Zdrowe odżywianie
Szybki gulasz z kurczakiem
Oficjalnie oświadczam, że wracam do regularnego wstawiania przepisów. Koniec tego. Niech się wali i pali, ale nowe przepisu na blogu muszą być!Poniższy przepis, może mało ambitny, ale niezwykle szybki i łatwy do wszelkich modyfikacji. Możecie pozamieniać warzywa, dodać cukinię, brokuły czy fasolkę szparagową. Zamiast kurczaka świetnie sprawdzi się soczewica czerwona, a nawet ciecierzyca z puszki. To danie obiadowe spodoba się szczególnie tym, którzy nie mają za wiele czasu na gotowanie, tym bardziej że jest jednym z tych obiadów, które robi się w większej ilości na dwa dni ;)Gulasz podałam z owsianym pęczakiem, ale świetnie sprawdzi się także brązowy ryż, kasza gryczana czy kasza jęczmienna. Składniki na 4 porcje:Pierś z kurczaka - 2 średnie sztuki (po ok. 150 - 200g) (może być także pierś z indyka)Cebula - 2 sztukiPieczarki - 12 sztukMarchew - 2 sztukiKorzeń pietruszki - 1 sztukaPapryka - 2 sztukiPomidory w puszce - 2 puszki (w sezonie świeże)Natka pietruszki - pęczekSól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry, zioła prowansalskieOlej rzepakowy - łyżkaSposób przygotowania:Mięso pokrój w kostkę, natrzyj dużą ilością przypraw i wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż aż się zarumieni.Zdejmuj usmażone mięso na talerzyk. Na patelnię wlej olej i wsyp posiekaną w kostkę cebulę - smaż przez kilka minut. Następnie dodaj posiekane pieczarki,wszystkie warzywa włącznie z pomidorami oraz usmażone wcześniej mięso.Całość duś przez ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie.Na koniec dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.Wartość odżywcza porcji gulaszu z kurczakiem: Energia: 236 kcalBiałko: 23 gTłuszcz: 5 gWęglowodany: 24 gBłonnik pokarmowy: 12 gGulasz z kurczakiem jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;