Indyk w szpiankowym sosie (błyskawiczny obiad)

Zdrowe odżywianie

Indyk w szpiankowym sosie (błyskawiczny obiad)

Banalna sałatka z truskawkami, kalafiorem i twarożkiem :)

Zdrowe odżywianie

Banalna sałatka z truskawkami, kalafiorem i twarożkiem :)

Trochę na słodko, ale ciągle sezonowo i zdrowo. Świetna na podwieczorek lub drugie śniadanie :)Składniki na 4 porcje:Sałata rzymska - główka Kalafior - główkaTruskawki - szklankaSer twarogowy chudy lub półtłusty - 4 grube plastryDowolne orzechy - 4 łyżki (u mnie po jednym brazylijskim i po łyżce nerkowców)Oliwa - 4 łyżeczkiMiód - 4 łyżeczkiSposób przygotowania:Kalafior ugotuj.Pozostałe składniki posiekaj.Rozłóż wszystko na talerzach i polej oliwą oraz miodem.Wartość odżywcza sałatki z kalafiorem i twarożkiem: Energia: 227 kcalBiałko: 13 gTłuszcz: 10 gWęglowodany: 20 gBłonnik pokarmowy: 5 gSałatka z kalafiorem i twarożkiem jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

Sałatka z jajem sadzonym i szpinakiem

Zdrowe odżywianie

Sałatka z jajem sadzonym i szpinakiem

Szpinak, rzodkiewka i botwinka rosną w ogródku jak szalone. Świetnie prezentuje się także sałata oraz zielona cebulka. Inne warzywka też dają radę, ale na zbiory trzeba jeszcze poczekać :) Dlatego teraz przerabiam szczególnie to co jest pod dostatkiem. Do sezonowych warzyw idealnie pasuje jajko. No to zapraszam na sałatkę z sadzonym!Składniki na jedną porcję:Jajko - 2 sztukiMasło - łyżeczka Szpinak świeży - 2 garści Papryka czerwona i żółta - razem 1/2 sztukiRzodkiewka - kilka sztukZielony groszek (mrożony) - 4 łyżkiPestki dyni - łyżkaSzczypiorekSposób przygotowania:Groszek zalej wrzątkiem i zostaw na 3 minuty - odlej ciepłą i przelej zimną. Warzywa posiekaj - rozłóż wszystkie składniki na szpinaku.Przygotuj jajka sadzone na maśle - połóż na sałatce.Sałatkę oprósz pieprzem.Wartość odżywcza porcji sałatki z jajkiem sadzonym: Energia: 360 kcalBiałko: 27 gTłuszcz: 22 gWęglowodany: 14 gBłonnik pokarmowy: 10 gSałatka z jajkiem sadzonym jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Koktajl mango - truskawka

Zdrowe odżywianie

Koktajl mango - truskawka

Zupa z zielonej soczewicy i pieczarek

Zdrowe odżywianie

Zupa z zielonej soczewicy i pieczarek

Młoda kapusta z indykiem i kaszą (pycha!)

Zdrowe odżywianie

Młoda kapusta z indykiem i kaszą (pycha!)

Najprostsze połączenia są najlepsze! A gdy mamy do dyspozycji sezonowe produkty to nie ma chyba nic lepszego :) Młoda kapustka w połączeniu z koperkiem, kaszą i indykiem to nie tylko smaczny, ale dodatkowo mega pożywny obiad.  Składniki na 4 solidne porcje:Młoda kapusta - średnia sztukaPierś z indyka - ok. 300gKasza gryczana nieprażona - szklanka (można zamienić na kaszę jęczmienną lub owsianą)Marchew - 3 sztukiPorządny pęczek koperkuBulion warzywny lub woda + kilka kostek z tego przepisu - 1 - 1,5 litraZiele angielskie - 4 kulkiLiście laurowe - 3 sztukiMajeranek - łyżeczka Olej rzepakowy - łyżkaSól, pieprz, ostra paprykaSposób przygotowania:Mięso posiekaj w kostkę i natrzyj przyprawami (solą, pieprzem, papryką) oraz łyżką oleju. Usmaż na dobrze nagrzanej patelni.Do gotującego się bulionu wsyp kaszę, dodaj usmażone mięso, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie - gotuj przez ok. 15 minut. Na początek dodaj 1 litr bulionu.Po tym czasie dodaj posiekaną kapustę (najpierw odrzuć liście z wierzchu) i marchew startą na grubych oczkach. Duś przez ok.10 minut. W razie potrzeby - jeśli wolisz rzadsze potrawy - dodaj jeszcze bulion.Pod koniec dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem.Wartość odżywcza porcji młodej kapusty z indykiem i kaszą: Energia: 403 kcalBiałko: 28 gTłuszcz: 5 gWęglowodany: 57 gBłonnik pokarmowy: 19 gMłoda kapusta z indykiem i kaszą jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Super szybkie śniadanie: koktajl czekoladowy

