Puszysta pizza z kiełbasą

Milion Smaków

Puszysta pizza z kiełbasą

Chrupiące lekko ostre mięso z warzywami i żółtym ryżem

Milion Smaków

Chrupiące lekko ostre mięso z warzywami i żółtym ryżem

Grissini z czarnuszką i chilli

Milion Smaków

Grissini z czarnuszką i chilli

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Milion Smaków

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Hiszpańskie koreczki z chorizo i chleba czosnkowego

Milion Smaków

Hiszpańskie koreczki z chorizo i chleba czosnkowego

Świąteczna granola z czekoladą i suszonymi figami

Milion Smaków

Świąteczna granola z czekoladą i suszonymi figami

Makaron z pesto pietruszkowym

Milion Smaków

Makaron z pesto pietruszkowym

Pieczone chipsy z batatów

Milion Smaków

Pieczone chipsy z batatów

Ciasteczka z masła orzechowego z czekoladą i figami

Milion Smaków

Ciasteczka z masła orzechowego z czekoladą i figami

Milion Smaków

Hot dog z pomidorami, oliwkami i prażoną cebulą

Znów na naszym blogu będą smaki dzieciństwa ;). Tym razem hot dog z prażoną cebulką. Wiele, wiele lat temu moja ciocia zabrała mnie na wycieczkę do Legolandu. Niezapomniane przeżycie dla małego dziecka. Poza samymi klockami w ogromych ilościach zapamiętałem też przepyszne hot dogi z musztardą, ketchupem i prażoną cebulką. Można tez było do nich dobrać świeże warzywa (z których zapamiętałem tylko pomidory). A teraz w ramach odświeżania takich wspomnień - hot dog z prażoną cebulką w moim domu ;)

Śniadaniowa kasza jaglana z gruszką

Milion Smaków

Śniadaniowa kasza jaglana z gruszką

Omlet ze szczypiorkiem

Milion Smaków

Omlet ze szczypiorkiem

Klasyczny bigos

Milion Smaków

Klasyczny bigos

Pieczony udziec jagnięcy

Milion Smaków

Pieczony udziec jagnięcy

Milion Smaków

Bruschetta z serem manchego i czarną bazylią

Bruschetta, czyli klasyczna przekąska kuchni włoskiej często pojawia się u mnie właśnie jako śniadanie. Dzisiejsza jest w wersji międzynarodowej - przepis z kuchni włoskiej, hiszpański ser manchego, amerykańska bazylia dark opal i polskie pomidory. Dzięki nieco innemu smakowi bazylii oraz wyraźnej ostrej nucie owczego sera to danie nabiera innego charakteru ;)

Pad Thai

Milion Smaków

Pad Thai

Pizza pełnoziarnista z dziczyzną

Milion Smaków

Pizza pełnoziarnista z dziczyzną

Curry ze szpinakiem i batatami

Milion Smaków

Curry ze szpinakiem i batatami

Kotlety jajeczne z dynią

Milion Smaków

Kotlety jajeczne z dynią

Milion Smaków

Marcepan w czekoladzie z migdałów ze skórką

Marcepan w nieco zdrowszej wersji - czyli zrobiony z całych migdałów, ze skórką. Jest nieco ciemniejszy ale konsystencję i smak na taki sam jak oryginalny. No, może jest trochę bardziej... orzechowy. Do tego chrupiąca polewa z ciemnej czekolady, bez zbędnych dodatków.

Zupa krem z dyni z jarmużowym pesto

Milion Smaków

Zupa krem z dyni z jarmużowym pesto

Jajecznica na kiełbasie

Milion Smaków

Jajecznica na kiełbasie

Milion Smaków

Zupa krem z suszonych borowików

Zupy z suszonych grzybów należą do moich ulubionych. A borowik szlachetny jest zdecydowanym królem jeśli chodzi o grzyby, które można zasuszyć w Polsce. Delikatny dodatek warzyw, tak, żeby dodać ciekawe nuty smakowe, ale nie przyćmić tego co najważniejsze - grzybów i mamy pyszną zupę.

Polędwiczka wieprzowa z woka z selerem naciowym

Milion Smaków

Polędwiczka wieprzowa z woka z selerem naciowym

Pesto z jarmużu

Milion Smaków

Pesto z jarmużu

Milion Smaków

Jajka po wiedeńsku

Jajko po wiedeńsku czyli jajko w szklance to stary przepis, który wbrew pozorom nie pochodzi z Wiednia ani nawet z kuchni austriackiej. Tak zwane śniadanie wiedeńskie było podawane w polskich dobry restauracjach i kawiarniach w okresie międzywojennym i krótko po wojnie. Składało się z białej kawy, dwóch kajzerek i właśnie jajek w szklance, a nazwa mówiła o tym, że jest wytworne jak w Wiedniu. To kolejny punkt na mojej liście - jajka na wszystkie sposoby na śniadanie ;)

Uniwersalne ciasto na pierogi

Milion Smaków

Uniwersalne ciasto na pierogi

Granola kokosowa

Milion Smaków

Granola kokosowa

Milion Smaków

Naleśniki z rukolą, łososiem i serkiem Philadelphia

Klasyczne ciasto na naleśniki ale z nietypowym nadzieniem. To znaczy połączenie łososia z serkiem Philadelphia jest jak najbardziej klasyczne, ale niezbyt często występuje w naleśnikach. Do tego świeża, chrupiąca rukola i mamy obiad, którym można się najeść do syta ;)

Milion Smaków

Omlet pomidorami, papryką, mozzarellą i szczypiorkiem

Lekki omlet z warzywami. To w zasadzie połączenie trzech ciekawych omletów: z papryką, z mozzarellą i pomidorem, oraz ze szczypiorkiem. Idealny gdy sezon na warzywa jest w pełni, ale można go też zrobić w zimie czy podczas jesieni - choć nie będzie aż tak pełen smaku ;)