Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka

Kuchnia na wzgórzu

Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka

Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka Potrawka z kurczaka, to smak dzieciństwa – czyż nie ? Czas przywrócić ten przepis na nasze stoły !        Potrawka z kurczaka – to hasło rzuciłam u mnie w domu ostatnio i padło hasło od dzieci a co to ? Postanowiłam szybko to zmienić i zrobiłam im to danie na obiad. ( już się prośba o powtórkę ).  A jako, że to danie proste i łatwe do przygotowania to czemu nie ;) Poza tym w tym daniu możemy wykorzystać resztki z rosołu, resztki z pieczonego kurczaka – nic tylko robić i nie marnować jedzenia.    Potrawka z kurczaka  ( dla 2 osób )  2 nóżki z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka  kawałeczek selera  1 ząbek czosnku  1 litr wody  2 liście laurowe  2 ziela angielskie  1 łyżeczka suszonego lubczyku  3 łyżki masła + 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki  1 łyżeczka soku z cytryny sól szczypta, pieprz szczypta  opakowanie marchewki z groszkiem ( u mnie mrożone )  2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru  1/2 łyżeczki soli  1 szklanka ugotowanego ryżu do podania  ew. listki zielonej pietruszki do dekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół. Gdy rosół już się ugotuje doprawiamy go wg uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli.  Wyjmujemy nóżki z kurczaka, schładzamy, obieramy ze skóry ( którą wyrzucamy ) a mięso obrane z kości kroimy w miarę drobno ( ale bez przesady – żeby nam nie zniknęło w sosie).  Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając, po chwili dodajemy nasz rosół powoli, chochelką a drugą ręką mieszamy za pomocą widelca / trzepaczki, dodajemy marchewkę z rosołu w małych kawałeczkach ( możemy też dodać pietruszkę i selera – ale nie każdy je lubi ) sok z cytryny, sól, pieprz – po prostu doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy naszego pokrojonego kurczaka, mieszamy.  Podajemy z ugotowaną marchewką z groszkiem – ja do niej zawsze dodaję odrobinę cukru i soli oraz masło. Podajemy też z ugotowanym ryżem.  Smacznego !    na zdjęciu bez ryżu, bo to porcja którą rankiem z dużego garnka odłożyłam do zdjęcia, zakładałam, że ryż zostanie .. a zniknął tak jak i cała reszta ;)  Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka

Nikiszowiec – po raz pierwszy

Kuchnia na wzgórzu

Nikiszowiec – po raz pierwszy

Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis

Kuchnia na wzgórzu

Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis

Ciasta i desery – Gotowanie krok po kroku – książka na niedzielę

Kuchnia na wzgórzu

Ciasta i desery – Gotowanie krok po kroku – książka na niedzielę

Pokaz kulinarny Karola Okrasy w Hotelu Poziom 511 – wspomnienie

Kuchnia na wzgórzu

Pokaz kulinarny Karola Okrasy w Hotelu Poziom 511 – wspomnienie

Herbata na zimowe dni

Kuchnia na wzgórzu

Herbata na zimowe dni

Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę

Kuchnia na wzgórzu

Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę

Łosoś wędzony w palonym sianie

Kuchnia na wzgórzu

Łosoś wędzony w palonym sianie

Kuchnia dla biegaczy, siła z roślin – Książka na niedzielę

Kuchnia na wzgórzu

Kuchnia dla biegaczy, siła z roślin – Książka na niedzielę

RBG Bar & Grill Kraków i kolacja dla blogerów kulinarnych

Kuchnia na wzgórzu

RBG Bar & Grill Kraków i kolacja dla blogerów kulinarnych

Święta 2015

Kuchnia na wzgórzu

Święta 2015

Kluski z makiem – wigilijny przepis

Kuchnia na wzgórzu

Kluski z makiem – wigilijny przepis

Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis

Kuchnia na wzgórzu

Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis

Brukselka z chorizo – ODKRYCIE !

Kuchnia na wzgórzu

Brukselka z chorizo – ODKRYCIE !

Chipsy z obierek z ziemniaków .. pyszne !

Kuchnia na wzgórzu

Chipsy z obierek z ziemniaków .. pyszne !

