Wyjątkowe czekoladki na prezent :)

Zdrowe odżywianie

Wyjątkowe czekoladki na prezent :)

Jeśli chcecie sprawić szczególną przyjemność swoim bliskim podarujcie im własnoręcznie przygotowane czekoladki! Pokażecie w ten sposób jak ważne jest dla Was ich zdrowie :)Czekoladki przygotowane w domu będą wyjątkowym prezentem. Możecie wziąć pod uwagę to co lubią Wasi bliscy i dodać właśnie te składniki. Ja przygotowałam czekoladki z dodatkiem pistacji i migdałów. Warto dodać także odrobinę zmielonej wanilii lub cynamonu. Czekoladki takie będą idealnym prezentem na święta, imieniny czy urodziny.W domowych czekoladkach nie znajdziecie szkodliwych tłuszczów trans, ogromnych ilości cukru czy szeregu dodatków, które widnieją na liście składników sklepowych czekoladopodobnych łakoci. Jeśli więc naprawdę chcecie sprawić radość swoim najbliższym warto poświęcić te kilkanaście minut na przygotowanie prezentu :)Składniki:Gorzka czekolada (70% kakao)Przykładowe dodatki: zmielone lub drobno posiekane pistacje, orzechy włoskie lub orzechy nerkowca całe migdałyzmielona wanilia, kardamon lub cynamondrobno posiekane suszone owoce: figi, żurawina, rodzynki, morele, śliwkiSposób przygotowania:Do większego garnka wlej niewielką ilość wody - zagotuj.Mniejszy garnek włóż na garnek z parującą wodą, rozkrusz czekoladę.Mieszaj aż się roztopi.Roztopioną czekoladę rozlej do foremek (mogą być specjalne sylikonowe foremki do czekoladek, ale także zwykłe plastikowe formy do lodu (ja użyłam i takiej i takiej, stąd różne kształty czekoladek).Dodaj dowolne dodatki (możesz je także wymieszać z roztopioną czekoladą). Foremki z czekoladą wstaw do lodówki. Po 1 - 2 godzinach czekoladki są gotowe.

Pożywna zupa z kaszą, ciecierzycą i kapustą (nietypowy krupnik)

Zdrowe odżywianie

Pożywna zupa z kaszą, ciecierzycą i kapustą (nietypowy krupnik)

Zielony koktajl z kalafiorem :)

Zdrowe odżywianie

Zielony koktajl z kalafiorem :)

Dorsz w orzechach na buraczanym pęczaku

Zdrowe odżywianie

Dorsz w orzechach na buraczanym pęczaku

Dzisiejszy obiad był naprawdę pyszny i zdrowy! Musicie tego spróbować :)Składniki na jedną porcję:Rybka: Polędwica z dorsza - ok. 100gOrzechy włoskie (zmielone na drobne kawałeczki) - 1 łyżkaCzosnek niedźwiedzi - 2 szczypty (można pominąć lub zastąpić innymi ziołami) Sól, pieprz, sok z cytrynyBuraczany pęczak: Kasza pęczak owsiany (może być też jęczmienny) - 50gBurak - 0,5 średniej sztukiBulion - 1 szklanka (ja ugotowałam na wodzie z dodatkiem 2 domowych "kostek rosołowych"Odrobina soliSurówka z kapusty pekińskiej: Kapusta pekińska - 1/4 główkiPomidory suszone - 2 - 3 sztukiOliwki - kilka sztukCebula - do smaku Olej spod pomidorów suszonych - łyżeczkaPieprzSposób przygotowania:Do gotującego się bulionu wsyp kaszę oraz pokrojone w kostkę buraki. Gotuj przez ok. 30 - 40 minut.W tym czasie przygotuj rybę. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Włóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch ryby wyłóż grubą panierkę z orzechów.Kapustę posiekaj, dodaj oliwki i pokrojone pomidory oraz cebulę. Przypraw pieprzem i wymieszaj.Złóż potrawę i oprósz ją jeszcze czosnkiem niedźwiedzim lub innymi ziołami.Wartość odżywcza tak skomponowanego obiadu: Energia: 505 kcalBiałko: 29 gTłuszcz: 19 gWęglowodany: 54 gBłonnik pokarmowy: 11 gTak skomponowany obiad jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Owsianka pomarańczowa z makiem

