Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia

Kuchnia na wzgórzu

Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia

Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Kuchnia na wzgórzu

Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie

Kuchnia na wzgórzu

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie

Kuchnia na wzgórzu

Pierożki chińskie zrób to sam!

Pierożki chińskie zrób to sam! Pierożki chińskie, znowu zagościły u nas na stole.   Kilka tygodni temu robiłam chińskie pierożki won ton, teraz ponownie je zrobiłam. Moda, na te pierożki chińskie w Polsce trwa i szczerze bardzo dobrze. Dobrze też, że można je spokojnie zrobić w domu. Wychodzą pyszne i zdecydowanie tańsze niż w zakupione w barze, restauracji. A pomyśleć, że jeszcze czas jakiś temu myślałam, że to takie skomplikowane do zrobienia. A tak naprawdę, tylko wałkowanie mnie wkurzało, bo ciasto musi być naprawdę cienkie.  Przepis na ciasto  300 gram mąki pszennej  3/4 szklanki wrzącej wody  szczypta mąki Do misy miksera wsypujemy mąkę dodajemy sól i wlewamy wrzątek i włączamy mikser, który wyrobi nam ciasto.  Jeśli robimy to ręcznie mąkę zalewamy wodą  i mieszamy drewnianą łyżką, jak lekko przestygnie wyrabiamy ciasto.  Ciasto wałkujemy bardzo cienko.  Nadzienie  500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona )  2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część )  2 łodygi trawy cytrynowej 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka sosu rybnego  1 łyżka oleju sezamowego  1 białko jajko kurzego  Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso, dodajemy przyprawy wraz z drobno pokrojoną trawą cytrynową, imbirem i czosnkie dokładnie mieszamy całość, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy białko i mieszamy. Farsz gotowy. Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam jak sklejać na różnych stronach np. tu  Pierożki gotujemy na parze. Koszyk do gotowania na parze ( bambusowy, metalowy) wykładamy papierem do pieczenia, układamy na papierze pierożki i gotujemy ok 15 minut, przy gotującej się wodzie.  Do pierożków możemy podać sos sojowy,  z odrobiną oleju sezamowego i płatków chili razem wymieszanych.  Z takiej ilości składników wyszło mi koło 50 niedużych pierożków. Na zdjęciu poniżej widać jak jeden z pierożków został nadgryziony, nie mogłam się powstrzymać w trakcie robienia zdjęcia. Smacznego!  Pierożki chińskie zrób to sam!

Fish and chips czyli angielski obiad u nas

Kuchnia na wzgórzu

Fish and chips czyli angielski obiad u nas

Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ?

Kuchnia na wzgórzu

Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ?

Kuchnia na wzgórzu

Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z dodatkiem śmietany i makaronem.     To pyszne danie ze znakomitym sosem, które zrobisz w naprawdę krótkim czasie.  Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z makaronem papardelle 1 opakowanie makaronu De Cecco papardelle 1 kg polędwiczek wieprzowych 3 łyżki musztardy starofrancuskiej 2 łyżki miodu górskiego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka pieprzu 500 ml śmietanki Łaciata 30 % + 2 łyżki wody 5 łyżek oliwy 5 łyżek masła klarowanego Sałatka: rukola pomidorki koktailowe oliwa   Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W miseczce przygotować marynatę : wymieszać musztardę, miód, oliwę oraz pieprz. Polędwiczki umyć i osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć ewentualne białe błony. Polędwiczki dokładnie natrzeć marynatą przygotowaną wcześniej. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie polędwiczki pokroić na plastry grubości maksymalnie 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i delikatnie ułożyć na niej polędwiczki wraz z marynatę. Delikatnie i na niewielkim gazie je dusić przez około 5 minut z każdej strony, po tym czasie dolać śmietankę i 2 łyżki wody. Delikatnie zamieszać i dusić około 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem na końcu posypać świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka : Rukolę umyć, osuszyć dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i skropić oliwą. Przepis był przygotowany dla Alma24.pl Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym

