Korzenne ciasto marchewkowe – bezglutenowe, niskie FODMAP

Pink Hungry

Korzenne ciasto marchewkowe – bezglutenowe, niskie FODMAP

Klasyczna ryba w galarecie

Pink Hungry

Klasyczna ryba w galarecie

Pink Hungry

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki: farsz 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości 100 g suszonych grzybów 3 cebule masło klarowane lub oliwa sól, pieprz i cukier ciasto 1 kg mąki pszennej 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej szczypta soli 1 jajko wrząca woda wykonanie: Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłuczcie ją krótko pod bieżącą wodą, jeżeli uznacie, że jest dobra nie musicie płukać. Grzyby namoczcie w wodzie przez ok 10 min, wypłuczcie W dużym garnku zagotujcie kapustę razem z grzybami dopełniając wodą tak, żeby je przykryła i gotujcie aż kapusta zmięknie, ok 40 min Ugotowaną kapustę z grzybami porządnie odcedźcie, poszatkujcie na krótkie paseczki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane lub oliwę i zeszklijcie pokrojone w kostkę cebule. Dodajcie kapustę z grzybami, wymieszajcie i smażcie mieszając co chwilę, przez ok 40 min Doprawcie solą i pieprzem do smaku, dodajcie szczyptę cukru, lub gdyby farsz był zbyt kwaśny, odrobinę więcej cukru. Odstawcie farsz do ostygnięcia, przykryjcie i wstawcie do lodówki na całą noc Drugiego dnia przygotujcie ciasto: wymieszajcie przesianą mąkę z masłem, zacznijcie wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wody. Dolewajcie ją powoli, kontrolując strukturę ciasta. Powinno być gładkie, elastyczne i zwięzłe, przypominając fakturą miękką plastelinę. Ciasto nie może być bardzo miękkie ani klejące, w takim przypadku dosypcie odrobinę mąki Kiedy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję, dodajcie jajko i ponownie wyróbcie elastyczne ciasta Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkujcie ciasto na grubość ok 1-1,5 mm. Im grubsze ciasto, tym twardsze pierogi, a tego przecież nie chcemy! Za pomocą szklanki powycinajcie kółka na pierogi, wycinajcie jedno przy drugim aby zmarnować jak najmniej ciasta. Odłóżcie krążki ciasta na oprószoną mąką deskę lub blat i przykryjcie ściereczką bo ciasto bardzo szybko wysycha Z pozostałego ciasta uformujcie kulę i rozwałkujcie ponownie ciasto i wykrójcie następne krążki. Powtarzajcie czynność aż wykorzystacie całe ciasto Za pomocą łyżeczki nakładajcie farsz na środek każdego krążka, kładąc go dokładnie na środku. Uważajcie żeby nie pobrudzić brzegów bo wtedy mogą się nie skleić Sklejajcie brzegi ściskając miejsce przy miejscu. W razie gdyby jakiś kawałek nie chciał się skleić możecie go delikatnie zwilżyć wodą. Odkładajcie gotowe pierogi na oprószonej mąką desce lub blacie i nie zapominajcie o przykrywaniu ściereczką Gdy pierogi będą gotowe, zagotujcie osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucajcie pierogi do wrzątku po ok 10-20 sztuk uważając żeby woda nie przestała się gotować, lecz jeśli gotuje się bardzo mocno, przykręćcie płomień żeby pierogi nie porozrywały się gdyż ciasto jest bardzo delikatne Gdy pierogi wypłyną, gotujcie je jeszcze ok 3 min i wyciągnijcie łyżką cedzakową dobrze odsączając Podawajcie ze stopionym masłem       zobacz także: Tartaletki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami Pierogi z jagodami i ricottą Piernikowe pancakes    

