Konfitura morelowo-różana

Moje Twory Przetwory

Konfitura morelowo-różana

Słodki poniedziałek - Dzień Matki - i galaretka z tonką i orzechowymi truskawkami

Moje Twory Przetwory

Słodki poniedziałek - Dzień Matki - i galaretka z tonką i orzechowymi truskawkami

Słodki poniedziałek i czekoladowe muffiny z czekoladowym kremem i borówkami

Moje Twory Przetwory

Słodki poniedziałek i czekoladowe muffiny z czekoladowym kremem i borówkami

Moje Twory Przetwory

Syrop z sosny i sielska

Coraz częściej przekonuję się, że nic nie dzieje się bez przyczyny, że pewne rzeczy, sytuacje, ludzie - są nam pisani. Wierzę, że dobro powraca, choć nad głową najwięcej ciemnych chmur grasuje nawet w słoneczne dni... nie ma lekko, ale jak już jest - to jest pięknie ;)Wybraliśmy się na wakcje w nieznane, choć z polecenia Agnieszki - za co Jej bardzo DZIĘKUJĘ!Zaledwie 100 - parę  km od Gdańska, tuż pod Łebą mieści się Sielska Chata, prowadzona przez wspaniałą Właścicielkę, która przyjęła nas najpiękniej, najmilej, najcieplej jak można!Odrazu Wam zaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany, ale takim miejscem i taką Osobą - trzeba się dzielić i ja to tutaj, na swoim blogu robię z wielką przyjemnością ;)Wróciliśmy po 4 dniach wyspani, naładowani bardzo dobrą energią, z marzeniem i czekaniem na kolejny pobyt w tym niesamowicie urokliwym miejscu. Wróciłam ze słoikiem zasyapnym ccukrem pędów sosny, zostawiając wspólnie zrobiony zakwas na chleb - bo już samą opowieścią o domowym chlebie namówiłam Właścicielkę na wypiekanie domowego chleba. Wróciłam z pustym nadgrastkiem, bo z wielką przyjemnością podarowałam "księżycową brnasoletkę" tej cudownej Czarodziejce - więc część mnie została w Sielskiej Chacie. Wróciłam z wiarą w ludzi, z nadzieją na lepsze, z uśmiechem na myśl o tym co nas jeszcze czeka... ;)Piszę tego posta i zerkam na słoik z nakrętką w malinową kratkę, tęsknię i mam wielką ochotę zadzwonić, ale może już śpi, więc napiszę słow kilka w mailu, bo wiem, że z samego rana, kiedy jeszcze wszyscy śpią sprawdza pocztę...Lidka - Dziękuję raz jeszcze za tak wspaniałe ugoszczenie mojej rodziny, to był dla nas zaszczyt i wielka przyjemność! Wierzę, że to było przeznaczenie ;) Zapraszam na instrukcję zrobienia syropu z sosny według Lidki - z Sielskiej Chaty.Ja wierzę, że ten nasz będzie wyjątkowo udany, bo zrobiony ze szczerego serca.Idealny na kaszel, dla dorosłych i dla dzieci - na jesień i wiosnę będzie jak znalazł. Składniki na 1 słoiki:świeże pędy sosny - około 5 pełnych garściokoło 350-400 g cukruPrzygotowanie:pędy opłukać pod bieżącą wodą, poukładać ciasno w słoikuzasypać cukrem tak, żeby wszystkie były nim przykrytyzamknąć słoik, trzymać na nasłonecznionym parapecie przez minimum 3 tygodniepo tym czasie zlać syropjak macie ochotę na mocniejsze jego wydanie wystarczy dodać spitytus - tyle samo syropu, tyle samo alkoholu - odstawiamy na kolejne kilka tygodni, żeby się przegryzło

Miód / Syrop z mniszka lekarskiego

Moje Twory Przetwory

Miód / Syrop z mniszka lekarskiego

Mini pizze na jeden kęs

Moje Twory Przetwory

Mini pizze na jeden kęs

Szaszłyki ze złotej kiełbasy z warzywami i tymiankiem

Moje Twory Przetwory

Szaszłyki ze złotej kiełbasy z warzywami i tymiankiem

Potrawka z kurczaka z morelami i groszkiem cukrowym

Moje Twory Przetwory

Potrawka z kurczaka z morelami i groszkiem cukrowym

Słodki poniedziałek i francuskie z nutellą, winogronami i wodą różaną

Moje Twory Przetwory

Słodki poniedziałek i francuskie z nutellą, winogronami i wodą różaną

Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego

Moje Twory Przetwory

Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego

Rosół domowy - Rosół drobiowy

Moje Twory Przetwory

Rosół domowy - Rosół drobiowy

Karkówka z grilla na słodko-ostro

Moje Twory Przetwory

Karkówka z grilla na słodko-ostro

Kompot z rabarbaru idealny na każdą majówkę!

