Wafle z masą mleczno-kakaową

Bajkorada

Wafle z masą mleczno-kakaową

Jedne z lepszych wafli, jakie jadłam, a to nie tylko za sprawą dobrego przepisu, ale i faktu, że przygotowała je praktycznie samodzielnie Ewa (6 lat). Choć Hania bardzo pomagała w wylizywaniu garnka po masie a i taka pomoc jest nieoceniona ;)Ewa przygotowała (w ramach cyklu Ciasteczka na 10 rączek) wafelki wspólnie z Olkiem i Lili, dziećmi Joli prowadzącej blog Nasze życie od kuchni, zajrzyjcie również do nich i zobaczcie jak im poszło.  Skorzystaliśmy z przepisu znalezionego na tym  blogu Searching for an Amaranth Składniki:1 opakowanie wafli 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego)3/4 szklanki cukru (w oryginale 1,5, ale nam tyle wystarczyło)0,5 szklanki mleka200 g masła4 łyżki kakaoW garnku rozpuścić mleko, masło i cukier. Do lekko przestudzonej masy dodać mleko w proszku - mieszać do momentu pozbycia się grudek. Pod koniec mieszania dodać kakao. Ciepłą masą przełożyć wafle i obciążyć je równomiernie np. dużą deską. Odstawić najlepiej na kilka godzin. Gotowe wafle pokroić na małe prostokąty.

Magiczne ogrody - rodzinna wycieczka

Bajkorada

Magiczne ogrody - rodzinna wycieczka

Do Magicznych Ogrodów, koło Janowca nad Wisłą, wybraliśmy się w ramach ostatniej wakacyjnej wycieczki. Pogoda dopisała, więc na miejscu spędziliśmy kilka godzin - a i to było dla naszych dzieci mało, więc pewnie jeszcze kiedyś wrócimy do tego ciekawego miejsca. Magiczne Ogrody to rodzinny park tematyczny usytuowany na powierzchni kilku hektarów. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Można spacerować, skakać, biegać, zjeżdżać, przejechać się mini kolejką, skorzystać z animacji (różnych w różne dni) czy wystraszyć Mordoli (które po bliższym poznaniu wiele zyskują :),foto Ania, mama Szymka, który osobiście przekonał się, że Mordol Witek tylko tak straszy, że niegrzeczne dzieci chowa do worka ;) czy tez groźnego smoka kryjącego się w Uroczysku - atrakcja dla dzieci powyżej 6-o roku życia). foto Ania, mama SzymkaMagiczne Ogrody to park sensoryczny - tu wolno wszystkiego dotknąć, spróbować, doświadczyć. Można brodzić w wodzie, przelewać i bawić się w poszukiwanie złota.  Przepłynąć się tratwą lub wziąć udział w prawdziwej bitwie, czy ujrzeć magiczną tęczę wróżek. foto Ania, mama SzymkaTemperatura w dniu naszego pobytu była dość wysoka, ale można było się schłodzić w miejscach, w których ustawiono "tryskawki" rozpylające mgiełkę wody. W parku znajduje się restauracja (z przystępnymi cenami), kawiarnia i sklep z pamiątkami. Bardzo duży plus dla Właścicieli za czystość toalet!Tak jak już pisałam, my pewnie jeszcze do Magicznych Ogrodów wrócimy, a i Was zachęcam do wybrania się w to miejsce. Za część zdjęć dziękuję Ani i Szymkowi, których wcześniejsze pobyty w Magicznych Ogrodach bardzo nas zachęciły do wybrania się w to miejsce. 

Bajkorada

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Takich przepisów przecież nigdy dość. Na cieście możecie ułożyć również inne owoce. Upiekłam je w tortownicy o średnicy 26 cm i było dość wysokie - można je z powodzeniem upiec również w większej, prostokątnej blaszce i wtedy nieco skrócić czas pieczenia. Składniki (tortownica 26 cm):3 szklanki mąki7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)1/2 szklanki cukru75 g roztopionego i ostudzonego masła1 szklanka letniego mleka3 żółtkaok. 300 g śliwekkruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 8 łyżek mąki Mąkę, drożdże (jeśli używacie świeżych to rozetrzeć je z łyżką cukru i poczekać aż się upłynnią), mleko, żółtka, masło i cukier umieścić w misce i wyrobić ciasto (mikserem lub ręcznie). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Śliwki umyć i przekroić na połówki.Z podanych składników zagnieść kruszonkę.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim połówki śliwek (rozcięciami do góry), a następnie posypać kruszonką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół, bez termoobiegu). Piec ok. 50 minut. 