Zdrowe odżywianie

Super szybkie śniadanie: koktajl czekoladowy

Kanapkowa pasta z jarmużem

Zdrowe odżywianie

Kanapkowa pasta z jarmużem

Dawno nie było przepisu na pastę z ciecierzycą! Już się poprawiam :) Tym razem rządzi jarmuż! Składniki:Ugotowana ciecierzyca - 3 szklanki (ok. 1,5 szklanki suchej)Orzechy nerkowca - 2 garściCzosnek - ząbekSok z cytryny - 3 - 4 łyżkiJarmuż (porwany, bez grubych łodyg) - 3 garściOlej rzepakowy lub oliwa - 3 łyżki Sos sojowy - łyżkaWoda - 2 - 4 łyżki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)Sól, pieprz, ostra paprykaSposób przygotowania:Orzechy podpraż lekko na suchej patelni.Czosnek przeciśnij.Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą (dzięki temu zachowa apetyczny kolor).Zmiksuj składniki na gładką pastę (dolej tyle wody ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i dopraw do smaku.Wartość odżywcza łyżki pasty z ciecierzycy i jarmuży : Energia: 84 kcalBiałko: 3,5 gTłuszcz: 3,8 gWęglowodany: 7,2 gBłonnik pokarmowy: 3 gPasta z ciecierzycy i jarmużu jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, B1, B2;

Jak grillować smacznie i zdrowo? 3 proste wskazówki

Zdrowe odżywianie

Jak grillować smacznie i zdrowo? 3 proste wskazówki

Kanapkowa pasta z jarmużem

Zdrowe odżywianie

Kanapkowa pasta z jarmużem

Dawno nie było przepisu na pastę z ciecierzycą! Już się poprawiam :) Tym razem rządzi jarmuż!Składniki:Ugotowana ciecierzyca - 3 szklanki (ok. 1,5 szklanki suchej)Orzechy nerkowca - 2 garściCzosnek - ząbekSok z cytryny - 3 - 4 łyżkiJarmuż (porwany, bez grubych łodyg) - 3 garściOlej rzepakowy lub oliwa - 3 łyżki Sos sojowy - łyżkaWoda - 2 - 4 łyżki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)Sól, pieprz, ostra paprykaSposób przygotowania:Orzechy podpraż lekko na suchej patelni.Czosnek przeciśnij.Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą (dzięki temu zachowa apetyczny kolor).Zmiksuj składniki na gładką pastę (dolej tyle wody ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i dopraw do smaku.Wartość odżywcza łyżki pasty z ciecierzycy i jarmuży : Energia: 84 kcalBiałko: 3,5 gTłuszcz: 3,8 gWęglowodany: 7,2 gBłonnik pokarmowy: 3 gPasta z ciecierzycy i jarmużu jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, B1, B2;

Duszona kapusta, czyli wege

Zdrowe odżywianie

Duszona kapusta, czyli wege "bigos" :)

Wiosenna sałatka z ciecierzycą

Zdrowe odżywianie

Wiosenna sałatka z ciecierzycą

Przepis jest tak banalny, że aż wstyd zamieszczać go na blogu. Ale wiem, że większość z Was szuka szybkich i super prostych posiłków więc i takie muszą się tutaj znaleźć. Ten jest właściwie z kategorii super szybkich :)Składniki na jedną porcję:Kasza kuskus - 4 łyżkiCiecierzyca konserwowa lub ugotowana - 3 łyżkiRzodkiewki - 3 sztukiŚwieży ogórek - 1/2 sztukiPapryka - 1/4 sztukiSzczypiorek - 2 łyżkiPestki dyni - łyżka Oliwa - 1 łyżkaSól, pieprz, sok z cytrynySposób przygotowania:Kaszę zalej wrzątkiem tak, aby woda wystawała 1 - 2 cm ponad kaszę. Odstaw na kilka minut.Warzywa posiekaj.Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.Wartość odżywcza wiosennej sałatki z ciecierzycą: Energia: 401 kcalBiałko: 13 gTłuszcz: 16 gWęglowodany: 46 gBłonnik pokarmowy: 8 gWiosenna sałatka z ciecierzycą jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Kanapkowa pasta z jajek i awokado

Zdrowe odżywianie

Kanapkowa pasta z jajek i awokado

Koktajl mango - banan (prawie jak... kogel - mogel!)

