Pink Hungry

Irish Champ – tłuczone ziemniaki po irlandzku

Ziemniaki dokładnie umyjcie, ugotujcie w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie Jeszcze ciepłe ziemniaki obierzcie ze skórek, możecie obierać je nabite na widelec, dzięki czemu nie poparzycie rąk. Utuczcie ziemniaki aż gładkie i puszyste Na dużej patelni lub w garnku podgrzejcie mleko z połową masła, dodajcie ziemniaki i musztardę, wymieszajcie Posiekaną dymkę podsmażcie krótko na pozostałym maśle, powinna tylko lekko się zeszklić ale pozostać dalej chrupiąca. Możecie też pominąć ten etap i dodać surową cebulkę Dodajcie dymkę do ziemniaków i całość wymieszajcie, podawajcie gorące

Czekoladowe babeczki Angel Food

Pink Hungry

Czekoladowe babeczki Angel Food

Pink Hungry

Pieczone donaty z malinowym lukrem

Kto powiedział, że pączki muszą być tuczące? Lepkie, ociekające tłuszczem, kaloryczne potwory. Już na samą myśl zaczyna boleć brzuch. Do tego dobre pączki trudno zrobić w domu, bo albo się przypalają, albo wchłaniają ogromne ilości oleju. Bez termometru ani rusz. A może by tak upiec pączusia? Delikatnego, mięciutkiego, różowego? Może podać go na Walentynkowe śniadanie naszemu ukochanemu? Może do łóżka? 

Waniliowe babeczki z różanym kremem

Pink Hungry

Waniliowe babeczki z różanym kremem

Ciasto cytrynowe z rumem

Pink Hungry

Ciasto cytrynowe z rumem

Pink Hungry

Popękane ciasteczka walentynkowe

Przepis na ok 2 blachy ciasteczek składniki: 490 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 114 g miękkiego masła 280 g cukru 3 duże jajka 1 łyżka mleka lub maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki soku z cytryny różowy barwnik w żelu 160 g cukru pudru wykonanie: W misce przesiejcie mąkę, proszek, sodę i sól W misce miksera utrzyjcie masło z cukrem na puszysty krem, dodajcie jajka wbijając po jednym. Dodajcie mleko, wanilię, sok z cytryny oraz odrobinę różowego barwnika dodając wykałaczką  po trochu do uzyskania pożądanego koloru Ciągle ubijając dodawajcie po trochu suche składniki i ucierajcie do uzyskania jednolitej masy. Zawińcie folią i wstawcie do lodówki na ok 2 godziny Rozgrzejcie piekarnik do 175 st. Wyjmijcie ciasto z lodówki, nabierajcie łyżeczką ciasto, ok 1,5 łyżeczki na jedno ciastko, formujcie w dłoniach kulki lekko spłaszczając z góry, obtoczcie obficie w cukrze pudrze, układajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układajcie ciasteczka ze sporymi odstępami bo dosyć mocno rosną. Posypcie ułożone ciasteczka dodatkową porcją cukru pudru, w trakcie pieczenia część cukru wchłania się i jeżeli posypiecie za mało, może się okazać, że zabraknie go na pęknięcia Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie 13 -14 min, ciastka będą wciąż miękkie ale po ostygnięciu stwardnieją, ale będą puszyste w środku. Studźcie na kratce     zobacz także Cynamonowe ciasto z nutellą

Pink Hungry

Scones z melasą

Przepis na 6 bułeczek składniki: 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 30 g drobnego cukru 2 łyżki melasy szczypta soli ok 7 łyżek mleka lub tyle by masa się połączyła wykonanie: Rozgrzejcie piekarnik do 220 st Mąkę, proszek, sodę i sól przesiejcie do miski, dodajcie masło i krótko wymieszajcie do wstępnego połączenia się składników Dodajcie cynamon, cukier i melasę i zacznijcie wyrabiać stopniowo dolewając po 1 łyżce mleka. Dodajcie tyle mleka aż masa stanie się gładka i dobrze wymieszana, powinna być wciąż gęsta i łatwo formować się w dłoniach Nabierajcie kopiasta łyżkę ciasta i formujcie w dłoniach kulki, układajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie ok 10 min, aż nabiorą złotego koloru. Wyciągnijcie z piekarnika do przestudzenia. Najlepiej smakują ciepłe !       zobacz także Scones miodowo – lawendowe Scones Miękkie ciasteczka z melasą    

