Ostra na słodko

ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ

To ciasto jest GENIALNE! Moja mama podczas ploteczek w pracy z koleżankami poznała przepis i od razu przygnała z nim do mnie – bo jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe! Jak się potem okazało ciasto znane jest w sieci pod nazwą Łabędzi Puch. Smakuje obłędnie! Połączenie słodkiej, kokosowej masy „budyniowej” z lekko kwaśnym dżemem i chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze! Co jest jeszcze zaskakujące?! Masa jest zrobiona z bułek kajzerek – tak tak, bułki kajzerki są składnikiem masy! Każdy dziwi się, kiedy to słyszy a potem już tylko oblizuje się ze smakiem. Spróbujcie i Wy! Polecam!   SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 cm ) BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA: * bułki kajzerki – 2 szt * jajka – 5 szt * mleko – 3 szkl * cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * kokos – 10 g * masło – 200 g * dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło – 2 łyżki * kokos – 100 g * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy an blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, pieczmy ok. 30 minut / 170C, studzimy, rozcinamy na 2 blaty. MASA: Bułki namaczamy w 2 szklankach mleka razem z kokosem, mieszamy, rozdrabniamy. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. KRUSZONKA KOKOSOWA: Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem. Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową. Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce. Smacznego!

PIEROGI Z SOCZEWICĄ – NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi )

Ostra na słodko

PIEROGI Z SOCZEWICĄ – NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi )

KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM I PARMEZANEM

Ostra na słodko

KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM I PARMEZANEM

PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM

Ostra na słodko

PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM

Uwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki, profiterolki, ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie. Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Na moich imprezach te ptysie znikają błyskawicznie! A jak będzie u Was? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 6 dużych szt ) CIASTO: * woda – ok. 5 szkl * masło – 50g * mąka pszenna – 0,5 szkl * jajko – 3 szt NADZIENIE: * wędzony łosoś – 200 g * kremowy twarożek – 200 g * chrzan – 2 łyżki * koperek – 1 pęczek * sól, pieprz, sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a kiedy całkowicie się rozpuści wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, zaparzając ciasto – ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie dodajemy jajka – wbijajmy jedno, miksujemy, wbijamy drugie, miksujemy, itd. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia., Pieczemy do zrumienienia ( ok. 25 minut ) w 200C, studzimy, przecinamy. NADZIENIE: Twarożek miksujemy z pokrojonym łososiem, koperkiem i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Wystudzone ptysie napełniamy musem łososiowym i posypujemy jeszcze delikatnie świeżym koperkiem. Smacznego!

PIKELETS – australijskie placuszki – kuchnia australijska

Ostra na słodko

PIKELETS – australijskie placuszki – kuchnia australijska

BANANOWE BABECZKI MAKARONOWE Z MUSEM DYNIOWYM + ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z DYNIĄ

Ostra na słodko

BANANOWE BABECZKI MAKARONOWE Z MUSEM DYNIOWYM + ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z DYNIĄ

Halloween – święto, którego dawniej nie obchodzono w Polsce, a które z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Wszystkim oczywiście kojarzy się z dyniami! Ja dziś mam dla Was fajny przepis na halloweenowe babeczki makaronowe na słodko, które stworzyłam zainspirowana Lubellą –  są fajnym pomysłem właśnie na ten dzień – na słodki obiad albo podwieczorek! Dzieci z przyjemnością po nie sięgną i będą oblizywać się ze smakiem! Koniecznie spróbujcie!    SKŁADNIKI: * makaron wstążki Lubella – 150 g * dynia hakaido – ok. 200 g * sok pomarańczowy – 0,5 szkl * cukier puder – 3 łyżki + do posypania * duży, miękki banan – 1 szt * kandyzowana skórka pomarańczowa + orzechy włoskie – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron wstążki Lubella gotujemy al dente odcedzamy, studzimy. Banana kroimy w cieniutkie plasterki. Dynię zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy 3 czubate łyżki cukru pudru i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę. Do foremki na muffinki wysmarowanej delikatnie masłem wkładamy kilka wstążek makaronu, plasterki banana, mus dyniowy i podprażone, posiekane orzechy – czynność powtarzamy do wypełnienia foremek. Całość posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i zapiekamy ok. 15-18 minut. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego! PS. Zamiast babeczek możecie zrobić również zapiekankę! Makaron wstążki zamieńcie na świderki Lubella, a całość zapiekajcie w naczyniu żaroodpornym – będzie równie pysznie! A jeśli szukacie innych makaronowych pyszności koniecznie przeglądnijcie całego bloga! Kusić tam będzie m.in. Pizza makaronowa, Makaron z cukinią albo też mój ulubiony Makaron z bakłażanem!   