Zdrowe odżywianie

Koktajl mango - banan (prawie jak... kogel - mogel!)

Zdrowe odżywianie

Gruszkowa orkiszówka/owsianka

U mnie cały czas królują ciepłe śniadania w rozmaitych odsłonach. Najczęściej jem owsiankę czekoladową z bananem lub cynamonową z jabłkiem. Dzisiaj szybki przepis na owsiankę gruszkową z wanilią i dżemem.Składniki na jedną porcję:Płatki orkiszowe/owsiane - 4 łyżki (ja akurat użyłam orkiszowych)Mleko 2% lub dowolne roślinne wzbogacane wapniem - szklankaZiarna z połowy laski wanilii lub 1/4 łyżeczki zmielonej wanilii Gruszka - sztukaDżem 100% owoców - łyżkaOrzechy nerkowca - łyżkaMigdały - łyżkaSposób przygotowania:Płatki zagotuj w mleku. Po ugotowaniu dodaj do płatków posiekaną gruszkę i orzechy.Wyłóż na miseczkę, ozdób odłożonym wcześniej kawałkiem gruszki i dodaj dżem. Wartość odżywcza porcji gruszkowej owsianki: Energia: 516 kcalBiałko: 18 gTłuszcz: 20 gWęglowodany: 65 gBłonnik pokarmowy: 8 gGruszkowa owsianka jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

Szybki gulasz z kurczakiem

Zdrowe odżywianie

Szybki gulasz z kurczakiem

Oficjalnie oświadczam, że wracam do regularnego wstawiania przepisów. Koniec tego. Niech się wali i pali, ale nowe przepisu na blogu muszą być!Poniższy przepis, może mało ambitny, ale niezwykle szybki i łatwy do wszelkich modyfikacji. Możecie pozamieniać warzywa, dodać cukinię, brokuły czy fasolkę szparagową. Zamiast kurczaka świetnie sprawdzi się soczewica czerwona, a nawet ciecierzyca z puszki. To danie obiadowe spodoba się szczególnie tym, którzy nie mają za wiele czasu na gotowanie, tym bardziej że jest jednym z tych obiadów, które robi się w większej ilości na dwa dni ;)Gulasz podałam z owsianym pęczakiem, ale świetnie sprawdzi się także brązowy ryż, kasza gryczana czy kasza jęczmienna. Składniki na 4 porcje:Pierś z kurczaka - 2 średnie sztuki (po ok. 150 - 200g) (może być także pierś z indyka)Cebula - 2 sztukiPieczarki - 12 sztukMarchew - 2 sztukiKorzeń pietruszki - 1 sztukaPapryka - 2 sztukiPomidory w puszce - 2 puszki (w sezonie świeże)Natka pietruszki - pęczekSól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry, zioła prowansalskieOlej rzepakowy - łyżkaSposób przygotowania:Mięso pokrój w kostkę, natrzyj dużą ilością przypraw i wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż aż się zarumieni.Zdejmuj usmażone mięso na talerzyk. Na patelnię wlej olej i wsyp posiekaną w kostkę cebulę - smaż przez kilka minut. Następnie dodaj posiekane pieczarki,wszystkie warzywa włącznie z pomidorami oraz usmażone wcześniej mięso.Całość duś przez ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie.Na koniec dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.Wartość odżywcza porcji gulaszu z kurczakiem: Energia: 236 kcalBiałko: 23 gTłuszcz: 5 gWęglowodany: 24 gBłonnik pokarmowy: 12 gGulasz z kurczakiem jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Szybka sałatka z grillowanym kurczakiem