Kuchnia na wzgórzu

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów Zupa krem z brokułów.  Brokuły to warzywa kojarzące mi się z dzieciństwem moich dzieci, kiedy ich ukochanym jedzeniem były brokuły ze słoiczka z dodatkami. Postanowiłam jednak ostatnio odczarować brokuły i zrobić z nich zupę krem. Szczerze, była pyszna i wszystkim smakowała.   Zupa krem z brokułów 2 opakowania mrożonych brokułów po 450 gram 2 ziemniaki 1,5 litra rosołu domowego  10 dkg groszku ptysiowego sól, pieprz do smaku   Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Rosół  w garnku lekko podgrzać dodać do niego brokuły oraz ziemniaki, ugotować warzywa do miękkości. Gdy warzywa się ugotują zupę zmiksować za pomocą blendera, doprawić. Przelać do miseczek posypać groszkiem ptysiowym i gotowe.  Najszybsza i najprostsza zupa a jaka pyszna i na dodatek śliczna :)  Do kremu z brokułów możesz jeszcze dodać :  pokrojonego łososia wędzonego grzanki grzanki z żółtym serem śmietaną gorgonzolę  jajko z koszulce prażone migdały czyli kombinacji jest wiele, spróbuj pobawić się smakami :)    Smacznego !            Zupa krem z brokułów

Plac Imbramowski w Krakowie i nowości

Kuchnia na wzgórzu

Plac Imbramowski w Krakowie i nowości

Plac Imbramowski w Krakowie i nowości Plac Imbramowski w Krakowie.      Plac Imbramowski to plac targowy w północnej części Krakowa, niedaleko skrzyżowania ulic Opolskiej i 29 listopada. Plac na którym kiedyś był postrzegany jako plac targowy, ale hurtowy. Szczerze mówiąc od kilku lat wg mnie tak już nie jest. Teraz na placu kupimy warzywa, owoce – również wprost od rolników, ale w cenach nie odbiegających od rynkowych. W lecie możemy trafić na okazje cenowe owoców i warzyw.  Na placu kupimy też w budkach mięso, wędliny, nabiał ale też drobne wyposażenie AGD, ale i ubrania, kosmetyki czy gazety.  A wśród tych budek w jednej z alejek odkryłam ostatnio budkę w której sprzedawane są takie cuda jak na zdjęciach poniżej.    Liście bananowca:   Kurkumę : Karczochy czy ziemniaki truflowe.    Z tego co dowiedziałam się od obsługi, jeśli będzie zainteresowanie asortyment będzie powiększany – tak więc na zakupy moi mili !  A tu zdjęcie budki w chwili obecnej jest rozbudowywana : ( druga alejka od strony Opolskiej oraz trzecia od strony Biedronki ) Wg planu to stanowisko C1     Plac Imbramowski w Krakowie i nowości

