Sałatka z kozim serem w migdałach na rukoli

Uwielbiam gotować

Sałatka z kozim serem w migdałach na rukoli

Konkurs

Uwielbiam gotować

Konkurs "Organizacja przepisów"

Popękane ciasteczka czekoladowe

Uwielbiam gotować

Popękane ciasteczka czekoladowe

Ciastka francuskie z serkiem i pomidorami

Uwielbiam gotować

Ciastka francuskie z serkiem i pomidorami

Karnawał dla dzieci

Uwielbiam gotować

Karnawał dla dzieci

Fot. Fotolia Bal karnawałowy dla dzieci to doskonały pomysł na zabawę dla najmłodszych. Maluchy uwielbiają towarzystwo, przebieranki i imprezowe szaleństwa. Dlatego już dzisiaj zachęcam Was, drodzy rodzice, do organizacji przyjęcia karnawałowego dla waszych pociech.Karnawałowe zabawyNiezwykle ważną rzeczą jest zorganizowanie czasu dzieci podczas przyjęcia. Aby żadne dziecko nie poczuło co to nuda, należy zastanowić się nad tym co maluchy będą robiły. Dla młodszych dzieciaczków proponuję zabawę balonikami lub bańkami mydlanymi. Te ponadczasowe sposoby na zagospodarowanie czasu dzieciom zawsze świetnie się sprawdzają. Starsze dzieciaki mogą grać w gry planszowe, karty, brać udział w kalamburach czy karaoke. Oczywiście dopasowujemy rodzaj gry do wieku dziecka. Fot. Fotolia Karnawałowe menuNa początku należy zaplanować menu. Proponuję przygotować kolorowe kanapeczki, upiec muffinki, kruche ciasteczka, a do picia podać lemoniadę lub soki owocowe. Można przygotować także mega apetyczne czekoladowe lizaki. Do ich wykonania potrzebujemy jedynie plastikowych łyżek, ulubionej czekolady oraz kolorowych posypek. Dokładna instrukcja została przedstawiona tutaj.Fot. FotoliaJak na każdej domówce w menu nie może zabraknąć gorącego posiłku. I tutaj polecam pożywne, domowe pizzerinki, chrupiące nuggetsy albo kotleciki drobiowe z pieczarkami i serem z dodatkiem pieczonych ziemniaczków lub dufinek. Najważniejsze aby było to zdrowe, domowe jedzenie podane w zachęcający sposób – ma być smacznie i kolorowo. Karnawałowe dekoracjeNa przyjęciu nie może zabraknąć akcesoriów takich jak kolorowe kubeczki, talerzyki, sztućce, słomkii serwetki. Warto również zadbać o karnawałowy wystrój pomieszczenia, w którym odbędzie się bal. Pokój można ustroić barwnymi balonikami, serpentynami, a na stole rozrzucić różnokolorowe konfetti. Dla dzieciaczków można przygotować wystrzałowe czapeczki, zabawne maski i karnawałowe stroje. Wystarczy trochę inwencji własnej aby zamienić zwykły pokój w bajeczną komnatę idealną na przyjęcie młodych imprezowiczów. Fot. Westwing Przygotowanie całego przedsięwzięcia wbrew pozorom nie jest trudne ani czasochłonne, a przy odrobinie pomysłowości i sprytu urządzicie super imprezkę niedrogim kosztem. Najważniejsze, aby dzieciaki były zadowolone i miały przepiękne wspomnienia :)Poniżej zamieszczam szablony masek, które można wykorzystać na karnawałowej imprezie. Do wykonania masek można zachęcić dzieci.  Na początku należy wydrukować rysunki (w odpowiednim powiększeniu) na kartce z bloku technicznego. Po czym wyciąć szablon i dowolnie pomalować. Na koniec wystarczy z obydwu stron zrobić dziurki i zawiązać gumkę lub wstążkę. Karnawałowa maska gotowa! Dzieciaki mogą wyruszać na bal :) źródłoźródłoPo więcej inspiracji odsyłam na

