Bajkorada
Wafle z masą mleczno-kakaową
Jedne z lepszych wafli, jakie jadłam, a to nie tylko za sprawą dobrego przepisu, ale i faktu, że przygotowała je praktycznie samodzielnie Ewa (6 lat). Choć Hania bardzo pomagała w wylizywaniu garnka po masie a i taka pomoc jest nieoceniona ;)Ewa przygotowała (w ramach cyklu Ciasteczka na 10 rączek) wafelki wspólnie z Olkiem i Lili, dziećmi Joli prowadzącej blog Nasze życie od kuchni, zajrzyjcie również do nich i zobaczcie jak im poszło. Skorzystaliśmy z przepisu znalezionego na tym blogu Searching for an Amaranth Składniki:1 opakowanie wafli 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego)3/4 szklanki cukru (w oryginale 1,5, ale nam tyle wystarczyło)0,5 szklanki mleka200 g masła4 łyżki kakaoW garnku rozpuścić mleko, masło i cukier. Do lekko przestudzonej masy dodać mleko w proszku - mieszać do momentu pozbycia się grudek. Pod koniec mieszania dodać kakao. Ciepłą masą przełożyć wafle i obciążyć je równomiernie np. dużą deską. Odstawić najlepiej na kilka godzin. Gotowe wafle pokroić na małe prostokąty.