Zdrowe odżywianie

Szybka sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka ta świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i jako kolacja czy II śniadanie do pracy. Mięso możecie przyprawić w dowolny sposób, warzywne dodatki również podlegają modyfikacjom ;)Składniki na jedną porcję:Mix sałat - 1 - 2 garściPierś z kurczaka - 1/4 sztuki (ok. 70g)Brokuły - szklankaAwokado - 1/3 sztuki Pomidory suszone - 2 sztukiMini kolby kukurydzy z zalewy - 2 sztuki (opcjonalnie, można pominąć)Ziarna granatu - 3 łyżkiPestki dyni - łyżeczka Olej sezamowy - łyżeczka (można zastąpić oliwą)Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, szczypta sumaku, bazylia, oreganoSposób przygotowania:Pierś z kurczaka pokrój na 3 cm kawałki i natrzyj przyprawami oprócz soli - odstaw na ok. 30 minut (w razie pośpiechu można od razu dodać sól i grillować).Brokuły ugotuj na parze, awokado posiekaj w kostkę i skrop sokiem z cytryny, pozostałe warzywa posiekaj.Do mięsa dodaj odrobinę soli i ponownie wymieszaj. Mięso ugrilluj na dobrze rozgrzanej patelni do grillowania natłuszczonej kilkoma kroplami oleju rzepakowego lub oliwy. Nie obracaj co chwilę, lecz grilluj po 4 minuty z każdej strony.Rozłóż wszystkie składniki na sałacie i skrop olejem sezamowym.Wartość odżywcza porcji sałatki z grillowanym kurczakiem: Energia: 358 kcalBiałko: 24,7 gTłuszcz: 19 gWęglowodany: 23 gBłonnik pokarmowy: 7 gSałatka z grillowanym kurczakiem jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Rybne kotleciki

Zdrowe odżywianie

Rybne kotleciki

Najprostszym i najszybszym sposobem na podanie ryby jest ugotowanie jej na parz lub upieczenie w piekarniku. A dla urozmaicenia można podać rybę także w formie kotlecików. Bardzo ważne w tym przypadku jest wybranie ryby nie mrożonej i dokładne jej osuszenie ręcznikiem papierowym. W przeciwnym razie masa wyjdzie zbyt wodnista, a kotleciki będą się rozpadały podczas smażenia.Składniki na 4 porcje (8 sztuk):Chuda ryba niemrożona (np. filety z dorsza czy morszczuka) - ok. 550gKasza jaglana - 1/3 szklankiJajko - sztukaMarchew starta na grubych oczkach - sztukaPęczek koperkiSok z cytryny - 3 łyżkiSól, pieprzSposób przygotowania:Kaszę opłukaj pod gorącą wodą i wrzuć do szklanki osolonej, wrzącej wody - gotuj pod przykryciem przez 15 minut (nie mieszaj).Rybę opłukaj i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Zmiel maszynką do mielenia.Do zmielonej ryby dodaj jajko, ugotowaną kaszę, marchew, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.Formuj z masy kotleciki odciskając nadmiar wody.Smaż z dwóch stron po 5 minut na delikatnie (dosłownie kilka kropli oleju/oliwy) natłuszczonej patelni do grillowania (może być też na zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką).Wartość odżywcza porcji (2 sztuk) kotlecików: Energia: 180 kcalBiałko: 27 gTłuszcz: 3 gWęglowodany: 11 gBłonnik pokarmowy: 2 gRybne kotleciki są dobrym źródłem: Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, D, B1, B2, B12, PP;

Pstrąg z mango (super obiad w mniej niż 30 minut)

Zdrowe odżywianie

Pstrąg z mango (super obiad w mniej niż 30 minut)

Dzisiaj mam dla Was przepis na super szybki sposób na rybę. Przygotowanie całego obiadu zajmuje niecałe 30 minut, a efekt jest bardzo ciekawy. Przepis ten pokazuje, że siła tkwi w prostocie :)Zapraszam na pstrąga z mango! Podałam go z kaszą jaglaną i brokułami ugotowanymi na parze, skropionymi odrobiną oleju sezamowego i "sokiem" z mango. Składniki:Filet pstrąga łososiowego - ok. 120gMango - 1/2 sztuki Szczypiorek Sól, pieprzSposób przygotowania:Osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem.Ugrilluj na patelni do grillowania po 5 minut z każdej strony.Przełóż na talerz i obsyp posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem.Wartość odżywcza pstrąga z mango: Energia: 298 kcalBiałko: 24gTłuszcz: 12gWęglowodany: 23gBłonnik pokarmowy: 3gPstrąg z mango jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza;Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Dietetyczne gory z owocami

