Waniliowy kokosowy serniczek z czekośliwką

Relish meals

Waniliowy kokosowy serniczek z czekośliwką

Serniczek z kaszy manny

Relish meals

Serniczek z kaszy manny

Kasza bulgur na mleku

Relish meals

Kasza bulgur na mleku

Owsiane gofry z ricotty

Relish meals

Owsiane gofry z ricotty

Sernikowa kokosowa owsianka

Relish meals

Sernikowa kokosowa owsianka

Omlet cesarski

Relish meals

Omlet cesarski

Relish meals

Dyniowe scones

Dyniowe scones z jabłkiem i dżemem morelowympumpkin scones with apple and apricot jamPopołudniowe piątkowe pieczenie - nie jest to mój zwyczaj, ale tym razem nie mogło być inaczej. Dyń w sklepach ubywa, a dyniowe scones figurowały na mojej liście dyniowych przepisów już od dawna. Po prostu musiałam je zrobić. Do tej pory byłam wierna klasycznej wersji tych bułeczek - takiej, jaką pamiętam z dzieciństwa, niemniej teraz przekonałam się, że dobrze jest poeksperymentować nawet z tak utartą klasyką. Korzenne dyniowe scones z bakaliami, jak na mój gust, nawet nie potrzebują dodatku innego niżeli filiżanka kawy lub - jak preferują Brytyjczycy - dobrej gatunkowo herbaty. Ich smak jest po prostu samowystarczalny. /9 bułeczek/- 140g mąki pszennej pełnoziarnistej- 35g cukru trzcinowego- 50ml maślanki- 50g masła- 1/4 szklanki puree z dyni- 25g rodzynek- 25g suszonej żurawiny- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych- szczypta soli- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 1 jajkoMąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w misce. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy do momentu, kiedy ciasto zaczynie przypominać kruszonkę. Dodajemy orzechy, rodzynki i suszoną żurawinę. W osobnej misce mieszamy maślankę, ekstrakt waniliowy i dyniowe puree, które dodajemy do mieszanki suchych składników. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z ciasta kulę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4cm i wycinamy szklanką bułeczki, które następnie przekładamy na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy scones w nagrzanym do 200*C piekarniku 20 minut. Po ostudzeniu podajemy z ulubionymi dodatkami.

Relish meals

Ciastko dyniowe... bez dyni

Piernikowe ciastko dyniowe z ricottągingerbread pumpkin cake with ricottaMąka dyniowa - już nie tylko w owsiance. Dzisiaj upiekłam na jej bazie pyszne ciastko. Lekkie, kruche, w strukturze przypominające biszkoptowe. Jakiś czas temu zostałam poproszona o dokładniejsze opisanie mąki dyniowej i jest to dobra okazja, by się tym zająć. Mąka dyniowa ma specyficzny, lekko dyniowy smak i zapach. Kolor - zielonkawy. Kiedy po raz pierwszy chciałam zrobić z niej placki, cudem uniknęłam katastrofy, ponieważ wymaga ona użycia zupełnie innych proporcji składników niż zwykłe, dobrze znane mąki. Jest ona bardzo chłonna i szybko pęcznieje. Wspaniale sprawdza się w wypiekach i jako zagęszczacz, lecz odradzam robienie naleśników i plackach, bazując tylko na niej. Całkiem przyzwoity efekt widać natomiast po zmieszaniu jej w proporcjach 1:1 z mąką pszenną pełnoziarnistą lub żytnią. Jeżeli mam ustawić ją w jakimś rankingu, na pewno będzie za kokosową, wydaje mi się też, że nigdy nic nie przebije zwykłych, tradycyjnych mąk, których smak jest uniwersalny i - nie kryjąc - po prostu najlepszy. Mąka dyniowa to zaś ciekawe urozmaicenie diety i na pewno spodoba się każdemu, kto lubi eksperymentować w kuchni. Wartości odżywcze - mąka dyniowa zawiera witaminy A, B9 i B15. Zawiera wiele soli mineralnych korzystnie wpływających na stan między innymi skóry i włosów. Okazuje się też pomocna w przypadku wielu schorzeń. Warto dodać, że jest to produkt bezglutenowy i zawiera też dwa razy mniej kalorii niż mąka pszenna.Według mnie - nie jest produktem, który mnie zachwycił, ale bez wątpienia da się zrobić z jego udziałem wiele naprawdę smacznych i lekko unikalnych w smaku rzeczy. Przykładem jest to ciastko, które oceniam naprawdę pozytywnie. /1 porcja/- 40g mąki dyniowej- 1 jajko- 1/2 szklanki mleka- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 płaska łyżeczka miodu- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika- 1 czubata łyżka rodzynek- 3 łyżki twarożku- 1/3 laski waniliiMąkę przesiewamy z cukrem, sodą, kawą i ziarenkami z laski wanilii. Następnie dodajemy jajko, mleko i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, Dodajemy kokos, mieszamy i przelewamy masę do zwilżonego ceramicznego naczynia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 35 minut.*Chcę też zaznaczyć, iż nie promuję tu żadnej firmy.Mąka dyniowa to moje własne zaopatrzenie.

Surowe kakao i kaktus

Relish meals

Surowe kakao i kaktus

Kakaowy serniczek nadziany mascarpone

Relish meals

Kakaowy serniczek nadziany mascarpone

Dyniowy biszkopt

Relish meals

Dyniowy biszkopt

Ryż i kokos

Relish meals

Ryż i kokos

Migdałowe placki

Relish meals

Migdałowe placki

Jajeczny duet

Relish meals

Jajeczny duet

Kasza bulgur w syropie limonki

Relish meals

Kasza bulgur w syropie limonki

Relish meals

Chałwowo-dyniowe scramble

Chałwowo-dyniowe scramble z orzechami laskowymi. Wspomnienia bolą, wspomnienia inspirują do zmian. Wspomnienia, wspomnienia. Nie myślę o nich teraz, kreuję przyszłość, kreuję, co jest teraz.Najważniejsze to znaleźć kogoś, przy którym zdania się nie kończą. Dynia hokkaido po raz kolejny w akcji. Tym razem w formie scramble, którego nie umiem zbyt dobrze inaczej określić - ani to placek, ani omlet, ani ciastko w zamierzeniu. Po prostu scramble, wypatrzone u Maria'n./1 porcja/- 200g dyni hokkaido*- 70g płatków owsianych- 150ml wody- 1 łyżka kremu chałwowo-daktylowego- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych- szczypta soli- olejDzień wcześniej zalewamy płatki owsiane wrzątkiem i dodajemy niewielką ilość soli. Pokrojoną dynię gotujemy na niewielkim ogniu z odrobiną wody do jej zmiękczenia. Rozgniatamy ją widelcem, a następnie mieszamy z płatkami, cynamonem, ekstraktem z wanilii, kremem oraz orzechami. Podsmażamy scramble na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do momentu, kiedy masa się zetnie i lekko zarumieni.*dynia hokkaido jest moją ulubioną - przy okazji jest bardzo mącznista, niemniej można zastąpić ją innym rodzajem dyni

Muffinowa rozpusta ze Speedcook'iem

Relish meals

Muffinowa rozpusta ze Speedcook'iem

Pełnoziarniste pancakes

Relish meals

Pełnoziarniste pancakes

Dyniowo-daktylowy muffin ze śliwką

Relish meals

Dyniowo-daktylowy muffin ze śliwką

Relish meals

Czekoladowe clafoutis

Czekoladowe clafoutis z jabłkiem i cynamonemchocolate  clafoutis with apple and cinnamonPamiętam, jak kiedyś, jeszcze w wakacje, zrobiłam clafoutis w podobnym wydaniu na kolację. Było mocno czekoladowe, ze śliwkami. Żałowałam, że nie zrobiłam go z rana, bo zasługiwało na osobny przepis na tym blogu. Dzisiaj postanowiłam to sprostować - oto i jest! Może nie ze śliwkami, ale kolejnym owocem, który w towarzystwie cynamonu dodatkowo podkreśla smak, który warto odtworzyć. /1 porcja/- 1/2 szklanki mąki żytniej- 1/2 szklanki mleka- 1 jajko- 1 łyżka naturalnego kakao- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1 jabłko- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki cynamonu- masło do wysmarowania formyMąkę przesiać z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, następnie dodać jajko, mleko, syrop z agawy i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Żaroodporne naczynie lekko wysmarować tłuszczem. Jabłko obrać i pokroić na kostki. Część z nich ułożyć na dnie naczynia, następnie zalać je ciastem. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 25-30 minut.

Sproszkowana dynia

Relish meals

Sproszkowana dynia

Serniczek i Speedcook

Relish meals

Serniczek i Speedcook

Mąka kokosowa w miseczce? odtłuszczona, bezglutenowa.

Relish meals

Mąka kokosowa w miseczce? odtłuszczona, bezglutenowa.

Suszone i świeże

Relish meals

Suszone i świeże

Placki z...Kruszonką! wspólne gotowanie

Relish meals

Placki z...Kruszonką! wspólne gotowanie

Mleko waniliowo-kokosowe

Relish meals

Mleko waniliowo-kokosowe

Relish meals

Słynny pudding z nutą chałwy

Czekoladowy pudding jęczmienny z jabłkiem, żurawiną i kokosowym muslichocolate barley pudding with apple, dried cranberry and coconut granolaMiałam dziś nigdzie nie iść, ale nie potrzebowałam budzika, by obudzić się o odpowiedniej godzinie. Ubrałam się, wstawiłam kawę i przypomniałam sobie - dzisiaj zdjęcia.Na bardzo szybko przepyszny jęczmienny pudding z przepisu Darii, który wcześniej kilka frazy zdarzyło mi się zjeść na kolację. ;) Dziś nieco zmieniłam oryginalną wersję i stwierdzam, że dzisiejsza wariacja smakowała mi najbardziej. Przepis z niewielkimi modyfikacjami:/1 porcja/- 1/2 szklanki mleka + 1 szklanka wody- 4 łyżki płatków jęczmiennych- 1 płaska łyżka mąki kokosowej- 1 łyżka budyniu czekoladowego- 1 czubata łyżeczka kakao- 1 małe jabłko- 1 łyżka kremu chałwowo-daktylowego- 2 łyżki suszonej żurawinyJabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, a następnie wraz z płatkami i otrębami gotujemy na wodzie. Zimne mleko mieszamy z budyniem i kakao. Kiedy płatki wchłoną większość mleka, dodajemy krem chałwowo-daktylowy, żurawinę oraz mleko z budyniem, cały czas mieszając. Kiedy pudding zgęstnieje, przekładamy go do miseczki i odstawiamy na noc do lodówki.

Najlepszy krem!

Relish meals

Najlepszy krem!

Budyń kokosowy

Relish meals

Budyń kokosowy

Relish meals

Źółte, żółte - pancakes!

placuszki kukurydziane z kandyzowanym aloesem i konfiturą z ananasacornmeal pancakes with candied aloe and pineapple confitureSłoneczne placki na całkiem słoneczny poranek. Co więcej, leniwy poranek. W nadziei na przyjemny dzień./1 porcja/- 60g mąki kukurydzianej- 1 łyżka budyniu waniliowego- 1 jajko- 100ml mleka- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki ekstraktu z waniliiMieszamy razem mąkę, proszek i sodę, dodajemy resztę składników. Smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.