Cynamonowe ciasto z nutellą

Pink Hungry

Cynamonowe ciasto z nutellą

Pink Hungry

Chleb kasztanowy

Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie nadaje wypiekom z jej użyciem. Nadaje się nie tylko do ciast ale też do bardziej wytrawnych potraw. Chleb z mąką kasztanową ma lekko słodkawy smak, który ciężko porównać do czegokolwiek. Gładka, lekko wilgotna struktura bez dziur, jędrny miąższ i aksamitna faktura sprawiają, że jest idealnym pieczywem na śniadanie lub podwieczorek na słodko – z dżemem lub miodem, lub na słono, np z kozim serem i rukolą, z dodatkiem orzechów. Świetnie smakuje po prostu z masłem i kubkiem kawy bo sam w sobie jest tak wyrazisty. składniki: 350 g mąki pszennej 250 g mąki kasztanowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 350-450 ml ciepłej wody wykonanie: Wymieszajcie w misce drożdże z cukrem, 150 g mąki pszennej i 3/4 szklanki ciepłej wody, rozmieszajcie dokładnie aż nie będzie grudek, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce (np obok grzejnika) na ok 15 min aż zaczyn zacznie rosnąć a na powierzchni pojawią się bąbelki Pozostałe mąki przesiejcie, dodajcie sól i zaczyn i wymieszajcie, dolewajcie wodę zaczynając od pozostałej (po dodaniu do zaczynu 3/4 szklanki) z 350 ml. Wyrabiajcie ciasto robotem z hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Ja musiałam dodać sporo więcej, może nawet 500 ml. W kuchni zawsze musicie zdać się na wyczucie i doświadczenie, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Może być lekko twardawe ale musi uginać się pod naciskiem palca, inaczej nie wyrośnie Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok godzinę, do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto uformujcie w okrągły bochenek, możecie też użyć koszyka do wyrastania chleba. Odstawcie jeszcze raz w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na kolejna godzinę Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Chleb oprószcie mąką, wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 30-40 min lub możliwie odrobinę dłużej w zależności od piekarnika. Upieczony chleb powinien mięć chrupiącą skórkę i lekko głuchy odgłos przy stukaniu. Studźcie na kratce     źródło inspiracji: Zapach Chleba   zobacz także Toskański chleb z szałwią i oliwkami Irish Soda Bread Piwny chlebek na kremowym Ale      