Pink Hungry

Gęś pieczona w pomarańczach i cynamonie

  Najlepsza! przepis dla ok 8-10 osób składniki: 1 duża, ekologiczna gęś (ok 4-5 kg), przekrojona wzdłuż kręgosłupa na pół 6 dużych lasek cynamonu 6 gwiazdek anyżu 2 łyżeczki goździków kawałek imbiru większości kciuka sól i pieprz 2 pomarańcze, pokrojone w plasterki czerwony ocet winny wykonanie: Rozgrzejcie piekarnik do 250 st. 3 laski cynamonu połamcie i utrzyjcie w moździerzu razem z 1 łyżeczką goździków, 3 gwiazdkami anyżu i imbirem posiekanym w cienkie plasterki. Gęś ułóżcie w dużej i głębokiej brytfance skórą i skrzydłami do góry. Natrzyjcie solą i pieprzem oraz mieszanka utartych przypraw. Obłóżcie pozostałymi laskami cynamonu, goździkami i anyżem. Wstawcie do nagrzanego piekarnika, na dolną półkę i od razu zmniejszcie temperaturę do 160 st. Pieczcie przez 2 godziny, po czym obłóżcie plasterkami pomarańczy i wstawcie z powrotem do piekarnika i pieczcie kolejne 1 i 1/2 – 2 godziny. Gęś powinna być gotowa po upływie 3 i 1/2 godziny, sprawdźcie czy mięso na nóżce łatwo odchodzi od kości i w razie potrzeby pieczcie kolejne 1/2 godziny ale uważajcie, żeby nazbyt nie wysuszyć mięsa. Może w trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać wytopionym tłuszczem Kiedy gęś będzie gotowa, wyjmijcie ją z piekarnika i dokładnie oblejcie całą wytopionym tłuszczem, najlepiej kilkukrotnie. To ważne, że powstała tłusta warstewka, która dodatkowo nawilży i zakonserwuje mięso. Odstawcie gęś do całkowitego ostudzenia po czym owińcie filią i wstawcie do lodówki. Kiedy wytopiony tłuszcz się zestali, dokładnie obłóżcie nim gęś, tak, żeby była pokryta tłuszczem w całości. Dzięki temu poczeka w lodówce przez 2-3 dni na Wasz świąteczny obiad i będzie bardzo soczysta Kiedy nadejdzie czas podawania, rozgrzejcie piekarnik do 190 st, Wyjmijcie gęś z brytfanki na deskę i zbierzcie cały nadmiar tłuszczu do czystego słoika. Będzie idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków! Włóżcie gęś z powrotem do brytfanki skórą do góry i wstawcie do nagrzanego piekarnika na ok 30 min żeby skórka się zrumieniła i ponownie stała chrupiąca a mięso ciepłe. Gotową gęś wyjmijcie z piekarnika i ponownie wyciągnijcie z brytfanki na deskę. Do brytfanki dodajcie spory chlust czerwonego octu winnego i dokładnie zeskrobcie przypieczony tłuszcz i aromaty z dna i wymieszajcie. Mięso podzielcie na porcje i włóżcie do brytfanki, dokładnie oblewając powstałym sosem. Możecie podawać!

Grzane wino na bogato

Pink Hungry

Grzane wino na bogato

Dziecinnie proste pierniczki

Pink Hungry

Dziecinnie proste pierniczki

Górska chatka z piernika

Pink Hungry

Górska chatka z piernika

Barszcz czerwony wg. Modesta Amaro

Pink Hungry

Barszcz czerwony wg. Modesta Amaro

Pink Hungry

Śledzie korzenne

  . składniki: 800 g śledzi typu Matjas, bez zalewy 1 – i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 5 listków laurowych 3 nasiona jałowca 7 ziaren ziela angielskiego 1 nasiono kardamonu, lekko rozgniecione 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczki białej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 – 3 gwiazdki anyżu 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 cebule sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu wykonanie: Śledzie wypłuczcie z zalewy w zimnej wodzie, ułóżcie w płaskim naczyniu i zalejcie zimną wodą tak, żeby przykrywała ryby. Odstawcie na ok 2 godziny Wypłuczcie ryby i z powrotem przełóżcie do czystego naczynia. Cebulę pokrójcie w piórka, przełóżcie do miski, dodajcie 1 szklankę oleju, przyprawy, sos Worcestershire, sos sojowy, miód, sok z cytryny, gorczycę i dokładnie wymieszajcie. Zalewę przelejcie do naczynia ze śledziami. Powinna przykryć ryby, jeżeli jest jej za mało, dolejcie oleju Przykryjcie szczelnie folią i wstawcie do lodówki najlepiej na kilka dni, żeby przyprawy się przegryzły       zobacz także: Korzenna sałatka śledziowa z batatami Sałatka warzywna z porem Labraks pieczony z polentą    