Pulpety w sosie śmietanowym

Kuchnia na wzgórzu

Pulpety w sosie śmietanowym

Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami

Kuchnia na wzgórzu

Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami

Pojemniki próżniowe Dafi czyli recenzja z używania

Kuchnia na wzgórzu

Pojemniki próżniowe Dafi czyli recenzja z używania

Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym

Kuchnia na wzgórzu

Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym

Kuchnia na wzgórzu

Indyk duszony z cukinią szybki obiad

Indyk duszony z cukinią szybki obiad Indyk duszony z cukinią, czyli pyszny pomysł na szybki obiad.        Indyk duszony z cukinią to pomysł na pyszny i szybki obiad. Obiad dietetyczny. Potrzebujemy tylko kilku minut, kilku składników i obiad gotowy. Ten obiad powstał w dniu, gdy miałam wolne .. he he .. jak to ładnie brzmi ;) wparowałam do domu na chwilę tylko i musiałam coś zjeść :)  Mięso z indyka możesz wymienić na mięso z kurczaka.  Indyk duszony z cukinią 15 dkg mięsa z uda z indyka  1 ząbek czosnku  1/2 cebuli  szczypta pieprzu i szczypta chilli  łyżka sosu sojowego  1/2 cukinii u mnie cienkie paski ( ale może być pokrojona inaczej ) 1 łyżka oleju rzepakowego  2 łyżki wody    Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek obrałam i pokroiłam w kosteczkę drobną. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i szybko podsmażyłam cebulę i czosnek. Dodałam pokrojonego indyka w małe kawałki wraz z sosem sojowym i przyprawami – podsmażyłam. Po chwili dodałam wodę i cukinię, całość przykryłam pokrywką i dusiło się wszystko razem około 5 minut. I obiad gotowy :)  Ja zjadłam to danie w towarzystwie dwóch łyżek ryżu, ale możesz dodać makaron, ziemniaki.    Smacznego !          Indyk duszony z cukinią szybki obiad

Najedzeni Fest! Afrodyzjaki, 14 lutego Hotel Forum Kraków !

Kuchnia na wzgórzu

Najedzeni Fest! Afrodyzjaki, 14 lutego Hotel Forum Kraków !

Najedzeni Fest! Afrodyzjaki, 14 lutego Hotel Forum Kraków ! Najedzeni Fest ! już w niedzielę !  Już w najbliższą niedzielę kolejna odsłona Najedzeni Fest, tym razem pod hasłem Afrodyzjaki.  Tu znajdziecie listę większości wystawców .. oj, już mam kilku zaznaczonych i będę testować :)    A tu kilka słów od Organizatorek :)    Trufle, chilli i czekolada. To tylko kilka spośród afrodyzjaków, które będzie można znaleźć na walentynkowym wydaniu Najedzeni Fest!   Pierwszą edycję festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! w nowym roku, zadedykowałyśmy miłości i jej kulinarnym wcieleniom. Nie bez racji do dziś aktualne jest powiedzenie „Przez żołądek do serca”. Tym razem, zgodnie hasłem edycji „Afrodyzjaki”, na Najedzeni Fest! będzie można skosztować potraw i napojów miłosnych sporządzonych według receptur z całego świata. Każda kultura ma swoje pomysły na temat tego, co pobudza zmysły. My sięgniemy do odległego Meksyku, nad Morze Kaspijskie, ale i na nasze łąki. Spróbujemy smakowitego curry, będziemy wciągać aromat trufli, upajać się winami i rzemieślniczym cydrem, próbować najlepszych czekolad i pikantnego chilli oraz delikatnych ciast.   Najedzeni Fest! to jak zawsze świetna okazja, by sprawdzić co w krakowskich kulinariach piszczy. Tym razem wygłodniałych mieszkańców Krakowa nakarmi ponad 70 wystawców, zarówno tych dobrze już znanych festiwalowym bywalcom, jak i wspaniałych debiutantów.    A na deser o godz. 14 na festiwalowej scenie rozpoczną się walentynkowe warsztaty Chwastożerców „Chwastne Serce”, które poprowadzi Anna Rumińska, propagatorka chwastów jadalnych zaangażowana w lobby na rzecz rozwoju ruchu pieszego i ochrony lokalnych zasobów przyrodniczych i rolniczych, liderka Slow Food Dolny Śląsk.     Tradycyjnie w poprzedzającą festiwal sobotę, 13 lutego o godz. 13 zapraszamy do Kina Pod Baranami, gdzie w ramach Najedzeni Fest! „Movie przy jedzeniu”, odbędzie się pokaz filmu „Smak curry”, w reżyserii Ritesha Batry, opowieść o miłości i jej posłanniku: menażkach z aromatycznym curry. Po seansie przy szklance znakomitego polskiego cydru, od SLOW FLOW GROUP, i zielonym aromatycznym curry, przygotowanym przez Agnieszkę Bielawską z Green Win Vege Food, porozmawiamy o tym, jak trafić przez żołądek do serca.     Najedzeni Fest! – 14 lutego w godz. 11-18 w Forum Przestrzenie – ul. Konopnickiej 28 w Krakowie. Wstęp wolny.   Pokaz filmowy – 13 lutego o godz. 13 w Kinie Pod Baranami. Bilety w cenie 25 zł można kupić w kasie Kina Pod Baranami lub online.     Najedzeni Fest! Afrodyzjaki, 14 lutego Hotel Forum Kraków !