Zdrowe odżywianie

Dietetyczne gory z owocami

Zakupiłam gofrownicę. Przeczytała proponowany przez producenta przepis na gofry i złapałam się za głowę. Wstawiam więc przepis na wersję duuużo lżejszą i duuużo zdrowszą. Idealne na słodkie, leniwe śniadanie :)Składniki na 2 - 3 sztuki (w zależności od gofrownicy):Banan (dojrzały) - 1 sztukaJajko - 1 sztukaPłynne masło - 1 łyżkaProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczkiMąka graham lub pełnoziarnista - 1/2 szklankiDodatki: Świeże owoce; u mnie kiwi i ziarna granatuPosiekane orzechy lub nasiona; u mnie łyżeczka nasion chiaSposób przygotowania:Banana zmiksuj na gładkie puree.Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.Nałóż ciasto do gofrownicy i upiecz (czas pieczenia zależy od gofrownicy).  Wartość odżywcza jednego gofra z dodatkami*: Energia: 260 kcalBiałko: 7,6 gTłuszcz: 7,4 gWęglowodany: 39 gBłonnik pokarmowy: 7 g*W mojej gofrownicy z tego przepisu wychodzą 3 gofry, tak więc ilość kalorii policzona została na 1/3 składników na ciasto.Wartość energetyczna samego ciasta (z całego przepisu) wynosi 487 kcal.Pełnoziarniste gofry z owocami są dobrym źródłem: Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku, potasu;Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Czekoladowy

Zdrowe odżywianie

Czekoladowy "budyń" owsiany

Sałatka z kurczakiem i grillowanymi w miodzie warzywami

Zdrowe odżywianie

Sałatka z kurczakiem i grillowanymi w miodzie warzywami

Ekspresowy lunchbox do pracy (sałatka z kuskusu i fasoli)

Zdrowe odżywianie

Ekspresowy lunchbox do pracy (sałatka z kuskusu i fasoli)

Zdrowe odżywianie takie nudne, szarobure, czasochłonne... Takie drogie i skomplikowane... Jeśli nadal jesteś na etapie takich wymówek pora wyjść ze swojej strefy komfortu i zmienić nastawienie. To tylko Twoja, niczym nie poparta wizja. A jeśli  nawet masz za sobą takie doświadczenia to najwyższy czas o nich zapomnieć! Przygotuj tą sałatkę na II śniadanie/lunch do pracy. Przekonaj się, że potrzebujesz maksymalnie 5 - 10 minut, aby stworzyć zdrowy i pyszny posiłek (to przecież tyle samo co przygotowanie kanapki z jasnej bułki, sera i kiełbasy!). Na przekąskę zapakuj świeże owoce, na deser weź kilka suszonych moreli lub fig. Śmiało możesz wziąć do tego mały kubek jogurtu naturalnego. Zobacz jakie to proste! :)Składniki na jedną porcję:Kasza kuskus - 3 łyżkiGroszek mrożony - 3 łyżkiFasola czerwona (konserwowa lub ugotowana) - 3 łyżkiOliwki czarne - 3 sztukiAwokado - 1/3 sztukiPapryka - 1/4 sztukiOrzechy (ulubione) - łyżkaPestki dyni - łyżeczkaOliwa - łyżkaSok z cytryny - do smakuSól, pieprzSposób przygotowania:Kuskus zalej wrzątkiem tak aby woda wystawała na wysokość 1 - 2 cm nad kaszą - odstaw.W tym czasie ugotuj groszek (3 minuty od momentu zagotowania wody).Warzywa posiekaj. Awokado posiekaj w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Jeśli używasz fasoli konserwowej opłukaj ją na sitku.Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.Wartość odżywcza szybkiej sałatki z kuskusu i fasoli: Energia: 483 kcalBiałko: 16 gTłuszcz: 27 gWęglowodany: 35 gBłonnik pokarmowy: 12 gSałatka z kuskusu i fasoli jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Owsianka z mango

Zdrowe odżywianie

Owsianka z mango

Jajka faszerowane zieloną pastą

Zdrowe odżywianie

Jajka faszerowane zieloną pastą

Sałatka śledziowa z buraczkami

Zdrowe odżywianie

Sałatka śledziowa z buraczkami

Ryba po grecku (wersja dietetyczna)

