CHRUST LANY – idealna karnawałowa przekąska!

Ostra na słodko

CHRUST LANY – idealna karnawałowa przekąska!

TARTA SEROWO – ORZECHOWA BEZ PIECZENIA

Ostra na słodko

TARTA SEROWO – ORZECHOWA BEZ PIECZENIA

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI

Ostra na słodko

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia!

Ostra na słodko

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia!

SAŁATKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI – idealna na Sylwestra!

Ostra na słodko

SAŁATKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI – idealna na Sylwestra!

Ostra na słodko

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Kochani, to już 4 Święta spędzone razem <3 Jak co roku chciałabym życzyć Wam cudownych i niezapomnianych Świąt … Pełnych ciepła i miłości … Spędzonych w gronie rodziny, najbliższych, przyjaciół … Byście wypoczęli … zjedli mnóstwo pyszności …. a na Waszych stołach zagościło mnóstwo wspaniałych smakołyków … Niech to będzie czas, taki jak sobie wymarzyliście! <3 Wszyscy jesteście dla mnie jak jedna wielka rodzina – pamiętajcie! <3

RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Ostra na słodko

RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

BARDZO SZYBKIE PIERNICZKI – najlepsze!

Ostra na słodko

BARDZO SZYBKIE PIERNICZKI – najlepsze!

RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKA PARMEŃSKĄ

Ostra na słodko

RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKA PARMEŃSKĄ

KAWA RAFAELLO Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ

Ostra na słodko

KAWA RAFAELLO Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ

KAWA CZEKOLADOWA Z LODAMI, SOLONYM KARMELEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI ARACHIDOWYMI

Ostra na słodko

KAWA CZEKOLADOWA Z LODAMI, SOLONYM KARMELEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI ARACHIDOWYMI

KAWA BROWNIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I WIŚNIAMI NA GORĄCO

Ostra na słodko

KAWA BROWNIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I WIŚNIAMI NA GORĄCO

MASTERCHEFOWE MIKOŁAJKI – czyli Masterchefowie gotują dla dzieci!

Ostra na słodko

MASTERCHEFOWE MIKOŁAJKI – czyli Masterchefowie gotują dla dzieci!

PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI

Ostra na słodko

PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI

PRZEPIS GODNY MISTRZA – czyli warsztaty z Kurtem Schellerem

Ostra na słodko

PRZEPIS GODNY MISTRZA – czyli warsztaty z Kurtem Schellerem

MAKARONOWY LUNCHBOX Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Ostra na słodko

MAKARONOWY LUNCHBOX Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

CHRUPIĄCY KOKTAJL KOKOSOWO – BANANOWY

Ostra na słodko

CHRUPIĄCY KOKTAJL KOKOSOWO – BANANOWY

PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ +  KONKURS!!!

Ostra na słodko

PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!!

SZARLOTKA Z MASCARPONE, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ – bez pieczenia!

Ostra na słodko

SZARLOTKA Z MASCARPONE, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ – bez pieczenia!

KREM ORZECHOWY I BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE – pyszności!

Ostra na słodko

KREM ORZECHOWY I BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE – pyszności!