Trufle z czerwonym winem

Pink Hungry

Trufle z czerwonym winem

Pink Hungry

Piernik czekoladowy z pomarańczą

Dalsza część piernikowego szaleństwa, tym razem przybrała wyraźny smak czekolady i pomarańczy. Miękkie, puszyste ciasto delikatnie wprowadza w świąteczny klimat kiedy na pierwszy plan wysuwa się soczysta pomarańcza. Aromat czekolady pojawia się dopiero po chwili, na dobre goszcząc w naszych podniebieniu. Delikatny, ale intensywny w smaku piernik w nieco nowocześniejszym wydaniu idealnie nadaje się nie tylko na świąteczny stół, a jeżeli dodamy mniej przyprawy piernikowej, będzie czekoladowym ciastem  o tylko lekko korzennej nucie. Sami zdecydujcie jaki efekt chcecie uzyskać. składniki: 125 g masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy korzennej 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/2 szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej polewa 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 2-3 łyżki  śmietany kremówki wykonanie: Rozgrzejcie piekarnik do 180 st Roztopcie masło w rondelku, dodajcie cukier i kakao i dokładnie wymieszajcie do rozpuszczenia się cukru (możecie użyć miksera) Dodajcie sodę, roztrzepane jajka, sok pomarańczowy, skórkę, mleko i przesianą mąkę, wymieszajcie dokładnie masę, dodajcie posiekaną czekoladę i jeszcze raz krótko wymeiszajcie Przełóżcie ciasto do wysmarowanej masłem keksówki, ok 12 x 25 cm, wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 50 min, do tzw suchego patyczka. Wyjmijcie z piekarnika i pozostawcie w formie do całkowitego ostudzenia Czekoladę na polewę rozpuśćcie w kąpieli wodnej dodając powoli śmietanę, kiedy całkowicie się rozpuści i połączy polejcie nią piernik i poczekajcie aż zastygnie   zobacz także: Wilgotny piernik na miodzie Pikantny piernik na Guinnessie Piernikowe pancakes               źródło przepisu: Pieczarka Mysia

Korzenne ciasto kasztanowe

Pink Hungry

Korzenne ciasto kasztanowe

Krem z topinambura z pikantnym puree z gruszki

Pink Hungry

Krem z topinambura z pikantnym puree z gruszki

Pink Hungry

Piernikowe babeczki z czereśniami

przepis na 12 babeczek składniki, w temperaturze pokojowej: 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 szklanki kakao 2 duże jajka 3/4 szklanki jasnego, brązowego cukru pół szklanki kwaśnej śmietany 18% 3/4 dżemu czereśniowego lub wiśniowego, najlepiej z dużymi kawałkami owoców polewa 100 g mlecznej czekolady 30 g masła wykonanie: Rozgrzejcie piekarnik do 170 st Mąkę, przyprawy, sodę i proszek przesiejcie razem do miski i odstawcie na bok W rondelku rozpuśćcie masło, kiedy będzie płynne zdejmijcie je z ognia i wrzućcie posiekaną czekoladę, poczekajcie aż się rozpuści, nie mieszajcie. Kiedy będzie już prawie całkiem płynna, delikatnie zamieszajcie czekoladę z masłem, dodajcie kakao i wymieszajcie, pozostawcie żeby przestygły Ubijcie masło z jajkami na puszysty krem, dodajcie przestudzone masło z czekoladą i dalej miksując dodawajcie na przemian mąkę i śmietanę małymi partiami. Zmiksujcie krótko do połączenia się wszystkich składników Przełóżcie masę do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniając do połowy otworków, do każdej babeczki nałóżcie ok łyżeczkę dżemu i przykryjcie resztą ciasta napełniając papilotki do 3/4 wysokości Wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika i pieczcie 20-25 min, wyjmijcie i studźcie na kratce Przygotujcie polewę: Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej dodając masło, dokładnie wymieszajcie. Polewą posmarujcie wystudzone muffinki   zobacz także: Mini serniczki z nutellą Babeczki pomarańczowe Kruche babeczki z korzennymi jabłkami    