Zdrowe odżywianie

Owsianka pomarańczowa z makiem

Rozgrzewająca i bardzo pożywna. Taka jest owsianka - idealne śniadanie na chłodne poranki. Dzisiaj przepis na owsiankę z makiem i pomarańczą. Lekko kwaskowa i bardzo odżywcza, bo zawiera aż 510 mg wapnia, czyli 50% naszego zapotrzebowania!Składniki na jedną porcję:Płatki owsiane - 4 łyżkiMak niebieski - 1 łyżkaMleko 1,5% lub dowolne roślinne wzbogacane wapniem (np. sojowe, ryżowe) - szklankaBanan - sztukaPomarańcza - pół sztukiZiarna granatu - 3 - 4 łyzkiMigdały - łyżkaSposób przygotowania:Płatki i mak zagotuj w mleku.Do owsianki dodaj owoce i migdały. Wartość odżywcza owsianki: Energia: 591 kcalBiałko: 20 gTłuszcz: 19  gWęglowodany: 84 gBłonnik pokarmowy: 11 gOwsianka pomarańczowa z makiem jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Awokado zapiekane z jajem

Zdrowe odżywianie

Awokado zapiekane z jajem

Posiłek ten jest nie tylko pyszne ale także piękny. Awokado zapiekane z jajkiem można przygotować w weekend na śniadanie, lub podać na kolację :)Składniki na 2 porcje:Awokado - sztukaJaja - 2 sztukiSól, pieprz, ostra papryka, szczypiorekChleb pełnoziarnisty - 4 kromkiDo podania świeże warzywa i szczypiorekSposób przygotowania:Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę.Wydrąż trochę miąższu (możesz go dodać podać obok z warzywami).Do miseczki wybij jajka, najpierw nałóż do awokado niewielką ilość białka, a później delikatnie przełóż żółtko (można wybić jajko od razu do środka, ale wtedy istnieje duże ryzyko, że żółtko opadnie na dno lub jajko się nie zmieści).Awokado wstaw do piekarnika i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 15 minut (aż białko się zetnie).Upieczone oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką oraz szczypiorkiem.Podawaj ze świeżymi warzywami i pełnoziarnistym pieczywem podpieczonym w piekarniku (razem z awokado) lub na patelni grillowej. Wartość odżywcza porcji upieczonego awokado z dwiema kromkami pieczywa:Energia: 365 kcalBiałko: 16 gTłuszcz: 19 gWęglowodany: 33 gBłonnik pokarmowy: 8 gAwokado zapiekane z jajem jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Jabłka w migdałowym cieście

Zdrowe odżywianie

Jabłka w migdałowym cieście

Jabłka w cieście to bardzo prosty i szybki deser. Idealny na jesienne, niedzielne popołudnie :) Składniki na trzy porcje: Jabłko - średnia sztukaMąka pełnoziarnista lub graham (typ 1850) - 0,5 szklankiZmiksowane na drobne kawałki migdały - 5 łyżekCukier z prawdziwą wanilią - opakowanie (10g) lub łyżka cukru i ziarna z jednej laski waniliiJajko - sztukaWoda - ok. 0,5 szklankiOlej rzepakowy - łyżeczkaSposób przygotowania:Jabłko posiekaj w cienkie plastry, wydrąż środek.Wymieszaj mąkę, migdały i cukier. Dodaj jajko i wodę - zmiksuj końcówką do ubijania jajek.Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju.Plasterki jabłka maczaj w cieście i smaż na złoto obu stron.Wartość odżywcza porcji jabłka w cieście (1/3 jabłka): Energia: 295 kcalBiałko: 10,5 gTłuszcz: 17,4 gWęglowodany: 24 gBłonnik pokarmowy: 6 gCholesterol: mgJabłka w migdałowym cieście są dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Orkiszówka z duszonymi jabłkami :)