Bajkorada

Ciasto czekoladowe z burakami

Ciasto czekoladowe z burakami, których nie czuć, a które nadają przyjemnej wilgotności i chociaż odrobinę "rozgrzeszają" z jedzenia słodkości. Do ciasta dodałam za Majaną (klik) wiórki kokosowe, ale jeśli ich nie lubicie to można zamienić na mielone migdały. Nam ciasto smakowało bardzo. Polecamy podać je z gałką lodów waniliowych. Składniki (keksówka 11 cm x 25 cm):200 g gorzkiej czekolady (użyłam 70% ze skórką pomarańczową, ale może być bez dodatków)3 jajka100 ml oleju250 g startych na małych oczkach buraków (1 większy burak)150 g cukru trzcinowego1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g mąki50 g wiórków kokosowych (lub mielonych migdałów)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Następnie dodać czekoladę, buraki (odlać sok) i wiórki kokosowe. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika). 

Tarta z malinami

Bajkorada

Tarta z malinami

Tartę z malinami i śmietanowym kremem zrobiłam na moje urodziny. Taki tort wszystkim bardzo się podobał, a jeszcze bardziej smakował. Wykonanie ciasta nie jest skomplikowane, a dobrze schłodzone nadaje się idealnie na upalne dni. Tarta była wysoka, o średnicy 26 cm - z podanych składników możecie również zrobić dwie mniejsze.Składniki (tortownica 26 cm):200 g świeżych malin400 ml śmietany 30 %250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyopcjonalnie cukier puder (nie dawałam)2 szklanki mąki150 g zimnego masła1 jajko2 łyżki cukruZ mąki, masła, jajka i cukru zagnieść ciasto i wykleić nim spód oraz boki tortownicy lub formy na tartę (formę wcześniej wysmarować masłem). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu z lodówki piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i białą czekoladę (ja nie dosładzałam masy, ale jeżeli macie taką potrzebę to dodać cukier puder). Masę wyłożyć na ostudzony spód z ciasta i na wierzchu ułożyć maliny. Tartę przechowywać w lodówce. 

Bajkorada

Zapiekane faszerowane pomidory

Zapiekane faszerowane pomidory - wypełnione pastą twarogową. Ser pod wpływem ciepła przyjemnie się rozpuszcza i w połączeniu z miękkim, upieczonym pomidorem tworzy smaczne i aromatyczne danie. Zapiekane faszerowane pomidory można podać z pieczywem lub np. ryżem. Składniki: 4 duże pomidory200 g twarogu ( użyłam półtłustego)1 średnia cebulaoliwasuszone oreganosól, pieprz, słodka papryka5 wykałaczekPomidory umyć, osuszyć i w każdym odciąć ok 1 cm wierzch. Dół pomidora wydrążyć i miąższ pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Ostudzoną cebulę wymieszać z twarogiem oraz pokrojonym miąższem (sok odlać) i doprawić do smaku oregano, solą, papryką i pieprzem. Pomidory ułożyć w naczyniu wysmarowanym oliwą. Każdego nadziać pastą twarogową, nakryć wierzchem i wbić wykałaczkę, która przytrzyma "wieczko" podczas pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 

Kraby na fali

Bajkorada

Kraby na fali

Czas wakacji to czas, kiedy częściej sięgamy po gry planszowe.Na wyjazdy zabieramy głównie takie, które zajmują mało miejsca.Mamy kilka ponadczasowych wakacyjnych hitów dla całej rodziny, które odbyły już z nami kilka dłuższych podróży.W tym roku do naszej kolekcji dołączymy "Kraby na fali".Gra jest przeznaczona dla 2-4 graczy powyżej 8 roku życia, można ją spakować do niewielkiego woreczka i cieszyć się dobrą zabawą na pikniku czy plaży.Chwilę zajęło nam poznanie zasad gry (poruszania się krabów) - tu przyda się pomoc starszego dziecka lub dorosłego - ale nie są one w gruncie rzeczy skomplikowane i nawet 6-7 latek powinien dać sobie radę w grze.W skrócie: gra polega na przesuwaniu swoich krabów w taki sposób, aby uniemożliwić ruch innym graczom lub żeby zepchnąć do morza całe skupisko krabów i w ten sposób wyeliminować przeciwników. Zwycięzca otrzymuje tytuł króla wybrzeża.Mimo iż wyglądają na mało skomplikowaną, to "Kraby na fali" są naprawdę emocjonujące i my bawimy się przy niej świetnie.Gra świetnie ćwiczy umiejętności planowania, przewidywania i liczenia, jak również kontrolowania emocji - zdecydowanie z cyklu "człowieku, nie irytuj się" :)"Kraby na fali" poznaliśmy dzięki FoxGames.

