Aromatyczna - dietetyczna zapiekanka z jajem ;)

Zdrowe odżywianie

Aromatyczna - dietetyczna zapiekanka z jajem ;)

Amarantuski - chrupiące ciasteczka w kilka minut!

Zdrowe odżywianie

Amarantuski - chrupiące ciasteczka w kilka minut!

Może macie ochotę na pyszne i chrupiące ciasteczka? Żaden problem! Składniki na ok. 20 ciasteczek:Amarantus ekspandowany (popping) - 1,5 szklankiWiórki kokosowe - 1/2 szklankiSuszone daktyle - 12 sztuk (60g)Szklanka orzechów i nasion, u mnie:mak - 3 łyżkisezam - 2 łyżkiorzechy włoskie - garść (zmiksowane blenderem na drobne kawałki)orzechy nerkowca - garść (zmiksowane blenderem na drobne kawałki)Dojrzały banan - duża sztukaJajo - sztukaSposób przygotowania:Daktyle posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj blenderem.Banan zmiksuj na puree.Wymieszaj wszystkie składniki.Z masy formuj małe ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie będą się do końca kleiły nakładaj masę łyżką i dogniataj palcami).Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut, w połowie pieczenia obróć na drugą stronę. Wartość odżywcza jednego ciasteczka: Energia: 72 kcalBiałko: 2 gTłuszcz: 4,7 gWęglowodany: 5,7 gBłonnik pokarmowy: 1,6 g Amarantuski są dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Cały obiad z parowaru na zdrowie

Zdrowe odżywianie

Cały obiad z parowaru na zdrowie

Na blogu przepisów na ryby jak na lekarstwo. Nie oznacza to, że nie jem w ogóle ryb (choć zbyt rzadko w stosunku do tego ile bym chciała), lecz zwykle przygotowuję je najprościej jak się tylko da, czyli gotuję na parze. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują najwięcej wartości odżywczych i smaku.   Nie wiedzieć czemu do gotowania na parze używam zazwyczaj zwykłego sitka i garnka z wodą i pokrywką. Oczywiście jest to świetny sposób i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że w kuchennej szafce od dłuższego czasu stoi parowar, w którym przecież można przygotować cały obiad za jednym zamachem. Zawsze w takich sytuacjach zdaję sobie sprawę jak ważna jest dobra organizacja. Jeśli nie mamy czegoś pod ręką i "na oczach" to marne szanse, że będziemy z tego korzystać w takim stopniu jak należy. Nie ważne czy dotyczy to schowanego na dnie szafki parowaru, czy obecności zdrowych produktów w widocznych miejscach (szczególnie warzyw i owoców). Połowa sukcesu to dobra organizacja, dzięki której z łatwością wprowadzimy nowe, dobre nawyki.Ale wracając do ryb. Mam dla Was dzisiaj podstawowy i najczęściej wykorzystywany przez mnie przepis na rybę. Nie ma tutaj żadnej filozofii, zwłaszcza jeśli korzystamy z parowaru (a ten najlepiej mieć zawsze wyciągnięty na wierzchu) :)   Składniki:ZiemniakiCukinia/marchew/brokuły/fasolka szparagowaUlubiona ryba, np. łosoś/dorsz skropiona sokiem z cytryny i oprószona solą i pieprzem.Zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, świeża natka pietruszkiSposób przygotowania:Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy w najniższej misie parowaru.Dowolne warzywa rozdrabniamy lub kroimy w ulubione kształty i umieszczamy w środkowej misie.Rybę oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny (najlepiej z godzinę wcześniej) i umieszczamy w górnej misie.Gotujemy na parze aż warzywa i ziemniaki będą miękkie. Rybę oprószamy natką pietruszki a warzywa ziołami.

Pasta do pajdy chleb niczym smalec ze skwarkami!

Zdrowe odżywianie

Pasta do pajdy chleb niczym smalec ze skwarkami!

Dietetyczny mazurek czekoladowy (bezglutenowy)

Zdrowe odżywianie

Dietetyczny mazurek czekoladowy (bezglutenowy)

Fantastyczne pesto z jarmużu

Zdrowe odżywianie

Fantastyczne pesto z jarmużu

Owsiane kokosanki!

Zdrowe odżywianie

Owsiane kokosanki!