Tłusty czwartek .. to pączki

Kuchnia na wzgórzu

Tłusty czwartek .. to pączki

Paluszki rybne – czyli ryba na obiad !

Kuchnia na wzgórzu

Paluszki rybne – czyli ryba na obiad !

Sałatka z polędwiczką wieprzową – lunch do pracy

Kuchnia na wzgórzu

Sałatka z polędwiczką wieprzową – lunch do pracy

WWF i warsztaty kulinarne Kraków

Kuchnia na wzgórzu

WWF i warsztaty kulinarne Kraków

Domowy majonez

Kuchnia na wzgórzu

Domowy majonez

Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym

Kuchnia na wzgórzu

Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym

Kuchnia na wzgórzu

Muffiny z różą – czyli pączki inaczej ;)

Muffiny z różą – czyli pączki inaczej ;) Muffiny z różą to przepis, który ostatnio wypróbowałam i bardzo nam smakowało, więc się nim z Wami szybko dzielę.  W sobotni poranek z kubkiem pysznej zielonej herbaty przeglądałam różne kulinarne gazetki i tak wpadł w moje ręce ten przepis. Przepis banalnie prosty znajdował się w jednym z wydań Good Food ( polska edycja) . Wstałam, zrobiłam i wszyscy w babeczkach się zakochali :) Przepis naprawdę jest super prosty i sądzę, że spokojnie można dodać zamiast róży inną konfiturę czy owoce, byle nie bardzo mokre. A.. dlaczego inne pączki ? bo dzięki róży i kolorze uzyskanym z mieszanki mąk wyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie.  Muffiny z różą ( 12 sztuk )  suche składniki 140 gram cukru 200 gram mąki ( u mnie mieszanka maki pszennej, żytnej i pełnoziarnistej) * 1 łyżeczka sody mokre składniki 100 ml jogurtu naturalnego  2 jajka  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 140 gram masła rozpuszczonego ( u mnie rozpuszczone w kąpieli wodnej)  nadzienie konfitura z róży  do posypania cukier puder    Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre składniki w drugiej misce ( większej ). Do większej miski z mokrymi składnikami dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką.  Formę na 12 muffinek smarujemy masłem. Do każdego gniazdka z formy dajemy łyżkę ciasta, potem łyżeczkę nadzienia i znowu łyżkę ciasta.  Wstawiamy formę  do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy muffiny przez 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny, odstawiamy w formie do ostudzenia. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe.    * nie jestem w stanie podać w jakich proporcjach miałam mąkę, bo wszystkie mam w jednym słoju :) a to dlatego że staramy się nie jeść tylko białej mąki i tak jest prościej; )          Muffiny z różą – czyli pączki inaczej ;)

