Sok z buraków i jarmużu

Pink Hungry

Sok z buraków i jarmużu

Pink Hungry

Szparagi z masłem pomarańczowo – miętowym

Szparagi. Czekam na nie cały rok i mimo jesiennego zafiksowania na dyni, to właśnie małe, zielone patyczki królują na mojej warzywnej liście. Przebieram nogami w wyczekiwaniu na nasze Polskie, cudownie gorzkawe, bajecznie chrupiące. Dostępnych zimą szparagów sprowadzanych z Chile nie tknęłabym nawet kijem, żeby nie psuć sobie obrazu tych przysmaków doskonałych. Kupujcie tylko świeże, najlepiej zrywane tego samego dnia, bo tylko wtedy zachowają jędrność i smak. Dobrej jakości warzywa nie wymagają wielkiego czarowania, najlepsze są w prostej postaci. Na przystawkę lub jako dodatek do obiadu najlepsze są z prostym dressingiem. Pomarańcza z miętą okazuje się być ich dobrą przyjaciółką. Biegnijcie po szparagi! Tak szybko odchodzą   składniki: pęczek szparagów, zielonych lub białych 1/2 pomarańczy 50 g miękkiego masła mała garść listków mięty, grubo posiekanych sól i pieprze oliwa wykonanie: Rozgrzejcie patelnię grillową z odrobiną oliwy na średnim ogniu. odłamcie zdrewniałe końcówki szparagów, jeżeli używacie białych, obierzcie je. Umyjcie i osuszcie szparagi i wrzućcie je na rozgrzaną patelnię. Grillujcie ok 2 minuty z każdej strony. Powinny być wciąż chrupiące W moździerzu rozetrzyjcie miętę, dodajcie  masło z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, doprawcie szczyptą soli i pieprzu Szparagi przełóżcie na talerz i połóżcie kawałek masła     zobacz także Sałatka ze szczawiu, szparagów i truskawek Sycylijska zupa rybna Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem                  

Tod Man Pla -tajskie ogniste placuszki rybne

Pink Hungry

Tod Man Pla -tajskie ogniste placuszki rybne

Atelier Amaro* w porze lunchu

Pink Hungry

Atelier Amaro* w porze lunchu

Babka czekoladowa z czerwonym winem

Pink Hungry

Babka czekoladowa z czerwonym winem

Sernik pistacjowy

Pink Hungry

Sernik pistacjowy

Torta Pasquale

Pink Hungry

Torta Pasquale

Pink Hungry

Sernik z glazurą lawendową

. składniki: 160 g ciasteczek owsianych 3 łyżki rozpuszczonego masła 600 g sera na sernik 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 – 1/2 szklanki śmietany kremówki 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki suszonych kwiatków lawendy fioletowy barwnik spożywczy wykonanie: Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóżcie na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksujcie z roztopionym masłem, wyłóżcie nimi dno tortownicy i wstawcie do piekarnika. Pieczcie 10 min, wyciągnijcie i przestudźcie Ser zmiksuje aż będzie puszysty i lekki. Dodajcie cukier i dalej miksując na wolnych obrotach dodajcie po po kolei jajka i następnie ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajcie śmietankę, najpierw 1/3 szklanki, jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę. Powinna mieć nieco gęstą, ale płynną konsystencję Przełóżcie masę na podpieczony spód. Umieśćcie tortownicę w dużej brytfance i wstawcie do piekarnika, zalejcie brytfankę gotującą się wodą i zamknijcie piekarnik. Pieczcie ok 55-60 min, aż środek będzie zwięzły. Studźcie przez chwilę w uchylonym piekarniku a następie wyciągnijcie, u wyjmijcie tortownicę z brytfanki oraz usuńcie folię aluminiową. Wytrzyjcie spód tortownicy ściereczką i pozostawcie na szafce do całkowitego ostudzenia. Owinięty sernik chłodźcie przez noc w lodówce Mleko podgrzejcie w rondelku i gdy tylko zacznie wrzeć zdejmijcie z ognia, dodajcie lawendę i zostawcie na ok 10 min. Przecedźcie mleko przez drobne sitko i rozetrzyjcie z cukrem pudrem do uzyskania gładkiego lukru. Dodajcie odrobinę barwnika i dobrze rozmieszajcie. Lukier wylejcie na schłodzony sernik i poczekajcie aż glazura zastygnie     Przepis pochodzi z książki: „Miette: Recipes from San Francisco’s Most Charming Pastry Shop”   zobacz także Sernik czekoladowy z Guinnessem Sernik z zieloną herbatą, czekoladową ziemią i sorbetem malinowym Sernik Londyński    