Zdrowe odżywianie

Orkiszówka z duszonymi jabłkami :)

Szybki obiad: kasza z wędzonym łososiem, dynią i awokado

Zdrowe odżywianie

Szybki obiad: kasza z wędzonym łososiem, dynią i awokado

Jesienna gryczanka z musem śliwkowym

Zdrowe odżywianie

Jesienna gryczanka z musem śliwkowym

Po letniej gryczance bez gotowania przyszedł czas na śniadaniową kaszę gryczaną na ciepło. Gwarantuje, że warto wstać te 30 minut wcześniej żeby zdążyć ugotować i spokojnie zjeść ciepłe i pożywne śniadanie. Jeśli przypadkiem będziecie przygotowywać mus śliwkowy to koniecznie zróbcie jego większą ilość. Gryczanka z jego dodatkiem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia :) Składniki na jedną porcję:Kasza gryczana niepalona (biała) - ok. 50gMleko krowie 1,5 - 2% lub roślinne wzbogacane wapniem (u mnie sojowe) - szklankaCynamon - pół łyżeczkiSuszone daktyle - 3 sztukiMigdały - 2 łyżki Banan - mała sztukaMus śliwkowy (tutaj sposób przygotowania) - 2 łyżki Sposób przygotowania:Kaszę ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i posiekanych daktyli. Gotuj do czasu aż wchłonie cały płyn (ok. 15 minut).Do ugotowanej kaszy dodaj posiekanego banana, migdały i mus śliwkowy.Wartość odżywcza jesiennej gryczanki z musem śliwkowym: Energia: 669 kcalBiałko: 22 gTłuszcz: 22 gWęglowodany: 93 gBłonnik pokarmowy: 15 gJesienna gryczanka z musem śliwkowym jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin:E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Schab duszony z warzywami i kaszą

Zdrowe odżywianie

Schab duszony z warzywami i kaszą

Kapusta to niezwykle wartościowe warzywo. Problem tkwi w tym, że w polskiej kuchni jest ono po pierwsze niedoceniane, a po drugie używane wyłącznie do tradycyjnych, tłustych i ciężkich potraw. Przepisem tym chciałam udowodnić Wam, że kapusta to nie tylko bigos, a schab to nie tylko kotlet w panierce ;) Składniki na 4 porcje:Kasza gryczana niepalona (biała) - 200gBulion warzywny lub warzywno - drobiowy - 4 szklanki (u mnie z tego przepisu)Cebula - 2 sztukiSchab wieprzowy (chudy) - ok. 200gBiała kapusta - połowa małej główki (ok. 1 kg)Marchew - 2 sztukiPapryka - 2 sztukiPapryczka chilli (drobno posiekana) - 1 łyżeczkaOlej rzepakowy - łyżka Pęczek natki pietruszkiPęczek koperku Ziele angielskie - 3 kuleczkiLiść laurowy - 3 listkiKminek, ostra i słodka papryka, pieprz, sólSposób przygotowania:Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym.Usmażoną cebulę zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć posiekany w kostkę schab i samaż aż się zrumieni.Mięso przerzuć do dużego garnka i zalej je bulionem. Do mięsa dodaj usmażoną wcześniej cebulę, poszatkowaną kapustkę, posiekaną w kostkę marchew i papryki, ziele angielskie, liść laurowy oraz kaszę. Duś wszystko przez ok. 40 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę i koperek oraz dopraw do smaku. Wartość odżywcza jednej porcji: Energia: 437 kcalBiałko: 27 gTłuszcz: 10 gWęglowodany: 56 gBłonnik pokarmowy: 17 gSchab duszony z warzywami i kaszą jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Niezwykle aromatyczny bulion warzywny i domowe kostki rosołowe