Tarta z kozim serkiem i pomidorami

Uwielbiam gotować

Tarta z kozim serkiem i pomidorami

Grzanki z kozim serkiem

Uwielbiam gotować

Grzanki z kozim serkiem

Ziemniaczki w boczku

Uwielbiam gotować

Ziemniaczki w boczku

Ziemniaczki w boczku to znakomita przekąska idealna na karnawałowe przyjęcie. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt końcowy na pewno mile Was zaskoczy. Wystarczy tylko ugotować małe ziemniaczki, obtoczyć je w ulubionej mieszance przypraw, owinąć paskami wędzonego boczku i zapiec do zrumienienia. Koniecznie spróbujcie :)Przepis własnyZiemniaczki w boczkuSkładniki:10 małych ziemniaków5 plastrów chudego wędzonego boczku (każdy plaster przekrawamy wzdłuż na pół i otrzymujemy 10 pasków boczku)Mieszanka przypraw:1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki pieprzu1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w lekko osolonej wodzie aż będą ugotowane, ale nie rozgotowane.2. W miseczce mieszam wszystkie zioła i przyprawy. Następnie w tej mieszance obtaczam każdego ziemniaczka. 3. Ziemniaki owijam w pasek wędzonego boczku. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu.4. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15 minut.Smacznego! :)

Grzane wino

Uwielbiam gotować

Grzane wino

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Uwielbiam gotować

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków i wędzonego boczku. Smakiem przypomina nieco góralską kwaśnicę. Kapuśniak z kiszonej kapusty jest dość kwaśny i wyrazisty w smaku. Jeśli lubicie kapuściane zupy koniecznie spróbujcie  także gołąbkowej i kapuśniaku z buraczkami oraz parzybrody. Przepis rodzinnyKapuśniak z kiszonej kapustySkładniki:3,5 - 4 litry rosołu4 listki laurowe6 ziaren ziela angielskiego1 kg odciśniętej kiszonej kapusty1 płaska łyżeczka kminku1 łyżeczka majeranku1 pietruszka2 marchewki2 średnie cebule35 dag wędzonego boczku1 - 2 łyżki cukru1 łyżka mąki pszennej2 łyżki posiekanej natki pietruszkisólpieprzDodatkowo:6 średnich ziemniaków1. Cebule obieram, kroję w małą kostkę i podsmażam razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. 2. Do rosołu w garnku dodaję przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, kminek oraz obrane i starte na dużych oczkach tarki jarzyny (marchew i pietruszkę) a także przesmażony boczek z cebulką.3. Ziemniaki obieram, kroję w niewielką kostkę i gotuję w osobnym garnku w lekko osolonym wrzątku do miękkości.4. Kiedy warzywa (marchew i pietruszka) będą miękkie dodaję do nich odciśniętą kiszoną kapustę (jeśli nie lubimy mocno kwaśnego kapuśniaku przelewamy kiszoną kapustę na sicie zimną wodą). Gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem aż kapusta zmięknie.5. Na końcu doprawiam zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Zagęszczam kapuśniak mąką wymieszaną w 1/5 szklanki zimnej wody oraz dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki i ugotowane ziemniaki. 6. Podaję na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa.Smacznego! :)

