Frollino
Ciasto z jagodami
W tym przepisie najważniejsze są dwie rzeczy: temperatura produktów i długość ucierania. Dodając do ciasta masło, lub inny tłuszcz łatwo wyhodować prawdziwego zakalca, dlatego ważne, aby ucierać masę tak długo aż będzie bardzo puszysta, a sukces gwarantowany. Owoce są właściwie dowolne, najlepiej sezonowe. Składniki: 500 g umytych i wysuszonych jagód 200 g miękkiego masła 180 g drobnego cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania . Przygotowanie: Zaczynamy od piekarnika – 180 stopni C i okrągłej formy o średnicy 24 cm nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, aby zacząć całą zabawę z ucieraniem, inaczej może wyjść zakalec. W dużej misce ucieramy mikserem masło z drobnym cukrem przez około 10 minut na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy jajka, po kolei robiąc 3 minutowe przerwy między każdym z nich. Cały czas mieszając, ale już delikatniej, jedynie do połączenia się składników, dodajemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być jasna i puszysta. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej formy, a na wierzchu rozkładamy owoce. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 55-60 minut. Kiedy ciasto ostygnie możemy posypać je cukrem pudrem.