Pink Hungry
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki: farsz 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości 100 g suszonych grzybów 3 cebule masło klarowane lub oliwa sól, pieprz i cukier ciasto 1 kg mąki pszennej 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej szczypta soli 1 jajko wrząca woda wykonanie: Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłuczcie ją krótko pod bieżącą wodą, jeżeli uznacie, że jest dobra nie musicie płukać. Grzyby namoczcie w wodzie przez ok 10 min, wypłuczcie W dużym garnku zagotujcie kapustę razem z grzybami dopełniając wodą tak, żeby je przykryła i gotujcie aż kapusta zmięknie, ok 40 min Ugotowaną kapustę z grzybami porządnie odcedźcie, poszatkujcie na krótkie paseczki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane lub oliwę i zeszklijcie pokrojone w kostkę cebule. Dodajcie kapustę z grzybami, wymieszajcie i smażcie mieszając co chwilę, przez ok 40 min Doprawcie solą i pieprzem do smaku, dodajcie szczyptę cukru, lub gdyby farsz był zbyt kwaśny, odrobinę więcej cukru. Odstawcie farsz do ostygnięcia, przykryjcie i wstawcie do lodówki na całą noc Drugiego dnia przygotujcie ciasto: wymieszajcie przesianą mąkę z masłem, zacznijcie wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wody. Dolewajcie ją powoli, kontrolując strukturę ciasta. Powinno być gładkie, elastyczne i zwięzłe, przypominając fakturą miękką plastelinę. Ciasto nie może być bardzo miękkie ani klejące, w takim przypadku dosypcie odrobinę mąki Kiedy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję, dodajcie jajko i ponownie wyróbcie elastyczne ciasta Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkujcie ciasto na grubość ok 1-1,5 mm. Im grubsze ciasto, tym twardsze pierogi, a tego przecież nie chcemy! Za pomocą szklanki powycinajcie kółka na pierogi, wycinajcie jedno przy drugim aby zmarnować jak najmniej ciasta. Odłóżcie krążki ciasta na oprószoną mąką deskę lub blat i przykryjcie ściereczką bo ciasto bardzo szybko wysycha Z pozostałego ciasta uformujcie kulę i rozwałkujcie ponownie ciasto i wykrójcie następne krążki. Powtarzajcie czynność aż wykorzystacie całe ciasto Za pomocą łyżeczki nakładajcie farsz na środek każdego krążka, kładąc go dokładnie na środku. Uważajcie żeby nie pobrudzić brzegów bo wtedy mogą się nie skleić Sklejajcie brzegi ściskając miejsce przy miejscu. W razie gdyby jakiś kawałek nie chciał się skleić możecie go delikatnie zwilżyć wodą. Odkładajcie gotowe pierogi na oprószonej mąką desce lub blacie i nie zapominajcie o przykrywaniu ściereczką Gdy pierogi będą gotowe, zagotujcie osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucajcie pierogi do wrzątku po ok 10-20 sztuk uważając żeby woda nie przestała się gotować, lecz jeśli gotuje się bardzo mocno, przykręćcie płomień żeby pierogi nie porozrywały się gdyż ciasto jest bardzo delikatne Gdy pierogi wypłyną, gotujcie je jeszcze ok 3 min i wyciągnijcie łyżką cedzakową dobrze odsączając Podawajcie ze stopionym masłem zobacz także: Tartaletki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami Pierogi z jagodami i ricottą Piernikowe pancakes