Zupa pieczarkowa z grzanką

Grochem o garnek

Zupa pieczarkowa z grzanką

Dyniowe muffiny z cheddarem

Grochem o garnek

Dyniowe muffiny z cheddarem

Kotleciki z twarogu

Grochem o garnek

Kotleciki z twarogu

Tarta malinowa z bezą

Grochem o garnek

Tarta malinowa z bezą

Wegańskie ciasto drożdżowe z gruszkami i orzechami nerkowca

Grochem o garnek

Wegańskie ciasto drożdżowe z gruszkami i orzechami nerkowca

Grochem o garnek

Bezglutenowe tiramisu (bez jajek)

    Chodziło mi to po głowie od dłuższego czasu. W końcu musiała istnieć możliwość zrobienia bezglutenowego tiramisu bez dodatku jajek, które byłoby tak pyszne jak klasyczne! I udało mi się! To tiramisu w niczym nie ustępuje jejecznemu na biszkoptach, niektórzy nawet twierdzą, że jest pyszniejsze :) Bardzo polecam, idealnie się sprawdzi nie tylko latem ;) Skład (4 porcje) 400g mascarpone, 200ml śmietany kremówki (schłodzonej), 80g białej czekolady, 1 laska wanilii (nasionka, lub 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii), 10 ciasteczek migdałowych typu amaretti, 2 łyżki cukru trzcinowego (lub substytutu), 3 łyżki likieru Baileys (lub innego, który lubicie), 4 łyżki zaparzonej i wystudzonej kawy, kakao do posypywania. Mascarpone oraz kremówka powinny być schłodzone (ja kremówkę przed ubijaniam wkładam na kilkadziesiąt minut do zamrażarki). Kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać do niej mascarpone i przy pomocy trzepaczki ubić na gładki krem. Dodać ubitą kremówkę i dalej mieszać trzepaczką do połączenia składników. Na końcu dodać nasionka wanilii (lub pastę) i lekko wszystko wymieszać. Wstawić krem do lodówki na czas przygotowywania ciasteczek. W misce przygotować mieszankę likieru oraz wystudzonej kawy. Pokruszyć ciasteczka Amaretti i dodać je do mieszanki. Odstawić na 5-10 minut do lekkiego nasiąknięcia (dzięki temu nie rozwodnią później kremu). Przejść do wypełniania pucharków. Na samym spodzie ułożyć po misce masy ciasteczkowej, posypać ją kako w proszku i ułożyć łyżkę kremu. Następnie nałożyć kolejną warstwę ciasteczek lekko wyrównując ją przy pomocy łyżki, posypać kakao. Ostatnią warstwę kremu nałożyć aż po sam brzeg pucharka/kieliszka. Całość dokładnie oprószyć kakao. Najlepiej smakuje schłodzone, ale jak nie możecie się powstrzymać to można wcinać od razu ;) Smacznego! Uprzedzam, zrobiłam naprawdę dużo zdjęć… A tak wyglądało przygotowanie u mnie:            

Bezglutenowe inspiracje #1

Grochem o garnek

Bezglutenowe inspiracje #1

Bezglutenowe pancakes czekoladowe

Grochem o garnek

Bezglutenowe pancakes czekoladowe

Konfitura morelowa z limonką (bez cukru)

Grochem o garnek

Konfitura morelowa z limonką (bez cukru)

Bezglutenowe placuszki orzechowo-kokosowe

Grochem o garnek

Bezglutenowe placuszki orzechowo-kokosowe

Domowa wegańska nutella

Grochem o garnek

Domowa wegańska nutella

Pieczone młode marchewki z pesto

Grochem o garnek

Pieczone młode marchewki z pesto

Prosty placek z rabarbarem

Grochem o garnek

Prosty placek z rabarbarem

Dietetyczny sernik

Grochem o garnek

Dietetyczny sernik

Czekoladowe babeczki z kremem Nutella

Grochem o garnek

Czekoladowe babeczki z kremem Nutella

Bezglutenowy tort czekoladowy

Grochem o garnek

Bezglutenowy tort czekoladowy

Najprostszy chleb bezglutenowy

Grochem o garnek

Najprostszy chleb bezglutenowy

Wegetariańskie burgery bez jajek

Grochem o garnek

Wegetariańskie burgery bez jajek

Chłodnik litewski – idealny na lato

Grochem o garnek

Chłodnik litewski – idealny na lato

Ptysie z kremem Baileys

Grochem o garnek

Ptysie z kremem Baileys

Jak szybko nauczyć się robić sushi?

Grochem o garnek

Jak szybko nauczyć się robić sushi?

Wegański mus czekoladowy

Grochem o garnek

Wegański mus czekoladowy

Domowe bułeczki hamburgerowe

Grochem o garnek

Domowe bułeczki hamburgerowe

Idealne frytki pieczone

Grochem o garnek

Idealne frytki pieczone

Ciasto czekoladowe bez jajek

Grochem o garnek

Ciasto czekoladowe bez jajek

Idealna kawa mrożona

Grochem o garnek

Idealna kawa mrożona

Zdrowa dieta bezglutenowa – jadłospis na cały dzień cz. 2

Grochem o garnek

Zdrowa dieta bezglutenowa – jadłospis na cały dzień cz. 2

Lemoniada pietruszkowa

Grochem o garnek

Lemoniada pietruszkowa

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i olejem rzepakowym

Grochem o garnek

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i olejem rzepakowym

Najlepszy sos czosnkowy

Grochem o garnek

Najlepszy sos czosnkowy