Kalmary smażone w pysznej panierce

Kuchnia na wzgórzu

Kalmary smażone w pysznej panierce

Kalmary smażone w pysznej panierce Kalmary smażone, to pyszne danie na przystawkę.    Kalmary smażone to danie a wręcz przystawka, którą zrobiłam niedawno i bardzo wszystkim u mnie w domu zasmakowała.  Po pierwsze możecie kupić mrożone krążki kalmarów, ale jeśli trafilibyście na całe kalmary to ja polecam ten filmik który pokazuje jak się do nich dobrać. I wcale nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać.  Kalmary smażone  10 sztuk kalmarów ( u mnie kalmary baby )  1 szklanka mąki  2 szczypty chili 2 szczypty pieprzu  2 szczypty soli  olej do smażenia  do podania –  ew. ćwiartki z cytryny, może być oliwa smakowa, możesz też do panierki do kalmarów dodać np. chili   Kalmary przygotowałam wg filmiku, potem je umyłam pokroiłam w plastry ( wyszły krążki ) , możesz też wykorzystać macki z kalmarów ( widoczna na pierwszym zdjęciu ). W misce wymieszałam mąkę, chili, pieprz i sól. Na patelni rozgrzałam olej ( w miarę głęboki tak na 3 cm ) i w nim smażyłam przez maks 3 minuty kalmary. Ponoć jak smaży się dłużej wychodzą gumowe, ja nie próbowałam ;). Odkładałam usmażone kalmary na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko je osuszyłam z tłuszczu. Podałam gorące. Były pyszne i chrupiące.    Moje kalmary pochodziły ze sklepu Tresoro del Mar   Kalmary smażone w pysznej panierce

Warsztaty dla seniorów – Krzeszowice

Kuchnia na wzgórzu

Warsztaty dla seniorów – Krzeszowice

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Kuchnia na wzgórzu

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad Dorada z patelni, danie proste a jakże pyszne:)        Dorada z patelni to danie które bardzo lubię a zdecydowanie za rzadko robię.  Gdy widzimy rybę w sklepie, całą, nie wypatroszoną to ja przynajmniej do jakiegoś czasu, bałam się je kupić .. bo co ja z nią zrobi. Aż brałam udział w jednych a potem kolejnych warsztatach gdzie braliśmy ryby na tzw warsztat. A teraz ryby znalazły się u mnie w domu i dawaj wzięłam rybę do ręki i poczułam się jak mi się klapka w głowie otwiera i już wiedziałam jak ją wyczyścić i każdy kolejny krok. A Wam o tym opowiem.  Dorada z patelni  1 dorada na osobę  1 plasterek cytryny sól, pieprz do smaku  3 łyżki masła klarowanego  1/3 szklanki oleju rzepakowego    Doradę należy umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie pod łuskę nożem zeskrobać łuski.  Doradę przeciąć od spodu i wyjąć wnętrzności.  Doradę z każdej strony posolić i doprawić pieprzem. Do dziury przez nas zrobionej od spodu, włożyć po plasterku cytryny.    Doradę kładziemy na boku na desce do krojenia i zrobić nożem na każdej stronie nacięcia – kratkę. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem.  Położyć na rozgrzanym tłuszczu rybę i smażyć z każdej strony na średnim ogniu po około 5 minut.  Ściągamy gorącą rybę z patelni na talerz, podajemy z cytryną.  U mnie jako dodatek były ziemniaki z piekarnika z sosem czosnkowym oraz rukola z pomidorami.    Smacznego !    Moja dorada pochodziła ze sklepu Tesoro del Mar . Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Domowe wędliny – Robert Winckiewicz – książka na niedzielę

Kuchnia na wzgórzu

Domowe wędliny – Robert Winckiewicz – książka na niedzielę

Wonton pierożki zrób je sam :)

Kuchnia na wzgórzu

Wonton pierożki zrób je sam :)

Sałatka w tortilli – pyszny pomysł !

Kuchnia na wzgórzu

Sałatka w tortilli – pyszny pomysł !

Raw food – Janek Paszkowski – książka na niedzielę + KONKURS

Kuchnia na wzgórzu

Raw food – Janek Paszkowski – książka na niedzielę + KONKURS

L’antica Stazione – Trzebinia czyli gdzie na obiad iść ?

Kuchnia na wzgórzu

L’antica Stazione – Trzebinia czyli gdzie na obiad iść ?