Sałatka z cebulką konserwową

Uwielbiam gotować

Sałatka z cebulką konserwową

Kiszona kapusta z żurawiną

Uwielbiam gotować

Kiszona kapusta z żurawiną

Pierniczki Lebkuchen

Uwielbiam gotować

Pierniczki Lebkuchen

Pierniczki alpejskie z nadzieniem

Uwielbiam gotować

Pierniczki alpejskie z nadzieniem

Likier krówkowy z kawą

Uwielbiam gotować

Likier krówkowy z kawą

Muffinki piernikowe z marmoladą

Uwielbiam gotować

Muffinki piernikowe z marmoladą

Sernik z pierniczkami

Uwielbiam gotować

Sernik z pierniczkami

Jesiotr duszony w kiszonej kapuście

Uwielbiam gotować

Jesiotr duszony w kiszonej kapuście

Uwielbiam gotować

Potrawy z ryb

Święta coraz bliżej, dlatego postanowiłam zamieścić obrazkowy spis rybnych potraw. W najbliższym czasie chciałabym jeszcze przygotować dla Was zbiór świątecznych wypieków oraz mięs. Mam nadzieję, że taki spis będzie dla Was znaczącym ułatwieniem :)Dorada pieczona z warzywami Pstrąg pieczony w migdałachPstrąg pieczony z masłem koperkowo-czosnkowymDorsz w migdałachRyba smażona w cieście naleśnikowymRyba w cieście piwnymRyba po portugalskuRyba z pomidorami i fetąZawijaski rybne z pestoRyba po włoskuRybne curryKarp smażony na maśleSmażona flądraRyba gotowana w ziołachDorsz z sosem śmietankowo-porowymRyba z bananamiGrillowana ryba z sosem malinowymPaluszki rybneKotleciki rybnePulpeciki rybne w sosie śmietanowo-czosnkowymRyba w cieście drożdżowymRyba ze szpinakiem i fetąRyby na zimnoRolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiemRoladki z łososia z serkiemRyba opiekana w occieRyba po greckuKarp w galarecieRyba w galarecieŚledzieŚledzie po kaszubsku Śledzie łowickieŚledzie w oleju z cebulą i przyprawamiŚledzie z musztardą, gorczycą i koperkiemŚledzie z żurawiną i jabłkiemŚledzie z rodzynkamiPasty i sałatki rybneŚledzie pod pierzynkąPasta z wędzonej makreliChrzanowa pasta z tuńczykaSałatka z sardelkami Owoce morzaKrewetki duszona na maśle czosnkowymZupa krabowa z kukurydzianym kremem

Blok czekoladowy

Uwielbiam gotować

Blok czekoladowy

Kuleczki ziemniaczane (Dufinki)

Uwielbiam gotować

Kuleczki ziemniaczane (Dufinki)

Warsztaty z Lidl

Uwielbiam gotować

Warsztaty z Lidl "RYBY SĄ SUPER"

W dniach 20 - 21 listopada mieliśmy przyjemność uczestniczyć w smakowitych warsztatach zorganizowanych przez Lidl. Tematem przewodnim spotkania była ryba.Pierwszy dzień - warsztaty pod chmurką z OkrasąW porannych godzinach wyruszyliśmy w kierunku Milicza, a dokładniej do Rudej Sułowskiej. Popołudniu  byliśmy już na miejscu. Po zakwaterowaniu w hotelu NATURUM i obiedzie spotkaliśmy się z blogerami, którzy tak jak my również dotarli tutaj, aby gotować pod okiem Okrasy :)Po krótkim wstępie Karola i przedstawicielki sieci Lidl podzieliliśmy się na siedem drużyn. W naszej drużynie znalazło się sześć osób - Justyna (z bloga BistroMama), Małgosia (z bloga Kuchenne rewelacje), ja i nasi mężowie. Faceci pilnowali ognia i kociołków, a w udziale dziewczyn było przygotowanie potraw tj. zupy rybnej i kanapki z rybą. Na miejscu czekały na nas wcześniej przygotowane stanowiska, kociołki oraz stoisko z produktami z Ryneczku Lidla.Niestety żadna z nas wcześniej nie gotowała rybnej zupy, ale na szczęście na miejscu był przygotowany wywar rybny. Naszym zadaniem było jedynie stworzyć dobrą zupę rybną na jego bazie. Po chwili namysłu wspólnie zdecydowałyśmy, że ugotujemy węgierską zupę z rybą - przypominającą w smaku leczo czy pörkölt. Taką pikantną, z dużą ilością kolorowej papryki i z dodatkiem kiszonego ogórka. Drugą częścią zadania było stworzenie rybnej kanapki. I o ile z zupą nie miałyśmy zagwozdki to tutaj musiałyśmy dłużej pomyśleć. W końcu wymyśliłyśmy, że przygotujemy rybne burgery wykonane z mięsa mielonego z dodatkiem żurawiny, suszonej śliwki, kuminu i natki kolendry. Do kotlecików przygotowałyśmy dodatki w postaci:kiszonej kapusty duszonej w mleku kokosowym z curry, kolendrą, miodem i sokiem z limonkisalsy pomidorowej z chili, czerwoną cebulą, czosnkiem, kolendrą, sokiem z limonki, miodem i oliwąBurgery złożyłyśmy pomiędzy opieczone kromki chleba i podałyśmy z powyższymi dodatkami. Wyszło naprawdę pyszne połączenie :)Mimo tego, że aura nie sprzyjała, było zimno i dość mocno wiało, bawiliśmy się znakomicie. Rozgrzewaliśmy się przy ogniskach popijając pyszne, grzane wino z dodatkiem przypraw i pomarańczy.Pełen wrażeń dzień dopełniła wieczorna kolacja w towarzystwie koleżanek i kolegów blogerów z udziałem Karola Okrasy, organizatorów warsztatów oraz przedstawicieli Lidl Polska. Podczas wieczoru ogłoszone zostały wyniki na najlepsze rybne dania oraz wyniki konkursu "Jaka to ryba?". Nasza drużyna w ostatniej konkurencji zwyciężyła :)Po obfitej kolacji okraszonej blogerskimi rozmowami i śmiechami przyszedł czas na autografy i zdjęcia z Karolem. Drugi dzień - milickie stawy i hodowla rybNastępnego dnia wybraliśmy się autokarem na wycieczkę po milickich stawach. Naszym przewodnikiem była pani ichtiolog (specjalista od ryb). W bardzo ciekawy i rzeczowy sposób opowiadała nam o hodowli ryb w stawach. Stawy milickie położone są w dolinie Baryczy, na terenie rezerwatu "Stawy Milickie" oraz na obszarze Natura2000. To piękne, urokliwe siedlisko dla około 300 gatunków ptaków oraz ogromne połacie lasów wraz z mnóstwem hodowlanych stawów. W milickich stawach hoduje się ryby takie jak: karp milicki, jesiotr, sandacz, sum, szczupak, amur, tołpyga, okoń, karaś oraz lin.Cykl produkcyjny karpia milickiego trwa 3 lata i składa się z 5 etapów:1. Tarło2. Wychów narybku (lipcówka)3. Odchów i zimowanie narybku jesiennego4. Obsada stawów handlowych zwanych też towarowymi5. OdłowyRyby odżywiają się pokarmem naturalnym wytworzonym w stawach, a do dokarmiania stosuje się tylko pasze zbożowe (głównie pszenicą i kukurydzą).Rybom zagraża wszechobecne ptactwo, głównie kormorany i czaple. Będący pod ochroną kormoran może zjadać dziennie od 400 do 700 gram ryb. Znany jest także z tego, że bardzo skutecznie zdobywa pożywienie. Według ornitologów jego wyprawy na ryby można nazywać polowaniem z nagonką, gdyż poluje w grupach zaganiając ryby w miejsca, gdzie łatwiej jest je podjąć z wody.  Odłowione ryby są poddawane procesowi płukania pozwalającemu na oczyszczenie ryby i usunięcie posmaku charakterystycznego dla niektórych gatunków ryb słodkowodnych.Więcej o stawach milickich przeczytacie tutaj.Chciałabym bardzo serdecznie podziękować wszystkim obecnym w Miliczu, za cudowne chwile pełne wrażeń i mnóstwa radości :) Do następnego razu Kochani!  

Kremowa zupa brokułowo-serowa

Uwielbiam gotować

Kremowa zupa brokułowo-serowa

Dorsz w migdałach

Uwielbiam gotować

Dorsz w migdałach

Recenzja książki Lidl

Uwielbiam gotować

Recenzja książki Lidl "RYBY SĄ SUPER"

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Uwielbiam gotować

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i migdałami

Uwielbiam gotować

Warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i migdałami

Sałatki z kurczakiem to jedne z moich ulubionych. Są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim na długo zaspokajają poczucie głodu i z powodzeniem zastępują obiad w pracy. W dzisiejszej propozycji poza drobiem znajdziecie również soczyste pomidory, kapustę pekińską, słoną fetę oraz chrupiące, prażone płatki migdałów. Całość idealnie komponuje się z czosnkowym sosem. Sami spróbujcie! :) Jeśli nie przepadacie za fetą, możecie ją pominąć bądź zastąpić np. kukurydzą.InspiracjaWarstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i migdałamiSkładniki:1/2 kg piersi z kurczaka2 łyżki przyprawy gyros lub przyprawy do kurczaka1 łyżka oleju do smażenia1/2 kapusty pekińskiej5 średnich pomidorówopakowanie sera feta (270g)100 g płatków migdałowychSos czosnkowy:250 majonezu200 g śmietany 18%2 ząbki czosnku1/4 łyżeczki cukru pudrusólpieprz1. Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Oprószam przyprawą do kurczaka lub gyros i wrzucam na rozgrzany olej na patelnię. Smażę przez kilka minut do zrumienienia. Usmażone mięso przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i osączam z nadmiaru tłuszczu.2. Pomidory kroję na niewielkie kawałki, a kapustę drobno szatkuję. Schłodzony ser feta kroję w kostkę o wymiarach 1 cm na 1 cm. Aby fetę łatwiej się kroiło, na kilka minut wkładam ją do zamrażarki.3. Płatki migdałowe prażę na suchej teflonowej patelni bez tłuszczu na niewielkim ogniu. Co jakiś czas mieszam całość, aby płatki się nie zwęgliły.4. Sos: W miseczce łączę majonez, śmietanę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem, dokładnie mieszam.5. W szklanym, przezroczystym naczyniu układam poszatkowaną kapustę, pokrojone pomidory, kawałki usmażonego kurczaka, kostki sera feta. Całość zalewam sosem czosnkowym i posypuję prażonymi migdałami. Dowolnie dekoruję i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.Smacznego! :)