Zdrowe odżywianie

Niezwykle aromatyczny bulion warzywny i domowe kostki rosołowe

Sezon na rozgrzewające potrawy zaczął się już dawno. Jednak dzisiejszy śnieg (czy u Was też zrobiło się biało?) to już nie przelewki. Ubierajcie ciepłe kurtki i biegnijcie do warzywniaka. Pora ugotować niezwykle aromatyczny bulion i domową kostkę rosołową.Nie od dziś wiadomo, że popularne kostki rosołowe niewiele mają wspólnego z naturalnością, a tym bardziej zdrowym gotowaniem. Jeśli więc zależy Wam na przygotowywaniu zdrowych, ale jednocześnie smacznych zup to koniecznie przygotujcie domową kostkę rosołową. "Podbija" smak potraw równie dobrze jak jej "chemiczna" koleżanka.Domową kostkę rosołową możesz przygotować z dowolnego bulionu. Świetnie nada się na te okazję tradycyjny bulion warzywno - drobiowy. Jedyne co trzeba zrobić to zredukować bulion, aby otrzymać intensywny smak w mniejszej objętości. Po zamrożeniu w woreczkach do lodu czy sylikonowych foremkach kostki będą zawsze pod ręką.Ja postanowiłam nieco poeksperymentować i ugotowałam nietypowy bulion warzywny. Przepis znalazłam w książce Maxine Clark "Kuchnia włoska - krok po kroku do smakowitych posiłków". Gdy zobaczyłam jakie warzywa lądują w garnku do ugotowania bulionu nie mogłam powstrzymać się od wypróbowania. Nietrudno nie zgodzić się ze słowami autorki "Zbyt wiele bulionów warzywnych jest pozbawionych smaku lub czuć w nich tylko jeden składnik. Ten bulion jest może ekstrawagancki pod względem użycia warzyw, ale będzie bardzo dobry w smaku."Składniki na ok. 3 litry bulionu:Cebula - duża sztukaMarchew - 2 duże sztukiSeler korzeniowy - mała sztuka razem z liśćmi Por (tylko białe części) - 2 sztukiCukinie - 2 duże sztukiPomidory (bez pestek) - 2 sztukiKoper włoski - jedna bulwaSałata rzymska - 1 sztukaCytryna - pół sztuki Czosnek - 3 ząbkiPapryczka chilli - pół sztukiLiście laurowe - 3 sztuki (w oryginalnym przepisie są 4 świeże liście laurowe)Czarny pieprz w ziarnach - 6 ziarenekPęczek natki pietruszki SólSposób przygotowania:Cebulę, marchew, pory, seler, koper włoski posiekaj na ćwiartki. Cukinię, cytrynę i chilli pokrój w plastry. Sałatę posiekaj. Wszystkie warzywa umieść w dużym garnku i zalej ok. 5 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.Zbierz szumowinę i gotuj dalej na małym ogniu przez godzinę.Gotowy bulion przelej przez sitko i dopraw do smaku solą i pieprzem.Na tym etapie możesz: wykorzystać go do przygotowywania aromatycznych zup, sosów i innych potraw;zamrozić i używać do przygotowywania zup i sosów i innych potraw gdy będzie taka potrzeba;przygotować domowe kostki rosołowe i cieszyć się jeszcze większą ilością aromatycznych potraw;Aby przygotować domowe kostki rosołowe wystarczy zredukować bulion. W tym celu gotuj go dodatkowo przez ok. 2 godziny. Dzięki temu uzyskasz wywar o niezwykle aromatycznym i intensywnym smaku. Po ostudzeniu wystarczy wlać go do woreczków do lodu lub sylikonowej foremki i zamrozić. Do przygotowania 1 litra zupy powinny wystarczyć 3 - 4 kostki.