Bajkorada

Puszyste ciasto z owocami

Powrót z naszych lipcowych wakacji postanowiłam nieco osłodzić szybkim, domowym ciastem. Bardzo puszyste, biszkoptowe ciasto, które możecie oczywiście upiec również z innymi sezonowymi owocami. Nie jest mocno słodkie, więc polecam je lekko oprószyć cukrem pudrem - zwłaszcza, jeżeli użyjecie kwaśnych owoców. To jest ciasto, które zawsze się udaje - i co najważniejsze nie miewa skłonności do zakalców :)Składniki (tortownica 26 cm):250 g jagód lub innych owoców 5 jajek1/2 szklanki cukru1/2 szklanki olejucukier waniliowy (8 g)1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)cukier puder do oprószenia po wierzchuBiałka ubić z cukrami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, olej (wlewać małym strumieniem) oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać krótko - tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu ułożyć owoce - jeżeli używacie owoców przekrajanych na pół to pamiętajcie, żeby układać je rozcięciami do góry). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i piec ok. 40 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Bajkorada

Ciasto kruche z jagodami

Idealne ciasto kruche z owocami. Nic dodać nic ująć. Jagody możecie oczywiście zastąpić innymi sezonowymi owocami (wiśnie, porzeczka, maliny, borówki). Boskie jeszcze ciepłe, równie dobrze smakuje po kilku godzinach. Nie wiem jakie jest na drugi dzień. Nie dane nam było spróbować :)Składniki (tortownica 26 cm):350 g jagód200 g masła2 szklanki mąki5 jajek1/2 + 3/4 szklanki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia. Z masła, mąki, żółtek, proszku do pieczenia i 1/2 szklanki cukru zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kule 60% i 40% i włożyć na 30 minut do lodówki. Białka ubić na sztywno z 3/4 szklanki cukru (masa powinna być sztywna i lśniąca). Pod koniec ubijania dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wykleić większą częścią schłodzonego ciasta. Na ciasto wysypać jagody, a na nie wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zatrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 40 minut (jeżeli ciasto z wierzchu zacznie się za mocno rumienić to przykryć je papierem do pieczenia).

Jagodzianki domowe - najlepsze

Bajkorada

Jagodzianki domowe - najlepsze

Nie ma to jak domowe jagodzianki! Kilka dni temu skusiłam się na kupne, w jednej z warszawskich piekarni - reklamowane były jako wyrób rzemieślniczy...Hmmm... moje a tamte to jak porównanie Mercedesa z Fiatem 126 p. Kuszę Was zatem przepisem na mocno nadziane, prawdziwe jagodzianki - nie zawiedziecie się. Składniki:350 g jagód + łyżka mąki ziemniaczanej4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)150 g masła - roztopionego i ostudzonego4 łyżki cukru16 g cukru waniliowego4 żółtka (białka można zamrozić na bezę)szczypta soliszklanka letniego mleka14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)do smarowania po wierzchu - kilka łyżek mleka i cukier perlisty (lub cukier puder do oprószenia po upieczeniu)Jagody umyć i osuszyć, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do dużej miski wrzucić mąkę, drożdże (jeżeli używacie świeżych to rozetrzeć je z łyżką cukru i poczekać aż się upłynnią), cukry, żółtka, masło, mleko, sól. Wyrobić ciasto i odstawić je na ok. 30-45 minut do wyrośnięcia - wyrabiam mikserem , z końcówką z hakiem, można też ręcznie. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i przy pomocy szklanki wykrawać koła. Na każdym kłaść 2 łyżeczki jagód i sklejać (jak pączki - można pozostawić okrągłe lub uformować lekko podłużne). Uformowane jagodzianki układać na blaszce  (wyłożonej papierem do pieczenia), smarować mlekiem i posypywać cukrem (ewentualnie pominąć i po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować). Odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach 17-18 minutZ podanej porcji upiekłam 35 jagodzianek. 

Ziemniaki zapiekane z piersią z kurczaka i mozzarellą

Bajkorada

Ziemniaki zapiekane z piersią z kurczaka i mozzarellą

Ziemniaki zapiekane z piersią z kurczaka i mozzarellą to wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu i zarazem efektowny obiad. Idealny na spotkanie rodzinne czy ze znajomymi - można upiec wcześniej i odgrzać. Polecam podanie tego dania w towarzystwie sałaty i np. sosu jogurtowego. Składniki:ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej podłużnych)500 g piersi z kurczaka200 g mozzarelli (startej)400 ml przecieru pomidorowegosól, pieprz, suszona bazyliamały pęczek cebuli dymki (opcjonalnie)ząbek czosnkuPiersi z kurczaka pokroić w paski, posolić i lekko oprószyć pieprzem. Odstawić. Przecier pomidorowy wymieszać z suszoną bazylią (ok. 1 łyżeczki, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem (ilość wedle uznania). Ziemniaki obrać i pokroić na połowy (wzdłuż) i ułożyć je na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Posypać suszoną bazylią. Na ziemniakach ułożyć plastry kurczaka i po wierzchu posypać je mozzarellą (najlepiej kupić taką startą jak na pizzę, ale można też pokroić kulkę i ułożyć plasterki). Całość polać sosem pomidorowym i posypać po wierzchu posiekaną dymką. Zapiekać w 180 stopniach ok. 35-40 minut (aż ziemniaki zmiękną).