Gdy tak zapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po brzegi oraz mnóstwem orzechów, kawałków owoców i jogurtem naturalnym – zarówno w domu, jak i w podróży! Codziennie inna wersja, codziennie inne dodatki i codziennie tak samo smacznie! I jako ten łasuch na wszelkiego rodzaju płatki postanowiłam wypróbować NOWOŚCI OD LUBELLI.   LUBELLA odkryła zboże na nowo i na rynek wprowadziła płatki, jakich do tej pory jeszcze nie było w ofercie – aż 4 nowe rodzaje specjalnie dedykowane! Do wyboru mamy jęczmienne, pszenne, ryżowe i żytnie ( każde z idealnie pasującymi do nich dodatkami! ) Teraz będę mieć pewność, że oprócz tego, że będzie smacznie – będzie też zdrowo! No bo zboże wiele może! A co może? Możecie poczytaj tutaj – http://comozezboze.pl/     Fajne zarówno na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, dodatek do sałatek, ale także dodatek np.do ciast czy panierek do dań obiadowych! Dają tak wszechstronne możliwości, że nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała ( a kombinatorka ze mnie jest, i tak! :D ) Postanowiłam wykorzystać cały ich potencjał i przygotować z nich coś pysznego, co zaskoczyło rodzinkę! Dziś mam dla Was przepis aż na 2 pyszne i słodkie desery – babeczki z kruszonką i słoiczek wypełniony po brzegi pysznym kremem orzechowym i chrupiącą kruszonką! Dla każdego coś dobrego! Idealne np. na weekend! Koniecznie zobaczcie! KREM ORZECHOWY Z CHRUPIĄCYMI PŁATKAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * ser biały 3 x mielony – 80 g * masło orzechowe – 80 g * cukier puder – 50 g * płatki pszenne z otrębami Lubella – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy, dodajemy połowę płatków, dokładnie mieszamy. Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, chłodzimy. Do słoiczka dajemy porcję płatków z czekoladą, na to warstwa kremu orzechowego, kolejno płatki bez dodatku czekolady – czynność powtarzamy do wykończenia składników. Podajemy mocno schłodzone! BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE NA CHRUPIĄCYM SPODZIE SKŁADNIKI: ( 8 szt ) SPÓD: * czekolada mleczna – 100 g * płatki pszenne z otrębami Lubella – 100 g MASA: * ser biały 3 x mielony – 80 g * masło orzechowe – 80 g * cukier puder – 50 g * żelatyna – 1 łyżeczka KRUSZONKA: * płatki pszenne z otrębami Lubella – 0,5 szkl * cukier drobny – 2 łyżki * masło – 1 łyżka * wiórki kokosowe – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy, dodajemy pokruszone płatki, dokładnie mieszamy. Masą wylepiamy spód i brzegi foremek, odstawiamy do lodówki na godzinę. Żelatynę mieszamy z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Ser biały miksujemy z cukrem pudrem i masłem orzechowym, a następnie dodajemy żelatynę ( wcześniej hartujemy 2 łyżkami masy serowej ) – mieszamy, wkładamy porcjami na schłodzone spody i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kokos i prażymy kilka minut aż kokos się zezłoci, mieszamy z płatkami i obficie posypujemy nasze babeczki. Jak widzicie nowe płatki LUBELLA można wykorzystać w bardzo nietypowy i zaskakujący sposób – za każdym razem będzie równie pysznie! A Wy co przygotowalibyście z ich dodatkiem?  

VEGEBURGERY  ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką )

Ostra na słodko

VEGEBURGERY ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką )

TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM

Ostra na słodko

TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM

TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum )

Ostra na słodko

TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum )

Dziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę! Kierunek Tajlandia. Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach przeniesiona do mojej krakowskiej kuchni, ale wiem, że już niedługo uda mi się tych tajskich smaków spróbować w tym pięknym kraju. W tej kulinarnej podróży od niedawna towarzyszy mi się Grill TomYang BBQ, który w pierwotnej wersji w Tajlandii pojawił się już ok. 25 lat temu. Przez lata udoskonalany i obecnie Grill TomYang BBQ jest europejskim rezultatem dalszego rozwoju azjatyckiego grilla. Jest to elektryczny grill, który może być używany w domu i na zewnątrz z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką. Łączy w sobie Grill i Gorący garnek – dzięki czemu w tym samym czasie możemy grillować ulubione przysmaki, jak gotować zupę, bulion albo ulubiony sos. Urządzenie IDEALNE dla osób ceniących sobie wygodę, czas przygotowania, dbających o linię i ceniących sobie zdrowy styl życia. Ale nie tylko! Grill TomYang BBQ jest świetnym pomysłem np. na rodzinne przyjęcie albo wieczorną imprezę ze znajomymi! Każdy może przygotować na nim swoje ulubione smakołyki biesiadując przy wspólnym stole. Bo w końcu to wspólne jedzenie jest chyba jedną z najprzyjemniejszych form spędzania czasu, prawda?! ;) ( film pochodzi z oficjalnego profilu Tom Yang na facebooku – KLIK! ) Ja przygotowałam na nim prawdziwą orientalną ucztę i przyznaję bez bicia, ze gdyby nie pełny brzuch, to jeszcze bym posiedziała przy grillu – sama przyjemność patrzeć jak ulubione mięso, warzywa, ryby na Twoich oczach zmieniają swój kolor, kształt , a w rezultacie smak! Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza. Było lekko, było pysznie, było zdrowo! Zobaczcie! MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE SKŁADNIKI: * stek z tuńczyka – ok. 150 g * czarny sezam – 1 łyżeczka * biały sezam – 1 łyżeczka * białko -1 szt * biały pieprz * oliwa z oliwek – 1 łyżka * sok z pomarańczy – ok. 0,5 szkl * sok z limonki – 1 łyżeczka * pasta wasabi – 0,5 łyżeczki * sos sojowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok z pomarańczy miksujemy z sokiem z limonki, pastą wasabi, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Wkładamy oczyszczonego i pokrojonego w równą kostkę tuńczyka i odstawiamy na ok. 1 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru oliwy, obtaczamy w roztrzepanym białku i ziarnach sezamu , doprawiamy białym pieprzem i grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ. ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI SKŁADNIKI: * bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier trzcinowy – łyżka * pasta chili – 0,5 łyżeczki * pasta Tom Yum – 1 łyżka * mleczko kokosowe – 3 łyżki * świeża kolendra * krewetki – 6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do Tom Yang BBQ wlewamy gorący bulion, dodajemy imbir, liście kaffiru i chili – podgrzewamy. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki – podgrzewamy ok. 5 minut. W tym samym czasie na górze grillujemy obrane i oczyszczone krewetki. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem , sokiem z limonki, pastą chili i pastą tom yum. Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty. Podajemy gorącą ze świeżą kolendrą i grillowanymi krewetkami. GRILLOWANY DORSZ PO TAJSKU SKŁADNIKI: * filet z dorsza – ok. 150 g * czosnek – 1 ząbek * chili- 1 szt * pasta tamaryndowa – 1 łyżeczka * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * sos rybny – 1 łyżeczka * świeża kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czosnek ucieramy z posiekaną chili, pastą tamaryndową, cukrem kokosowym i sosem rybnym. Smarujemy przygotowane, pokrojone w kawałki filetu z dorsza, odstawiamy na ok.10 minut. Po tym czasie układamy na grillu TomYang BBQ i grillujemy kilka minut z każdej strony! Smacznego! Jak widzicie urządzenie jest fantastyczne! Przygotowywanie potraw na nim to sama przyjemność – radość z grillowania jest olbrzymia a zapachy rozchodzą się po całym domu! ( dla mnie to bardzo duży plus! ). Jest bardzo łatwe w obsłudze, wystarczy podłączyć do prądu, ustawić pokrętłem moc i gotowe ( w razie potrzeby tutaj znajdziecie filmy instruktażowe ) i bardzo łatwe w czyszczeniu, dzięki ceramicznej, nieprzywierającej powłoce. Ps. przed pierwszym użyciem radzę go „przepalić”, gdyż przez chwilę wyczuwalny jest specyficzny dla nowych urządzeń zapach. U mnie spisało się na medal i z wielką przyjemnością będę nim podróżować po tajskiej kuchni do czasu aż uda mi się tam pojechać! A potem jak wrócę spróbuje przygotować na nim poznane w Tajlandii przysmaki – ciekawe czy dorównam mieszkańcom tego cudownego kraju. Zobaczcie jak wyglądało moje grillowanie! Jeśli macie jakieś pytacie dotyczące urządzenia, przepisów – piszcie śmiało – na każde odpowiem. Wy też możecie je oczywiście mieć! SKLEP: http://tomyang-bbq.pl/ Polecam z ręką na sercu!

RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI

Ostra na słodko

RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI

POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI

Ostra na słodko

POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI

BABKA SZPINAKOWA – przepyszna!

Ostra na słodko

BABKA SZPINAKOWA – przepyszna!

ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze!

Ostra na słodko

ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze!

NALEŚNIKI WANILIOWE Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I ORZECHAMI

Ostra na słodko

NALEŚNIKI WANILIOWE Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I ORZECHAMI

EKLERKI Z KREMEM KOKOSOWYM

Ostra na słodko

EKLERKI Z KREMEM KOKOSOWYM

WSTĄŻKI Z DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PARMEZANEM

Ostra na słodko

WSTĄŻKI Z DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PARMEZANEM