Sałatka z pieczonym batatem

Zdrowe odżywianie

Sałatka z pieczonym batatem

Pieczona jaglanka na leniwe śniadanie

Zdrowe odżywianie

Pieczona jaglanka na leniwe śniadanie

Kotleciki mięsno - jaglane z rodzynkami

Zdrowe odżywianie

Kotleciki mięsno - jaglane z rodzynkami

Pieczone frytki z batatów

Zdrowe odżywianie

Pieczone frytki z batatów

Koktajl Shreka :)

Zdrowe odżywianie

Koktajl Shreka :)

Zdrowy deser czekoladowy z musem truskawkowym

Zdrowe odżywianie

Zdrowy deser czekoladowy z musem truskawkowym

Gdy nie masz czasu ugotuj gar zupy!

Zdrowe odżywianie

Gdy nie masz czasu ugotuj gar zupy!

Dokładnie tak! Gdy nie mam czasu gotuję gar zupy, który starcza na dwa dni. Być może zaraz ktoś powie, że przygotowanie takiej zupy zajmuje wieki. W końcu trzeba namoczyć strączki, poczekać aż się ugotują itd. itp. Ale w praktyce wszystko robi się samo. Strączki zalewamy wodą na noc lub rano. Rano lub wieczorem wodę odlewamy i gotujemy - gotowanie roślin strączkowych nie wymaga ciągłego sterczenia nad nimi czy co 15-minutowego doglądania ;) Gdy są miękkie robimy resztę i gotowe! Do zupy dodałam kaszę jaglaną, aby była bardziej pożywna. Oczywiście można dodać także kaszę gryczaną czy ryż, a nawet ziemniaki ;) Składniki na 7 - 8 porcji:Biała fasola - 1/2 szklankiCiecierzyca - szklankaPapryka (żółta i czerwona) - 2 sztukiPrzecier pomidorowy - szklankaPomidory w puszce - puszkaCebula - 2 sztukiMarchew - sztukaOlej rzepakowy - 2 łyżki Ziele angielskie - 4 kulkiLiść laurowy - 3 listkiCząber - 1/2 łyżeczkiKmin rzymski - łyżeczkaOstra papryka - łyżeczkaSłodka papryka - 1/2 łyżeczkiSól, pieprz Sposób przygotowania:Fasolę i ciecierzycę zalej na noc wodą. Z namoczonych strączków odlej wodę, w której się moczyły i wlej świeżą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj do miękkości (ok. 1 - 1,5 godziny).Gdy strączki będą miękkie na oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, dodaj do niej posiekaną paprykę i startą na grubych oczkach marchew. Smaż przez 3 minuty i dodaj pozostałe przyprawy - smaż przez kolejne 3 minuty.Podsmażone warzywa zalej przecierem pomidorowym i pomidorami w puszce - zagotuj.Zawartość patelni przelej do garnka ze strączkami - gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Dopraw jeszcze do smaku i oprósz posiekanym szczypiorkiem.Wartość odżywcza zupy (bez dodatków): Energia: 193  kcalBiałko: 9,8 gTłuszcz: 4,1 gWęglowodany: 25 gBłonnik pokarmowy: 9 gCholesterol: 0 mgZupa fasolowa jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Pasta z czarnej fasoli

Zdrowe odżywianie

Pasta z czarnej fasoli

Super koktajl na super odporność! :)

Zdrowe odżywianie

Super koktajl na super odporność! :)

Śniadanie w minutę: gryczanka na słodko (bez gotowania)

Zdrowe odżywianie

Śniadanie w minutę: gryczanka na słodko (bez gotowania)

