Zostałam MAMĄ! :) /Kokosowa komosanka z mango

Zdrowe odżywianie

Zostałam MAMĄ! :) /Kokosowa komosanka z mango

Drożdżowe bułeczki z jabłkami (do odrywania)

Zdrowe odżywianie

Drożdżowe bułeczki z jabłkami (do odrywania)

Karobowy koktajl z dynią

Zdrowe odżywianie

Karobowy koktajl z dynią

Karob to coś w rodzaju zamiennika kakao o nieco słodszym, bardziej karmelowym smaku. Dostarcza porządnej ilości żelaza, a także umiarkowanych ilości magnezu i wapnia. Może być spożywany przez osoby uczulone na kakao, dzięki czemu nie pozbawia ich to możliwości jedzenia czekoladowych deserów i wypieków.Postanowiłam wypróbować ten produkt i stosuje go zamiennie razem z kakao - potrawy mają troszeczkę łagodniejszy, ale równie ciekawy smak :)Składniki na 2 porcje:Banan - 2 sztukiUpieczona dynia/puree dyniowe - ok. 1/2 szklanki (120g) Karob (można zamienić na kakao) - łyżkaMleko (może być dowolne roślinne) - 1/2 szklankiSposób przygotowania:Zmiksuj składniki na gładki koktajl.Wartość odżywcza koktajlu karobowego z dynią: Energia: 182 kcalBiałko: 5 gTłuszcz: 2,5 gWęglowodany: 34 gBłonnik pokarmowy: 4 gKarobowy koktajl z dynią jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

Sałatka z jajkiem i dynią

Zdrowe odżywianie

Sałatka z jajkiem i dynią

Niezwykle szybki i bezproblemowy sposób na wykorzystanie dyni to ugotowanie jej na parze i dorzucenie do ulubionej sałatki, np. takiej z jajkiem :) Składniki na dwie porcje:Ulubione sałaty - garśćKalafior - pół sztukiDynia - ok. 200gPomidory suszone - 6 sztukJajka ugotowane na twardo - 3 sztukiPestki dyni - 2 łyżkiOliwa - łyżka Sposób przygotowania:Kalafiora podziel na różyczki, dynię posiekaj w kostkę. Warzywa ugotuj na parze.Rozłóż wszystkie składniki na talerzu, skrop oliwą i oprósz odrobiną soli i pieprzu lub ostrej papryki.Wartość odżywcza sałatki z jajkiem i dynią: Energia: 356 kcalBiałko: 20 gTłuszcz: 23 gWęglowodany: 16 gBłonnik pokarmowy: 9 gSałatka z jajkiem i dynią jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Korzenne ciasto dyniowe (banalny przepis!)

Zdrowe odżywianie

Korzenne ciasto dyniowe (banalny przepis!)

Pyszny krem dyniowo - paprykowy

Zdrowe odżywianie

Pyszny krem dyniowo - paprykowy

Kruche ciasteczka gryczano - owsiane z dziurką ;)

Zdrowe odżywianie

Kruche ciasteczka gryczano - owsiane z dziurką ;)

Zielony koktajl z mango

Zdrowe odżywianie

Zielony koktajl z mango

Pieczeń rzymska z indyka (na obiad i do kanapek)

Zdrowe odżywianie

Pieczeń rzymska z indyka (na obiad i do kanapek)

Wypasiona miseczka na śniadanie

Zdrowe odżywianie

Wypasiona miseczka na śniadanie

Witaminy tak bardzo potrzebne w te szare dni! Smacznego :)Składniki na porcję:Mango - przeciętna sztuka (ok. 300g)Jogurt naturalny - 2 łyżkiPłatki owsiane - 2 łyżkiDodatki:- mrożone drobne owoce (np. jagody, maliny) - garść- ziarna granatu - 2 łyżki- nasiona chia - łyżeczka- migdały - łyżka- orkisz ekspandowany (pisałam o nim tutaj) - 2 łyżkiSposób przygotowania:Zalej na noc płatki owsiane jogurtem - zostaw w lodówce.Rano zmiksuj napęczniałe w jogurcie płatki z mango.Przelej do miseczki i dodaj pozostałe składniki.Wartość odżywcza tak skomponowanego śniadania: Energia: 482 kcalBiałko: 11 gTłuszcz: 13 gWęglowodany: 78 gBłonnik pokarmowy: 12 gTak skomponowane śniadanie jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Sałatka z fetą i granatem (gotowa w 3 minuty)

Zdrowe odżywianie

Sałatka z fetą i granatem (gotowa w 3 minuty)

