Moje Twory Przetwory
Powitalne ciasto mandarynkowe
Wierzcie lub nie, ale łatwiej byłoby mi się z Wami spotkać w realu i opowiedzieć dlaczego zniknęłam, dlaczego zrezygnowałam. Dziwne prawda, bo podobno łatwiej jest napisać...Dlatego nie będę próbować nawet sklecić tego w sensowne zdania, bo liczy się tu i teraz!!!JESTEM, WRÓCIŁAM, MAM MNOSTWO PLANÓW I MARZEŃ !Będą zmiany, ale to dopiero za kilkanaście tygodni jak na dobre się spowrotem zadomowię i odnajdę w wirtualnym świecie :)Jeszcze raz DZIĘKUJĘ ZA TYLE "KOPNIAKÓW" NA FB, tylko teraz już bądzcie i mnie wspierajcie, a ja będę dla Was gotować, od czasu do czasu karmić, organizować to i tamto i podciągać się technicznie :)Tymczasem zapraszam na najbardziej mandarynkowe, wilgotne, mięciutkie ciasto.Składniki:180 g jogurtu naturalnego2 duże jajka100 ml olejupuree z ugotowanych mandarynek1/2 szklanki cukru (czyli 125 ml)1 i 1/2 szklanki mąki (czyli 375 ml)2 łyżeczki proszku do pieczenia4 mandarynkiPrzygotowanie:4 mandarynki dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzątku, całe przykryte wodą gotujemy około 15-20 minut, po tym czasie wylewamy wodę, zdejmujemy skórę i miksujemy już cząstki mandarynek na puree, zostawiamy do wystygnięciaformę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, piekarnik nagrzać do 180 stopni i w tym czasie przygotować ciastodo miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i olej i mieszamy rózgą do połączenia się składnikówdodajemy wystudzone puree z mandarynekdodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia się składnikówprzelać ciasto do przygotowanej formypiec około 40-50 minut w 180 stopniach, po 4o minutach sprawdzić, bo jak będziecie piec w większej formie niż ja, może już być gotowePodałam ciasto z polewą czekoladową, czyli jak zawsze: rozpuściłam czekoladę i masło w kąpieli wodnej, 30 g czekolady, 50 g masła.Dopiero się zorientowałam, że 2 dni temu blog obchodziłby swoje 5 urodziny!!! Ech, no trudno, za rok jak mi pozwolicie będzie miał 6-te bo był tylko stanął w miejscu :)Smacznego :)