Konkurs z SANTE – zaproszenie

Kuchnia na wzgórzu

Konkurs z SANTE – zaproszenie

Ryby są super przepisy Karola i Doroty – Kuchnia Lidla

Kuchnia na wzgórzu

Ryby są super przepisy Karola i Doroty – Kuchnia Lidla

Terra Madre Slow Food Festival 12-13.12 Kraków

Kuchnia na wzgórzu

Terra Madre Slow Food Festival 12-13.12 Kraków

Terra Madre Slow Food Festival 12-13.12 Kraków Terra Madre Slow Food w Krakowie już niedługo …      W grudniu Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 200 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 15 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje piwne i winiarskie oraz Slow Wine Bar, koncerty, spektakl teatralny, sensoryczny plac zabaw dla dzieci i edukacyjny, wielki stół wigilijny. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi!   Miłośników dobrej kuchni ucieszy fakt, że podczas Terra Madre Slow Food Festival do  Krakowa przyjadą szefowie kuchni rekomendowanych przez Slow Food restauracji: Wojciech Modest Amaro, Sebastian Olma, Przemek Błaszczyk, Jacek Krakowiak, Adam Woźniak, Janusz Fic, Marian Frankowski, Rafał Kopicki, Krystian Szidel, Dawid Łagowski, Piotr Kwapisz, Przemek Kaproń czy Dominik Narloch. Z każdym z nich będą organizowane pokazy, warsztaty oraz kolacje w wybranych krakowskich restauracjach, które precyzyjnie planował krakowski krytyk kulinarny Kuba Janicki (piątek i sobota, 11 i 12 grudnia).     Szczegółowy program Terra Madre Slow Food Festival: www.terramadre.pl 11-13 grudnia 2015, Kraków z około 50 lokalami gastronomicznymi 12-13 grudnia 2015, godziny 10.00-18.00, Centrum Kongresowego ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17, Kraków Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo     zdjęcia i opis od Organizatorów Terra Madre Slow Food Festival 12-13.12 Kraków

Konkurs z Kikkoman i TABASCO® – wyniki

Kuchnia na wzgórzu

Konkurs z Kikkoman i TABASCO® – wyniki

Konkurs z Kikkoman i TABASCO® – wyniki Konkurs czas ogłosić wyniki :)      Trudno było wybrać szczerze mówiąc, aczkolwiek nie wszystkie przepisy zawierały w przepisie sos sojowy Kikkoman – który był obowiązkowym składnikiem i tak po nitce do kłębka .. wybrałam dwa przepisy, które zawładnęły moim podniebieniem już na etapie czytania przepisu :)  Pierwszy przepis to przepis Wojtka.    A drugi to przepis Marii  Gratuluję Wojtkowi i Marii – proszę o przesłanie adresów do wysyłki na adres kuchnianawzgorzu(at)gmail.com.    A wszystkim którzy wzięli udział dziękuję i zapraszam na kolejny konkurs który już niedługo :)    Konkurs z Kikkoman i TABASCO® – wyniki

KONKURS – przypominajka :) Kikkoman i TABASCO®

Kuchnia na wzgórzu

KONKURS – przypominajka :) Kikkoman i TABASCO®

KONKURS – przypominajka :) Kikkoman i TABASCO® Konkurs     a dokładniej przypominajka, że konkurs trwa a ja czekam na Wasze zgłoszenia:)    Zadanie konkursowe mam nadzieję, że jest proste :)  Proszę zamieść w komentarzu pod tym wpisem przepis na danie z użyciem sosu sojowego Kikkoman, sos musi być wymieniony wśród składników dania. Mile widziane zdjęcia, te prześlij na adres kuchnianawzgorzu@gmail.com ( umieszczę je w galerii na FB). Każdy z uczestników konkursu może zamieścić maksymalnie 2 przepisy.  Czas trwania konkursu 23.11-30.11.15 Wygrywają dwie osoby.  Nagrody mam dla dwóch osób  – czyli dwa zestawy poniższych produktów.  TABASCO® Sauce TABASCO® Habanero Sauce TABASCO® Green Sauce TABASCO® Garlic Sauce sos sojowy Kikkoman sos sojowy Kikkoman Less Salt Ogłoszenie wyników nastąpi 3.12 do godziny 24.00, na dane adresowe czekam do dnia 5.12.  Wysyłką nagród zajmuje się agencja reklamowa Bright.  KONKURS – przypominajka :) Kikkoman i TABASCO®

Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie

Kuchnia na wzgórzu

Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie

Świąteczny stół Pajacyka 5.12.2015

Kuchnia na wzgórzu

Świąteczny stół Pajacyka 5.12.2015

Świąteczny stół Pajacyka 5.12.2015 Świąteczny stół Pajacyka.     Świąteczny stół Pajacyka to akcja którą Polska Akcja Humanitarna prowadzi od kilku dobrych lat, to dzień gdzie idąc do restauracji możesz wspomóc PAH w zbieraniu pieniędzy na dożywianie dzieci.  Tego dnia restauracja do której pójdziesz w ramach zbiórki przekaże 10% utargu na konto PAH.  Lista restauracji. Pamiętaj, możesz pomóc !  Świąteczny stół Pajacyka 5.12.2015

Kapuśniak musi być kwaśny !

Kuchnia na wzgórzu

Kapuśniak musi być kwaśny !

Kopytka – jak je zrobić ?

Kuchnia na wzgórzu

Kopytka – jak je zrobić ?