Bajkorada

Gnocchi z masłem orzechowym w sosie z mascarpone

Tym razem z cyklu Viva la pasta! wraz z Aleksandrą, prowadzącą blog Moja Toskania, eksperymentowałyśmy z masłem orzechowym. Powstały gnocchi (czyli nasze kopytka) z jego dodatkiem - wyszły przepyszne, delikatne i wyraźnie orzechowe. Połączone z sosem orzechowym z mascarpone i orzechów laskowych stworzyły niezwykle aromatyczne danie. Bardzo nam smakowały. Składniki (duża porcja, na 4-5 osób)":600 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)150 g masła orzechowegook. 1 szklanki maki pszennejsólsos: 250 g mascarpone +80 g orzechów laskowychmąka do posypania stolnicyUgotowane ziemniaki obrać i zmielić lub dokładnie rozgnieść. Dodać do nich masło orzechowe, mąkę i szczyptę soli. Używałam masła orzechowego naturalnego Meridian Foods (bez żadnych dodatków, tylko zmielone orzechy), które zrobiło się nieco twarde, więc moje ciasto na gnocchi wyrobiłam mikserem (końcówka z hakiem). Wyszło niezwykle delikatne. Z ciasta uformować rulony, ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, lekko je spłaszczyć i kroić w poprzek. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty po wypłynięciu. Odcedzić. Przygotować sos. Mascarpone rozpuścić w rondelku i połączyć ze zmielonymi orzechami laskowymi. Ugotowane gnocchi wymieszać z sosem i podawać. Zapraszam Was również do obejrzenia gnocchi przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii. 

Kalafior zapiekany z mięsnymi kuleczkami

Bajkorada

Kalafior zapiekany z mięsnymi kuleczkami

Bardzo lubię zapiekać kalafiory.Nie tracą jędrności i jakoś bardziej mi smakują niż gotowane. Tym razem kalafiora zapiekłam z mięsnymi kuleczkami pod sosem beszamelowym. Danie to można podać np. z młodymi ziemniakami z koperkiem. Składniki:średniej wielkości kalafior500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)5 łyżek kaszy manny1 jajkosólpieprzpapryka słodka (ok. 0,5 łyżeczki)majeranek (ok. 1 łyżeczki)sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 600 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowaKalafiora umyć i podzielić na różyczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mięso wymieszać z kaszą manną, jajkiem i przyprawami. Formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać na kalafiorze (lub pomiędzy różyczkami, jeżeli macie większe naczynie). Przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło i wsypać mąkę. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając, ale nie doprowadzić do zrumienienia się. Wlać mleko i gotować na małym ogniu ok. 20 minut - często mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Gotowym sosem polać kalafiora i pulpeciki. Całość zapiekać w 180 stopniach ok. 45 minut. 

Bajkorada

Tagliolini z ricottą, bazylią i orzechami

Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą, prowadzącą bloga Moja Toskania, na kolejny niezwykle prosty w wykonaniu makaron. Tym razem użyłyśmy kształtu "Tagliolini" - Aleksandra świeżego, a ja suszonego jajecznego. Makaron jajeczny sam w sobie jest przepyszny, a dodatek zimnego sosu sprawia, że staje się niezwykle orzeźwiającą potrawą. W sam raz na upały. Składniki:400 g makaronu tagliolini300 g ricotty40 g liści bazylii (u mnie liście ze średniej większości krzaczka)40 g orzechów włoskich5 łyżek oliwy4 łyżki startego parmezanusól, pieprzLiście bazylii umyć i osuszyć. Zmiksować z oliwą. Pod koniec miksowania dorzucić orzechy włoskie - miksować tylko moment, żeby pozostały w większych kawałkach. Zmiksowane składniki wymieszać z ricottą, dodać sól i pieprz. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Rozłożyć na talerze i posypać parmezanem. Zapraszam również do obejrzenia tagliolini przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii. 

Bajkorada

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Puszyste ciasto czekoladowe z dodatkiem truskawek. Pachnie niesamowicie podczas pieczenia, a i smak jest naprawdę zacny. W wersji rozpustnej podawać z gałką lodów. Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):ok. 200 g truskawek5 jajek7 łyżek kakao200 g masła3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki wodyMasło, cukier, kakao i wodę zagotować. Ostudzić. Białka ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników (można też wyłączyć mikser i pianę z białek połączyć z pozostałymi składnikami przy pomocy łyżki).Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki truskawek (układać rozcięciami do góry). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. 