Bolo de Cenoura – brazylijska babka marchewkowa

Pink Hungry

Bolo de Cenoura – brazylijska babka marchewkowa

Pink Hungry

Koktajl śniadaniowy Banana Noisette

  Czasami poranek jest wyjątkowo leniwy i nie chce się nawet pokroić chleba. A czasami jest tak łakomy, że mamy ochotę pochłonąć całą czekoladę świata. A czasami poranek łączy w sobie oba te poranne znamiona. Jest na to proste wyjście – ekspresowy koktajl wypchany po czubek szklanki kremową nutellą, dopełniony pożywnym bananem i chrupiącymi płatkami owsianymi. 3 ruchy ręki i Orzechowo słodki koktajl gotowy. Nie mamy szansy się zmęczyć, może jedynie przy myciu blendera. Ale nie oszukujmy się, nic mu się nie stanie, kiedy poleży sobie godzinę w zlewie i na nas poczeka. Dodatek płatków jest tutaj bardzo wskazany, bo spełnią one rolę śniadaniowego kopa energii i nie będziemy musieli za chwilę rozglądać się za kolejną przegryzką. W końcu tego dnia jesteśmy leniwi. Posiedźmy sobie lepiej i nie przejmujmy się kolejnym posiłkiem. przepis na 2 porcje składniki: 250 ml mleka orzechowego, z TEGO przepisu lub kupnego, lekko schłodzonego 2 czubate łyżki nutelli 2 dojrzałe banany 1/2 łyżki brązowego cukru, opcjonalnie ok 1 -2 łyżki płatków owsianych, wedle uznania wykonanie: Banany, mleko i nutellę zmiksujcie na gładki koktajl, w razie potrzeby dosłódźcie do smaku. Dodajcie płatki owsiane i krótko zmiksujcie Możecie udekorować posiekanymi orzechami laskowymi     zobacz także Sernikowo-dyniowe smoothie śniadaniowe Smoothie jagodowo – kokosowe Smoothie z awokado    

