Ciasto pietruszkowe

Kolorowo torcikowo

Ciasto pietruszkowe

Zawijane bułeczki

Kolorowo torcikowo

Zawijane bułeczki "pizze"

Chrupki z ciecierzycy ( pieczona ciecierzyca )

Kolorowo torcikowo

Chrupki z ciecierzycy ( pieczona ciecierzyca )

Tortille z szynką

Kolorowo torcikowo

Tortille z szynką

Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem

Kolorowo torcikowo

Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem

Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów

Kolorowo torcikowo

Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów

Curry z kurczakiem i kalerosse

Kolorowo torcikowo

Curry z kurczakiem i kalerosse

Kruche babeczki z orzechami w miodowym karmelu

Kolorowo torcikowo

Kruche babeczki z orzechami w miodowym karmelu

Ciasteczka marcepanowe

Kolorowo torcikowo

Ciasteczka marcepanowe

Zielona rolada z żurawiną i kremem z białej czekolady

Kolorowo torcikowo

Zielona rolada z żurawiną i kremem z białej czekolady

Pierogi z karpiem

Kolorowo torcikowo

Pierogi z karpiem

Świątecznie i słodko -  konkurs na danie z mrożonkami Poltino

Kolorowo torcikowo

Świątecznie i słodko - konkurs na danie z mrożonkami Poltino

Babeczki czekoladowe z kremem piernikowym

Kolorowo torcikowo

Babeczki czekoladowe z kremem piernikowym

Świąteczne warsztaty z Poltino

Kolorowo torcikowo

Świąteczne warsztaty z Poltino

  Grudzień to wzmożony czas dla blogerów. Warsztaty gonią warsztaty, spotkania ciągną się bez końca, a zaproszenia ustawiamy w kolejce. No i super. Lubię, kiedy wokoło "coś się dzieje". Lubię spotykać się z koleżankami i kolegami z blogosfery. Lubię, gdy czasem ktoś robi coś dla mnie.Na zaproszenie marki Poltino,  producenta mrożonych owoców, warzyw i mieszanek warzywnych oraz gotowych dań, w dniu 10 grudnia, znowu udałam się do stolicy. I choć drogę do Warszawy, nazwać można - drogą przez mękę ( deszcz i fatalne warunki drogowe dla kierowcy ), na miejscu cała zła energia uleciała...Studio Kulinarne "Małe Przyjemności" przemieniło się w bardzooo klimatyczne, świąteczne miejsce. Pachnąca choinka, ozdobiona światełkami i pierniczkami, stół zastawiony świątecznymi słodkościami, czerwone gwiazdy betlejemskie i nastrojowa muzyka. Cudownie !Organizatorzy warsztatów zadbali o nas - blogerów - w każdym calu. Tym razem nie zagoniono nas do garów, nie musieliśmy gotować ( choć gotować lubimy ). Tym razem mieliśmy spędzić te kilka godzin w miłej, przyjaznej atmosferze. Nie myślcie jednak, że był to czas przeznaczony tylko i wyłącznie na pogaduszki. O nie, nie ...Jak warsztaty, to warsztaty - nauczyć się czegoś trzeba. I uczyłam się, a jakże. Pobrałam cenne nauki od fotografa. Zdradzono mi kilka tajników fotografowania i mam nadzieję, że nauka ta nie poszła w las i moje zdjęcia zyskają to "coś".Z racji, że nauki fotografii nie pobierałyśmy wszystkie na hurrraaa, czyli, że nie wszystkie na raz, czas oczekiwania trzeba było jakoś zapełnić. I tu działo się....Zapewne znana Wam jest technika zdobienia zwana decoupage, ot takie z pozoru błahe zdobienie przedmiotów - serwetkami. To z pozoru błahe zajęcie, to zajęcie bardzo wymagające i czasochłonne. Nigdy nie byłam fanką przedmiotów zdobionych tą techniką, toteż nie podeszłam do pracy zbyt entuzjastycznie. Niebawem jednak, miałam nieco zmienić swój pogląd.Pani Mira, mistrzyni w swoim fachu, poinstruowała nas bardzo dokładnie, jak tworzyć piękne przedmioty, stosując technikę decoupage'u.No ! Mistrza to ze mnie nikt nie zrobi, zdecydowanie lepiej czuję się zdobiąc pierniczki lukrem, ale to była fajna przygoda...i zabawa.I choć cuda spod mojej ręki nie wyszły, nie można powiedzieć, że poszło mi tez strasznie źle. Zarówno tacka jak i miseczka posłużą do niejednej stylizacji i zdjęcia.Wspominałam już, że była choinka. A wiadomo - jak choinka, to prezenty. Oj...Mikołaj poznał się na blogerkach i obdarował tym, co każdemu blogerowi-fotografowi potrzebne :DPodsumowując - warsztaty z Poltino to dzień pełen wrażeń, spędzony w duchu świątecznym.Wesołych Świąt !

