Zdrowe odżywianie
Jesienny omlet na słodko
Dopiero niedawno doceniłam omlety. Wcześniej nie robiłam ich praktycznie wcale, ponieważ u mnie w domu nigdy nie jadało się jajek przygotowanych w ten sposób. Jednak okazało się, że omlet to całkiem fajna rzecz. Po pierwsze: przygotowuje się bardzo szybko. Po drugie: można podać go na milion sposobów. I po trzecie: jest bardzo pożywny. No i tak sobie teraz omletuję od czasu do czasu :) Dzisiaj bardzo jesiennie i kolorowo (w sam raz na taki pochmurny dzień). Składniki na porcję:Jajka - 2 sztukiSól - szczyptaMąka pełnoziarnista lub graham - 1 czubata łyżkaMasło - pół łyżeczkiDodatki:Przecier/mus dyniowo - jabłkowy - 3 łyżki*Ziarna granatu - 2 łyżkiMiód - 1 łyżeczkaNasiona chia - 1 łyżeczka*Dynię i jabłka obierz (mniej więcej tyle samo iloścowo), pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z niewielką ilością wody. Duś aż składniki zaczną się rozpadać (ok. 10 - 15 minut). Po tym czasie zmiksuj blenderem na prawie gładką masę (mogą zostać nie do końca zmiksowane kawałki). Oczywiście mus warto przygotować w większej ilości (może stać 3 dni w lodówce) po to by dodawać do owsianek, jogurtu, naleśników, omletów, owsianych gofrów itd. Sposób przygotowania:Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany dodaj żółtka i miksuj przez 10 sekund na małych obrotach, następnie dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez chwilkę.Na małej patelni (u mnie średnica ok. 15 cm) rozpuść masło. Na rozgrzaną patelnię wylej masę na omleta i smaż na małym ogniu po 3 minuty z każdej strony, bez przykrycia (omlet można bez problemu obrócić za pomocą łopatki).Gotowego omleta podawaj z dodatkami, np. musem dyniowo - jabłkowym (świetnie sprawdzi się także mus śliwkowy, gruszkowy czy z mango), ziarnami granatu (można zamienić na świeżą figę), odrobiną miodu (sam przecier nie jest zbyt słodki) oraz nasionami chia (można zamienić na dowolne orzechy lub migdały). Możesz również oprószyć cynamonem lub kardamonem.Wartość odżywcza jesiennego omletu na słodko: Energia: 419 kcalBiałko: 20 gTłuszcz: 16 gWęglowodany: 46 gBłonnik pokarmowy: 9 gJesienny omlet na słodko jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku;Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;