Karmelowy
Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake
Nadeszła jesień, a więc nadszedł czas na dania z jabłkami. Mam w planach wykorzystanie ich w każdy możliwy sposób w daniach słonych jak i słodkich, jabłka są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni:) Dziś przedstawiam je w wersji słodkiej w postaci bardzo puszystego omleta z jabłkami w miodzie. Doskonały na śniadanie, deser a jak dla mnie nawet na kolację. Robi się go bardzo szybko i nie jest skomplikowany w przygotowaniu, na prawdę warto, zapraszam!Scroll down for recipe in EnglishPuszysty omlet z jabłkami(4 porcje)Składniki:2 łyżki masła2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i porojone na grubsze plasterki3 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny1/4 szklanki miodu1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek1 szklanka mlekaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 26 cm* rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż jabłka, posyp je 1 łyżką cukru, skrop sokiem z cytryny i smaż mieszając od czasu do czasu, aż się ładnie skarmelizują, przez około 6 minut. Dodaj 1/4 szklanki miodu i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, przez około 1 minutę. Rozprowadź jabłka równomiernie na dnie patelni i zdejmij z ognia.W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W średniej misce ubij żółtka z mlekiem i pozostałymi 2 łyżki cukru. Wmieszaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj rózgą żeby nie było grudek.Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie wcześniej przygotowanej masy. Rozłóż masę równomierną warstwą na przygotowanych jabłkach.Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut, po czym za pomocą noża oddziel brzegi omleta od krawędzi patelni, przyłóż duży talerz i szybko odwróć patelnię by omlet wylądował na talerzu jabłkami do góry.Pokrój omlet na kawałki i podawaj posypany cukrem pudrem lub polany miodem.*jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż podsmażone jabłka do naczynia żaroodpornego i dalej postępuj zgodnie ze wskazówkami.Smacznego!English versionFluffy apple pancake(4 servings)Ingredients:2 tablespoons of butter2 apples— halved, peeled, cored and sliced3 tablespoons sugar1 tablespoon lemon juice1/4 cup honey1 cup all-purpose flour1 teaspoon baking powderpinch of salt4 large eggs, separated1 cup milkPreparation:Preheat the oven to 180 oC.In a 26 cm nonstick ovenproof skillet, melt the butter. Add the apples, 1 tablespoon of the sugar and the lemon juice and cook over moderately high heat, stirring occasionally, until the apples are golden, about 6 minutes. Add the 1/4 cup of honey and simmer over low heat until thickened, about 1 minute. Spread the apples in an even layer and remove the pan from the heat.In a medium bowl, whisk the flour with the baking powder and salt. In a medium bowl, whisk the egg yolks with the milk and the remaining 2 tablespoons of sugar. Whisk the liquid into the dry ingredients.In a medium bowl, using a handheld electric mixer, beat the egg whites at medium speed until firm peaks form, about 2 minutes. Fold the beaten whites into the batter and scrape it evenly over the apples.Bake the pancake in the preheated oven for about 20 minutes, until it is golden and puffed. Let the pancake cool for 5 minutes, run a knife around the edge to loosen the pancake, then invert it onto a serving plate. Cut the pancake into wedges and serve at once with sprinkled with powdered sugar and more honey if You like.Enjoy!Artykuł Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny.