Uwielbiam gotować Deser z kiwi, bananem i budyniem Przepyszny, orzeźwiający, kolorowy deser, w skład którego wchodzą owoce, budyń, bita śmietana oraz pyszne powidła. Doskonały zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Przepis własnyDeser z kiwi, bananem i budyniemSkładniki na 6 porcji:1 opakowanie śnieżki (bita śmietana w proszku)200 ml zimnego mleka1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem + 2 szklanki mleka1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem + 2 szklanki mleka6 łyżek powideł śliwkowych (lub dżemu wiśniowego)1 owoc kiwi1 bananstarta czekolada12 rurek waflowych 1. Każdy budyń gotuję w osobnym garnku według przepisu na opakowaniu. Odstawiam do ostudzenia. 2. Śnieżkę ubijam na zimnym mleku. Owoce obieram, kiwi kroję na półplasterki a banana na krążki.3. Do sześciu szklanych pucharków wykładam po łyżce powideł lub dżemu, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 2 łyżki budyniu czekoladowego, kilka plastrów banana, bita śmietana, półplastry kiwi. Wierzch oprószam startą czekoladą i dekoruję rurkami waflowymi. Od razu podaję.Smacznego! :)
Uwielbiam gotować Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką bez wyrabiania Uwielbiam smak i zapach świeżo upieczonej drożdżówki, chrupkość kruszonki i wilgotne owoce. Jednak nie zawsze mam ochotę na długie, męczące wyrabianie drożdżowej masy. Wtedy sięgam po przepis na drożdżówkę bez wyrabiania. Pracy przy cieście jest naprawdę niewiele, zamiast męczyć się z wyrabianiem ciasta należy je tylko kilka razy przemieszać drewnianą łyżką i pozwolić żeby kilkukrotnie pięknie wyrosło :) Gorąco zachęcam Was do upieczenia tej pysznej drożdżówki. Zamiast śliwek możecie użyć innych owoców, np. jabłek, malin, jagód, truskawek, moreli.InspiracjaDrożdżówka ze śliwkami i kruszonką bez wyrabiania[blacha o wymiarach 25 cm na 40 cm]Składniki:500 g mąki pszennej50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru1 jajko2 żółtka1 szklanka ciepłego mleka100 g miękkiego masła1 łyżka oleju3/4 szklanki cukru1/4 łyżeczki soliokoło 1 kg śliwek węgierekKruszonka:100 g mąki pszennej60 g masła60 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego1. Drożdże rozcieram w miseczce z cukrem i odstawiam na 15 minut. Do roztopionego i ostudzonego masła dodaję olej, mieszam. Dwa żółtka i jedno jajko ubijam z solą i cukrem.2. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję masę jajeczną, tłuszcz, drożdżowy rozczyn oraz ciepłe mleko. Całość mieszam dokładnie drewnianą łyżką i odstawiam miskę nakrytą ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 3. Wyrośnięte ciasto mieszam drewnianą łyżką przez 1 minutę i odstawiam do ponownego wyrośnięcia. 4. Blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wykładam papierem do pieczenia. Do formy wykładam ciasto i pozostawiam na pół godziny do wyrastania. 5. Umyte i osuszone śliwki przekrawam na połówki lub ćwiartki (mniejsze śliwki kroję na pół, a większe na ćwiartki) i wyjmuję pestki. Połówki owoców układam rzędami na cieście skórkami do dołu i odstawiam na kolejne 30 minut.6. Kruszonka: Masło kroję na małe kawałeczki, dodaję przesianą mąkę z cukrem pudrem oraz cukier waniliowy. Całość rozcieram palcami.7. Ciasto ze śliwkami posypuję równomiernie przygotowaną kruszonką. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu oprószam drożdżówkę cukrem pudrem.Smacznego! :)
Uwielbiam gotować Sałatka z figami i fetą na sałacie Lekka i jednocześnie sycąca, słodko-kwaśna sałatka z serem feta, dojrzałymi figami oraz chrupiącymi ziarnami prażonego słonecznika. Stanowiąca bogactwo smaków i aromatów. Do sałatki można również dodać wypestkowane śliwki węgierki, pomidorki koktajlowe a także awokado. Przepis własnySałatka z figami i fetą na sałacieSkładniki:opakowanie mieszanki sałat4 figi150 g sera fetygarść słonecznikaew. kilka dojrzałych śliwek węgierekSos:3 łyżki oliwy1 łyżka gęstego octu balsamicznego (balsamico)1 łyżeczka miodu1 łyżeczka octu winnegopieprz1. Oczyszczoną mieszankę sałat wykładam na półmisek. Jeśli używamy sałaty należy ją najpierw umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.2. Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu do lekkiego zarumienienia. Po czym zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia.3. Ser feta kroję w małą kostkę. Figi myję, osuszam i kroję na ćwiartki lub szóstki. 4. Sos: W małym słoiczku umieszczam oliwę, ocet winny, miód i pieprz. Zakręcam naczynie i wstrząsam do połączenia składników.5. Na sałacie wyłożonej na półmisku układam fetę i figi. Całość polewam sosem i posypuję prażonym słonecznikiem. Przed podaniem polewam gęstym octem balsamicznym (balsamico).Smacznego! :)