Kakaowe babeczki z węgierkami

Zdrowe odżywianie

Kakaowe babeczki z węgierkami

Pizza bez sera może być naprawdę pyszna!

Zdrowe odżywianie

Pizza bez sera może być naprawdę pyszna!

Leczo z soczewicą i pieczarkami (obiad jednogarnkowy)

Zdrowe odżywianie

Leczo z soczewicą i pieczarkami (obiad jednogarnkowy)

Kokosowy pudding chia z duszonymi brzoskwiniami

Zdrowe odżywianie

Kokosowy pudding chia z duszonymi brzoskwiniami

Chrupiąca granola brzoskwiniowo - waniliowa

Zdrowe odżywianie

Chrupiąca granola brzoskwiniowo - waniliowa

Uwielbiam dania, które przygotowane raz służą przez dłuższy czas. Taka właśnie jest granola. Mieszamy, pieczemy, pakujemy a później korzystamy gdy przyjdzie na to ochota. Moja dzisiejsza granola ma delikatny smak brzoskwiń i piękny zapach wanilii. Ja kupuję laski wanilii w większych ilościach na allegro, ponieważ sklepowe ceny to gruba przesada. A później dodaje do deserów, wypieków i... granoli :)Składniki:Płatki owsiane - 3 szklankiNasiona słonecznika - 6 łyżekBanan - 1 sztukaBrzoskwinie - 2 sztukiZiarna z jednej laski waniliiOrzechy arachidowe - 6 łyżekSuszone morele - 15 sztukSposób przygotowania:Banan i brzoskwinie zmiksuj na gładko z dodatkiem ziaren z laski wanilii (samej laski nie wyrzucaj, jeszcze się przyda).Płatki wymieszaj z nasionami słonecznika - połącz z płynnymi składnikami.Dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut (mieszaj co 10 minut i pod koniec sprawdzaj chrupkość).Gdy granola ostygnie dodaj podprażone lekko orzeszki i posiekane morele. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika - dorzuć rozpołowioną wcześniej laskę wanilii (granola będzie pięknie pachniała).Wartość odżywcza w 100g granoli brzoskwiniowo - waniliowej: Energia: 250 kcalBiałko: 8 gTłuszcz: 8  gWęglowodany: 36 gBłonnik pokarmowy: 5 gGranola brzoskwiniowo - waniliowa jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;Zobacz inne pyszne przepisy na granolę:   Korzenna granola dyniowa - królowa jesiennych śniadań Fioletowa granola jagodowaPyszna granola z kawałkami czekolady Jabłkowa granola pachnąca cynamonem

Owsiany brzoskwiniowiec

Zdrowe odżywianie

Owsiany brzoskwiniowiec

Jeśli oczekujecie mięciutkiego i sprężystego wypieku darujcie sobie to ciasto. Mój brzoskwiniowiec to typowe dietetyczne, zbite i pożywne ciacho, którym można się porządnie najeść. Pachnie wanilią i słodkim aromatem brzoskwiń. Do tego ma niewiele kalorii - idealna opcja na podwieczorek.  Składniki:Płatki owsiane górskie - 2,5 szklankiOtręby owsiane - 0,5 szklankiProszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkiJaja - 2 sztukiBrzoskwinie (słodkie i dojrzałe) - 3 sztukiCukier - 3 łyżki + 1 łyżeczkaKsylitol - 3 łyżki (można zastąpić cukrem lub miodem)Suszone daktyle - 10 sztukOrzechy włoskie (lub inne) - garśćZiarna z jednej laski waniliiSposób przygotowania:Płatki owsiane zmiksuj na mąkę blenderem (ostrze w kształcie litery S) lub młynkiem do kawy.2 brzoskwinie posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj 3 łyżki cukru i smaż przez ok. 10 minut aż odparuje część soku (ale nie wszystko).Wymieszaj składniki suche (mąkę owsianą, otręby, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, drobno posiekane daktyle, ziarna z laski wanilii) oraz usmażone brzoskwinie. Jaja ubij ze szczyptą soli i ksylitolem na puszystą masę. Wlej do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Przelej masę do małej foremki lub keksówki. Na wierzchu ułóż 3 brzoskwinię posiekaną w cienkie plasterki - oprósz ją łyżeczką cukru. Piecz temp. 180 stopni C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).Wartość odżywcza porcji brzoskwiniowca (100g = 1/10 całości): Energia: 192kcalBiałko: 6 gTłuszcz: 5 gWęglowodany: 27 gBłonnik pokarmowy: 4 gOwsiany brzoskwiniowiec jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