Moje Twory Przetwory

Kompot z rabarbaru idealny na każdą majówkę!

Czas na piknik - paszteciki francuskie z rabarbarową konfiturą

Moje Twory Przetwory

Czas na piknik - paszteciki francuskie z rabarbarową konfiturą

Słodki poniedziałek i czekoladowa tarta sernikowa z malinami

Moje Twory Przetwory

Słodki poniedziałek i czekoladowa tarta sernikowa z malinami

Kremowa zupa kokosowo-marchewkowa z soczewicą i prażoną cebulką

Moje Twory Przetwory

Kremowa zupa kokosowo-marchewkowa z soczewicą i prażoną cebulką

Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym

Moje Twory Przetwory

Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym

Sernik słodzony mlekiem skondensowanym i golden syrupem z kiwi i truskawkami

Moje Twory Przetwory

Sernik słodzony mlekiem skondensowanym i golden syrupem z kiwi i truskawkami

Wyjątkowy pszenny chleb na zakwasie z amarantusem i chia

Moje Twory Przetwory

Wyjątkowy pszenny chleb na zakwasie z amarantusem i chia

Majonez domowy

Moje Twory Przetwory

Majonez domowy

Biała kiełbasa na Wielkanoc marynowana we włoszczyźnie

Moje Twory Przetwory

Biała kiełbasa na Wielkanoc marynowana we włoszczyźnie

Żurek na białej parzonej z przepiórczym jajem

Moje Twory Przetwory

Żurek na białej parzonej z przepiórczym jajem

Moje Twory Przetwory

Chleb polski II - pszenno-żytni na zakwasie

Chleb się skończył...Te słowa w tym roku słyszę bardzo często - zjadany w takim tempie, że nie nadążam za nimi z aparatem ;) Piszę w liczbie mnogiej, bo piekę od 4-6 chlebów na jeden raz, za każdym razem z 2-3 rodzaje - żeby dalej się uczyć, żeby urozmaicać, żeby pysznie zaskakiwać.Ten bochenek upiekłam kiedy M. był cały dzień w pracy, zdążyłam obfocić i w końcu mam dla Was jakiś nowy przepis na chleb, chociaż tych i tak już ponad 50 jest na blogu.Zaczyn:50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)75g letniej wody75g jasnej mąki żytniejSkładniki zaczynu dokładnie wymieszać.Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.Ciasto właściwe:cały zaczyn350g letniej wody400g mąki pszennej chlebowej100g mąki żytniej razowej10g soli morskiej1 łyżeczka oleju Przygotowanie:zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i miksować na średnim biegu ok.7-8 minutciasto będzie klejące, przełożyć je do posmarowanego olejem naczynia, przykryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić a około 2 godzinypo tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i krótko wyrobić, uformować bochenek przykryć ściereczką i zostawić na 15-20minnastępnie ciasto delikatnie rozciągnąć i ponownie złożyć w bochenek, który umieścić w wyłożonym ściereczką i omączonym koszyku, przykryć do wyrastania na 1,5 - 2 godzinrozgrzać piekarnik do 200 stopni i szybkim i zdecydowanych ruchem przełożyć chleb z formy na gorącą blachę piec około 40-50minut, wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięciaSmacznego ;)

Słodki poniedziałek i Bita śmietana z sosem truskawkowym i owocami

Moje Twory Przetwory

Słodki poniedziałek i Bita śmietana z sosem truskawkowym i owocami

Tort z piersi kurczaka faszerowany pieczarkami i porem

Moje Twory Przetwory

Tort z piersi kurczaka faszerowany pieczarkami i porem

Spaghetti z serami i brokułami

Moje Twory Przetwory

Spaghetti z serami i brokułami

Jaja przepiórcze w tymiankowo-pomarańczowej marynacie

Moje Twory Przetwory

Jaja przepiórcze w tymiankowo-pomarańczowej marynacie

Mini tarty z krupniokiem

Moje Twory Przetwory

Mini tarty z krupniokiem

Maślane, drożdżowe, z orzechami bułeczki maślane

Moje Twory Przetwory

Maślane, drożdżowe, z orzechami bułeczki maślane

Słodki poniedziałek i baba podwójnie czekoladowa

Moje Twory Przetwory

Słodki poniedziałek i baba podwójnie czekoladowa