Koktajl z jarmużu i granatu

Grochem o garnek

Koktajl z jarmużu i granatu

Indyjska potrawka z ziemniakami

Grochem o garnek

Indyjska potrawka z ziemniakami

Grochem o garnek

Kasza jaglana z granatem

Bardzo długo nie lubiłam kaszy jaglanej. Nie zachwycała mnie swoim smakiem, była gorzka, lepiąca i nie pasująca do niczego… Jednak, okazało się, że po prostu nie potrafiłam jej przyrządzać! Odkąd nauczyłam się to robić prawidłowo, uwielbiam ją :)   Skład - 1/2 szklanki kaszy jaglanej- 1/2 szklanki soku jabłkowego- 3/4 szklanki wody- szczypta soli- 5-6 orzechów pekan lub włoskich- 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego- 1/2 jabłka- 2 łyżeczki soku z cytryny- 1/4 łyżeczki cynamonu- ziarenka z 1/3 granatu Po szczegóły wykonania przepisu zapraszam Was na portal Hellozdrowie, z którym podjęłam współpracę w celu szerzenia świadomości i wiedzy o zdrowej diecie.  

Ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe i wegańskie)

Grochem o garnek

Ciasteczka czekoladowe (bezglutenowe i wegańskie)

Zdrowa dieta bezglutenowa – jadłospis na cały dzień cz. 4

Grochem o garnek

Zdrowa dieta bezglutenowa – jadłospis na cały dzień cz. 4

Bezglutenowe placuszki z twarogiem

Grochem o garnek

Bezglutenowe placuszki z twarogiem

Tofurnik na piernikowym spodzie

Grochem o garnek

Tofurnik na piernikowym spodzie

Odświętne pieczone ziemniaki

Grochem o garnek

Odświętne pieczone ziemniaki

Trufle czekoladowe z kozim serem

Grochem o garnek

Trufle czekoladowe z kozim serem

Mini serniczki z żurawiną

Grochem o garnek

Mini serniczki z żurawiną

Grochem o garnek

Bezglutenowe inspiracje Świąteczne z polskich blogów kulinarnych

Często pytanie mnie o jakiś przepis. Dlaczego nie ma go na blogu, kiedy będzie, najlepiej, żeby był już. Uwielbiam przygotowywać przepis na bloga, wymyślać je, próbować (najlepiej jak wychodzą za pierwszym, drugim razem ;) ), później robić zdjęcia i opis dla Was. Jednak z racji tego, że mam ograniczony czas często zdarza mi się w mojej kuchni korzystać ze sprawdzonych przepisów innych blogerów. Przed Świętami szczególnie ciężko nam zdecydować się na to co przygotować. Dlatego ja dzisiaj postaram się ułatwić nam wszystkim decyzję i oprócz zachęcania Was do przejrzenia sekcji bezglutenowych przepisów na moim blogu, przedstawię Wam kilka moim zdaniem fajnych pomysłów z innych blogów kulinarnych. 10 najlepszych przepisów na bezglutenowe Święta z Polskich blogów kulinarnych Pierogi bezglutenowe Olgi Smile - pierogi to taka podstawa na Wigilijnym stole, sama nie wyobrażam sobie bez nich Świąt i rozumiem wszystkie osoby, które na diecie bezglutenowej poszukują alternatywnego przepisu. Pamiętajcie, żeby tak jak poleca Olga w przepisie, po gotowaniu je podsmażyć! Prawdziwy barszcz wigilijny od Liski (whiteplate) - na wielu stołach w trakcie Wigilii pojawia się barszcz, zróbmy ten prawdziwy, domowy, a nie taki kupiony z torebki czy butelki. Kutia od Smakołyki Alergika – czy u Was w domu tradycyjnie podaje się kutię? Jeśli tak to już macie pomysł jak zrobić ją bez glutenu. Pasztet pieczeniowy od Marty (jadlonomia) - wygląda pysznie, dodatkowo jest wegański. Ja też w tym roku przygotuję coś podobnego, Czekoladowy makowiec od Dorotuś  (mojewypieki) - ten makowiec to tak naprawdę sama masa makowa pokryta czekoladową polewą, Klasyczny makowiec zawijany od Zdrowy Talerz - co roku przygotowuję makowiec zawijany, niestety mój jest z glutenem, a ten bez! Dodatkowo jest wegański. Piernikowe biscotti od True Taste Hunters  – wydają się idealne na Święta, wszyscy, którzy próbowali włoskich biscotti nie potrzebują przekonywania. Ciasteczka są wegańskie. Domowe krówki od Ady (poracoszjesc) – uwielbiam krówki, a te domowe można naprawdę szybko przygotować. Świetnie się sprawdzą jako prezent DIY.   Świąteczne niezbędniki: Przyprawa piernikowa od Agi (prettybaked) – najpiękniejsza jaką widziałam, wejdźcie, zobaczcie i napawajcie się zapachem(!) Świąt, Gorąca czekolada z nutellą od Pauliny (mojapasjasmaku) - czy ktoś wyobraża sobie długie zimowe wieczory bez kubka gorącej czekolady?   Pamiętajcie też o moim przepisie na pierniczki bezglutenowe, wiele osób go wypróbowało i są bardzo zadowolone! :) Pamiętajcie też o innych inspiracjach na blogu: jak ozdobić pierniczki poradnik prezentowy

