Grace w kuchni
Ravioli z gotowaną wołowiną i masłem bazyliowo - cytrynowym
Dawno już zamierzałam przygotować ravioli - te włoskie pierożki dają całe mnóstwo możliwości. Dobrze komponują się zarówno z warzywami, jak i serem czy mięsem. Ciasto przygotowałam zgodnie z przepisem na Kwestii Smaku, do farszu wykorzystałam wołowinę z rosołu i warzywa (dobry pomysł na wykorzystanie mięsa!). Do tego masło bazyliowo-cytrynowe. Świetnie sprawdziłby się także parmezan na wierzch i świeży pieprz. Ravioli z gotowaną wołowiną i masłem bazyliowo-cytrynowymCiasto:300 g mąki (najlepiej makaronowej, np. Mąka Poznańska Puszysta firmy Lubella)2 jajka + 1 żółtko1 łyżeczka soli3 - 4 łyżki wody1 białko jajaFarsz: 400 g ugotowanej w rosole wołowiny z kością1 ugotowana marchewka1 ugotowana pietruszka1 mała cebulka podsmażona na oleju1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskęMasło:2 łyżki masłakropelka oleju (żeby masło się nie przypaliło)kilka kropel tabascosok z cytrynygarść świeżej bazylii Przygotowanie:Farsz: Mięso z rosołu (ugotowaną do miękkości wołowinę, ja miałam z kością) zmielić lub bardzo drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i selera zmielić lub posiekać, dodać do mięsa. Dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, odrobinę soli i pieprzu, dokładnie wyrobić na gładką masę. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum. Ravioli wkładać pojedyńczo do gotującej, osolonej wody, gotować kilka minut (4-6 min, w zależności od wielkości pierożka). W tym czasie w rondelku rozpuścić masło z odrobiną oleju, dodać tabasco,sok z cytryny i posiekaną bazylię. Ravioli wyławiać łyżką cedzakową, układać na talerzu, podawać polane masłem, ze świeżym pieprzem.:)