Pink Hungry

Mini serniczki z nutellą

Nie wiem czy jest na świecie ktoś kto nie kocha nutelli. Ja w każdym razie nie spotkałam ani jednej takie osoby. Sama nie przepadam za nutellą przy jej podstawowym wykorzystaniu, na chlebie, jednak jako dodatek do wszelkich deserów jest niezastąpiona. Orzechowo – czekoladowa, kremowo słodka, nadająca dziecinnej beztroski do ciastom, muffinkom, koktajlom. Sernik z nutellą jest po prostu nie do zastąpienia, a kiedy połączymy go z chrupiącymi ciasteczkami Oreo i jedwabistą bitą śmietaną, można stracić głowę. Dlatego serniczki są w wersji mini, żeby nie zatracić się na dobre Doskonałe na wszelkie przyjęcia dzięki swojej eleganckiej i efektownej formie. Zachwycą dzieciaki, zachwycą dorosłych. Mogą też zając miejsce sernika na świątecznym stole pięknie go dekorując. przepis na ok 12 -14 serniczków, w zależności od blachy składniki: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! 12 ciasteczek Oreo 1 i 1/2 łyżki rozpuszczonego masła, najlepiej solonego 6 łyżek cukru 1 i 1/2 łyżki mąki 330 g sera na sernik 2 jajka 60 ml mleka 60 ml kwaśniej śmietany 110 g nutelli (1/2 szklanki) wykończenie 1 szklanka śmietanki kremówki, mocno schłodzonej 3 łyżki cukru pudru np. wiórki czekoladowe, posypka czekoladowa, siekane orzechy laskowe, kawałeczki karmelków wykonanie: Rozgrzejcie piekarnik do 160 st. W malakserze rozdrobnijcie całe ciasteczka na drobne okruszki, widelcem wymieszajcie je dokładnie z masłem. Formę do muffinek wyłóżcie papilotkami, masę ciasteczkową rozdzielcie równo między wszystkie foremki uklepując równo na dnie każdej papilotki. Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie 10 min. Wyciągnijcie i pozostawcie do całkowitego ostudzenia W tym czasie przygotujcie masę serową. Zmiksujcie razem cukier, mąkę i ser na gładką masę. Wmieszajcie jajka a następnie mleko i śmietanę i wymieszajcie dokładnie. Na koniec dodajcie nutellę i ponownie dokładnie zmiksujcie. Miskę z masą upuśćcie nad blatem z ok 30 cm kilkanaście , a nawet 30 razy, tak, żeby bąbelki powietrza wydostały się z masy sernikowej Jeżeli piekarnik zdążył ostygnąć, rozgrzejcie go ponownie do 160 st. Masę przelejcie do papilotek wylewając na podpieczone spody, rozdzielając ją równo. Wypełnijcie papilotki prawie do końca, zostawiając odrobinę miejsca do wyrośnięcia. Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie 20-24 min aż masa zsiądzie się. Wyciągnijcie i pozostawcie do ostudzenia. Zimne serniczki zawińcie folią i wstawcie do lodówki na min 3 godziny, a najlepiej na całą noc Kiedy serniczki będą już schłodzone ubijcie śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru i udekorujcie nią serniczki, posypcie ulubiona posypką. Przechowujcie w lodówce       zobacz także: Sernik z białą czekoladą na żurawinowym spodzie Sernik „Pumpkin Spice Latte” Delikatny sernik czekoladowy z musem śliwkowym      

Pink Hungry

Chlebek kukurydziany z pomarańczą i rozmarynem

Od dawna chodził za mną chleb kukurydziany, klasyka kuchni południowo amerykańskiej. Głównym czynnikiem wstrzymującym mnie od pieczenia było zastosowanie chlebka. Tradycyjnie jest dodatkiem do duszonej fasoli, chili con carne i zup. Ja miałam ochotę potraktować go jako najzwyczajniejszy chleb i nie bardzo mogłam dojść do porozumienia, sama ze sobą, z czym go zjeść. Aż kilka dni temu, zupełnie przypadkiem trafiłam na ten przepis i nie zastanawiałam się ani chwilę. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, miękki, aromatyczny z wyraźnym smakiem pomarańczy i delikatną, przełamującą słodycz nutą rozmarynu. Doskonały do zjedzenia samemu, na śniadanie lub podwieczorek, najlepiej na ciepło. Dodatek palonego masła nadaje mu lekko orzechowy, głębszy posmak, a semolina zabawnie pęka pod zębami. Patrząc na wydmuszki udające bułki w osiedlowym sklepiku, bez zastanowienia wybieram domowy chlebek, który przygotowuje się tyle samo co trwa wycieczka do sklepu. składniki: 120 g masła 2 duże jajka szklanka maślanki 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki drobno mielonej mąki kukurydzianej 1/2 szklanki grubo mielonej mąki kukurydzianej lub polenty (kaszki kukurydzianej) 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 70 g cukru 1 łyżka skórki startej z pomarańczy 2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu wykonanie: W rondelku rozpuśćcie masło na średnim ogniu i podgrzewajcie aż się zagotuje i zbrązowieje. Na dnie powstanie brązowa warstewka, zacznijcie wtedy delikatnie mieszać masło i zeskrobcie ciemną warstwę z dna. Kiedy masło zacznie pachnieć lekko orzechowo, zdejmijcie je z ognia i ostudźcie W mniejszej misce wymieszajcie trzepaczką maślankę, jajka, ostudzone masło wraz z ciemnymi okruchami z dna i sok pomarańczowy W osobnej miseczce wymieszajcie cukier, skórkę pomarańczową i rozmaryn, dokładnie utrzyjcie łyżką żeby aromaty wniknęły w cukier W dużej misce robota wymieszajcie razem 3 rodzaje mąk, sól i sodę. Wmieszajcie aromatyzowany cukier i wymieszajcie. Dodajcie mokre masę jajeczną i dokładnie zmiksujcie Rozgrzejcie piekarnik do 180 st Foremkę o wymiarach ok 20 cm x 20 cm (moja miała 17×23) wysmarujcie masłem na dnie i na brzegach, wyłóżcie dno papierem do pieczenia, wylejcie ciasto i wyrównajcie łyżką Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 20-25 min do tzw. suchego patyczka Wyjmijcie, studźcie ok 10 min i podawajcie jeszcze ciepły       zobacz także: Toskański chleb z szałwią i oliwkami Piwny chlebek na kremowym Ale Chlebek bananowo-orzechowy wg. Jamiego Olivera    

Pink Hungry

Wyborna gorąca czekolada

  W gorącej czekoladzie jest coś dekadenckiego i romantycznego. Od razu kojarzy się z uroczą kokietką zalotnie umazaną śmietaną na czubku nosa. Nierozerwalnie przywołuje też na myśl białe rękawiczki i wielkie nauszniki albo kominek i ciepły koc. Gęsta, kremowa i tak rozkosznie kaloryczna. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut a przyjemność jaką przynosi trwa długie godziny. Jednak nie raz, zamawiając w kawiarni gorącą czekoladę, z ochotą na chwilę zapomnienia i zatopienia się aksamitnej słodyczy, dostajemy przezroczystą, niespecjalnie pachnącą ciecz, która niczym nie przypomina naszego marzenia. Czy tak trudno przygotować dobrą czekoladę? Wcale nie trudno, wystarczą dobre składniki. Nie oszczędzajcie na porządnej czekoladzie bo to w niej drzemie cały sekret. Zaoszczędzić możecie na wanilii, do przygotowania wystarczy wydrążony już z ziarenek sam strączek, pozostały smętnie po przygotowaniach do innego deseru. Jeżeli macie już zapasy domowego cukru waniliowego na następnych kilka lat, kolejną laskę wrzućcie do czekolady. Otrzyma delikatny, subtelny wydźwięk. przepis na dwie filiżanki składniki: 75 g gorzkiej czekolady minimum 70% 1 łyżka cukru pudru 1/2 strąka wanilii 300 ml mleka 100 ml świeżo ubitej śmietany wykonanie: W rondelku rozgrzejcie połamaną w kawałki czekoladę z mlekiem, wanilią i cukrem na średnim ogniu, mieszając ubijaczką Zagotujcie czekoladę i zdejmijcie ognia ciągle energicznie mieszając, lekko ubijcie czekoladę żeby powstała lekka pianka Wyjmijcie wanilię i przelejcie do filiżanek, udekorujcie bitą śmietanę i od razu podawajcie       zobacz także: Zimowa herbata z przyprawami i pomarańczą Domowy syrop piernikowy Piernikowe pancakes    

