Grace w kuchni

Pełnoziarniste ciasto kruche z jabłkami i kruszonką

Zdrowy deser - czy to możliwe? Jak najbardziej - taki jak u mnie!  Pełnoziarniste ciasto kruche ze słodkimi jabłkami z nutką miodu i kruszonką.

Grace w kuchni

Kasza jaglana na słodko z pomarańczą, bananem i jogurtem

Śniadanie dodające energii w moich ulubionych kolorach jesieni. Kasza jaglana na słodko, z nutą pomarańczy, miodu, bananem i jogurtem - w ramach oswajania kaszy :) Dobry pomysł na dzień dobry.Kasza jaglana na słodko z pomarańczą, bananem i jogurtemSkładniki - 2 porcje1 szklanka kaszy jaglanej1 banan1szklanka soku z pomarańczy1 łyżka miodułyżeczka cynamonujogurt naturalnyPrzygotowanie:Kaszę gotujemy metodą absorbcji w 1 szklance wody i szklance soku do miękkości -  ok. 15 minut. Do kaszy dodać banana, cynamon i miód - całość wymieszać. Podawać z jogurtem naturalnym.Przepis na pełne energii śniadanie!

Domowy kurczak słodko-kwaśny - zdrowy i rozgrzewający!

Grace w kuchni

Domowy kurczak słodko-kwaśny - zdrowy i rozgrzewający!

Ostatnio dowiedziałam się, że jest grupa kobiet (chociaż pewnie są i w niej mężczyźni) którzy od razu po wyjściu z pracy zastanawiają się, co przygotować na obiad. Ja zdecydowanie do tej grupy należę - szczególnie po ciężkim dniu marzę o tym, co dobrego ugotuję. Dziś myślałam intensywnie o chińszczyźnie - nie chciałam jej jednak zamawiać - chciałam zjeść coś pysznego, pełnego przypraw, ale jednocześnie zdrowego. I tak powstał mój kurczak słodko-kwaśny. I to w niecałe pół godziny! Do przygotowania tego dania można przygotować woka lub garnek z grubym dnem.Zdrowy kurczak słodko-kwaśnySkładniki - na 4 porcje:600 g piersi z kurczaka2 cebule1 żółta papryka1 czerwona papryka2 dojrzałe pomidory 1 papryczka chilli1 marchew 2 ząbki czosnkumała puszka kiełków fasoli munmała puszka pędów bambusapuszka ananasów w zalewie3-cm kawałek świeżego imbiru1 limonka1 łyżka miodu3 łyżki octu ryżowego2 łyżki olejuPrzygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Odstawić. Zalewę z ananasa wymieszać z łyżką miodu, octem ryżowym oraz sokiem i skórką z limonki.Cebulę, czosnek i chilli posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju w osobnym garnku. Pokroić marchew w kostkę, dodać do zeszklonej cebulki z chilli. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do marchewki. Smażyć w garnku przez moment, aż pomidory się rozpadną. Paprykę umyć, pokroić w cienkie plastry, wrzucić do reszty składników - przesmażyć przez chwilę. Całość zalać przygotowaną zalewą z soku z ananasa z octem i miodem. Dodać kurczaka, kawałki ananasa, odsączone kiełki fasoli i pędy bambusa, delikatnie wymieszać i dusić przez moment pod przykryciem. Podawać z ryżem jaśminowym.

Grace w kuchni

Tarta z łososiem i szpinakiem z masą w wersji light

Na dzisiejszą kolację przygotowałam lekką, ale jednocześnie pyszną tartę - z wędzonym łososiem i szpinakiem. Aby nie zniweczyć wysiłku włożonego w trening na siłowni, tarta musiała być w wersji light :) Dlatego kruchy spód powstał z mąki typ 750 - mniej oczyszczonej, a więc bogatszej w błonnik i witaminy z grupy B - w zwykłej pszennej mąki tych prozdrowotnych elementów jest mniej - ta mąka nada się również do przygotowania ciasta na pizzę. Z kolei do masy NIE użyłam mąki - zawsze zastępuję ją jogurtem greckim. Więc do dziełka!Tarta z wędzonym łososiem i szpinakiemSkładniki:Ciasto kruche:200 g mąki typ 750 50 ml wody w temperaturze pokojowej100 g masła1 żółtkoszczypta soli Masa:1 opakowanie szpinaku baby80 g wędzonego łososia200 g jogurtu greckiego typu light2 jajka2-3 łyżki mleka1 cebulka1 ząbek czosnku50 g sera typu blue kropelka olejusól, pieprz Przygotowanie:Przygotować kruchy spód: mąkę przesiać, dodać masło - posiekać, aż powstanie konsystencja grubej kaszy. Dodać sól, jajka i wodę i szybko zagnieść ciasto - nie wyrabiać zbyt długo, żeby ciasto nie zaczęło się niepotrzebnie kleić. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wylepić formę ciastęm - ta ilość wystarczy na formę o średnicy 24 cm - aby łatwiej rozwałkować ciasto, można obkleić wałek folią - nie będzie wtedy potrzeby dosypywania mąki. Nakłuć widelcem, obciążyć np. grochem i wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i podpiec przez 15 minut. Przygotować farsz: na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać opłukany szpinak baby, podsmażyć, aż zacznie zmniejszać swoją objętość - dodać sól i pieprz. Dodać ser, mieszać a gdy się rozpuści odstawić z ognia. Dodać jogurt, jajka, mleko i dokładnie wymieszać. Wylać masę na spód, wstawić do piekarnika i piec również w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut aż masa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.

Grace w kuchni

Ravioli z gotowaną wołowiną i masłem bazyliowo - cytrynowym

Dawno już zamierzałam przygotować ravioli - te włoskie pierożki dają całe mnóstwo możliwości. Dobrze komponują się zarówno z warzywami, jak i serem czy mięsem. Ciasto przygotowałam zgodnie z przepisem na Kwestii Smaku, do farszu wykorzystałam wołowinę z rosołu i warzywa (dobry pomysł na wykorzystanie mięsa!). Do tego masło bazyliowo-cytrynowe. Świetnie sprawdziłby się także parmezan na wierzch i świeży pieprz.  Ravioli z gotowaną wołowiną i masłem bazyliowo-cytrynowymCiasto:300 g mąki (najlepiej makaronowej, np. Mąka Poznańska Puszysta firmy Lubella)2 jajka + 1 żółtko1 łyżeczka soli3 - 4 łyżki wody1 białko jajaFarsz: 400 g ugotowanej w rosole wołowiny z kością1 ugotowana marchewka1 ugotowana pietruszka1 mała cebulka podsmażona na oleju1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskęMasło:2 łyżki masłakropelka oleju (żeby masło się nie przypaliło)kilka kropel tabascosok z cytrynygarść świeżej bazylii Przygotowanie:Farsz: Mięso z rosołu (ugotowaną do miękkości wołowinę, ja miałam z kością) zmielić lub bardzo drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i selera zmielić lub posiekać, dodać do mięsa. Dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, odrobinę soli i pieprzu, dokładnie wyrobić na gładką masę. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum. Ravioli wkładać pojedyńczo do gotującej, osolonej wody, gotować kilka minut (4-6 min, w zależności od wielkości pierożka). W tym czasie w rondelku rozpuścić masło z odrobiną oleju, dodać tabasco,sok z cytryny i posiekaną bazylię. Ravioli wyławiać łyżką cedzakową, układać na talerzu, podawać polane masłem, ze świeżym pieprzem.:)