Frollino
Polędwiczka wieprzowa
Kiedy za oknem pada śnieg i wszystko robi się białe kolorystyczną równowagę przywracam kolorami dobrego, domowego obiadu. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka oliwy 1 duża cebula świeży rozmaryn 4 łyżki octu balsamicznego 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 4 ziemniaki 3 łyżki miodu 2 łyżki masła sól/ pieprz Przygotowanie: W porze zimowej ziemniaki zawsze obieramy ze skórki, kiedy to zrobimy gotujemy je aż staną się miękkie, ale będziemy mogli je pokroić w plastry. Ziemniaki wylądują w piekarniku jeszcze na jakiś czas, więc nie muszą być idealnie ugotowane. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy i kroimy w 3 cm plastry. Delikatnie doprawiamy ją solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oliwy i obsmażamy mięso z każdej strony, wystarczy chwila, aby białko się ścięło. Polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego doprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem, posypujemy świeżym rozmarynem. Dużą cebulę obieramy i kroimy w księżyce i układamy ją pomiędzy kawałkami mięsa. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 45 minut. Bakłażana kroimy w plastry, obsypujemy warstwą soli i odkładamy na chwilę aż puści sok. W tym czasie kroimy ziemniaki i cukinię również w plastry. Płuczemy bakłażana i osuszamy papierowym ręcznikiem. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie ziemniaki, cukinię i bakłażana. Wszystkie warzywa posypujemy delikatnie solą, pieprzem i przykrywamy naczynie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika obok mięsa na 35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i zdejmujemy folię z mięsa i warzyw. Mięso polewamy czterema łyżkami octu balsamicznego, a warzywa polewamy miodem i masłem. Zamykamy piekarnik i szykujemy stół. Smacznego!