Zdrowe odżywianie

Ryba po grecku (wersja dietetyczna)

Pewnie na niejednym wigilijnym stole znajdzie się ryba po grecku. Jeśli zależy Wam na lżejszej, łatwo strawnej wersji mam dla Was ciekawą propozycję :) Tak naprawdę wystarczy drobna modyfikacja przepisu, obejmująca sposób przygotowania samej ryby. Dzięki temu na jednej porcji oszczędzamy ok. 300 kcal (tradycyjny przepis z rybą smażoną w panierce z mąki i bułki tartej = 515 kcal; mój przepis = 207 kcal). Wystarczy dobrze osuszyć rybę i zamknąć ją na mocno rozgrzanej patelni - dzięki temu będzie nadal soczysta i zwarta.Składniki na 4 porcje:Chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka - ok. 500gMarchew - 3 sztukiKorzeń pietruszki - spora sztukaSeler - mały kawałek (ok. 80g)Cebula - 2 sztukiPor - mały kawałek (biała część)Koncentrat pomidorowy - 2 - 3 łyżkiWoda lub bulion - 1 szklankaOlej rzepakowy - łyżka Ziele angielskie - 4 kulkiLiść laurowy - 2 sztukiSól, pieprz, słodka paprykaSposób przygotowania:Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje).Rybę natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozsmaruj łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kładź filety - smaż po minucie na jedną stronę.Filety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut. W tym czasie zatrzyj na grubych oczkach (lub użyj malaksera) marchew, pietruszkę i seler. Cebulę posiekaj w kostkę, pora w plastry - podsmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego.Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś wszystko przez chwilę.Następnie rozmieszaj koncentrat z wodą lub bulionem i wlej do warzyw. Całość duś przez ok. 10 - 15 minut. Dopraw do smaku.Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę. Wartość odżywcza porcji ryby po grecku: Energia: 207 kcalBiałko: 27 gTłuszcz: 4,4 gWęglowodany: 14 gBłonnik pokarmowy: 9 gRyba po grecku jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Ciasteczka bakaliowe

Zdrowe odżywianie

Ciasteczka bakaliowe

Pyszny pasztet z soczewicy i kiszonej kapusty (na co dzień i na święta)

Zdrowe odżywianie

Pyszny pasztet z soczewicy i kiszonej kapusty (na co dzień i na święta)

Jeśli zastanawiacie się nad wyborem pasztetu na święta to mam dla Was coś extra. Pomidorowy, lekko kwaskowy pasztet z soczewicy idealnie wpisuje się w świąteczne menu. Da się go pokroić w plastry, a także rozsmarować na kanapce. Może znajdzie się dla niego miejsce obok mięsnych zakąsek?Składniki na 3 kokilki (średnica 10 cm, wysokość 5 cm)*:Soczewica czerwona - 1/2 szklankiCebula - sztukaOlej rzepakowy - łyżkaKiszona kapusta (odciśnięta) - 1/2 szklankiPomidory suszone (odciśnięte z oliwy) - 1/2 szklankiPomidory krojone z puszki - 1/2 szklankiKminek - 1/4 łyżeczkiWędzona papryka - 1/4 łyżeczki (można zamienić na słodką paprykę)Pieprz - 1/2 łyżeczkiSól *Jeśli będziesz przygotowywać pasztet w keksówce podwój ilość składników.Sposób przygotowania:Soczewicę ugotuj w szklance wody - gotuj aż wchłonie całą wodę (ok. 10 minut).Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce oleju.Do cebuli dodaj posiekaną kapustę, posiekane pomidory suszone oraz pomidory z puszki. Duś przez kilka minut.Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj na gładko blenderem.Masę przełóż do foremki natłuszczonej olejem i oprószonej bułką tartą.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut w przypadku małych foremek lub 60 minut w przypadku keksówki.Wartość odżywcza porcji pasztetu (50g): Energia: 71 kcalBiałko: 3,5 gTłuszcz: 2,8 gWęglowodany: 8 gBłonnik pokarmowy: 2gPasztet z soczewicy i kiszonej kapusty jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin:C, B1, B2, B6, PP;

Jak przetrwać święta na diecie?

Zdrowe odżywianie

Jak przetrwać święta na diecie?