Biografia Roberta Lewandowskiego dla dzieci

Bajkorada

Biografia Roberta Lewandowskiego dla dzieci

"Lewandowski. Wygrane marzenia" to już czwarta książka z serii piłkarskich biografii dla dzieci. Kiedy przeczytałam kto będzie jej bohaterem, to sama z niecierpliwością czekałam na premierę. I bez bicia przyznaję, że jako pierwsza w domu ją przeczytałam, ale rodzina wybaczyła, bo zna moją słabość do kapitana naszej reprezentacji. Tym razem o życiu Roberta Lewandowskiego opowiada dziennikarz sportowy - Dariusz Tuzimek, ale książka stylem nie odbiega zbytnio od poprzednich, dlatego też czytelnicy przyzwyczajeni do jakości wcześniejszych tomów nie zawiodą się. W książce znajdziecie historię chłopca, który zaczynał jak większość piłkarzy, choć niewątpliwie rozwojowi piłkarskiego talentu sprzyjał fakt, że wywodzi się z rodziny sportowców. Chłopca, który od zawsze wiedział, że chce zostać piłkarzem i którego upór oraz konsekwencja doprowadziły do tego, że nim został. Przeczytacie jak doszedł do tego, że dziś nosi opaskę kapitana reprezentacji Polski, odnosi sukcesy w niemieckim klubie i jest już teraz jednym z najsłynniejszych piłkarzy. Książka jest efektem rozmów przeprowadzonych z Robertem Lewandowskim, ale również wynikiem wywiadów z trenerami oraz kolegami z boiska. Jest pełna zdjęć - również z domowego archiwum. Idealny prezent np. na Dzień Dziecka lub z okazji zbliżających się Mistrzostw Europy - i to nie tylko dla najmłodszych. Mam nadzieję, że ukazanie się tej akurat książki przed Mistrzostwami będzie dla naszej drużyny zwiastunem sukcesów na boisku! Trzymam kciuki!

Bajkorada

Młoda kapusta z rabarbarem i koperkiem

Uwielbiam młodą kapustę. Kiedy jedna z Czytelniczek podsunęła mi pomysł przygotowania jej z dodatkiem rabarbaru musiałam koniecznie wypróbować. Całkiem nieźle wyszło!Zdecydowanie do powtórzenia, choć moja najbardziej ulubiona wersja to chyba jednak ta (klik), ale tym, którzy lubią nowe odkrycia, wersję z rabarbarem zdecydowanie polecam. Młoda kapusta zyskuje ciekawego kwaskowego posmaku. Składniki:główka młodej kapusty3 małe łodygi rabarbaru4 łyżki oliwy2 łyżki siekanego koperkusólpieprz Kapustę posiekać. Do garnka wlać oliwę i wrzucić kapustę. Posolić i dusić od czasu do czasu mieszając. Lekko podlać wodą. Po ok. 20 minutach dodać pokrojony w plasterki rabarbar oraz koperek. Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako samodzielne danie np. z pieczywem lub jako dodatek do drugiego dania. 

Ciasto z truskawkami na maślance

Bajkorada

Ciasto z truskawkami na maślance

Jedno z najłatwiejszych ciast na blogu, o ile w ogóle nie najłatwiejsze. Uniwersalna baza dla ciast z owocami sezonowymi. Należy pamiętać żeby nie obciążać go zbyt dużą ilością owoców, żeby dobre wyrosło i nie miało zakalca. Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):ok. 200 g truskawek1 szklanka maślanki3 jajka1/2 szklanki cukru2 i 1/2 szklanki mąki (używam tortowej)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju16 g cukru waniliowegoTruskawki umyć, pozbawić szypułek i podzielić na ćwiartki.  Do misy miksera włożyć wszystkie składniki (poza truskawkami) i zmiksować je do połączenia się (krótko). Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim ćwiartki truskawek - przecięciami do góry. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 minut. 

Bajkorada

Pasta tahini

Pasta tahini (masło sezamowe) jest tak prosta w wykonaniu, że kupowanie jej w sklepie mija się z celem. Warunkiem jest posiadanie blendera. W zakręconym słoiczku można ją przechowywać w lodówce (ja przechowuję do 2 tygodni). Używam głównie do hummusu, ale może być idealnym dodatkiem do sosów. Składniki:1 szklanka ziaren sezamuopcjonalnie łyżka oliwy/olejuSezam krótko podprażyć na dużej patelni. Pilnować żeby się nie przypalił - może lekko zmienić kolor. Sezam ostudzić (należy go przesypać do innego naczynia, nie pozostawiać do wystudzenia na patelni) i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę. Miksowanie trwa kilka minut - początkowo może się wydawać, że ziarenka nie rozdrobnią się właściwie, ale nie należy się poddawać. Jeżeli będzie się Wam wydawać, że pasta jest zbyt gęsta, to można dodać łyżkę oliwy lub oleju. Pastę przelać do słoiczka i szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce. 

Bajkorada

Ciasto z rabarbarem i pianką

Przepis na to ciasto zrodził się w mojej głowie z potrzeby zjedzenia lekkiego deseru oraz zainaugurowania sezonu na wypieki z rabarbarem. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie, ale też i nie kwaśne. Połączenie rabarbaru z cytrynową galaretką okazało się być strzałem w 10-tkę!Składniki (blacha 33 cm x 23 cm):Biszkoptowy spód:3 duże jajka1/3 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysto. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąki z proszkiem do pieczenia. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Masa rabarbarowa:5 średniej wielkości łodyg rabarbaru4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego, ale zwykły też może być)1 galaretka cytrynowa Rabarbar umyć i pokroić w ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucić do garnka, wsypać cukier i podsmażać na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Ostudzić i wymieszać z rabarbarem. Wstawić do lodówki - na kilkanaście minut, żeby galaretka zaczęła tężeć. Tak powstałą masę wylać na biszkopt i całość wstawić do lodówki. Masa piankowa:400 ml śmietany 30%1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie agrestowa)Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na prawie sztywno i dodać galaretkę. Całość zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać na wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce. 

