rozłóż masę równomierną warstwą na przygotowanych jabłkach.Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym za pomocą noża oddziel brzegi omleta od krawędzi patelni, przyłóż duży talerz i szybko odwróć patelnię by omlet wylądował na talerzu jabłkami do góry.Pokrój omlet na kawałki i podawaj posypany cukrem pudrem lub polany miodem.*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż podsmażone jabłka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.Smacznego!English versionFluffy apple pancake(4 servings)Ingredients:2 tablespoons of butter2 apples— halved, peeled, cored and sliced3 tablespoons sugar1 tablespoon lemon juice1/4 cup honey1 cup all-purpose flour1 teaspoon baking powderpinch of salt4 large eggs, separated1 cup milkPreparation:Preheat the oven to 180 oC.In a 26 cm nonstick ovenproof skillet, melt the butter. Add the apples, 1 tablespoon of the sugar and the lemon juice and cook over moderately high heat, stirring occasionally, until the apples are golden, about 6 minutes. Add the 1/4 cup of honey and simmer over low heat until thickened, about 1 minute. Spread the apples in an even layer and remove the pan from the heat.In a medium bowl, whisk the flour with the baking powder and salt. In a medium bowl, whisk the egg yolks with the milk and the remaining 2 tablespoons of sugar. Whisk the liquid into the dry ingredients.In a medium bowl, using a handheld electric mixer, beat the egg whites at medium speed until firm peaks form, about 2 minutes. Fold the beaten whites into the batter and scrape it evenly over the apples.Bake the pancake in the preheated oven for about 20 minutes, until it is golden and puffed. Let the pancake cool for 5 minutes, run a knife around the edge to loosen the pancake, then invert it onto a serving plate. Cut the pancake into wedges and serve at once with sprinkled with powdered sugar and more honey if You like.Enjoy!Artykuł Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny.

Karmelowy

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Nadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi ochota na rozgrzewające napoje. Sezon mamy teraz dyniowy, więc proponuję przepyszne  i rozgrzewające latte dyniowe z kakao, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Można je sączyć nawet późnym wieczorem, gdyż zamiast kawy została użyta tutaj kawa Inka, która nie zawiera kofeiny, więc można ją pić o każdej porze dnia przez wszystkich domowników. Polecam, bo małym wysiłkiem możemy dać sobie wiele przyjemności w te ponure dni. Zapraszam!Scroll down for recipe in EnglishDyniowe latte z Inką i kakao(1 duża porcja)Składniki:1 szklanka mleka1 łyżka puree z dyni½ łyżeczki niesłodzonego kakaomaleńka szczypta mielonego cynamonumaleńka szczypta mielonej gałki muszkatołowejmaleńka szczypta mielonego imbirucukier do smaku¾ szklanki ekstra mocnej kawy Inki Przygotowanie:Do małego garnka wlej mleko i dodaj puree z dyni, kakao, cynamon, gałkę muszkatołowąa, imbir i dopraw cukrem zgodnie z upodobaniami. Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, aż kakao się rozpuści i całość będzie już prawie wrzała.Do kubka wlej świeżo zaparzoną Inkę i wlej przygotowane mleko. Wymieszaj, ewentualnie dosłodź jeżeli to konieczne i delektuj się:)Smacznego!English versionPumpkin chicory latte with cocoa(1 large latte)Ingredients:1 cup milk1 tbsp pumpkin purée½ tsp unsweetened cocoa powdertiny pinch ground cinnamontiny pinch ground nutmegtiny pinch ground gingersugar to taste¾ cup extra strong chicory coffeePreparation:Add the milk, pumpkin, cocoa powder, cinnamon, nutmeg, ginger, and sugar to a small pot. Warm over medium-low heat, stirring frequently with a whisk, until the cocoa powder has dissolved and the milk is completely warmed through.Add the coffee to a mug, and pour in the milk mixture.Enjoy!Artykuł Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny.