Zawijany chleb czekoladowy z zieloną herbatą

Pink Hungry

Zawijany chleb czekoladowy z zieloną herbatą

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym i pomarańczą

Pink Hungry

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym i pomarańczą

Pink Hungry

Muesli z kokosem i pomarańczą

  Muesli jeszcze do niedawna było jednym z najbardziej popularnych śniadaniowych przysmaków. Doskonałe dla zabieganych i dla zaspanych, o wiele ciekawsze niż ociekające cukrem płatki śniadaniowe ze sklepowej półki, nie wymagające wiele zaangażowania o poranku. Wystarczy nasypać sobie do miseczki z mlekiem lub jogurtem i śniadanie z głowy. Tylko czy warto jeść suche wióry z 3 smętnymi rodzynkami wątpliwej jakości, zasypane toną cukru? Czy może jednak jesteśmy w stanie poświęcić 5 minut na przygotowanie swojej własnej ulubionej mieszanki? Moje doświadczenie z muesli opierało się głównie na wysypywaniu całej, świeżo zakupionej paczki na blat i skrupulatnym wygrzebywaniu wspomnianych rodzynków (których całe życie nie cierpiałam). Jako, że rodzynki najtańsze dla producenta, zajmowały 90% przestrzeni przeznaczonej dla dodatków, po ich usunięciu zostawał mi jeden orzeszek, 2 połamane, oblane syropem cukrowym plasterki banana i jeżeli miałam szczęśliwy dzień, kawałek wyrobu czekoladopodobnego.  Nie ma się co dziwić, że szybko przestało być ono uważane za zdrową i smaczną propozycją śniadania i przez wielbicieli eko żywności zostało wyparte przez owsiankę. Nienawidzę owsianki. Pół biedy, kiedy gotwana na mleku. Chociaż też jej nie zjem. Ale owsianka na wodzie wprowadza mnie w odrętwienie. Nie rozumiem więc tego powszechnego uwielbienia, natomiast na blogu a i owszem, pojawiły się dwa przepisy na owsiankę, które spośród znanych mi wersji, wydają się na prawdę atrakcyjne. Owsiankę bardzo lubi moja siostra, jej chłopak, nawet moja mama. I zapewne wielu z Was, dlatego nie będę wgłębiać się szczegóły mojej niechęci Jednak wcale nie nienawidzę płatków owsianych, nie znoszę po prostu jej rozmiękłej, papkowatej wersji. Uwielbiam za to chrupiące, uprażone płatki z orzechami, owocami i gęstym, greckim jogurtem i ostatnimi czasy odkryłam, że są one ratunkiem na moje poranne odrętwienie. Każde inny śniadanie wciskam w siebie najwcześniej o godzinie 12, muesli zjadam ze smakiem niedługo po obudzeniu. Poza tym sama procedura prażenia płatków, krojenia owoców, prażenia  i obierania ze skórek orzechów służy mi za proces pobudkowy i doskonale zastępuje siedzenie i tępe gapienie się w ścianę, podłogę lub Pytanie na Śniadanie. Oczywiście jeżeli nie macie tyle czasu o poranku, możecie przygotować suchą mieszankę wcześniej, np raz w tyg i spokojnie przechowywać ją w szczelnym pojemniku, a rano dodawać tylko ulubione owoce, miód lub syrop. Jednak gorące płatki zsunięte wprost z patelni na chłodny jogurt, skwierczące i strzelające pod zębami są niesamowitym doznaniem. O walorach zdrowotnych takiego śniadania chyba nie muszę wspominać, zbawienne dla nas orzechy i porcja owocowych witamin, pełne błonnika płatki… Wiecie, że 2 orzechy brazylijskie zaspokajają 160 % dziennego zapotrzebowania na selen, który jest jednym z najważniejszych składników potrzebnych człowiekowi, zapobiega rozwojowi komórek rakowych i skutecznie spowalnia procesy starzenia? Jednak nie można jeść ich zbyt dużo, dlatego 1-2 orzechy dorzucone rano do płatków w zupełności wystarczą przepis na 1 dużą porcję składniki: ok 170 g  gęstego jogurtu bałkańskiego lub greckiego mała garść orzechów laskowych 1-2 orzechy brazylijskie - 2 łyżki wiórków kokosowych spora garść płatków owsianych – najlepiej klasycznych, NIE górskich i NIE błyskawicznych,  ponieważ są o wiele zdrowsze 1/2 pomarańczy 1/2 jabłka syrop klonowy wykonanie: Jogurt przełóżcie do dużej miseczki, jabłko pokrójcie na średniej wielkości kawałki. Z pomarańczy odkrójcie dwa grube plastry, wytnijcie z nich miąższ oddzielając od skóry, miąższ pokrójcie na kawałki i razem z jabłkami wrzućcie do miseczki z jogurtem Orzechy laskowe i brazylijskie uprażcie na suchej patelni, nie spuszczajcie ich z oka i ciągle mieszajcie, bo szybko się palą. Przełóżcie je na ściereczkę i pozostawcie do ostygnięcia. Na tej samej patelni uprażcie płatki, również ciągle mieszając. Przełóżcie do jogurtu i owoców. Orzechy obierzcie ze skórek palcami lub pocierając o ściereczkę, posiekajcie grubo na pół lub na ćwiartki i dorzućcie do jogurtu. Na tej samej patelni, na małym ogniu uprażcie wiórki kokosowe, zajmie to zaledwie kilka sekund, wciśnijcie sok z pozostałego kawałka pomarańczy i dokładnie wymieszajcie, dosypcie do jogurtu. Całość polejcie syropem klonowym do smaku i od razu wcinajcie     zobacz także Jesienna, pieczona owsianka sernikowa Dyniowa owsianka z sosem karmelowym Sernikowo-dyniowe smoothie śniadaniowe    