Bajkorada

Makaron szpinakowy z suszonymi pomidorami, orzechami i gorgonzolą

Zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na kolejne makaronowe danie w ramach cyklu Viva la pasta!Tym razem danie niezwykle aromatyczne. Tych, którzy jeszcze nie przygotowywali nic z serem gorgonzola, muszę ostrzec, że podgrzany ser nie pachnie bardzo zachęcająco i przyda się wietrzenie mieszkania, ale wszystko rekompensuje smak dania :)Połączenie suszonych pomidorów, gorgonzoli i orzechów włoskich jest ekstra!Do przygotowania dania wykorzystałyśmy zielony makaron z dodatkiem szpinaku - oczywiście możecie również użyć jakiegoś tradycyjnego. Aleksandra użyła pomidorów suchych, natomiast ja z zalewy. Składniki:400 g makaronu20 g suszonych pomidorów (użyłam pół słoika pomidorów suszonych w zalewie z oliwy)100 g orzechów włoskich200 g sera gorgonzola5 łyżek oliwysól Suszone pomidory zamoczyć na 1 godzinę, odcedzić i osuszyć (w związku z tym, że użyłam pomidorów z zalewy, pominęłam moczenie i tylko pokroiłam). Patelnię polać oliwą i wrzucić kawałki pomidorów. Dodać grubo posiekane orzechu i gorgonzole. Podgrzewać aż ser się roztopi. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z sosem. Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii. 

Szarlotka tatrzańska

Bajkorada

Szarlotka tatrzańska

Jak dla mnie to jest szarlotka idealna!Dużo jabłek, w sam raz ciasta. Nic dodać, nic ująć. Przepyszna!Do jej przygotowania najlepiej użyć twardych jabłek, żeby nie zamieniły się w papkę podczas pieczeniaAutorka przepisu poleca szarą renetę. Ja upiekłam z Jonagoldami, ponieważ nie przepadam za szarą renetą. Wybór należy do Was. Jedno jest pewne - nie zawiedziecie się!Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):2,5 - 3 kg jabłek500 g mąki krupczatki250 g masła (prosto z lodówki)1/2 szklanki cukru pudru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany (16-18 %)2 łyżeczki cynamonucukier puder do oprószenia po wierzchuok. 3 łyżki bułki tartejMasło posiekać i zagnieść z mąką, proszkiem, żółtkami, cukrem pudrem oraz śmietaną. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią wykleić dno blaszki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Blaszkę z ciastem wstawić na ok. 1/2 godziny do lodówki. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Przy pomocy malaksera pokroić je na cienkie plasterki (można również nożem, ale uprzedzam, że jest dużo krojenia). Pokrojone jabłka oprószyć cynamonem (jeżeli używacie kwaśnych jabłek to można również odrobiną cukru pudru - moje jabłka nie wymagały dosładzania). Wymieszać je delikatnie rękami, żeby rozprowadzić cynamon i jednocześnie nie uszkodzić plasterków. Wyjąć blachę z ciastem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Spód podpiec przez 10 minut. Wyjąć i posypać bułką tartą, a następnie rozłożyć równo jabłka. Na wierzch zetrzeć zamrożoną 1/3 ciasta. Szarlotkę piec dalej w 180 stopniach ok. 50 minut (pod koniec pieczenia można zakryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się za bardzo nie zrumienił). Podawać posypaną cukrem pudrem. 

Bajkorada

Makaron z bakłażanem i cebulą

Bakłażan w tym daniu mocno mnie zaskoczył. Zupełnie nie przypomina mi smaku znanego do tej pory. Razem z Aleksandrą z Moja Toskania zgodnie stwierdzamy, że przypomina smak grzybów. To bardzo pozytywne odkrycie. Zapraszamy na farfalle z bakłażanem.Viva la pasta!Składniki:400 g makaronu farfalle2 średniej wielkości bakłażay2 białe cebule (średnie)2 ząbki czosnku8 łyżek oliwysól, pieprzCzosnek i cebulę obrać. Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w kostkę. Poddusić na patelni polanej oliwą. Bakłażana umyć i osuszyć. Aleksandra zmiksowała go w robocie na cienkie plasterki, ja pokroiłam wzdłuż na cztery części i przy pomocy noża pokroiłam. Bakłażana wrzucić na patelnię, posolić i dusić z pozostałymi składnikami do momentu, aż bakłażany staną się prawie papką (w trakcie podlałam odrobinę wodą). Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z bakłażanami. Po wierzchu posypać świeżo zmielonym pieprzem. Zapraszam Was również do obejrzenia farfalle z bakłażanem i cebulą, które przygotowała Aleksandra w Toskanii. 