Wege kotleciki sojowe z suszonymi pomidorami

Zdrowe odżywianie

Wege kotleciki sojowe z suszonymi pomidorami

Czy gluten szkodzi? Przepis na smaczny chleb bezglutenowy

Zdrowe odżywianie

Czy gluten szkodzi? Przepis na smaczny chleb bezglutenowy

Dieta bezglutenowa, choć przez wielu traktowana na zasadzie mody, stanowi niezbędne lekarstwo dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Nie będę się tu zbytnio rozpisywać o samym glutenie i zasadach diety bezglutenowej, gdyż zrobiłam to już na stronie z artykułami. Zainteresowanych serdecznie zapraszam do lektury:  Dieta bezglutenowa - chwilowa moda czy złoty środek na zachowanie zdrowia? Jak wykryć choroby związane z glutenem?Dieta bezglutenowa - praktyczne porady i wskazówkiOsobom, które z dnia na dzień są zmuszone przejść na dietę bezglutenową z pewnością brakuje pieczywa z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dlatego też specjalnie dla Was - czytelników bezglutenowców - przygotowałam podstawową wersję chleba z mąk bezglutenowych (pamiętajcie, aby wybierać produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa). Przepis można dowolnie modyfikować używając innych mieszanek mąk, dodając ulubione ziarna czy przyprawy.   Składniki na małą keksówkę (wymiary: dł. 21 cm, szer. 9 cm, wys. 7 cm):Mąka gryczana - 120gMąka ryżowa - 120gMąka z amarantusa - 60gMąka kukurydziana - 50gNasiona lnu - 3 łyżkiNasiona słonecznika - 4 łyżkiŚwieże drożdże - 20gOliwa lub olej rzepakowy - 2 łyżki Sól - 2/3 łyżkiCukier - łyżkaLetnia woda - 380 mlSposób przygotowania:Wymieszaj wszystkie składniki.Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (np. pod kaloryfer) na 20 minut.Po tym czasie ciasto przełóż do keksówki i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut (ciasto szybko rośnie i nie ma potrzeby aby stało dłużej).Tak wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piecz przez ok. 50 - 60 minut.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 

Ja pierniczę! Ale owsianka!

Zdrowe odżywianie

Ja pierniczę! Ale owsianka!

Pierniczkowe babeczki z obłędnym kremem orzechowo - waniliowym

Zdrowe odżywianie

Pierniczkowe babeczki z obłędnym kremem orzechowo - waniliowym

Sałatka z pieczonym burakiem i sosem sezamowym

Zdrowe odżywianie

Sałatka z pieczonym burakiem i sosem sezamowym

Makaron z lekkim sosem paprykowym

Zdrowe odżywianie

Makaron z lekkim sosem paprykowym

Bezglutenowe i bezcukrowe ciacho a'la makowiec

Zdrowe odżywianie

Bezglutenowe i bezcukrowe ciacho a'la makowiec

Makowiec to obowiązkowy element świątecznego stołu. Spoglądając jednak na tradycyjny przepis na ciasto z makiem niejednemu dietetykowi włos może zjeżyć się na głowie ;) I nie chodzi tu wyłącznie o kalorie, ale bardziej o ich źródła.Stąd też postanowiłam przygotować nie tyle odchudzoną (choć to też się udało przy okazji), ale zdecydowanie zdrowszą wersję makowca. Dodatkowo podjęłam wyzwanie, aby ciasto było jednocześnie dobre dla bezglutenowców. Myślę, że efekt jest całkiem niezły więc dzielę się przepisem.Ciasto zawiera mnóstwooo wapnia (w 100g maku jest aż 1266 mg wapnia, czyli więcej niż w większości żółtych serów), magnezu i żelaza. Nie ma to tamto - pustych kalorii tutaj nie znajdziecie!  Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):Zmiksowane na mąkę migdały - 150gMąka ryżowa - 150gProszek do pieczenia (bezglutenowy) - 2 płaskie łyżeczkiOlej rzepakowy - 3 łyżkiZiarenka z laski waniliiWoda - 2/3 szklankiSkładniki na masę makową:Mak - 200gSuszone daktyle - 250gRodzynki - 50 gSuszone morele - 50gZmiksowane na drobne kawałeczki orzechy nerkowca - 50gZmiksowane na drobne kawałeczki migdały - 50gZiarenka z laski waniliiBiałko z 3 jajSposób przygotowania:Mak razem z daktylami zalej szklanką wrzątku i odstaw, aby napęczniał.Wymieszaj i zagnieć wszystkie składniki na ciasto - w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody lub podsyp mąką ryżową. Kulkę ciasta obwiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.W tym czasie przygotuj masę makową. Mak zmiel razem z daktylami lub zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą makową.Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim połowę przygotowanego ciasta. Na ciasto wyłóż masę makową.Drugą połowę ciasta rozwałkuj i potnij w paski - ułóż je na masie makowej w kratkę (możesz też wyciąć z ciasta gwiazdki czy inne motywy świąteczne :)).Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 1 godzinę i 15 minut.Opcjonalnie (w drodze wyjątku) oprósz odrobiną cukru pudru. Wartość odżywcza porcji ciasta makowego (1/10 tortownicy): Energia: 370kcalBiałko: 11,5gTłuszcz: 25gWęglowodany: 45 gBłonnik pokarmowy: 9gCholesterol: 0mgCiasto makowe jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Aksamitny koktajl orzechowy

Zdrowe odżywianie

Aksamitny koktajl orzechowy

Taki Gyros nie pójdzie Ci w biodra!