Domowe mleko z orzechów laskowych

Pink Hungry

Domowe mleko z orzechów laskowych

Babka pistacjowa

Pink Hungry

Babka pistacjowa

Szynka marynowana w whisky i goździkach

Pink Hungry

Szynka marynowana w whisky i goździkach

Pink Hungry

Burgery z buraków i kaszy jaglanej

. przepis na 4 burgery składniki: 100 g kaszy jaglanej 150 g surowych buraków, startych 30 g marchewki, startej 175 g cukinii, obranej bez gniazda nasiennego, startej 60 g orzechów brazylijskich 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki oliwy extra virgin + do smażenia 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 115 ml jogurtu bałkańskiego 1 ząbek czosnku sól i pieprz sok z cytryny 4 pełnoziarniste bułki do burgerów, np. z TEGO przepisu 8 średnich liści sałaty, umytych i odwirowanych wykonanie: Kaszę przepłuczcie i ugotujcie w 200 ml osolonej wody na średnim ogniu przez ok 10 min. Powinna wsiąknąć całą wodę i b al dente. Nie rozgotowujcie jej na papkę. Przełóżcie na drobne sitko żeby dokładnie od siąknęła i odstawicie do przestudzenia Starte warzywa również przełóżcie na sitko na ok 10-15 min żeby puściły sok, dokładnie odciśnijcie Orzechy uprażcie na suchej patelni, połowę z nich zmiksujcie, druga połowę grubo posiekajcie żeby zostawić wyczuwalne kawałki Kaszę, warzywa i orzechy przełóżcie do dużej miski, dodajcie ocet, oliwę, mąkę i wymieszajcie ręką. Posólcie i popieprzcie do smaku i ponownie wymieszajcie. Odstawcie do lodówki na chwilę Rozgrzejcie patelnię grillową. Jogurt wymieszajcie z czosnkiem, solą i odrobiną soku z cytryny. Odstawcie na drobnym sitku do odsączenia Z masy uformujcie 4 kotlety i spłaszczcie je na grubość ok 1,5 cm (cieńsze łatwiej się smażą). Na patelnię wlejcie odrobinę oliwy i po chwili włóżcie kotlety. Grillujcie na złoty kolor z każdej strony. Przekładajcie dwoma łopatkami, bardzo delikatnie gdyż są kruche Przecięte na pół bułki posmarujcie sosem jogurtowym, ułóżcie na nich burgery, przykryjcie 2 liśćmi sałaty i górą bułki   Przepis z książki The Burger Ka-Pow!   zobacz także Burgery nadziewane kozim serem Pełnoziarniste bułki do hamburgerów Warburger, Warszawa    

Babka karmelowa

Pink Hungry

Babka karmelowa

Pink Hungry

Sernik z zieloną herbatą, czekoladową ziemią i sorbetem malinowym

Przepis na 4-6 porcji składniki: czekoladowa ziemia 3 jajka 50 g mąki 75 g drobnego cukru 25 g kakao 20 g rozpuszczonego masła, ostudzonego sernik 500 g sera na sernik 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego 3 jajka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 łyżka zielonej herbaty Matcha sorbet malinowy ok 100 g mrożonych malin 2 łyżki śmietany kremówki, schłodzonej 5 łyżek cukru wykonanie: Ziemia:  rozgrzejcie piekarnik do 160 st. Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka z połową cukru na jasny, puszysty krem. Białka ubijcie na sztywno pod koniec ubijania dodajcie resztę cukru. Białka dodajcie do żółtek i delikatnie wymieszajcie szpatułką. Mąkę przesiejcie z kakao i dodajcie do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Masę wlejcie do tortownicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie ok 20 min, lub do tzw suchego patyczka, studźcie na kratce Masa serowa: Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. Herbatę wymieszajcie z 1/2 łyżki wody i wymieszajcie z serem na wolnych obrotach lub szpatułką. Ciągle mieszając dodajcie mleko skondensowane oraz jajka wbijając po jednym. Dodajcie budyń i ponownie dokładnie ale delikatnie wymieszajcie. Wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie 10 min po czym zmniejszcie temperaturę do 120 st i pieczcie 50-60 min. Środek powinien być zwięzły. Wyciągnijcie sernik z piekarnika i pozostawcie do całkowitego ostudzenia Ciasto rozkruszcie widelcem na w miarę drobne okruchy, nałóżcie do pucharków lub ozdobnych słoiczków po 3-4 łyżki ciasta. Ostudzony sernik również delikatnie rozdrobnijcie widelcem i przełóżcie równe porcje do słoiczków z czekoladową ziemią Sorbet: Zamrożone maliny zmiksujcie razem z cukrem i śmietanką na wysokich obrotach aż powstanie malinowy sorbet. Wyłóżcie po ok 2 łyżki na serniczki. Możecie udekorować mrożonymi kawałkami malin Możecie przygotować wszystkie elementy wcześniej ale nałóżcie przed podaniem. Możecie modyfikować proporcje ciasta, sernika i sorbetu zgodnie z waszymi preferencjami       zobacz także Sernik Londyński Sernik „Pumpkin Spice Latte” Sernik z nutellą na spodzie oreo

Pink Hungry

Pełnoziarniste bułki do burgerów…. i nie tylko!

