Bajkorada
Babka z twarogiem
Pyszna, aromatyczna i przyjemnie wilgotna babka. Obawiałam się czy wyjdzie, ponieważ ciasto przed upieczeniem było bardzo gęste, ale obawy były niepotrzebne. Wyszło idealnie!A przy okazji wykorzystałam twaróg, któremu właśnie kończył się termin przydatności - przyjemne z pożytecznym. Zainspirowałam się przepisem z bloga Agaty.Składniki ( forma z kominem, o średnicy 21 cm):250 g twarogu półtłustego mielonego4 jajka200 g masłanieco więcej niż 0,5 szklanki cukru16 g cukru waniliowegoszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia300 g mąki pszennej (tortowej)lukier: pół szklanki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytrynyMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Do masła z cukrem dodać żółtka, a następnie twaróg, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać ubite białka. Moja masa była bardzo gęsta i wmieszanie białek było ciężkie, więc użyłam miksera na najmniejszych obrotach - nie miksowałam długo tylko delikatnie przemieszałam całość kilkoma ruchami. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piec godzinę - przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. Ostudzone ciasto polać lukrem (cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny). Inne przepisy na babki znajdziecie tutaj.