Bajkorada

Ciasto czekoladowe z kaszą jaglaną i migdałami

To zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta czekoladowego. Piekłam je wcześniej w letniej wersji z jagodami. Tym razem wierzch zwieńczyły słupki migdałów i wyszło równie pysznie. Ciasto również dla osób na diecie bezglutenowej. Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (szklanka 250 ml)5 jajek100 g roztopionego i ostudzonego masła3/4 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki kakao (używam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej proszek bez glutenu)80 g migdałów (w słupkach) Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 2 i 1/2 szklanki wody. Do wrzącej wody wsypać kaszę i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż woda odparuje (ok. 15 minut). Ostudzoną kaszę zmiksować (używam blendera).Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając przy pomocy miksera dodawać kaszę jaglaną.  Następnie wlać masło i dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników. Na końcu przy pomocy łyżki wymieszać z pianą z białek. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka) - w połowie pieczenia nakryć wierzch papierem żeby migdały się za bardzo nie przypiekły. 

Jajka zapiekane

Bajkorada

Jajka zapiekane

Jajka zapiekane to popisowe danie Olka (12 lat). Miło jest kiedy dziecko przygotowuje śniadanie (a przynajmniej jego główną część). Jajka zapiekane w przygotowaniu są naprawdę dziecinnie proste, a efekt przepyszny i ładny wizualnie. Niezbędna do przygotowania tego dania jest foremka na muffinki - my korzystamy z silikonowej. Składniki (dla 4 osób):8 jajek8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej wędliny)1 duża bułkałyżka masła70 g żółtego seraopcjonalnie szczypiorsól, pieprzPlastrami szynki wyłożyć boki 8 otworów w foremce. Bułkę pokroić w małą kostkę. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić pokrojoną bułkę. Podgrzewać często mieszając, aż powstaną grzanki. Zdjąć je z patelni i rozłożyć do otworów w formie. Żółty ser pokroić w kostkę i rozłożyć na kawałkach bułki. Do każdej foremki ostrożnie wbić jajko. Posypać po wierzchu solą, pieprzem oraz szczypiorem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 12 minut - po tym czasie u nas żółtko pozostaje płynne (jak w jajku w koszulce). 

Bajkorada

Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka, czy jak uszczegółowił mój syn - ciasto jak Kinder Pingui. Generalnie przepyszne i mimo wszystko dużo lepsze w smaku niż wyżej wspomniane batoniki, których osobiście nie lubię. Znikało u nas w takim tempie (mieliśmy gości, żeby nie było), że ledwo udało mi się pochwycić kilka kawałków i szybko zrobić zdjęcie. Ciasto jest dość słodkie, ale nie zabójcze - masa z dodatkiem mleka w proszku jak dla mnie niebiańska!Składniki (blacha 23 x 33 cm)Biszkopt:5 jajek1/3 szklanki cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczenia3 kopiaste łyżki kakao3 łyżki olejuBiałka ubić z cukrem na sztywno. Mieszając dalej mikserem na zwolnionych obrotach, dodać żółtka, olej oraz kakao. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki połączyć z mąkami (przesianymi) oraz proszkiem do pieczenia. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przeciąć w poprzek. Masa mleczna:2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego)1/3 szklanki cukru300 g masła16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka (zwykłego)Polewa:50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki masłaMleko zagotować z cukrami i ostudzić. Masło utrzeć przy pomocy miksera i dodać do niego ostudzone mleko. Ucierając dalej przy pomocy miksera dodawać mleko w proszku aż składniki się połączą. Biszkopt przełożyć masą mleczną. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z masłem i powstałą w ten sposób polewą polać ciasto.Schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę. 

Bajkorada

Makaron z papryką i mango

Z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą z Moja Toskania makaron z papryką i mango. Mango i makaron to bardzo trafne połączenie. Dodatek kurkumy wzbogacił smak dania i zapewnił żółty kolor. Do jego przygotowania użyłyśmy makaronu o kształcie malutkich muszelek (conchigliette piccole).Składniki:400 g makaronu2 średnie cebule1,5 średniej czerwonej paprykiduże dojrzałe mango6 łyżek oliwy1 łyżka kurkumysól, pieprzok. 50 g masłaCebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Poddusić na oliwie. Dodać paprykę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę. Posolić, dodać kurkumę i dusić ok. 20 minut pod przykryciem (musiałam podlać nieco wodą żeby warzywa nie przywierały). Następnie dodać pokrojone w nieco większa kostkę mango. Dusić jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać z ugotowanym makaronem i rozłożyć na talerzu. Podawać z wiórkami masła na wierzchu. Zapraszam Was również do obejrzenia muszelek z papryką i mango przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii. 