Zdrowe odżywianie

Taki Gyros nie pójdzie Ci w biodra!

Każde dziecko doskonale wie, że naczelną zasadą zdrowego odżywiania jest jedzenie dużych ilości warzyw. Jednak gdyby zacząć drążyć temat głębiej to problemem wielu osób nie jest to, że nie jedzą warzyw, lecz to z czym je podają. Bo nawet z takich niewinnych i super niskokalorycznych warzywek można zrobić bombę idącą prosto w biodra! Wystarczy zapiec je w sosie serowo - śmietanowym lub przygotować sałatkę z majonezem i nasz lekki posiłek poszedł w zapomnienie.Dlatego też dzisiaj mam dla Was propozycję na odchudzoną wersję klasycznej sałatki Gyros, w której istotną funkcję pełni spora ilość majonezu. U mnie zamiast zwykłego majonezu jego odchudzona wersja - smakowo nie ma praktycznie różnicy, ale za to kalorycznie robi robotę! Porcja mojej sałatki (ok. 250g) zawiera zaledwie 190 kcal. W klasycznej wersji (z tradycyjnym majonezem) taka sama porcja to aż 350 kcal! Sami oceńcie czy warto :)Składniki:Pierś z kurczaka - sztukaPrzypawa GyrosOlej rzepakowy - łyżeczkaOgórki konserwowe - 5 - 6 sztukCzerwona cebula - 1/2 sztukiKukurydza konserwowa - puszkaKetchup dobrej jakości* - kilka łyżekLekki majonez (klik) - kilka łyżekKapusta pekińska - średnia główka*Ketchup dobrej jakości to taki, który zawiera jak najwięcej pomidorów lub koncentratu pomidorowego, a jak najmniej składników dodatkowych.Sposób przygotowania:Pierś z kurczaka posiekaj w kostkę i oprósz sporą ilością przyprawy do Gyrosa - smaż na łyżeczce olejuOgórki i cebulę posiekaj w kostkę. Kapustę posiekaj w pióra. Kukurydzę odsącz z zalewy.Nakładaj w naczyniu kolejne warstwy składników, najpierw mięso, następnie ogórki, cebula, kukurydza, majonez, ketchup i kapusta.Wartość odżywcza porcji odchudzonej sałatki Gyros (ok. 250g): Energia: 190 kcalBiałko: 16,9 gTłuszcz: 4 gWęglowodany: 25,8 gBłonnik pokarmowy: 4,5 gCholesterol: 46 mgOdchudzona sałatka Gyros jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Deserowa quinoa z masłem orzechowym i czekoladą

Zdrowe odżywianie

Deserowa quinoa z masłem orzechowym i czekoladą

Pasta z pieczoną merchewką

Zdrowe odżywianie

Pasta z pieczoną merchewką

Mam nadzieję, że nie znudziły Wam się ciągłe propozycje hummusowe? Bo i tym razem mam dla Was pastę na bazie hummusu. Nic nie poradzę, że to jest takie smaczne!Składniki:Ciecierzyca (ugotowana) - szklanka (ok. 2/3 szklanki suchej)Nasiona sezamu - 4 łyżkiOlej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżkiCzosnek - 2 ząbkiSok z połowy średniej cytrynyMarchew - spora sztukaWoda - 4 - 5 łyżek Sól, pieprz, ostra paprykaSposób przygotowania:Marchew obierz ze skórki, posiekaj w plasterki - skrop je odrobiną oleju rzepakowego. Upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj oliwę/olej - ponownie zmiksuj.Do pasty dodaj ciecierzycę, upieczoną marchew i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu: Energia: 198 kcalBiałko: 5,3 gTłuszcz: 14 gWęglowodany: 15 gBłonnik pokarmowy: 3,5 gCholesterol: 0 mgHummus z pieczoną marchewką jest dobrym źródłem:Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Pomidorowy gulasz z fasolą

Zdrowe odżywianie

Pomidorowy gulasz z fasolą

Czekoladowy deser z chilli

Zdrowe odżywianie

Czekoladowy deser z chilli