Tort makowy

Pink Hungry

Tort makowy

Piernikowe Pancakes

Pink Hungry

Piernikowe Pancakes

Milanais

Pink Hungry

Milanais

Pink Hungry

Delikatny sernik czekoladowy z musem śliwkowym

Nigdy nie mogłam się przekonać do ciast, kremów i serników z dodatkiem budyniu. Wydawały mi się staroświeckie i ciężkie. Już samo słowo BUDYŃ sprawia, że nie mam ochoty spróbować. Galaretowana mazia nigdy nie cieszyła się u mnie uznaniem. Moja przyjaciółka, wielbicielka tradycyjnej kuchni, usilnie starała się mnie przekonać, że nie taki budyń straszny i któregoś razu zaserwowała mi dyniowy sernik z jego dodatkiem. Położyłam po sobie uszy bo był na prawdę smaczny. Zwarty ale nie galaretowany czego się zawsze obawiałam, poza tym ma tą zaletę, jak i inne serniki pieczone w niskich temperaturach, że nie rośnie – więc też nie opada, oszczędza nam więc wiele stresu. Nie musimy już kucać na obolałych nogach przed piekarnikiem z nosem przyklejonym do szyby odprawiając sernikowe mantry, z przestrachem przyglądając się każdemu ruchowi powierzchni naszego cuda. Nie dość, że sernik pyszny to i żylaki mniejsze Jako, że sezon na dynię, ku mojej rozpaczy, powoli się kończy, postanowiłam postawić na jego czekoladą wersję, która sprawdziła się świetnie, no i pasuje na każdą porę roku Składniki: spód 200 g ciasteczek maślanych 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki masła ciasto 1 kg sera na sernik 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 5 dużych jajek 1 opakowanie budyniu czekoladowego w proszku mus śliwkowy 250 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru wykonanie: Przygotujcie spód: ciasteczka, połamaną w kostkę czekoladę i masło zmiksujcie blenderem lub w robocie na gładką masę i przełóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24 cm. Uklepcie równy spód, bez brzegów, i wstawcie do lodówki Teraz pora na mus: wypestkowane śliwki zmiksujcie razem z cukrem na gładki mus i odstawcie na bok Masa serowa: Na wolnych obrotach zmiksujcie ser i mleko skondensowane, gdy składniki połączą się, dodajcie pojedynczo jajka miksując po każdym dodaniu. Następnie wsypcie sproszkowany budyń i zmiksujcie na gładką masę Masę przelejcie na schłodzony spód i całość upuśćcie kilkukrotnie na blat z ok 10 cm wysokości, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzchu ciasta zróbcie małe kropki z musu śliwkowego, ok 8 – 12 rozsiane po całym cieście, wykałaczką rozciągnijcie każdą kropkę tworząc esy-floresy Wstawcie sernik do lodówki na kilka minut W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180 st Wstawcie sernik do nagrzanego piekarnika i pieczcie 15 min, zmniejszcie temperaturę do 120 st i pieczcie kolejne 105 min. Po upływie 80 min pilnujcie żeby wierzch zbytnio się nie zrumienił (tak jak mój ), w razie potrzeby przykryjcie go arkuszem papieru do pieczenia Uchylcie drzwiczki piekarnika i studźcie ok 10 min po czym otwórzcie je całkiem i pozostawcie sernik do całkowitego ostudzenia pilnując, żeby chochliki nie dobrały się do ciasta. Mogłyby też zainteresować się nim psy – nie spuszczajcie go z oczu!       zobacz także: Sernik z białą czekoladą na żurawinowym spodzie Sernik „Pumpkin Spice Latte” Sernikowo-dyniowe smoothie śniadaniowe Ciasteczka miodowe                 Źródło inspiracji: Aromat Malin