Smażone boczniaki

Grochem o garnek

Smażone boczniaki

Grochem o garnek

Kotlety z soczewicy i batatów (bezglutenowe)

Uwielbiam wegetariańskie burgery, mogłabym je jeść na okrągło po prostu z jakąś sałatką. Te tutaj są wyjątkowe, bo nie zawierają jajek ani mąki, więc mamy tutaj wegańskie i bezglutenowe rarytasy. Warto spróbować.   Skład (6 kotletów) 2 średnie bataty, 1 puszka soczewicy, 5cm pora, 2 łyżeczki tahini, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka chili w proszku, sól i pieprz, olej do posmarowania, sezam wymieszany z chilli to posypania. Bataty umyć, pokroić na plastry i lekko posmarowane olejem upiec w piekarniku rozgrzanym do  200st C przez 40minut (lub do czasu, aż będą miekkie). Wyjąć, lekko przestudzić. Nie wyłączać piekarnika, za chwilkę się przyda. Soczewice odsączyć na sitku, przepłukać, wsypać do miski. Pora pokroić na plasterki, dodać do soczewicy wraz z przestudzonymi ziemniakami, wodą oraz przyprawami – solą, pieprzem i chili. Całość zmiksować na gładką masę (jeśli będzie zbyt gęsta to dodać więcej wody). Spróbować, ewentualnie doprawić. Formować płaskie burgery (najlepiej wcześniej zmoczyć dłonie), układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec każdego kotleta posmarować olejem i posypać sezamem wymieszanym ze sproszkowaną chili. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec do zarumienienia zazwyczaj około 10minut (Z racji tego, że nie są one surowe już na początku nie musimy się martwić o czas pieczenia).  