Czekoladowe szyszki orkiszowe

Zdrowe odżywianie

Czekoladowe szyszki orkiszowe

Jesienny omlet na słodko

Zdrowe odżywianie

Jesienny omlet na słodko

Dopiero niedawno doceniłam omlety. Wcześniej nie robiłam ich praktycznie wcale, ponieważ u mnie w domu nigdy nie jadało się jajek przygotowanych w ten sposób. Jednak okazało się, że omlet to całkiem fajna rzecz. Po pierwsze: przygotowuje się bardzo szybko. Po drugie: można podać go na milion sposobów. I po trzecie: jest bardzo pożywny. No i tak sobie teraz omletuję od czasu do czasu :) Dzisiaj bardzo jesiennie i  kolorowo (w sam raz na taki pochmurny dzień). Składniki na porcję:Jajka - 2 sztukiSól - szczyptaMąka pełnoziarnista lub graham - 1 czubata łyżkaMasło - pół łyżeczkiDodatki:Przecier/mus dyniowo - jabłkowy - 3 łyżki*Ziarna granatu - 2 łyżkiMiód - 1 łyżeczkaNasiona chia - 1 łyżeczka*Dynię i jabłka obierz (mniej więcej tyle samo iloścowo), pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z niewielką ilością wody. Duś aż składniki zaczną się rozpadać (ok. 10 - 15 minut). Po tym czasie zmiksuj blenderem na prawie gładką masę (mogą zostać nie do końca zmiksowane kawałki). Oczywiście mus warto przygotować w większej ilości (może stać 3 dni w lodówce) po to by dodawać do owsianek, jogurtu, naleśników, omletów, owsianych gofrów itd. Sposób przygotowania:Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany dodaj żółtka i miksuj przez 10 sekund na małych obrotach, następnie dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez chwilkę.Na małej patelni (u mnie średnica ok. 15 cm) rozpuść masło. Na rozgrzaną patelnię wylej masę na omleta i smaż na małym ogniu po 3 minuty z każdej strony, bez przykrycia (omlet można bez problemu obrócić za pomocą łopatki).Gotowego omleta podawaj z dodatkami, np. musem dyniowo - jabłkowym (świetnie sprawdzi się także mus śliwkowy, gruszkowy czy z mango), ziarnami granatu (można zamienić na świeżą figę), odrobiną miodu (sam przecier nie jest zbyt słodki) oraz nasionami chia (można zamienić na dowolne orzechy lub migdały). Możesz również oprószyć cynamonem lub kardamonem.Wartość odżywcza jesiennego omletu na słodko: Energia: 419 kcalBiałko: 20 gTłuszcz: 16 gWęglowodany: 46 gBłonnik pokarmowy: 9 gJesienny omlet na słodko jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku;Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

Gotowane udka w sosie dyniowo - pomidorowym (obiad jednogarnkowy)

Zdrowe odżywianie

Gotowane udka w sosie dyniowo - pomidorowym (obiad jednogarnkowy)

Czekoladowy pudding chia ze śliwkami na ciepło

Zdrowe odżywianie

Czekoladowy pudding chia ze śliwkami na ciepło

Salatka z grillowaną śliwką i indykiem w maśle orzechowym

Zdrowe odżywianie

Salatka z grillowaną śliwką i indykiem w maśle orzechowym

Kruche ciacho ze śliwkami

Zdrowe odżywianie

Kruche ciacho ze śliwkami

Jajka w pomidorach (szakszuka)

Zdrowe odżywianie

Jajka w pomidorach (szakszuka)

Cukinia zapiekana z mozzarellą (pomysł na kolację)

Zdrowe odżywianie

Cukinia zapiekana z mozzarellą (pomysł na kolację)

Gryczanka malinowo - czekoladowa

Zdrowe odżywianie

Gryczanka malinowo - czekoladowa

Morelowa jaglanka

Zdrowe odżywianie

Morelowa jaglanka

Cukiniowe brownie

Zdrowe odżywianie

Cukiniowe brownie

Faszerowana cukinia

Zdrowe odżywianie

Faszerowana cukinia

Dziś mam dla Was propozycje na cukinię faszerowaną pomidorowym mięsem i kuskusem. Oczywiście zamiast kaszy kuskus można użyć kaszy jaglanej lub ryżu. Kombinujcie śmiało :)Składniki na 4 porcje:Cukinie - 2 duże lub 4 małeKasza kuskus - 1 szklankaPierś z indyka - ok. 400gPomidory w puszce lub 5 sztuk świeżychCebula - 2 sztukiCzosnek - 2 ząbkiKoncentrat pomidorowy - łyżkaJajko - 2 sztukiOlej rzepakowy - 2 łyżkiSól, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia, oregano, zioła prowansalskieSposób przygotowania:Cukinie przekrój wzdłuż na połowy i oprósz solą - odstaw na co najmniej 30 minut.W tym czasie zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj czosnek i zmieloną pierś z indyka - smaż przez ok. 10 minut.Do mięsa dodaj przyprawy, pomidory (w przypadku świeżych sparzone i obrane ze skórki) oraz koncentrat pomidorowy. Smaż aż odparuje nadmiar wody.Kuskus zalej wrzątkiem tak żeby woda wystawała 1 - 2 cm ponad kaszę. Odstaw na kilka minut.Wymieszaj kuskus z zawartością patelni, dopraw jeszcze do smaku i dodaj jajka.Obetrzyj cukinię ręcznikiem papierowym, nałóż farsz do każdej połówki.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut.Wartość odżywcza porcji faszerowanej cukinii: Energia: 466 kcalBiałko: 37 gTłuszcz: 10 gWęglowodany: 53 gBłonnik pokarmowy: 10 gFaszerowana cukinia jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Pyszny koktajl malinowo - brzoskwiniowy