Pink Hungry

Tartaletki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

Jest coś w farszu z kapusty i grzybów totalnie magicznego. Nie wyobrażam sobie Świąt bez pierogów z kapustą i grzybami i jednocześnie nie wyobrażam sobie, żeby jeść go o innej porze roku. Jest dla mnie nierozerwalnie związany z Wigilią. W zeszłym roku spróbowałam podać go w nieco bardziej nowoczesnej formie, którą można przegryzać między posiłkami lub na kolację. Dodatek śliwek i rozmarynu genialnie ożywił tradycyjną klasykę i tartaletki na kruchym cieście były absolutnym przebojem, który zniknął w ekspresowym tempie. W tym roku na pewno pojawią się ponownie. przepis na ok. 12 tartaletek o średnicy 6 cm składniki: na ciasto 300 g mąki pszennej 130 g masła 1 jajko kilka łyżek zimnej wody sól na farsz 600 g kiszonej kapusty 2-3 liście laurowe oliwa sól i pieprz 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula duża garść suszonych grzybów 150 g suszonych śliwek wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wyróbcie krótko do połączenia się składników, uformujcie kulę, lekko spłaszczcie i owińcie folią. Schowajcie do lodówki na minimum 30 min Rozgrzejcie piekarnik do 180 st Grzyby namoczcie w miseczce, tak, żeby woda przykryła je dokładnie Schłodzone ciasto rozwałkujcie na oprószonym mąką blacie na grubość ok 0,5 cm, natłuszczone foremki do tartaletek wyłóżcie ciastem wykładając dokładnie brzegi i wyłóżcie środki papierem krążkami z papieru do pieczenia. Wysypcie tartaleki ceramicznymi kulkami lub fasolą aż po brzegi, wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 15-20 min. Ciasto nie powinno się zrumienić Wyciągnijcie tartaletki z piekarnika i przestudźcie nie usuwając kulek/fasoli W czasie pieczenia przygotujcie farsz: Kapustę posiekajcie grubo, na dużej patelni rozgrzejcie kilka łyżek oliwy i dodajcie kapustę. Duście pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 min z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i rozmarynu Grzyby odciśnijcie porządnie z wody, nie wylewajcie jej jednak. Gdyby kapusta w trakcie duszenia zrobiła się zbyt sucha, podlejcie ją wodą z moczenia grzybów. Prawdopodobnie będziecie musieli zrobić to kilkukrotnie. Grzyby grubo pokrójcie Rozgrzejcie druga patelnię z odrobiną oliwy, cebulę posiekajcie w piórka i zeszklijcie na oliwie, dodajcie grzyby i śliwki pokrojone na kawałki i smażcie ok 20 min ciągle mieszając, nie pozwólcie grzybom zbytnio się przyrumieniać Grzyby dodajcie do kapusty, wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem. Nie dodawajcie dużo soli, w trakcie pieczenia smak stanie się nieco bardziej intensywny Usuńcie kulki z tartaletek, wyłóżcie je farszem i ponownie wstawcie do nagrzanego piekarnika na kolejne 30 min, po czym wyciągnijcie i przestudźcie delikatnie. Najlepsze są podawane na ciepło!     zobacz także: Kruche babeczki z korzennymi jabłkami Krem buraczany z malinami i ricottą Zimowa herbata z przyprawami i pomarańczą Domowy syrop piernikowy      