Sos chrzanowy

Pink Hungry

Sos chrzanowy

Miękkie ciasteczka z melasą

Pink Hungry

Miękkie ciasteczka z melasą

Sycylijska zupa rybna

Pink Hungry

Sycylijska zupa rybna

Irish Soda Bread – irlandzki chleb na sodzie

Pink Hungry

Irish Soda Bread – irlandzki chleb na sodzie

Pink Hungry

Sernik z nutellą na spodzie oreo

  . składniki: 660 g sera na sernik 24 ciasteczka Oreo 5 łyżek stopionego masła 3 łyżki masła 12 łyżek drobnego cukru 4 jajka 120 ml mleka 120 ml kwaśnej śmietany 220 g Nutelli (ok 1 szklanki) wykonanie: Rozgrzejcie piekarnik do 160 st. W malakserze rozdrobnijcie całe ciasteczka na drobne okruszki, widelcem wymieszajcie je dokładnie z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm włóżcie na dnie papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłóżcie równo na dnie foremki i wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie 10 min. Wyciągnijcie i pozostawcie do całkowitego ostudzenia W tym czasie przygotujcie masę serową. Zmiksujcie razem cukier, mąkę i ser na gładką masę. Wmieszajcie jajka a następnie mleko i śmietanę i wymieszajcie dokładnie. Na koniec dodajcie nutellę i ponownie dokładnie zmiksujcie. Miskę z masą upuśćcie nad blatem z ok 30 cm kilkanaście , a nawet 30 razy, tak, żeby bąbelki powietrza wydostały się z masy sernikowej Jeżeli piekarnik zdążył ostygnąć, rozgrzejcie go ponownie do 160 st. Masę przelejcie na podpieczony spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie 60-65 min aż masa zsiądzie się. Może być w środku lekko galaretowata ale po dotknięciu palcem nie może być płynna, po ostudzeniu zestali się całkowicie. Wyciągnijcie i pozostawcie do ostudzenia. Zimny sernik zawińcie folią i wstawcie do lodówki na min 3 godziny, a najlepiej na całą noc Podawajcie z bitą śmietaną!     zobacz także Mini serniczki z nutellą Sernik Londyński Delikatny sernik czekoladowy z musem śliwkowym    

Sycąca zupa a’la Lasagna

Pink Hungry

Sycąca zupa a’la Lasagna

Sos Marie Rose

Pink Hungry

Sos Marie Rose

Paluchy serowe

Pink Hungry

Paluchy serowe

Pasta z pieczonej papryki i orzechów

Pink Hungry

Pasta z pieczonej papryki i orzechów

Pink Hungry

Najlepsze sałatki Sylwestrowe !!!

  szybkie, proste, efektowne – najlepsze sałatki na Sylwestrową noc :   pieczone buraki / ser kozi / szpinak http://www.pinkhungry.com/salatka-z-pieczonych-burakow-z-kozim-serem/ Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem               kuskus / bób / czerwona fasola / mięta http://www.pinkhungry.com/marokanska-salatka-z-kuskusu-na-cieplo/ Marokańska sałatka z kuskusu na ciepło               seler naciowy / kurczak / orzechy / jabłko http://www.pinkhungry.com/salatka-waldorf-z-selerem-naciowym/ Sałatka Waldorf z selerem naciowym                 marchewka / por / jabłko / ogórek http://www.pinkhungry.com/salatka-warzywna-z-porem/ Sałatka warzywna z porem             śledź / bataty / buraki / jajko http://www.pinkhungry.com/korzenna-salatka-sledziowa-z-batatami/ Korzenna sałatka śledziowa z batatami               fenkuł / seler naciowy / granat http://www.pinkhungry.com/siekana-salatka-z-kopru-wloskiego-i-selera-naciowego/ Siekana sałatka z fenkuła i selera naciowego               cykoria / roquefort / gruszki http://www.pinkhungry.com/salatka-z-cykorii-z-gruszkami-i-serem-roquefort/ Sałatka z cykorii z gruszkami i serem roquefirt

Pink Hungry

Siekana sałatka z kopru włoskiego i selera naciowego

Chrupiąca, orzeźwiająca sałatka z lekko anyżowego fenkuła i wyrazistego selera naciowego to doskonały dodatek do ryb i drobiu. Aromatyczny dressing i prostota biorą górę nad wyszukanymi i skomplikowanymi kompozycjami. Ciężkie, misternie pokrojone sałatki obładowane toną majonezu, gdzie w zasadzie nie wiadomo jakie są składniki bo wszystko smakuje tak samo, dawno odeszły w niepamięć. Dodatki powinny być kolorowe, żywe i wnosić do obiadu odrobinę lekkości. Ta sałatka to kwintesencja nowoczesnej, codziennej kuchni, gdzie nacisk kładzie się na jakość składników i wyeksponowanie ich naturalnego smaku. przepis na 4 porcje surówki składniki: 1 główka selera naciowego 1 duża lub 2 mniejsze bulwy fenkuła sok z połowy cytryny 6-8 filecików anchovis oliwa sól i pieprz nasiona granatu do dekoracji (opcjonalnie) wykonanie: Anchovis posiekajcie w długie, cienkie paseczki i włóżcie do miseczki razem z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy, odstawcie na bok, żeby smaki się przegryzły Wytnijcie głąb fenkuła znajdujący się u jego podstawy, odkrójcie górne kłącza tak, żeby została sama okrągła bulwa. Przekrójcie go na pół i posiekajcie w cienkie piórka. Odetnijcie podstawę  i górne kłącza selera, ok 3-4 cm od góry, będziecie potrzebować tylko środkowej części. Obierzcie go obieraczką żeby pozbyć się twardych nitek i posiekajcie w cienkie plasterki Warzywa przełóżcie do miski, polejcie dressingiem, doprawcie pieprzem i w razie konieczności odrobiną soli – najpierw spróbujcie bo anchovis są bardzo słone. Wymieszajcie delikatnie dłońmi i przełóżcie na czysty talerz lub do miski, w której będziecie podawać. Posypcie nasionami granatu jeżeli ich używacie     zobacz także Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem Sałatka z cykorii z gruszkami i serem roquefirt Sałatka ze szczawiu z truskawkami, szparagami i serem pleśniowym Sałatka Waldorf z selerem naciowym      

Najlepsze drinki na Sylwestra

Pink Hungry

Najlepsze drinki na Sylwestra

Pink Hungry

Sałatka Waldorf z selerem naciowym

Sałatka z selera naciowego rodem z lat 90 tych, delikatna w smaku, chrupiąca, pożywna dzięki dodatkowi soczystej piersi z kurczaka. Jeżeli lubicie tradycyjne smaki, ta sałatka na pewno Wam zasmakuje. I to bardzo! przepis na 4 porcje składniki: 1 czerwone jabłko 1 główka selera naciowego 1 podwójna pierś kurczaka garść orzechów włoskich majonez sól i pieprz wykonanie: Pierś z kurczaka oprószcie solą i pieprzem i ugrilujcie aż będzie złocista a zarazem soczysta. Możecie użyć patelni grillowej, smażąc ok 5 min z każdej strony, lub piekarnika rozgrzanego do 220 st z opcją grilla i piec ok 10-12 min. Sprawdzajcie mięso w trakcie pieczenia, żeby go nie wysuszyć. Ugrillowane mięso odłóżcie na kilka minut żeby odpoczęło, a następnie pokrójcie w cienkie paseczki Jabłko oczyszczone z gniazda nasiennego pokrójcie w plasterki, seler obierzcie ze skórki z cienkimi nitkami, orzechy grubo posiekajcie. Seler, jabłko i kurczaka wymieszajcie w misce, dodajcie majonez do smaku, posólcie i popierzcie, posypcie siekanymi orzechami   zobacz także  Sałatka warzywna z porem Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem    

