Sos beszamelowy (Beszamel)

Uwielbiam gotować

Sos beszamelowy (Beszamel)

Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki

Uwielbiam gotować

Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki

Kalafior z bułką tartą na maśle

Uwielbiam gotować

Kalafior z bułką tartą na maśle

Koktajl truskawkowy

Uwielbiam gotować

Koktajl truskawkowy

Kompot z rabarbaru i truskawek

Uwielbiam gotować

Kompot z rabarbaru i truskawek

Babeczki z kremem ganache i truskawkami

Uwielbiam gotować

Babeczki z kremem ganache i truskawkami

Botwinka - Zupa z młodych buraczków

Uwielbiam gotować

Botwinka - Zupa z młodych buraczków

Napoleonka z truskawkami i galaretką bez pieczenia

Uwielbiam gotować

Napoleonka z truskawkami i galaretką bez pieczenia

Przepisy z truskawkami

Uwielbiam gotować

Przepisy z truskawkami

Grzanki z tapenadą

Uwielbiam gotować

Grzanki z tapenadą

Tapenada to wyrazista w smaku pasta z wydrylowanych oliwek z dodatkiem oliwy i przypraw. Z pewnością posmakuje amatorom czarnych oliwek. Cały sekret pysznej tapenady tkwi w wysokiej jakości produktach.Grzanki z tapenadąSkładniki:Tapenada z oliwek:1 szklanka wydrylowanych czarnych oliwek osączonych z zalewy2 łyżeczki kaparów osączonych z zalewy4 - 5 łyżek oliwy z oliwek1 ząbek czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisólpieprzGrzanki:bagietkaoliwa do skropieniaDo dekoracji:dowolna zielenina (listki bazylii, tymianku, natki pietruszki, kolendry, oregano)1. Tapenda: Wszystkie składniki poza oliwą umieszczam w misce, miksuję za pomocą blendera na pastę. Następnie wlewam stopniowo oliwę, aby otrzymać pożądaną konsystencję. Próbuję i ew. doprawiam jeszcze do smaku. Pastę przekładam do słoiczka i wstawiam na całą noc do lodówki.2. Grzanki: Bagietkę kroję na skośne kromki, skrapiam z obydwu stron oliwą i opiekam na patelni lub w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.3. Na grzanki nakładam pastę z oliwek. Całość dekoruję listkami bazylii, tymianku lub natki pietruszki.Smacznego! :)

Lemoniada rabarbarowa

Uwielbiam gotować

Lemoniada rabarbarowa

Tzatziki (Cacyki)

Uwielbiam gotować

Tzatziki (Cacyki)

Zupa szpinakowa z jajkiem

Uwielbiam gotować

Zupa szpinakowa z jajkiem

Ambasador

Uwielbiam gotować

Ambasador

Szaszłyki z kurczakiem, wędzonym boczkiem i warzywami

Uwielbiam gotować

Szaszłyki z kurczakiem, wędzonym boczkiem i warzywami

Ryba pieczona w soli

Uwielbiam gotować

Ryba pieczona w soli

Cukinia faszerowana wędzonym boczkiem i serem

Uwielbiam gotować

Cukinia faszerowana wędzonym boczkiem i serem

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Uwielbiam gotować

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Jeśli wiosna to koniecznie wypieki z rabarbarem! Uwielbiam te kwaśne, czerwone łodygi. Najczęściej lądują w cieście lub kompocie. Ale dzisiaj zapraszam Was na wyjątkowy, znakomity wypiek z ich udziałem. Kruchy spód, kwaskowaty mus i lekka, słodka beza z dodatkiem migdałów. Uwaga, przy smakowaniu można się rozpłynąć ;)Przepisy z wykorzystaniem rabarbaru na blogu: pleśniak z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą, drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, biszkopt z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, szwedzkie ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką, waniliowy ryż z rabarbarem i malinami, kasza jaglana z rabarbarem, dżem truskawkowo-rabarbarowy, deser z rabarbarem, jogurtem i musli, crumble z rabarbarem, owsianka z musem rabarbarowym, zupa z rabarbaru, placuszki z rabarbarem, a nawet duszone warzywa z rabarbarem i ryżem curry, jajecznica z rabarbarem, kurczak z musem rabarbarowym.Przepis własnyKruche ciasto z rabarbarem i bezą[blacha o wymiarach 30 cm na 25 cm]Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej100 g masła1/4 szklanki cukru5 żółtek 1 kopiasta łyżka śmietany 18%1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaRabarbar:420 g łodyg rabarbaru - umytych i oczyszczonych2 - 4 łyżki cukru (w zależności od tego jak bardzo kwaśny jest rabarbar)Beza:5 białek140 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:garść płatków migdałów1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieszczam w misce i szybko zagniatam  na jednolite ciasto. Formuję z masy kulkę, owijam w folię spożywczą i wkładam na 1 godzinę lub na całą noc do lodówki. 2. Schłodzone ciasto wałkuję na blacie lekko oprószonym mąką na placek. Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Placek nakłuwam widelcem.3. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekam przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.4. W międzyczasie przygotowuję rabarbar. Oczyszczone i umyte łodygi rabarbaru kroję na mniejsze kawałki, przekładam do rondelka i zasypuję cukrem (ilość zależy od tego jak bardzo rabarbar jest kwaśny). Garnuszek ustawiam na małym palniku i trzymam kilka minut, aż rabarbar będzie miękki. Na koniec próbuję i ew. dosypuję więcej cukru jeśli rabarbar jest zbyt kwaśny. Zdejmuję z palnika i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.5. Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Na koniec wsypuję mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję do połączenia.6. Na podpieczony spód rozsmarowuję ostudzoną masę rabarbarową, na którą wykładam pianę z białek. Wyrównuję powierzchnię łyżką i posypuję płatkami migdałów.7. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 15 minut, po czym wyłączam piec i pozostawiam w nim ciasto jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia.Smacznego! :)

