Grace w kuchni
Conchiglie nadziewane grillowanym kurczakiem, cukinią, suszonymi pomidorami i serkiem na dwa sposoby
Zbliżają się goście – co im podać? Zwłaszcza, jeśli zależy nam, żeby przystawka była łatwa, ale jednocześnie robiąca wrażenie na najbliższych. Może duże muszle makaronowe z nadzieniem? Na ciepło czy na zimno? Te, które dziś proponuję sprawdzą się w obu wydaniach: na zimno – np. podczas luźnego spotkania, w formie fingerfood, na jeden kęs; lub na ciepło – jako lekka przystawka lub letnia kolacja. Połączenie składników nadzienia z pewnością trafi w gusta naszych gości, ponieważ jest dość tradycyjne: grillowany kurczak, suszone pomidory i cukinia. A do tego kremowy serek Tartare Pesto di Basilico, intensywnie pachnący bazylią, który w wersji ciepłej rozpływa się i zapieka muszlę.Conchiglie nadziewane grillowanym kurczakiem, cukinią, suszonymi pomidorami i serkiem Tartare Pesto di BasilicoSkładniki – zarówno w wersji ciepłej, jak i zimnej – dla 4 osóbOpakowanie makaronu muszle – 250 g1 opakowanie serka Tartare Pesto di Basilico1 średnia cukinia400 g piersi z kurczaka2 garście suszonych pomidorów z oliwySól, pieprzSos pomidorowy – do wersji na ciepłoPuszka pomidorów pelati2 ząbki czosnkuSól, pieprzPrzygotowanie: Makaron muszle gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu – u mnie to było 11 minut, potem należy wstawić je pod zimną wodę, aby zahartować i odstawić na bok – muszle można przemieszać, żeby się nie posklejały. Kurczaka grillujemyć na złoto, tak samo cukinię pokrojoną w grube krążki (można też upiec w piekarniku – ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni).Suszone pomidory, kurczaka i cukinię (gdy trochę przestygną) kroimy w małe kawałki.Jeśli wybieramy wersję na ciepło, robimy sos – rozdrabniamy pomidory pelati, dodajemy posiekany czosnek i chwilę gotujemy. Sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik (góra-dół, 180 stopni).Do każdej muszelki nakładamy farsz – odrobinę kurczaka, pomidory suszone, cukinię, tak aby farsz wypełnił muszlę. Na wierzch delikatnie rozsmarowujemy warstwę serka Tartate pesto – powinna być dość gruba.Jeśli danie ma być zimną przystawką, układamy je na pólmisku, do dekoracji warto wykorzystać świeżą bazylię.Jeśli chcemy podać conchilie na ciepło, układamy je na warstwie sosu pomidorowego i zapiekamy w piekarniku, aż serek zacznie się topić – ok. 15- 20 minut.P.S. Dziś na FB Tartare rusza konkurs - może zajrzycie w wolnej chwili?