SPAGHETTI BOLOGNESE – najlepszy przepis!

Ostra na słodko

SPAGHETTI BOLOGNESE – najlepszy przepis!

PIZZA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI, KUKURYDZĄ I OLIWKAMI – idealna na Światowy Dzień Makaronu!

Ostra na słodko

PIZZA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI, KUKURYDZĄ I OLIWKAMI – idealna na Światowy Dzień Makaronu!

SERNIKOBROWNIE Z JEŻYNAMI

Ostra na słodko

SERNIKOBROWNIE Z JEŻYNAMI

WŁOSKA – RESTAURANT WEEK / #instamix

Ostra na słodko

WŁOSKA – RESTAURANT WEEK / #instamix

Słyszeliście o akcji Restaurant Week? To cyklicznie odbywająca się w kilku największych miastach w Polsce akcja – festiwal restauracyjny, podczas którego najlepsze, wybrane restauracje w Polsce przygotowują specjalne, popisowe menu w specjalnej ( niskiej! ) cenie. To idealna okazja, by odwiedzić wymarzone restauracje i spróbować dotąd nieznanych przysmaków. Najbliższy festiwal odbywać się będzie w dniach 21.10-30.10. Więcej szczegółów, restauracje biorące udział oraz przygotowane menu znajdziecie na stronie imprezy: https://restaurantweek.pl/ albo na facebooku. Ja w ramach współpracy miałam okazje odwiedzić już jedną z biorących udział restauracji. Była to restauracja WŁOSKA, mieszcząca się na ul Sukienniczej 8. WŁOSKA pisze o sobie : „Włoska to kuchnia oparta na daniach robionych od podstaw, bez używania półproduktów czy ulepszaczy smaku, pracujemy na wyselekcjonowanych i certyfikowanych serach oraz wędlinach, do pizzy używamy certyfikowanej mąki z rekomendacją neapolitańskich pizzerów,makarony i pieczywo również robimy sami, a nad tym wszystkim czuwa i kreuje smaki według autorskich przepisów szef kuchni Filip Rosa.” Mieliśmy przyjemność spróbować wszystkich 6 dań, które będą do wyboru podczas festiwalu Restaurant Week. Na pierwszy ogień PRZYSTAWKI: Smażone w ziołach sardele, aioli szczypiorkowe DANIA GŁÓWNE: Ravioli al Prosciutto Cotto – domowe ravioli nadziewane ricottą i Prosciutto Cotto, masło z orzechami włoskimi, chips z Crudo DESER: Pistacjowe tiramisu PODSUMOWANIE: To NAJLEPSZA włoska restauracja w jakiej kiedykolwiek byłam!!! Wnętrze urządzone surowo, ale zarazem bardzo przytulnie, z klimatem. Już od wejścia obłędnie pachnie jedzeniem i na samą myśl cieknie ślinka! Obsługa BARDZO sympatyczna i uśmiechnięta od ucha do ucha! Wizytę polecam osobą kochającym kuchni włoską, jak również wszystkim tym, którzy kochają dobre jedzenie. Ci, którzy chcą spróbować nowych smaków z całą pewnością również się nie zawiodą!      Z przyjemnością wybiorę się jeszcze nie raz! Polecam i z całego serca dziękuję za zaproszenie!

KNEDLE SEROWE

Ostra na słodko

KNEDLE SEROWE

SUTO HANDROLL – czyli sushi po australijsku!

Ostra na słodko

SUTO HANDROLL – czyli sushi po australijsku!

PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ

Ostra na słodko

PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ

PENNE Z BAKŁAŻANEM W SOSIE POMIDOROWYM

Ostra na słodko

PENNE Z BAKŁAŻANEM W SOSIE POMIDOROWYM

PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ

Ostra na słodko

PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ

RAFAELLO NA KRAKERSACH – kokosowy deser w słoiczku

Ostra na słodko

RAFAELLO NA KRAKERSACH – kokosowy deser w słoiczku

HURRY CURRY W RESTAURANT WEEK – #instamix

Ostra na słodko

HURRY CURRY W RESTAURANT WEEK – #instamix

Słyszeliście o akcji Restaurant Week? To cyklicznie odbywająca się w kilku największych miastach w Polsce akcja – festiwal restauracyjny, podczas którego najlepsze, wybrane restauracje w Polsce przygotowują specjalne, popisowe menu w specjalnej ( niskiej! ) cenie. To idealna okazja, by odwiedzić wymarzone restauracje i spróbować dotąd nieznanych przysmaków. Najbliższy festiwal odbywać się będzie w dniach 21.10-30.10. Więcej szczegółów, restauracje biorące udział oraz przygotowane menu znajdzcieie na stronie imprezy: https://restaurantweek.pl/ albo na facebooku. Ja w ramach współpracy miałam okazje odwiedzić już jedną z biorących udział restauracji. Była to Hurry Curry – restauracja specjalizująca się w daniach curry z różnych regionów świata. W karcie menu może znaleźć przepyszne potrawy z Tajlandii, Indii, Malezji, Pakistanu, Indonezji, Singapuru czy Wielkiej Brytanii. Wszystkie serwowane dania powstają na podstawie autorskich przepisów lub przepisów przywiezionych z podróży do Azji. W Restauracji serwowane są również dania wegańskie i bezglutenowe. Mieliśmy przyjemność spróbować wszystkich 6 dań, które będą do wyboru podczas festiwalu Restaurant Week. Na pierwszy ogień PRZYSTAWKI: Samosa wegetariańska – indyjski smażony pieróg z nadzieniem z cebuli, ziemniaków, groszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku.   Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra. Kolejno: Zupa marchewkowa z chilli i Pikantny krem z pomidorów.   Obie zupy bardzo fajnie kremowe, sycące, idealnie gorące ( wspaniałe na jesień ). Marchewkowa delikatniejsza, natomiast krem z pomidorów zdecydowanie bardziej ostra. DANIA GŁÓWNE: Dhall Tadka – wegańskie curry na bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne! Wyrazisty smak, wyczuwalny aromat przypraw, bardzo sycące, gorące, mięso rozpływające się w ustach. DESERY: Ciasto kawowo- cynamonowe baaaaardzo słodkie przez lukrową polewę, ale przy tym niezwykle smaczne, pachnące, wilgotne … a chlebek bananowy podany na ciepło z serkiem waniliowym z rodzynkami nieziemski, pachnący bananami, delikatny i rozpływający się w ustach. Ciasto kawowo-cynamonowe i Chlebek bananowy. Restauracja bardzo fajnie urządzona, przytulna, z dużym patio z widokiem na cały dół. Obsługa niesamowicie sympatyczna i uśmiechnięta od ucha do ucha! Wizytę polecam osobą lubiącym orientalne dania, kuchnię indyjską i zdecydowane, a co za tym idzie ostre, wyraziste smaki! To menu będzie zbyt ostre dla dzieci!    Z przyjemnością wybiorę się jeszcze nie raz!

RAFAELLO NA KRAKERSACH – kokosowy deser w słoiczku

Ostra na słodko

RAFAELLO NA KRAKERSACH – kokosowy deser w słoiczku

SERNIKOBROWNIE Z JEŻYNAMI

Ostra na słodko

SERNIKOBROWNIE Z JEŻYNAMI

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM

Ostra na słodko

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM

HUMMUS DYNIOWY Z SOCZEWICĄ

Ostra na słodko

HUMMUS DYNIOWY Z SOCZEWICĄ

ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST  SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS

Ostra na słodko

ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS

SERNIK MOCNO BRZOSKWINIOWY – bez pieczenia!

Ostra na słodko

SERNIK MOCNO BRZOSKWINIOWY – bez pieczenia!

SNICKERS Z BANANAMI, KARMELEM I ORZECHAMI

Ostra na słodko

SNICKERS Z BANANAMI, KARMELEM I ORZECHAMI

MINI ZAPIEKANKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI I BAKŁAŻANEM

Ostra na słodko

MINI ZAPIEKANKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI I BAKŁAŻANEM

RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ

Ostra na słodko

RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ

ART&FOOD BAZAR ( październik ) – #instamix

Ostra na słodko

ART&FOOD BAZAR ( październik ) – #instamix

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI

Ostra na słodko

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI

PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM

Ostra na słodko

PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE

Ostra na słodko

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE