Rogalik Blog
Ciasto z zarodków pszennych z borówkami
Ciasto z zarodków pszennych z borówkami Czy wiecie, że borówka należy do tzw. superfoods czyli produktów spożywczych, które wyróżniają się bogactwem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego? Sezon na borówki w pełni, dlatego polecam Wam to wartościowe, pełne zdrowia ciasto z zarodkami pszennymi i borówkami. Zarodki pszenne to źródło cennych wartości odżywczych, dlatego warto czasem wykorzystać je jako dodatek do twarożku, koktajlu owocowego czy panierki. Można też upiec z nich smaczne i banalnie proste ciasto. Przepis, który podaję poniżej znalazłam na opakowaniu zarodków pszennych Sante. Zmodyfikowałam ilość (i rodzaj) cukru, ponieważ szklanka to jak dla mnie zdecydowanie za dużo. Ciasto piekłam już kilka razy, za każdym razem wychodzi bez zarzutu. Składniki: szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie (150g) zarodków pszennych stabilizowanych 4 jajka pół szklanki cukru trzcinowego dowolne owoce (truskawki, śliwki, borówki) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToListonic1';listonic_content='szklanka mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniaopakowanie (150g) zarodków pszennych stabilizowanych4 jajkapół szklanki cukru trzcinowegodowolne owoce (truskawki, śliwki, borówki)'; document.write(" "); Oddzielamy żółtka od białek. W metalowej misce ubijamy na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy żółtka, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z masą jajeczną. Dosypujemy zarodki i ponownie krótko mieszamy. Przekładamy do foremki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wysypujemy owoce i lekko wciskamy w ciasto. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw The post Ciasto z zarodków pszennych z borówkami appeared first on Rogalik blog kulinarny.