Pomidorowo - jabłkowy chutney z rodzynkami

Zdrowe odżywianie

Pomidorowo - jabłkowy chutney z rodzynkami

Chutney to coś w rodzaju gęstego sosu zwykle o ostro - słodkim smaku. Warto mieć coś takiego w zanadrzu, gdyż idealnie wzbogaci smak pieczonego mięsa, ryby czy grillowanego tofu.  Na początek możecie przygotować sos z połowy składników, jeśli Wam zasmakuje doróbcie więcej (trzeba korzystać z pysznych pomidorów). Przepis pochodzi z książki Spectrum (dr Dean Ornish) - u mnie z małymi modyfikacjami ;)Składniki na ok. 1,5 litra:Jabłka - 8 sztukPomidory (duże, dojrzałe i soczyste) - 12 sztukRodzynki - szklankaCebula - 2 średnie sztuki Świeży imbir (obrany i posiekany) - łyżkaChilli - 3/4 łyżeczki (lub mniej jeśli ma nie być pikantne)Ocet jabłkowy - 4 łyżkiCukier - 2 łyżki Sól - do smakuSposób przygotowania:Jabłka obierz i posiekaj w plastry - wrzuć do garnka.Do jabłek dodaj sparzone, obrane ze skórki i grubo posiekane pomidory.Dodaj także rodzynki, posiekaną w kostkę cebulę, imbir, sól oraz chilli.Całość duś bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, mieszaj od czasu do czasu.Po tym czasie dodaj ocet i cukier, dopraw jeszcze do smaku.Chutney przełóż do słoików i pasteryzuj.  Wartość odżywcza szklanki pomidorowo - jabłkowego chutney (ok. 200g): Energia: 77 kcalBiałko: 1,5 gTłuszcz: 0,6 gWęglowodany: 16,3 gBłonnik pokarmowy: 3 gPomidorowo - jabłkowy chutney jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, żelaza;Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Błyskawiczny krem czekoladowy (dobry dla cukrzyka)

Zdrowe odżywianie

Błyskawiczny krem czekoladowy (dobry dla cukrzyka)

Pieczona ciecierzyca do pochrupania

Zdrowe odżywianie

Pieczona ciecierzyca do pochrupania

Pieczona ciecierzyca to fajna alternatywa zamiast chipsów. Jak znalazł do filmu czy jako przegryzka na imprezę. Z wierzchu chrupiąca, a w środku miękka. Pamiętajcie o dodatku dużej ilości przypraw i kontrolowaniu chrupkości podczas pieczenia!  Składniki:Ugotowana ciecierzyca - 3 szklankiOlej rzepakowy - 2 łyżkiSól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oreganoSposób przygotowania:Ugotowaną i osuszoną ciecierzycę wymieszaj dokładnie z olejem i dużą ilością przypraw.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40 minut (trzeba próbować czy jest już odpowiednio chrupiąca). Od czasu do czasu przemieszaj. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku i chrupać najlepiej zaraz po przygotowaniu. Wartość odżywcza porcji (1/3 całości) pieczonej ciecierzycy: Energia: 260 kcalBiałko: 8,3 gTłuszcz: 8,5 gWęglowodany: 31 gBłonnik pokarmowy: 7 gPieczona ciecierzyca jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;Witamin:E, kwasu foliowego, B6;