Kopytka – jak je zrobić ? Kopytka – jak je zrobić ?      Kopytka czyli ulubione kluski z dzieciństwa, jedzone z masłem i cukrem, pamiętasz ?   Ja nie jadłam ich od dawna, zresztą jak chodzi o ręcznie robione kluski, makarony … to nie moja bajka, tak mówiłam do dzisiaj. Tak, bo dzisiaj po raz pierwszy od czasu kiedy gotuję ( czyli 16 lat) zrobiłam kopytka.  Tak, zrobiłam i już wiem, że to nie takie straszne i będę je robić częściej.   Kopytka  1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki  2 jajka szczypta pieprzu i soli  Ziemniaki ugotuj dzień wcześniej wieczorem, obierz ze skórki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.  Następnego dnia weź ziemniaki i utłucz je dokładnie, tak aby nie było grudek przełóż na blat – ja zrobiłam taki kopiec do środka wbiłam jajka i zasypałam mąką, dodałam sól i pieprz, zagniotłam ciasto.  Potem ciasto podzieliłam na 3 części, z każdej z części zrobiłam wałek i pokroiłam w małe kawałeczki ( nożem kroiłam pod kątem ) tak żeby wyszły kopytka.  Zagotuj wodę w garnku i do wrzącej wody i wrzucaj po kilka kopytek. Wyciągaj z wody po kilku minutach jak kopytka wypłyną na wierzch. I gotowe :) Proste, prawda .. hmmm :)   ( moja jeszcze nie są piękne .. ale dojdę do tego ;) )    Kopytka – jak je zrobić ?

Karkówka z warzywami w pięciu smakach

Kuchnia na wzgórzu

Karkówka z warzywami w pięciu smakach

Ciasto czekoladowe z dynią mega pyszne!

Kuchnia na wzgórzu

Ciasto czekoladowe z dynią mega pyszne!

Skwer Judah czyli co można tam zjeść

Kuchnia na wzgórzu

Skwer Judah czyli co można tam zjeść

Facet i kuchnia – Szymon Kubicki – książka na niedzielę

Kuchnia na wzgórzu

Facet i kuchnia – Szymon Kubicki – książka na niedzielę

Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający

Kuchnia na wzgórzu

Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający

Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający Żurek na zakwasie oj pyszny, ja uwielbiam a Wy ? przepis na zurek     Żurek to jedna z ukochanych zup u nas w domu, ja ją robię najprościej jak się da. Lubię jak jest kwaśna, taka zupa na kaca, gęsta i pełna smaku. Ostatnio z zaprzyjaźnionej firmy Gronpiek dostałam ich naturalny zakwas do żurku, za oknem zimno, wietrznie .. a w domu pytanie co będzie za zupa ? Proszę będzie żurek.  Żurek wg mnie ( porcja dla 5 osób)  2 butelki żurku naturalnego Gronpiek 40 dkg boczku wędzonego  2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki majeranku  ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk )  biała kiełbasa 5 szt  5 jajek na twardo Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody. Boczek wędzony kroję w drobną kosteczkę i wrzucam do wody wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi i pokrojonymi ząbkami czosnku oraz białą kiełbasą, zagotowuję wodę. Dolewam zawartość butelek z zakwasem z całym płynem i „osadem” i na delikatnym gazie gotuję zupę, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaję majeranek, mieszam i jeszcze dosłownie minutę gotuję.  Do miseczek daję ziemniaki, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalewam zupę i gotowe.  Ale przyznam Wam się szczerze, że najbardziej lubię żurek w kubku sam, bez dodatków i taki jadam ja .. a moja rodzina z dodatkami :)    Smacznego !    Wpis powstał we współpracy z firmą Gronpiek.      Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający

Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło

Kuchnia na wzgórzu

Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło

Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do przygotowania.     Całkiem niedawno w moje ręce trafił naturalny zakwas do chleba od Piekarni & Cukierni Gronpiek.  Plastikowa butelka taka jak butelka na żurek ale w środku zakwas chlebowy, coś co usiłuję hodować w domu i wychodzić mi to z marnym skutkiem, więc szczęśliwa jestem że teraz w każdej chwili mogę go kupić.    Ale, żeby nie było że sam zakwas trafił w moje ręce to zakwas trafił wraz z kilkoma przepisami na różne rodzaje chleba ( w zależności od użytej mąki ) jest też przepis na chleb na zakwasie z automatu do chleba !    Zakwas w butelce składa się z woda i mąka żytnia .. i koniec etykiety.    Z jednego z dołączonych przepisów zrobiłam chleb jasny pszenny – pyszny z chrupiącą skórką.   Zrobiłam też jeden chleb z mąki pszennej razowej :   Obydwa chleby pyszne, ale co najważniejsze proste do zrobienia. Instrukcja jest jasna i dokładna.  Jeśli chcecie przygotować taki pyszny chleb to zaglądnijcie TU wybierzcie odpowiedni zestaw ( dostaniecie w nim mąkę, foremkę do pieczenia, miarki, drożdże i zakwas! )  kupcie i cieszcie się pysznym chlebem który przygotujecie w domu !    Wpis przygotowany we współpracy z Gronpiek Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło