Sałatka z wędzonym łososiem i camembertem

Uwielbiam gotować

Sałatka z wędzonym łososiem i camembertem

Placek ziemniaczany (Babka ziemniaczana)

Uwielbiam gotować

Placek ziemniaczany (Babka ziemniaczana)

Wielkanocne ciasteczka pisanki

Uwielbiam gotować

Wielkanocne ciasteczka pisanki

Tatar z łososia

Uwielbiam gotować

Tatar z łososia

Tatar z łososia stanowi znakomitą przekąskę, którą możecie zaserwować zarówno na świątecznym stole jak i na przyjęciu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie parę chwil, a efekt wizualny i smakowy z pewnością Wam się spodoba. Koniecznie spróbujcie! :)Przepis teściowejTatar z łososiaSkładniki:1/2 kg świeżego łososia bez skóryok. 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowegosok z cytrynysólpieprzDo podania:biała cebulaczerwona cebulakilka ogórków konserwowychplastry cytrynyszczypiorek1. Łososia przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa (aby wydobyć całą rybę ze sprzętu  na koniec przepuszczam kromkę chleba). Jeśli nie masz maszynki to po prostu pokrój łososia drobno za pomocą ostrego noża.2. Do rybnej masy dodaję oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Łosoś powinien mieć dość wyrazisty smak, jednak pamietaj, że lepiej doprawić tatar niż przesolić. Łososiową masę dokładnie wyrabiam.3. Cebule i ogórki konserwowe kroję w małą kostkę. Tatar nakładam do dwóch filiżanek cienko wysmarowanych oliwą lub olejem, przyklepuję i odwracam na talerz tworząc porcje. Dookoła kopczyków układam wcześniej pokrojone warzywa. Całość dekoruję plasterkami cytryny i szczypiorkiem. Gotowe.Smacznego! :)

Życzenia Wielkanocne

Uwielbiam gotować

Życzenia Wielkanocne

Kochani! Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości.Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego Alleluja.życzyuwielbiamgotowac.com

Warstwowa sałatka z serkiem topionym

Uwielbiam gotować

Warstwowa sałatka z serkiem topionym

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozarellą

Uwielbiam gotować

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozarellą

Roladki drobiowe ze szpinakowym nadzieniem zapieczone pod sosem pomidorowym i mozarellą. Koniecznie musicie spróbować tego smacznego połączenia. Mięso można zawinąć z farszem wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu upieczenia. Roladki najlepiej smakują na ciepło podane z pieczonymi ziemniaczkami :)InspiracjaRoladki z kurczaka ze szpinakiem i mozarelląSkładniki:podwójna pierś z kurczaka200 g mrożonego szpinaku1 łyżka masła3 ząbki czosnku2 - 3 łyżki śmietany 18%1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka ulubionych ziół (np. prowansalskie)1/4 łyżeczki pieprzu1/3 łyżeczki soliSos pomidorowy:2/3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego1 łyżeczka miodu1 łyżeczka ziół2 ząbki czosnkusólpieprzDodatkowo:kulka mozarelli1. Pierś z kurczaka kroję na cztery części. Każdą rozbijam przez folię na płaski płat. Oprószam z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Szpinakowy farsz: Masło roztapiam w rondelku, wrzucam mrożony szpinak, dodaję drobno posiekany czosnek i smażę przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Na końcu dodaję śmietanę i doprawiam do smaku solą, pieprzem, ziołami i gałką muszkatołową. Odstawiam do ostudzenia.3. Na płat rozbitego mięsa nakładam porcję szpinakowego nadzienia i zawijam w roladkę, po czym układam w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce lekko wysmarowanej olejem.4. Sos pomidorowy: Do przecieru pomidorowego dodaję miód, zioła, sól, pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszam i wykładam na roladki.5. Naczynie z kurczakiem wstawiam do nagrzanego do 175*C piekarnika i piekę 25 minut. Po tym czasie na roladki wykładam plastry mozarelli i ponownie wstawiam do pieca na 5 - 10 minut do czasu aż ser się rozpuści.Smacznego! :)