Zapiekane pomidorki z grzankami (pycha)

Zdrowe odżywianie

Zapiekane pomidorki z grzankami (pycha)

Macie swoje ulubione warzywo? Dla mnie jest to bez wątpienia pomidor. Dlatego korzystam z najpyszniejszych pomidorów ile się da!Składniki na 3 porcje:Pomidory - 6 sztukSer mozzarella (małe kuleczki) - 6 sztukŚwieża bazylia - 6 liści + do dekoracjiOliwa - 3 łyżkiCzosnek - 2 ząbkiPieprzChleb pełnoziarnisty - 6 kromekSposób przygotowania:Do oliwy przeciśnij czosnek.  Pomidory przekrój na pół i wydrąż soczysty miąższ. Dno naczynia do zapiekania posmaruj łyżeczką czosnkowej oliwy.Pomidory włóż do naczynia. Do każdej połówki pomidorka włóż po listku bazylii i połówce kulki mozzarelli, skrop pozostałą ilością oliwy.Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut (aż ser się roztopi).W tym czasie przygotuj grzanki w tosterze lun na patelni do grillowania.Gotowe pomidory oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Wartość odżywcza zapiekanych pomidorów z grzankami: Energia: 364 kcalBiałko: 14,8 gTłuszcz: 18 gWęglowodany: 35 gBłonnik pokarmowy: 7 gZapiekane pomidorki z grzankami są dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Brzoskwiniowo - borówkowa jaglanka

Zdrowe odżywianie

Brzoskwiniowo - borówkowa jaglanka

Grillowany pstrąg z masłem pietruszkowym

Zdrowe odżywianie

Grillowany pstrąg z masłem pietruszkowym

Szybka sałatka z kalafiorem (bez gotowania)

Zdrowe odżywianie

Szybka sałatka z kalafiorem (bez gotowania)

Kokosowa pianka z musem jagodowym

Zdrowe odżywianie

Kokosowa pianka z musem jagodowym

Malinowo - orzechowa owsianka na upalny poranek

Zdrowe odżywianie

Malinowo - orzechowa owsianka na upalny poranek

Sałatka z ziemniaczkami (idealna na grilla)

Zdrowe odżywianie

Sałatka z ziemniaczkami (idealna na grilla)

Jeśli macie problem z zostającymi z obiadu ziemniakami to... już nie macie takiego problemu. Wystarczy obsypać je dużą ilością przypraw i podpiec odrobinę w piekarniku. Dodajemy do tego letnie warzywa i mamy super sałatkę, którą można podać zarówno do obiadu, jako osobny posiłek, a nawet jako grillowy przysmak :) Składniki na porcję:Porwana sałata - 2 garściPomidor - sztukaUgotowana fasolka szparagowa - 2 garściUgotowane ziemniaki - 2 - 3 sztuki Cebula i szczypiorek do smakuSól, pieprz, wędzona papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano (do oprószenia ziemniaków)Olej rzepakowy - łyżkaSposób przygotowania:Ziemniaki oprósz dużą ilością przypraw i skrop łyżką oleju - dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ziemniaczki piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut (wystarczy żeby przypiekły się odrobinę z wierzchu). Pozostałe warzywa posiekaj, wymieszaj wszystkie składniki razem z upieczonymi ziemniakami. Wartość odżywcza porcji sałatki z ziemniaczkami: Energia: 312 kcalBiałko: 11 gTłuszcz: 9 gWęglowodany: 46 gBłonnik pokarmowy: 13 gSałatka z ziemniakami jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Tortille z pieczonym kurczakiem i pieczarkami

Zdrowe odżywianie

Tortille z pieczonym kurczakiem i pieczarkami

Dietetyczne kokosowe muffinki z ananasem i kawałkami czekolady

Zdrowe odżywianie

Dietetyczne kokosowe muffinki z ananasem i kawałkami czekolady