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Karmelowy

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Karmelowy

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad

Przedstawiam dziś świetny pomysł na urozmaicenie porannych śniadań, pyszna sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką na pewno zasmakuje całej rodzinie. Pomijając już jej cudowne wartości odżywcze, jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ugotowane na twardo i posiekane jajka, z pokrojonym w kostkę awokado i rzodkiewką z sosem na bazie majonezu, jogurtu greckiego i musztardy i już mamy pyszne śniadanie. Dodatek prażonych ziaren dyni i słonecznika dodają jej chrupkości, a kolendry aromatu, bardzo lubię takie dodatki. Polecam także na kanapki do pracy, sprawdza się świetnie, zapraszam!Scroll down for EnglishSałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką(4 porcje)Składniki:8 dużych jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę3 łyżki jogurtu greckiego3 łyżki majonezu2 łyżeczki musztardy Dijonsól i pieprz1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę4 dymki drobno posiekane wraz z zielonym częściami4 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę3 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion dyni i słonecznika3 łyżki drobno posiekanej kolendryliście sałaty, opcjonalniePrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i dopraw solą i pieprzem.Dodaj w posiekane jaja, awokado, dymkę, rzodkiewki, nasiona dyni i kolendrę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.Wyłóż sałatkę na przygotowane ulubione pieczywo z sałatą i podawaj.Smacznego!English versionSałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką(4 servings)Ingredients:8 large eggs, hardboiled and chopped3 tbsp Greek yoghurt3 tbsp mayonnaise2 tsp Dijon mustardsalt, and pepper1 avocado, peeled, de-stoned and cubed4 spring onions finely sliced4 radishes, thinly sliced, or diced3 tbsp toasted pumpkin and sunflower seeds3 tbsp finely chopped coriandesalad leaves, optionalPreparation:In a large bowl, mix together the yoghurt, mayonnaise, mustard and salt till well combined.Add in the chopped eggs, avocado, spring onions, radishes, pumpkin and sunflower seeds and coriander and mix till combined. Season with salt and pepper.Spread the egg mayonnaise mix on one bread slice with salad leaves and serve.Enjoy!Artykuł Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny.

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta

Karmelowy

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta

Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel

Karmelowy

Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel

Warsztaty fotograficzne z Milką

Karmelowy

Warsztaty fotograficzne z Milką

Mule po tajsku / Thai mussels

Karmelowy

Mule po tajsku / Thai mussels

Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts

Karmelowy

Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts

Karmelowy

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

Dziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego kurczaka w obłędnym sosie z masłem orzechowym, pastą curry, miodem i mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi rodzajami mięs, a może nawet z warzywami Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!Scroll down for recipe in EnglishPieczony kurczak w sosie satay(4 porcje)Składniki:4 udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia)3 łyżki masła orzechowego1 czubata łyżka czerwonej pasty curry3 łyżki soku z cytryny lub limonki3 łyżki sosu jasnego sojowego2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżeczka miodu1 łyżka świeżo startego imbiru⅔ szklanki mleka kokosowegogarść prażonych orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych do podaniakolendra do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe.Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki.Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą do dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Zachowaj marynatę.Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty. Zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut.Wyjmij kurczaka z piekarnika, posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj.Smacznego!English versionRoasted chicken satays(4 servings)Ingredients:4 chicken legs, thighs separated (or just chicken thighs only)3 tablespoons peanut butter1 heaping tablespoon red curry paste3 tablespoons lime or lemon juice3 tablespoons light soy sauce2 teaspoons sesame oil1 teaspoon honey1 tablespoon freshly grated ginger⅔ cup coconut milka handful of roasted, salted peanuts, roughly chopped for servingcoriander for servingPreparation:Preheat the oven to 180º C.Combine the peanut butter and curry paste, add the lemon juice, soy sauce, sesame oil, honey, ginger and coconut milk and mix until smooth.Place the chicken in a non-metallic bowl and pour the marinade over. Cover with cling film and set aside to marinate for 15 minutes or over-night.Transfer the chicken (skin side down), onto a greased baking sheet and season lightly. Keep the remaining marinade aside for later.Roast the chicken uncovered for 30 minutes. Turn the chicken pieces and pour the reserved marinade over. Turn the oven up to 200º C and roast for a further 30 minutes.Scatter with roasted peanuts and coriander amd serve.Enjoy!Artykuł Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny.

