Pink Hungry
Chleb kasztanowy
Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie nadaje wypiekom z jej użyciem. Nadaje się nie tylko do ciast ale też do bardziej wytrawnych potraw. Chleb z mąką kasztanową ma lekko słodkawy smak, który ciężko porównać do czegokolwiek. Gładka, lekko wilgotna struktura bez dziur, jędrny miąższ i aksamitna faktura sprawiają, że jest idealnym pieczywem na śniadanie lub podwieczorek na słodko – z dżemem lub miodem, lub na słono, np z kozim serem i rukolą, z dodatkiem orzechów. Świetnie smakuje po prostu z masłem i kubkiem kawy bo sam w sobie jest tak wyrazisty. składniki: 350 g mąki pszennej 250 g mąki kasztanowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 350-450 ml ciepłej wody wykonanie: Wymieszajcie w misce drożdże z cukrem, 150 g mąki pszennej i 3/4 szklanki ciepłej wody, rozmieszajcie dokładnie aż nie będzie grudek, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce (np obok grzejnika) na ok 15 min aż zaczyn zacznie rosnąć a na powierzchni pojawią się bąbelki Pozostałe mąki przesiejcie, dodajcie sól i zaczyn i wymieszajcie, dolewajcie wodę zaczynając od pozostałej (po dodaniu do zaczynu 3/4 szklanki) z 350 ml. Wyrabiajcie ciasto robotem z hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Ja musiałam dodać sporo więcej, może nawet 500 ml. W kuchni zawsze musicie zdać się na wyczucie i doświadczenie, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Może być lekko twardawe ale musi uginać się pod naciskiem palca, inaczej nie wyrośnie Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok godzinę, do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto uformujcie w okrągły bochenek, możecie też użyć koszyka do wyrastania chleba. Odstawcie jeszcze raz w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na kolejna godzinę Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Chleb oprószcie mąką, wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 30-40 min lub możliwie odrobinę dłużej w zależności od piekarnika. Upieczony chleb powinien mięć chrupiącą skórkę i lekko głuchy odgłos przy stukaniu. Studźcie na kratce źródło inspiracji: Zapach Chleba zobacz także Toskański chleb z szałwią i oliwkami Irish Soda Bread Piwny chlebek na kremowym Ale