Long Winter Snap

Pink Hungry

Long Winter Snap

Golden Ring

Pink Hungry

Golden Ring

Holiday Pom-Pom

Pink Hungry

Holiday Pom-Pom

Aksamitny sos grzybowy

Pink Hungry

Aksamitny sos grzybowy

Pink Hungry

Sernik Londyński

składniki: spód 150 g ciasteczek digestive 75 g bardzo miękkiego lub stopionego masła masa 600 g 3 krotnie zmielonego twarogu 150 drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 3 żółtka 1 i 1/2 łyżki soku z  cytryny nasionka z 1/2 laski wanilii wierzch 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżka drobnego cukru nasiona z 1/2 laski wanilii wykonanie: Rozkruszcie herbatniki na drobne kawałeczki i wymieszajcie z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóżcie na dnie papierem do pieczenia, wyłóżcie dokładnie masą z herbatników i uklepcie, bez brzegów. Wstawcie do lodówki na czas przygotowywania masy serowej Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Utrzyjcie ser z cukrem, dodając po jednym jajku a później żółtku, ucierajcie aż uzyskanie kremową masę a następnie wmieszajcie sok z cytryny i wanilię Podgrzejcie w czajniku wodę. Formę z ciasteczkowym dnem owińcie szczelnie folią aluminiową, podwójną warstwą, żeby woda nie dostała się do sernika, uchroni go to przed rozmięknięciem Wlejcie masę do tortownicy i umieśćcie ją w blaszce. Blacha powinna być na tyle duża, żeby naokoło tortownicy pozostało miejsce. Wstawcie blachę z tortownicą do nagrzanego piekarnika i wlejcie do blaszki podgrzaną wodę z czajnika. Woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy z  sernikiem Pieczcie przez ok 40-50 min, aż tylko wierzch zetnie się na tyle, że wylana śmietana nie wsiąknie w sernik. Śmietanę wymieszajcie dokładnie z cukrem i wanilią i rozprowadźcie delikatnie na podpieczonym serniku. Wstawcie z powrotem do piekarnika i pieczcie kolejne 10-20 min, w zależności od tego po jakim czasie nałożyliście śmietanę. Sernik łącznie powinien piec się 60 min Upieczony sernik wyciągnijcie z blaszki, odwińcie folię i postawcie na metalową kratkę, studźcie w tortownicy. Po ostudzeniu wstawcie do lodówki na kilka godzin     zobacz także Mini serniczki z nutellą Sernik „Pumpkin Spice Latte” Sernik z białą czekoladą na żurawinowym spodzie        

Morgan’s Milk

Pink Hungry

Morgan’s Milk

Domowy Baileys z cukierków

Pink Hungry

Domowy Baileys z cukierków

Pink Hungry

Malibu z pianką

Pamiętacie szał na malibu? Ja pamiętam z czasów, kiedy byłam za mała żeby powąchać alkohol. Ale szał był poważny. Malibu z mlekiem lało się litrami na każdym domowym przyjęciu, gdzie panie z kocim okiem i tlenionymi na biało włosami, popijały małymi łyczkami ‚damskie fikołki’ z płaskich i szerokich kieliszków. Kto by wtedy myślał w Polsce o winie !!!??? Toż to jakiś kwasiel. Egzotyczny, kokosowy likier z delikatną mleczną pianką to drink wyjątkowo szykowny i subtelny, stworzony dla wysokich wymagań kobiecego podniebienia. Potem koktajle mleczne stały sie passe, ustępując miejsca owocowemu orzeźwieniu rodem z Kuby i Meksyku, a skoro nie modne, to mimo, że pyszne, pić nie wolno. Nikt nie chciał zostać obrzucony pogardliwym spojrzeniem barmana, który z miną ważniaka wazył w rękach losy naszej dobrej zabawy. Na szczęście łuna różowego światła, które spłynęło łaskawie na epokę PRLu i późniejszych lat 90tych, pozwala nam znowu z dumą dzierżyć w dłoni kieliszek z kokosowym cudem. Malibu przeżywa drugą młodość i szczególnie dobrze sprawdzi się na zimowych przyjęciach. Dlaczegoby nie zacząć od świątecznego popułudnia, żeby wprawić się do Sylwestrowego boju za kilka dni? p.s. Możecie użyć oryginalnego Malibu lub gęstszego likieru kokosowego o mlecznej barwie, z którym drink będzi egęstrzy a piana bardziej kremowa przepis na 1 kieliszek składniki: 50 ml Malibu lub innego likieru kokosowego 100  ml mleczka skondensowanego kostki lodu wykonanie: Składniki umieśćcie razem w shakerze i mocno wstrząsajcie kilkanaście razy az powstanie puszysta pianka. Przelejcie do szklanki lub kieliszka     zobacz także Bellini Grzane wino na bogato