Kiełbaski na grilla w marynacie musztardowo-miodowej

Uwielbiam gotować

Kiełbaski na grilla w marynacie musztardowo-miodowej

Cevapčići - chorwackie kotleciki z mięsa mielonego

Uwielbiam gotować

Cevapčići - chorwackie kotleciki z mięsa mielonego

Deser bananowy

Uwielbiam gotować

Deser bananowy

Rafaello na biszkopcie

Uwielbiam gotować

Rafaello na biszkopcie

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Uwielbiam gotować

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Grillowana cukinia z fetą

Uwielbiam gotować

Grillowana cukinia z fetą

Uwielbiam gotować

Skrzydełka w marynacie jogurtowej

Skrzydełka w lekko pikantnej marynacie jogurtowej z idealną proporcją przypraw. Pod wpływem jogurtu mięso drobiowe staje się niesamowicie kruche, a dodatki sprawiają, że mięso ma niesamowity smak. Koniecznie spróbujcie przy okazji grillowania! :) Marynata jogurtowa sprawdzi się również jako wyśmienita zaprawa do udek, pałek czy piersi kurczaka, a także do mięsa indyczego.Przepis własnySkrzydełka w marynacie jogurtowejSkładniki:1 kg skrzydełek kurczakaMarynata:180 g jogurtu naturalnego3 łyżki pikantnego ketchupu1,5 łyżki musztardy1 łyżeczka soli1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 2 przeciśnięte ząbki czosnku)szczypta pieprzu lub chili1. Skrzydełka myję i osuszam. Następnie odkrawam lotkę (najmniejsza część skrzydełka). Lotki można wykorzystać do przygotowania rosołu lub wyrzucić.2. W misce mieszam jogurt z ketchupem, musztardą, solą i czosnkiem. Dodaję pieprz i kilka kropel sosu chili. Całość dokładnie mieszam.3. Do miski z marynatą przekładam skrzydełka, dokładnie mieszam aby każda część mięsa była oblepiona sosem. Pojemnik z kurczakiem owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.4. Zamarynowane skrzydełka wyjmuję z miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę przez 45 minut (mięso powinno być miękkie, łatwo odchodzić od kości i być ładnie zrumienione).5. Skrzydełka można również upiec na grillu. W tym celu należy rozłożyć mięso na aluminiowych tackach i grillować obracając co jakiś czas kawałki, aż mięso będzie miękkie. Należy pilnować aby nie zwęglić skrzydełek.Smacznego! :)

Truskawkowa Chmurka

Uwielbiam gotować

Truskawkowa Chmurka

Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą, pomidorkami i kozim serem

Uwielbiam gotować

Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą, pomidorkami i kozim serem

Czosnkowa surówka z marchewki

Uwielbiam gotować

Czosnkowa surówka z marchewki

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Uwielbiam gotować

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

To jedne z najsmaczniejszych jajek jakie jadłam do tej pory. Nadzienie łososiowe w połączeniu z jajkami to istna poezja smaków. Jeśli do tej pory nie próbowaliście tej wspaniałej kombinacji, koniecznie to nadróbcie i spróbujcie. Jajka faszerowane wędzonym łososiem możecie podać jako przystawkę na przyjęciu, na pewno posmakują Waszym gościom :) InspiracjaJajka faszerowane łososiemSkładniki:6 jajek100 g wędzonego na zimno łososia w plastrach 2 łyżki majonezupieprzDo dekoracji:kapary lub natka pietruszki (lub koperek lub szczypiorek)1. Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram ze skorupek. Każde jajko przekrawam wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmuję żółtka, aby nie naruszyć białek.2. Plastry wędzonego łososia (około 65 g) kroję na mniejsze kawałki i umieszczam w misce, dodaję wyjęte z białek żółtka, a także majonez i pieprz (soli nie sypię, bo łosoś jest wystarczająco słony). Wszystkie składniki traktuję blenderem i miksuję na gładką masę. Oczywiście nie ma potrzeby miksowania, można wykonać pastę ucierając żółtka z majonezem i pieprzem, a na końcu dodać drobno pokrojonego łososia.3. Na wydrążone białka wciskam za pomocą szprycy pastę łososiową. Całość dekoruję odłożonymi paseczkami wędzonego łososia (35 g), listkami natki pietruszki lub osączonymi z zalewy kaparami.4. Jajka przechowuję do czasu podania w lodówce, jednak najlepiej przygotować je tego samego dnia (pastę można zrobić dzień wcześniej, włożyć do miski i przykryć folią), ale białka wypełnić kilka godzin przed spodziewanym podaniem, tak aby nadzienie nie obeschło.Smacznego! :)

Surówka z pora i jabłka

Uwielbiam gotować

Surówka z pora i jabłka