Uszka z grzybami

Kolorowo torcikowo

Uszka z grzybami

Pierniczki do lukrowania

Kolorowo torcikowo

Pierniczki do lukrowania

Ucierane ciasto z żurawiną

Kolorowo torcikowo

Ucierane ciasto z żurawiną

Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia

Kolorowo torcikowo

Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia

     Pierwszą tegoroczną wigilię mam już za sobą. Z końcem listopada uczestniczyłam w bardzo smacznych warsztatach z marką Galeo.Galeo to producent przypraw i mieszanek przypraw do potraw. A jak wiadomo, bez przypraw nie ma smaku...a już na pewno nie ma tyle smaku co z przyprawami.Świąteczne dania, ale i codzienne gotowanie, nie obędą się bez dodatku podstawowych przypraw. Teraz, w okresie przedświątecznym będziemy częściej sięgać po cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową. Na pewno nie zrezygnujemy z pieprzu, majeranku czy innych suszonych ziół.Rozgrzewać nas będzie ostre chili oraz imbir. A ryby szybko przyprawimy mieszanką przypraw do ryb.Spotkanie z Galeo było wstępem i pierwszym krokiem w wir przedświątecznych przygotowań. Powiem Wam, że dobrze się złożyło. W głowie powstał jakiś plan, zarys tego, co może pojawić się  na wigilijnym i świątecznym stole.Te warsztaty były nie tylko inspiracją kulinarną, ale też inspiracją twórczą. Czy pomyśleliście kiedyś, żeby na choince powiesić bombki pachnące przyprawami ? Ja nie wpadłam na ten pomysł. Ale...podczas warsztatów z Galeo pokazano nam jak w prosty sposób przygotować pachnące ozdoby na choinkę. Wystarczyła szklana bombka, dobry klej i mnóstwo przypraw i ziół...no i nieco inwencji twórczej oraz sprytne rączki ;)Przejdźmy jednak do konkretów...Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny marki Galeo. Z Panem Maćkiem nie sposób się nudzić. Przygotował nam prawdziwy maraton po potrawach wigilino-świątecznych. Potrawy łączyły w sobie tradycję z nutą nowoczesności.W moim kwintecie, gotowało się mega przyjemnie. Z dziewczynami śmiało rozdzieliłyśmy zadania i w mig zabrałyśmy się do pracy. A pracy było sporo, trafiłyśmy na wymagający zestaw przepisów.Niemniej jednak nie straszne nam wyzwania i w czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy:śledzie z pieczonymi burakami i jarmużemkarpia w szarym sosierybny "suflet"W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniowątatar z łososia i mangochrupiące pierożki z łososiemryby marynowane z żubrówkąpieczony dorsz na imbirowym mangośledzie z czarną soczewicąłosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechamikutiaJak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół.KARP W SZARYM SOSIE - przepis Składniki:600 g filetów z karpia ½ pęczka włoszczyzny 1 cebula 1 łyżka mąki 100 ml czerwonego wina 100 g piernika 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów 1 cytryna 1 łyżka powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 1 l wody olej/masło przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, pieprz, sólPrzygotowanie:1) Włoszczyznę zalać 1 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować.2) Do wywaru włożyć pokrojone filety z karpia. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjąć karpia z wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować.W rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min.Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem.6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem.Czas przygotowania: 60 min. Danie dla 4 osób

Sezamowa kawa Inka

Kolorowo torcikowo

Sezamowa kawa Inka

Batony z płatków śniadaniowych

Kolorowo torcikowo

Batony z płatków śniadaniowych

Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą

Kolorowo torcikowo

Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą

Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową

Kolorowo torcikowo

Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową

Tarta czekoladowo-gruszkowa

Kolorowo torcikowo

Tarta czekoladowo-gruszkowa

Placuszki jogurtowe

Kolorowo torcikowo

Placuszki jogurtowe

Francuska tarta jabłkowa

Kolorowo torcikowo

Francuska tarta jabłkowa

Batony daktylowo-owsiane

Kolorowo torcikowo

Batony daktylowo-owsiane

Egzotyczny deser z kaszy manny

Kolorowo torcikowo

Egzotyczny deser z kaszy manny

Sałarka  ryżowa z mixem warzyw

Kolorowo torcikowo

Sałarka ryżowa z mixem warzyw

Kolorowo torcikowo

Kruche ciasteczka herbaciane

   Masło maślane i herbatniki herbaciane ? W sumie to tak, bo i masło i herbata, które to spotkały się w jednym herbatniku.Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca.Składniki:300 g mąki pszennej tortowej150 g cukru1 małe opakowanie cukru waniliowego150 g zimnego masła2 żółtka3 łyżki herbaty liściastej ( wybrałam Assam Lord Nelson z Lidl )50 ml wrzącej wodyszczypta soliWykonanie:2 łyżki herbaty zalać wrząc wodą, przykryć i odstawić. Gdy herbata ostygnie, odlać mocną esencję.Pozostałą 1 łyżkę liści herbaty ( suchych ) zblendować na pył.W miseczce rozmącić żółtka z solą. Odstawić na 10 minut.Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i pył herbaciany - wymieszać. Dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło - rozetrzeć mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz esencję herbacianą - zagnieść szybko zwarte ciasto.Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut.Smacznego !

Tarta ze śliwkami i kremem patissiere

Kolorowo torcikowo

Tarta ze śliwkami i kremem patissiere