Zdrowe odżywianie

Pyszny koktajl malinowo - brzoskwiniowy

Owoce pod kruszonką

Zdrowe odżywianie

Owoce pod kruszonką

Choć wystarczającą formą słodyczy w letnim czasie są różnorodne świeże owoce to czasami dla odmiany można strzelić sobie jakiś fajny deser. Jedną z letnich propozycji, choć może na mniej upalne dni, są owoce zapiekane pod kruszonką. Idealnie sprawdzą się także na śniadanie.Składniki na 4 porcje:Brzoskwinie lub morele - 4 sztukiMix drobnych owoców sezonowych, np. czarna porzeczka, jagody, borówki, truskawki, wiśnie, maliny (mogą być także mrożone) - 2 - 3 szklankiPłatki orkiszowe lub owsiane - 2/3 szklankiMasło - 2 łyżkiMiód - 4 łyżeczki (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Brzoskwinie/morele pokrój na ósemki.Wszystkie owoce włóż na dno naczynia do zapiekania.Płatki zmiksuj blenderem (ostrze S) na mąkę, następnie dodaj masło i ponownie zmiksuj.Powstałą kruszonką oprósz owce.Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.Deser możesz polać łyżeczką miodu.Wartość odżywcza porcji owoców pod kruszonką: Energia: 416 kcalBiałko: 9 gTłuszcz: 10 gWęglowodany: 70 gBłonnik pokarmowy: 9 gOwoce pod kruszonką są dobrym źródłem: Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Leczo z młodą kapustą

Zdrowe odżywianie

Leczo z młodą kapustą

Grillowana pierś z pysznym sosem wiśniowym

Zdrowe odżywianie

Grillowana pierś z pysznym sosem wiśniowym

Orzechowa owsianka z owocami lata

Zdrowe odżywianie

Orzechowa owsianka z owocami lata

Maliny, borówki, jagody, czereśnie, wiśnie i wiele innych przepysznych owoców aż prosi się o zjedzenie. Czemu lato nie trwa wiecznie? No cóż, pozostaje nam tylko zamrozić co się da by korzystać z tych wszystkich letnich dobrodziejstw także później. A tymczasem jedzcie świeże owoce sezonowe bez obaw o swoją sylwetkę. Jeśli zastąpicie nimi słodycze to tylko na tym skorzystacie :)Poniższa owsianka została okrzyknięta przez męża mianem wybornej. Więc dzielę się tym jakże prostym i nie odkrywczym przepisem. Można ją ugotować wieczorem, by rano podać na zimno. Składniki na jedną porcję:Płatki owsiane - 5 łyżekMleko (może być dowolne roślinne) - szklankaMasło orzechowe 100% orzechów (u mnie domowe z tego przepisu) - czubata łyżkaBanan - mała sztukaSezonowe owoce: borówki, maliny lub jagody, wiśnie (do wyboru) - garśćSposób przygotowania:Do garnka wlej mleko, wsyp płatki, dodaj masło i połowę banana - gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Wyłóż owsiankę na miseczkę i dodaj drugą połowę banana oraz owoce sezonowe.Wartość odżywcza orzechowej owsianki: Energia: 550 kcalBiałko: 20 gTłuszcz: 18 gWęglowodany: 77 gBłonnik pokarmowy: 9 gOrzechowa owsianka jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Jagodowy pudding chia

Zdrowe odżywianie

Jagodowy pudding chia

Czekoladowa komosanka z truskawkami (niebo w gębie)

Zdrowe odżywianie

Czekoladowa komosanka z truskawkami (niebo w gębie)

Dzisiaj mam dla Was prawdziwą petardę. Dawno nie jadłam nic lepszego! Coś czuję, że od tej pory będzie to mój śniadaniowy faworyt (wybaczcie owsianki). Kremowa, mocno czekoladowa i słodka komosa przełamana lekko kwaskowym smakiem truskawek. Dla tego przepisu warto zaopatrzyć się w komosę!Składniki na jedną porcję śniadaniową:Komosa ryżowa - 5 łyżekGorzkie kakao - płaska łyżka Suszone daktyle - 1 sztukaBanan - mała sztukaMleko (u mnie ryżowe ale może być dowolne inne) - 2/3 szklankiTruskawki - 2 garści Sposób przygotowania:Komosę dokładnie opłukaj pod gorącą wodą.Zagotuj mleko, dodaj komosę, kakao, posiekane daktyle i banana.Gotuj przez ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn.Wyłóż na miseczkę i dodaj truskawki.Wartość odżywcza czekoladowej komosanki z truskawkami: Energia: 551 kcalBiałko: 18 gTłuszcz: 10 gWęglowodany: 94 gBłonnik pokarmowy: 10 gCzekoladowa komosanka z truskawkami jest dobrym źródłem: Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;Witamin: C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;