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka

Karmelowy

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Karmelowy

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

Karmelowy

Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Karmelowy

Gofry ziemniaczane / Potato waffles

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Karmelowy

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Karmelowy

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Karmelowy

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Karmelowy

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland

Karmelowy

Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland

Karmelowy

Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel

W owocach można teraz przebierać, są wszędzie i w bardzo dobrych cenach, więc trzeba korzystać! Pyszna tarta z nadzieniem z wiśni i jagód, zapieczone w słodkiej śmietance i pod słodką i chrupiącą kruszonką na pewno sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. Wiśnie w sezonie swobodnie można zamienić na czereśnie a jagody leśne na borówkę amerykańską. Tarta ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a najsmaczniejsza jest po schłodzeniu, polecam!Scroll down for recipe in EnglishKremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką(8-10 porcji)Składniki na tartę:1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu1 ½ szklanki świeżych jagód1 ½ szklanki świeżych wiśni, połówki bez pestekSkładniki na krem:¾ szklanki cukru⅓ szklanki mąki⅛ łyżeczki soli2 jajka, lekko rozstrzepane widelcem½ szklanki śmietany 18%Składniki na kruszonkę:½ szklanki cukru½ szklanki mąki¼ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkęPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. flet krawędzie. Nakłuj dno widelcem.Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarniku i usuń papier wraz z obciążnikami.W międzyczasie w średniej misce wymieszaj cukier, mąkę i sól. Dodaj jajka i śmietanę i zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.W celu przygotowania kruszonki w średniej misce wymieszaj cukier i mąkę, po czym dodaj masło. Wymieszaj całość rozgniatając palcami masło, aż powstanie typowa kruszonka.Włóż do podpieczonego spodu wiśnie i jagody i zalej je przygotowanym kremem i posyp górę równomiernie kruszonką.Włóż tartę do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym owiń brzegi tarty folią aluminiową. Piecz kolejne 35 minut przy czym pod koniec włącz funkcję grilla, żeby kruszonka ładnie się zarumieniła.Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do schłodzenia. Przechowuj w lodówce.Smacznego!English versionCherry and blueberry cream tart with streusel(8-10 servings)Ingredients:1 unbaked pie crust, bought or homemade1½ cups fresh blueberries1½ cups fresh cherries, halved and pits removedIngredients for cream:¾ cup white sugar⅓ cup all-purpose flour⅛ teaspoon salt2 eggs, lightly beaten½ cup sour creamIngredients for streusel:½ cup white sugar½ cup all-purpose flour¼ cup cold butterPreparation:Preheat the oven to 180 oC.Roll the pie crust out for a 23 cm pie dish and flute the edges. Poke the bottoms and sides with a fork.Place the baking paper in the pie dish, fill with pie weights or dried beans. Bake for 10 minutes and remove from the oven and remove the foil and weights.While the crust is par-baking, prepare the cream. In a medium bowl, stir together the sugar, flour and salt. Add in the eggs and sour cream and mix until combined.In another bowl, make the streusel. Combine the sugar and the flour and add small cubes of butter. Using your fingers mix until it resembles coarse meal.When the crust is done, place the blueberries and cherries in the crust. Pour the cream mixture evenly over the top of the berries and sprinkle the streusel evenly over the top.Bake the pie for 20 minutes, then cover the edges of the pie with a pie shield or foil. Continue to bake the pie until the center is set and the topping is golden brown, about 35 minutes longer. Near the end of baking turn on grill mode to brown the streusel.Let the pie cool to room temperature, then refrigerate.Enjoy!Artykuł Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny.

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Karmelowy

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes

Karmelowy

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

Karmelowy

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies

Karmelowy

Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies