Roladki z kurczaka z brokułem i fetą

Uwielbiam gotować

Roladki z kurczaka z brokułem i fetą

Kremówka z bitą śmietaną i galaretką

Uwielbiam gotować

Kremówka z bitą śmietaną i galaretką

Zupa z selera naciowego

Uwielbiam gotować

Zupa z selera naciowego

Kasza jaglana z owocami

Uwielbiam gotować

Kasza jaglana z owocami

Pizzerinki przepis podstawowy

Uwielbiam gotować

Pizzerinki przepis podstawowy

Ciasto z kawałkami czekolady i śliwkami

Uwielbiam gotować

Ciasto z kawałkami czekolady i śliwkami

Kotlety z kalafiora

Uwielbiam gotować

Kotlety z kalafiora

Sałatka z selerem naciowym

Uwielbiam gotować

Sałatka z selerem naciowym

Forszmak lubelski

Uwielbiam gotować

Forszmak lubelski

Warzywa z dipem

Uwielbiam gotować

Warzywa z dipem

Deser z kiwi, bananem i budyniem

Uwielbiam gotować

Deser z kiwi, bananem i budyniem

Przepyszny, orzeźwiający, kolorowy deser, w skład którego wchodzą owoce, budyń, bita śmietana oraz pyszne powidła. Doskonały zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Przepis własnyDeser z kiwi, bananem i budyniemSkładniki na 6 porcji:1 opakowanie śnieżki (bita śmietana w proszku)200 ml zimnego mleka1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem + 2 szklanki mleka1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem + 2 szklanki mleka6 łyżek powideł śliwkowych (lub dżemu wiśniowego)1 owoc kiwi1 bananstarta czekolada12 rurek waflowych 1. Każdy budyń gotuję w osobnym garnku według przepisu na opakowaniu. Odstawiam do ostudzenia. 2. Śnieżkę ubijam na zimnym mleku. Owoce obieram, kiwi kroję na półplasterki a banana na krążki.3. Do sześciu szklanych pucharków wykładam po łyżce powideł lub dżemu, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 2 łyżki budyniu czekoladowego, kilka plastrów banana, bita śmietana, półplastry kiwi. Wierzch oprószam startą czekoladą i dekoruję rurkami waflowymi. Od razu podaję.Smacznego! :)

Bakłażan zapiekany z warzywami i mozarellą

Uwielbiam gotować

Bakłażan zapiekany z warzywami i mozarellą

Kurczak pieczony w całości z warzywami

Uwielbiam gotować

Kurczak pieczony w całości z warzywami

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką bez wyrabiania

Uwielbiam gotować

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką bez wyrabiania

Uwielbiam smak i zapach świeżo upieczonej drożdżówki, chrupkość kruszonki i wilgotne owoce. Jednak nie zawsze mam ochotę na długie, męczące wyrabianie drożdżowej masy. Wtedy sięgam po przepis na drożdżówkę bez wyrabiania. Pracy przy cieście jest naprawdę niewiele, zamiast męczyć się z wyrabianiem ciasta należy je tylko kilka razy przemieszać drewnianą łyżką i pozwolić żeby kilkukrotnie pięknie wyrosło :) Gorąco zachęcam Was do upieczenia tej pysznej drożdżówki. Zamiast śliwek możecie użyć innych owoców, np. jabłek, malin, jagód, truskawek, moreli.InspiracjaDrożdżówka ze śliwkami i kruszonką bez wyrabiania[blacha o wymiarach 25 cm na 40 cm]Składniki:500 g mąki pszennej50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru1 jajko2 żółtka1 szklanka ciepłego mleka100 g miękkiego masła1 łyżka oleju3/4 szklanki cukru1/4 łyżeczki soliokoło 1 kg śliwek węgierekKruszonka:100 g mąki pszennej60 g masła60 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego1. Drożdże rozcieram w miseczce z cukrem i odstawiam na 15 minut. Do roztopionego i ostudzonego masła dodaję olej, mieszam. Dwa żółtka i jedno jajko ubijam z solą i cukrem.2. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję masę jajeczną, tłuszcz, drożdżowy rozczyn oraz ciepłe mleko. Całość mieszam dokładnie drewnianą łyżką i odstawiam miskę nakrytą ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce.  3. Wyrośnięte ciasto mieszam drewnianą łyżką przez 1 minutę i odstawiam do ponownego wyrośnięcia. 4. Blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wykładam papierem do pieczenia. Do formy wykładam ciasto i pozostawiam na pół godziny do wyrastania. 5. Umyte i osuszone śliwki przekrawam na połówki lub ćwiartki (mniejsze śliwki kroję na pół, a większe na ćwiartki) i wyjmuję pestki. Połówki owoców układam rzędami na cieście skórkami do dołu i odstawiam na kolejne 30 minut.6. Kruszonka: Masło kroję na małe kawałeczki, dodaję przesianą mąkę z cukrem pudrem oraz cukier waniliowy. Całość rozcieram palcami.7. Ciasto ze śliwkami posypuję równomiernie przygotowaną kruszonką. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu oprószam drożdżówkę cukrem pudrem.Smacznego! :)

Sałatka z figami i fetą na sałacie

Uwielbiam gotować

Sałatka z figami i fetą na sałacie

Lekka i jednocześnie sycąca, słodko-kwaśna sałatka z serem feta, dojrzałymi figami oraz chrupiącymi ziarnami prażonego słonecznika. Stanowiąca bogactwo smaków i aromatów. Do sałatki można również dodać wypestkowane śliwki węgierki, pomidorki koktajlowe a także awokado. Przepis własnySałatka z figami i fetą na sałacieSkładniki:opakowanie mieszanki sałat4 figi150 g sera fetygarść słonecznikaew. kilka dojrzałych śliwek węgierekSos:3 łyżki oliwy1 łyżka gęstego octu balsamicznego (balsamico)1 łyżeczka miodu1 łyżeczka octu winnegopieprz1. Oczyszczoną mieszankę sałat wykładam na półmisek. Jeśli używamy sałaty należy ją najpierw umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.2. Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu do lekkiego zarumienienia. Po czym zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia.3. Ser feta kroję w małą kostkę. Figi myję, osuszam i kroję na ćwiartki lub szóstki. 4. Sos: W małym słoiczku umieszczam oliwę, ocet winny, miód i pieprz. Zakręcam naczynie i wstrząsam do połączenia składników.5. Na sałacie wyłożonej na półmisku układam fetę i figi. Całość polewam sosem i posypuję prażonym słonecznikiem. Przed podaniem polewam gęstym octem balsamicznym (balsamico).Smacznego! :)

Bułki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami

Uwielbiam gotować

Bułki zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami

Ciastka ze słonecznikiem

Uwielbiam gotować

Ciastka ze słonecznikiem

Fasolka szparagowa z boczkiem w sosie pomidorowym

Uwielbiam gotować

Fasolka szparagowa z boczkiem w sosie pomidorowym

Malinowa pianka bez pieczenia

Uwielbiam gotować

Malinowa pianka bez pieczenia

Dorada z warzywami (ryba pieczona na warzywach)

Uwielbiam gotować

Dorada z warzywami (ryba pieczona na warzywach)

Gulasz segedyński

Uwielbiam gotować

Gulasz segedyński

Sałatka z komosy ryżowej

Uwielbiam gotować

Sałatka z komosy ryżowej

Kasza manna na mleku

Uwielbiam gotować

Kasza manna na mleku

Pieczona papryka z fetą

Uwielbiam gotować

Pieczona papryka z fetą

Zupa z pieczonej papryki

Uwielbiam gotować

Zupa z pieczonej papryki

Leczo

Uwielbiam gotować

Leczo

Kaszanka z kiszoną kapustą

Uwielbiam gotować

Kaszanka z kiszoną kapustą

Czekoladowe lody bananowe

Uwielbiam gotować

Czekoladowe lody bananowe

Lemoniada z limonką, ogórkiem i miętą

Uwielbiam gotować

Lemoniada z limonką, ogórkiem i miętą

Sałatka z arbuzem, winogronem i fetą

Uwielbiam gotować

Sałatka z arbuzem, winogronem i fetą