Dewolaje z serem

Uwielbiam gotować

Dewolaje z serem

Dewolaje z serem to nic innego jak roladki drobiowe nadziane żółtym serem z dodatkiem masła i natki pietruszki. Oryginalny kotlet de volaille nie zawiera w składzie sera, jednak w przestawionej przeze mnie wersji znajduje się ten składnik. Roladki są wyjątkowo smaczne, soczyste i aromatyczne. Stanowią doskonałą propozycję na niedzielny obiad. Gorąco polecam :)Przepis własnyDewolaje z serem Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka granulowanego czosnku1 łyżeczka słodkiej paprykiNadzienie:100 g sera żółtego4 łyżeczki masła2 łyżki posiekanej natki pietruszkiDodatkowo:1 jajkobułka tarta do panierowaniaolej do smażenia1. Piersi z kurczaka myję, osuszam i każdy filet przekrawam wzdłuż na dwa płaty. Z podwójnej piersi otrzymamy 4 takie płaty. Następnie każdy płat rozbijam tłuczkiem przez folię spożywczą, uważając aby nie nie przedziurawić mięsa. Rozbite mięso oprószam z obydwu stron przyprawami, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę.2. Na każdy rozbity płat mięsa kładę po łyżeczce masła, słupek sera żółtego oraz trochę natki pietruszki. Zawijam całość w zgrabną roladkę, ew. spinam wykałaczkami. Owijam folią i wkładam na 2 godziny lub całą noc do lodówki.3. Roladki maczam w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku. Następnie panieruję w bułce tartej. Kładę na rozgrzany olej na patelni i smażę na niewielkim ogniu do zrumienienia. Aby mieć pewność, że mięso w środku jest upieczone można przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego i podgrzać w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 20 minut.Smacznego! :)

Serowa zupa jarzynowa z boczkiem

Uwielbiam gotować

Serowa zupa jarzynowa z boczkiem

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i szynką

Uwielbiam gotować

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i szynką

Przepyszne danie na ciepło, idealne jako propozycja na spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad. Podany przepis można dowolnie modyfikować według własnych potrzeb i upodobań smakowych. Do farszu można dodać przesmażone kawałki kurczaka lub mięso mielone, jednak zapewniam Was, że w poniżej wersji danie jest bardzo smaczne :)InspiracjaZapiekane naleśniki z pieczarkami i szynkąSkładniki na 8 porcji:Naleśniki:2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka2 jajkaszczypta soliNadzienie:1 duża cebula50 dag pieczarek2 łyżki masła8 dużych plastrów szynki50 g startego sera żółtego1 łyżka śmietany 18%sólpieprzDodatkowo:100 ml śmietany 18%100 g startego sera żółtegosłodka papryka1. Naleśniki: Z podanych składników przygotowuję ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki miksuję w misce na jednolitą masę. Odstawiam.2. Nadzienie: Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym maśle. Do zeszklonej cebuli dodaję oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, duszę przez kilkanaście minut, aż woda odparuje. Do ostudzonych pieczarek z cebulą dodaję łyżkę śmietany i starty ser. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.3. Na każdy naleśnik kładę na środek plaster szynki, porcję masy pieczarkowo-cebulowej, rozsmarowuję łyżką i zwijam w rulon.4. Naczynie żaroodporne smaruję za pomocą pędzelka cienko śmietaną. Układam naleśniki z nadzieniem, smaruję śmietaną i posypuję startym serem. Po czym wykładam drugą warstwę naleśników, ponownie smaruję śmietaną i posypuję startym serem oraz delikatnie oprószam całość słodką papryką.5. Formę z naleśnikami wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Smacznego! :)