Milion Smaków Pilaw z czerwonym ryżem i baraniną Pilaw to danie z ryżu, które jest podobne to włoskiego risotto czy hiszpańskiej paella'y. Wszystkie trzy różnią się sposobem przygotowania, ale idea jest prawie ta sama. Dzisiejszy pilaw będzie wyjątkowo z czerwonego ryżu, zamiast tradycyjnie z białego. Wyjdzie przez to mniej kleisty, ale będzie smaczny i będzie wyglądał interesująco. Do tego dodajemy pieczone mięso barana i warzywa.
Milion Smaków Placki z kabaczka a'la tureckie Mücver Mücver to turecki placki z cukinii, które najczęściej robi się w tym kraju po przygotowaniu nadziewanych cukinii - zazwyczaj z pozostałych skrawków. Są tak dobre, że warto pokusić się o to by wystąpiły po prostu jako danie główne. Moja wersja zamiast cukinii będzie zawierała kabaczki - jeden z moich ulubionych produktów sezonowych. Jak co roku staram się zrobić z nich coś nowego ;)