Kleftiko i gotowanie z Galeo

Bajkorada

Kleftiko i gotowanie z Galeo

Niedawno na zaproszenie marki Galeo miałam okazję wziąć udział w warsztatach na temat "Światowych standardów w domowym wydaniu". Warsztaty poprowadził Maciej Wawryniuk i przekonał nas, że wiele słynnych potraw znanych nam ze słyszenia jest tak prostych do przygotowania, że nawet się nie spodziewaliśmy. Moja grupa przygotowała trzy dania: greckie Kleftiko, Quiche z porem i szynką oraz czekoladowy suflet. Kleftiko tak mi się spodobało, że nazajutrz przygotowałam je dla mojej rodziny. Byli zachwyceni, dlatego od razu dzielę się z Wami przepisem. Danie to jest bardzo wdzięczne - przepis potraktujcie bardziej jako inspirację i w pergaminowych saszetkach upieczcie swoje ulubione składniki - możecie zamienić rodzaj mięsa, przypraw czy warzyw albo pozostać przy dokładnych proporcjach podanych przez szefa Macieja - są ekstra!Składniki (danie na 4 głodne osoby):400 g łopatki wieprzowej1 marchewka1 pietruszka5 dużych ziemniaków1 duża cebula100 g boczku wędzonego4 plastry fety1 duży pomidor1 cytryna100 ml białego wina2-3 łyzki olejusólpieprz czarnyczosnek granulowanypapryka słodkapapryka ostraoreganoliście lauroweMięso pokroić w grubą kostkę. Doprawić przyprawami oraz solą. Dodać kilka liści laurowych, białe wino, 2-3 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Ziemniaki, boczek  i cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w grubsze plasterki. Wymieszać z mięsem. Wyciąć 12 kwadratów z pergaminu, Ułożyć trzy warstwy papieru (w rozetkę). Na każdej ułożyć mięso z warzywami  a następnie plaster fety, pomidora i cytryny. Całość oprószyć oregano. Brzegi papieru zwinąć do środka i związać nitką na kształt sakwy. Piec 90 minut w 170 stopniach. Podczas warsztatów przygotowaliśmy w sumie 12 potraw, poniżej kilka z nich:  QiucheVitello TonnatoParfiatChinkaliOsoobucoByło naprawdę inspirująco i niezwykle pysznie!Zdjęcia dzięki uprzejmości JBcomm Sp. z o.o. 

Kruche ciasteczka dwukolorowe spiralki

Bajkorada

Kruche ciasteczka dwukolorowe spiralki

Kolejne ciasteczka upieczone na "10 rączek" - choć u nas na zdjęcia załapała się tylko Hania, bo najaktywniej uczestniczyła w przygotowaniu ciasta. Aktywność pozostałych wzrosła przy formowaniu, a szczyt osiągnęła podczas konsumowania tych pysznych kruchych ciasteczek. Odrobinę trudności sprawiło nam formowanie, ponieważ ciasto się nieco kruszyło, dlatego polecam dodać troszkę więcej masła (zmianę naniosłam do przepisu). Ciasteczka upiekła również dziecięca ekipa z bloga Nasze życie od kuchni. Skorzystaliśmy z przepisu z Moich Wypieków. Składniki:200 g masła (w oryginale 175 g)70 g cukru pudrukilka kropli aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu230 g mąki pszennej2 łyżki nutelli1 łyżka kakaoMasło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę i zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać nutellę i kakao - wyrobić, aż składniki dokładnie się połączą. Oba ciasta uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez ok. 60 minut w lodówce. Po wyjęciu z lodówki oba ciasta rozwałkować na równe kwadraty. Ułożyć jeden na drugim i zrolować. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut - my pominęliśmy ten krok i od razu pokroiliśmy rulon w plastry.Ciastka układać na blaszce (lekko się powiększają podczas pieczenia). Piec w 170 stopniach około 10-12 minut. Zdejmować z blaszki po 3 minutach i studzić na kratce. 

Bajkorada

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej jest smaczną przekąską i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. Nam najbardziej smakował jeszcze nie do końca wystudzony - jednak wtedy nie dawał się elegancko ukroić.Po ostudzeniu i kilkugodzinnym pobycie w lodówce zdecydowanie lepiej się kroi, smakuje również nieźle. Składniki (keksówka 11 cm x 25 cm):200 g zielonej soczewicy100 g kaszy jaglanej1/4 szklanki rodzynek1 duża cebula1/4 szklanki oleju + 2 łyżki do podsmażenia cebuliłyżka majeranku1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiegosól i pieprz do smakuSoczewicę ugotować z dodatkiem soli,  ziela angielskiego i liścia laurowego. Odłowić przyprawy i ostudzić. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie i również ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Rodzynki zalać wrzątkiem i po ostudzeniu odsączyć. Powyższe składniki zmiksować z olejem i majerankiem, Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około godziny.