Najlepsza pizza bezglutenowa

Grochem o garnek

Najlepsza pizza bezglutenowa

Blok czekoladowy dla dorosłych

Grochem o garnek

Blok czekoladowy dla dorosłych

Grochem o garnek

Świąteczna zupa porowa

Grudzień to tak naprawdę ciągle sezon na pory! :) Warto wtedy z nich korzystać, można kupić naprawdę gigantyczne rozmiary (żeby się o tym przekonać zerknijcie na mój instagram). Tak jak wiecie z fanpage, postanowiłam w tym roku przygotować dwie serie wpisów: Bezglutenowe Święta oraz Wegetariańskie Święta (z czego bezglutenowe oczywiście też będą wegetariańskie ;)), ten przepis jest pierwszą propozycją. Dodatkowo powinien zadowolić też wszystkich wegan! :) Ta zupa jest wyjątkowa, bardzo aromatyczna i idealna na okres Świąt, a może i sama Wigilię? ;) Skład (duży garnek zupy): 2 duże pory, 6 dużych ziemniaków (u mnie odmiana Lord), 1 łyżka suszu warzywnego, masło klarowane lub olej do smażenia, 2 liście laurowe, ziele angielskie, 2 owoce jałowca, 1-2 gwiazki anyżu, odrobina gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Pory pokroić na około 1cm krążki, ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę (1cmx1cm). W garnku rozgrzać olej lub masło, wrzucić przyprawy korzenne i podsmażyć, żeby oddały smak. Następnie dodać do garnka ziemniaki i pora, posolić (około 2 łyżeczki), przykryć i dusić kilka minut. W tym czasie zagotować wodę (około 1,5 litra, tyle żeby przykryło warzywa). Zagotowaną wodą zalać warzywa, przykryć całość i dusić około 10 minut. Po tym czasie wyłowić przyprawy (powinny unosić się mniej więcej na wierzchu zupy), oraz zagotować ponownie wodę (około 1 litra lub tyle samo co poprzednio) i dolać do zupy (ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać). Gotować kolejne kilka minut, doprawić solą i pieprzem i podawać. Opcjonalnie: można przygotować zupę krem. Wystarczy zupę lekko przestudzić i zblendować na gładko, dodatkowo polecam 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, która podkreśli smak.

Piernik czekoladowy (bardzo wilgotny)

Grochem o garnek

Piernik czekoladowy (bardzo wilgotny)

Pasta ze słonecznika i rukoli

Grochem o garnek

Pasta ze słonecznika i rukoli

Bezglutenowe pierniczki (bez jajek)

Grochem o garnek

Bezglutenowe pierniczki (bez jajek)

Wegańskie brownie bezglutenowe

Grochem o garnek

Wegańskie brownie bezglutenowe

Bezglutenowe naleśniki (gryczane)

Grochem o garnek

Bezglutenowe naleśniki (gryczane)

7 przepisów na zdrowe i szybkie śniadanie

Grochem o garnek

7 przepisów na zdrowe i szybkie śniadanie

Herbata z miętą i imbirem

Grochem o garnek

Herbata z miętą i imbirem

Kotleciki z marchewki i ziemniaków

Grochem o garnek

Kotleciki z marchewki i ziemniaków

Grochem o garnek

Masło orzechowe 100%

Cena od 25 do 35 zł za 1 kg! Skład: 100% orzeszki ziemne. Idealne! Ja mam je w wersji crunchy – z małymi, chrupiącymi kawałkami orzechów. Do kupienia: www.e-forma.pl lub na stoiskach firmy w trakcie imprez sportowych (wtedy kosztuje nieco taniej). Szczególnie polecane do wszelkich shake, ale też wypieków np.: Czekoladowe brownie z masłem orzechowym

Makaron ryżowy z dynią i tofu

Grochem o garnek

Makaron ryżowy z dynią i tofu

Grochem o garnek

Wegańskie talary królewskie (Andruty)

Niezły, wegański skład. Dobry smak. Do kupienia m.in. w Piotrze i Pawle, MarcPolu. Cena około 2,5 zł. Uwaga: w innym smaku niż kakaowe mogą nie być wegańskie (np. dodatek mleka w proszku).

Muffinki dyniowe z żurawiną

Grochem o garnek

Muffinki dyniowe z żurawiną

Grochem o garnek

MLEKO KOKOSOWE – 80% miąższu z kokosa

Świetny skład: Miąższ kokosa 80%, woda. Do kupienia w MarcPolu za około 8zł. Do wykorzystania w przepisach: Krem z dyni Orientalna zupa krem z soczewicy Krem z marchewki

Mój sposób na: zapiekanki cztery sery

Grochem o garnek

Mój sposób na: zapiekanki cztery sery