Pierwszy domek z piernika

Pink Hungry

Pierwszy domek z piernika

Domowy syrop piernikowy

Pink Hungry

Domowy syrop piernikowy

Canestrelli – wyjątkowe włoskie ciasteczka

Pink Hungry

Canestrelli – wyjątkowe włoskie ciasteczka

Wilgotny piernik na miodzie

Pink Hungry

Wilgotny piernik na miodzie

Pink Hungry

Kruche babeczki z korzennymi jabłkami

Od razu przyznam się, że nie jest to klasyczny przepis z dokładnymi miarami. Jest to inspiracja na zabawę składnikami i pomysł na wykorzystywanie składników. Cóż, powód jest prosty, zostało mi kruche ciasto jako produkt uboczny innego przepisu, a kruchego ciasta nie wolno wyrzucać. Ciasta zostało mi za mało żeby był sens je zamrażać, wystarczająco jednak żeby coś z nim zrobić. Zrobiłam więc babeczki z jabłkami, bo jabłka leżały już kilka dni bez większego nimi zainteresowania. Jeżeli u Was w domu małym zainteresowanie cieszą się inne leżące na szafce owoce, wrzućcie takie, jakie akurat macie. Dodajcie ulubione przyprawy, trochę cukru, wanilii i szybki deser gotowy. Bez marnowania jabłek. Bez marnowania ciasta. Kruchego ciasta, którego marnować nie wolno. przepis na 5-6 babeczek składniki: kulka kruchego ciasta wielkości pięści 3 jabłka 2-3 łyżeczki brązowego ciasta 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków gęsta śmietana 1/2 laski wanilii wykonanie: rozgrzejcie piekarnik do 180 st ciasto rozwałkujcie cienko na grubość ok 0,5 cm, dużym kubkiem wytnijcie krążki nieco większe niż średnica foremki do muffinków wysmarujcie masłem foremki i wyłóżcie ciastem, wyłóżcie krążkami papieru do pieczenia, wysypcie kulkami ceramicznymi lub fasolą po brzegi wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 20 min, ciasto powinno być jasno złote w tym czasie obierzcie jabłka ze skórki, wydrążcie środek i pokrójcie w kostkę, przełóżcie do miseczki, wymieszajcie z cukrem i przyprawami wyciągnijcie babeczki z piekarnika, do każdej nałóżcie jabłka po same brzegi i wstawcie z powrotem do piekarnika na kolejne 20 min aż ciasto się przyrumieni a jabłka zmiękną zeskrobcie nasionka wanilii i wymieszajcie ze śmietaną wyjmijcie babeczki z piekarnika, chwilę przestudźcie. podawajcie ciepłe z łyżką waniliowe śmietany    

Pink Hungry

Zimowa herbata z przyprawami i pomarańczą

Mrozy nastały. Bo każda temperatura poniżej 15 st to mróz. Co roku zapowiadam, że zabarykaduję się w domu aż do marca i co roku przedzierając się przez zaspy śnieżne sięgające do sznurówek przeklinam, że tego nie zrobiłam. Nienawiść do zakupów przez internet, gdzie nie można niczego pomacać i powąchać sprawia, że z domu wciąż wychodzę. […]

Pink Hungry

Krem buraczany z malinami i ricottą

Przejadły Wam się tradycyjne potrawy Wigilijne? Od lat te same, niczym nie zaskakujące, wiejące nudą. Jeżeli lubicie eksperymentować z nowymi smakami, to będzie doskonały przepis dla Was. Buraczki niekoniecznie w barszczyku, ale wciąż w zupie. Krem z malinami podkreślającymi słodkawy smak buraczków, posypane delikatnym serkiem to świetna i nowoczesna alternatywa dla znanej od lat zupy. […]

Pink Hungry

Miodowe ciasteczka bożonarodzeniowe

    przepis na ok 4 blachy: składniki: 30 dag mąki 3 łyżki cukru pudru 20 dag zimnego masła 10 dag miodu 1 łyżeczka sody wykonanie: Mąkę przesiejcie razem z sodą, dodajcie masło i posiekajcie. Dodajcie miód, sodę i cukier Dokładnie wymieszajcie składniki aż połączą się w gładkie ciasto. Uformujcie kulę, zawińcie w folię i […]