Pasztet z jajek i pieczarek

Uwielbiam gotować

Pasztet z jajek i pieczarek

Pieczarki faszerowane kozim serkiem i orzechami

Uwielbiam gotować

Pieczarki faszerowane kozim serkiem i orzechami

Łosoś pieczony w folii

Uwielbiam gotować

Łosoś pieczony w folii

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na szpinaku

Uwielbiam gotować

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na szpinaku

Łosoś ze szpinakiem i mozarellą

Uwielbiam gotować

Łosoś ze szpinakiem i mozarellą

Krokiety pizza

Uwielbiam gotować

Krokiety pizza

Crème brûlée

Uwielbiam gotować

Crème brûlée

Pizza z kozim serem, gruszką i rukolą

Uwielbiam gotować

Pizza z kozim serem, gruszką i rukolą

Sałatka z rukoli z kozim serem

Uwielbiam gotować

Sałatka z rukoli z kozim serem

Łosoś pieczony w piekarniku

Uwielbiam gotować

Łosoś pieczony w piekarniku

Sos cytrynowy do ryb

Uwielbiam gotować

Sos cytrynowy do ryb

Orzechowiec

Uwielbiam gotować

Orzechowiec

Szaszłyki z ziemniaków i boczku

Uwielbiam gotować

Szaszłyki z ziemniaków i boczku

Kremowa zupa pieczarkowa z kurczakiem

Uwielbiam gotować

Kremowa zupa pieczarkowa z kurczakiem

Mięsne kulki z pieczarką

Uwielbiam gotować

Mięsne kulki z pieczarką

Gniazdka (Pączki hiszpańskie)

Uwielbiam gotować

Gniazdka (Pączki hiszpańskie)

Ciastka francuskie z boczkiem i papryką

Uwielbiam gotować

Ciastka francuskie z boczkiem i papryką

Ciasto z bananami, galaretką i czekoladową bezą

Uwielbiam gotować

Ciasto z bananami, galaretką i czekoladową bezą

Przepisy na Tłusty Czwartek i ostatki

Uwielbiam gotować

Przepisy na Tłusty Czwartek i ostatki

Poniżej zamieszczam mały spis ostatkowych pyszności. Znajdziecie tutaj kilka propozycji na słodkie jak i wytrawne przekąski. Oczywiście to tylko namiastka tego co znajdziecie na blogu, dlatego zachęcam Was do przeglądu przepisów na poszczególne dania według kategorii tj. Sałatki, Przekąski i przystawki, Dania mięsne, Ciasta, Zapiekanki i pizze.Na słodkoLany chrustPączki z serka homogenizowanegoPączki z marmoladąOponkiFaworkiRóże karnawałowePalmiery z cynamonemWesołe galaretki dla dorosłychNa wytrawniePrzekąska z tortilliPizzerinkiGrzanki z mozarellą i pomidoramiGrzanki z kozim serkiemTarta na cieście francuskimCiastka francuskie z serkiem i pomidoramiCiastka francuskie z oliwkamiRoladki z szynki z pieczarkami w galareciePieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

Tagliatelle z boczkiem i kozim serkiem

Uwielbiam gotować

Tagliatelle z boczkiem i kozim serkiem

Uwielbiam gotować

Wyniki konkursu "Organizacja przepisów"

Kilka dni temu zakończył się konkurs "Organizacja przepisów". Dziękuję za każde zgłoszenie. Niestety nie mogę nagrodzić wszystkich osób tylko trzy. Zdecydowałam, że nagroda w postaci przepiśnika powędruje do:Martyny BartońZuzyKamili LarskiejOsoby, które nie podały maila, bardzo proszę o kontakt pod wskazany poniżej adres:info@uwielbiamgotowac.com 

Lany chrust

Uwielbiam gotować

Lany chrust

Kiszona kapusta z granatem

Uwielbiam gotować

Kiszona kapusta z granatem