Przyrządzanie burgerów w domu daje olbrzymie możliwości łączenia smaków i pomysłów nigdy nie brakuje. Niestety pomysłowość często ogranicza się do zawartości, nie biorąc pod uwagę bułeczek. Nawet największe starania przy doborze składników i smaków może pójść na marne kiedy pyszności otoczymy watowatą, napompowaną bułką z supermarketu. Zwykłe bułki też często nie zdają egzaminu bo są zbyt twarde i jedzenie może sprawiać trudności. Jaka więc powinna być bułka idealna? Oczywiście pyszna Miękka i puszysta, z chrupiącą ale delikatna skórką. Nie może się kruszyć i mimo swojej elegancji powinna trzymać całą zawartość w ryzach. Wbrew pozorom upieczenie swoich własnych bułek doskonałych jest bardzo proste. Dzisiaj wersja pełnoziarnista, nie tylko smaczna ale i zdrowsza. W końcu przygotowujemy slow fast food. Użyłam siemienia lnianego ale równie dobrze możecie posypać bułeczki białym lub czarnym sezamem. Są przepyszne również jako tradycyjne bułki do kanapek, a ich cudowny zapach unosi się po domu jeszcze długo po wyciągnięciu z piekarnika. przepis na 8 bułek składniki: 320 g mąki chlebowej pszennej 200 g mąki pszennej razowej 80 g mąki  chlebowej żytniej 1 jajko 7 g suchych drożdży 35 g miękkiego masła 30 g cukru 3 łyżki mleka + do smarowania bułek 250 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli siemię lniane wykonanie: Mleko i wodę delikatnie podgrzejcie żeby były ciepłe, ale nie gorące. Dodajcie cukier i drożdże, wymieszajcie dokładnie nie zostawiajac grudek i odstawcie na chwilę Wymieszajcie wszystkie mąki, sól i masło, rozetrzyjcie palcami. Dodajcie jajko oraz rozczyn drożdży i wyróbcie gładkie ciasto, na oprószonej mąką stolnicy lub w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Elastyczne i gładkie ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godziny, aż podwoi swoją objętość Wyrośnięte ciasto podzielcie na 8 równych bułek i ułóżcie na blaszce zostawiając spore odstępy bo bułeczki mocno rosną. Przykryjcie i ponownie odstawcie do wyrośnięcia na 20 min Rozgrzejcie piekarnik do 200 st, bułeczki posmarujcie z wierzchu mlekiem i posypcie siemieniem lnianym. Wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie 15 min aż będą złociste         zobacz także Scones Chleb kasztanowy Irish Soda Bread      

Penne z kolendrowym pesto i sałatką z pieczonych pomidorków

Pink Hungry

Penne z kolendrowym pesto i sałatką z pieczonych pomidorków

Ciasteczka cydrowe

Pink Hungry

Ciasteczka cydrowe

Pink Hungry

Polędwiczka glazurowana miodem i Guinnessem

Nie jestem fanką wieprzowiny, pewnie dlatego dopiero po tak długim czasie pojawia się pierwszy przepis. Polędwiczki wieprzowe traktuję jednak zupełnie inaczej niż resztę części jej właścicielki. Dobrze przyrządzone są delikatne i soczyste, a przy tym szybkie w obróbce, dzięki temu doskonale sprawdzają się na codzienny obiad. Nigdy wcześniej nie piekłam ich w glazurze, aż trafiłam na przepis związany ze zbliżającym się dniem Św. Patryka, który po raz kolejny udowadnia, że irlandzka kuchnia ma wiele do zaoferowania. Guinness doskonale komponuje się swoją goryczką z miodem, dzięki czemu mięso nie jest słodkie. Jego jedwabistość wnika za to we włókna mięsa i glazura tworzy cudowną, aksamitną powłoczkę. Będziecie zaskoczeni soczystym daniem o wyjątkowym smaku. Koniecznie podajcie je z irlandzkimi ziemniakami. No i dodatkową porcją Guinnessa przepis na 2 porcje składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 150 ml guinnessa 50 ml płynnego miodu 125 g cukru muscovado sól i pieprz wykonanie: Przygotujcie glazurę: piwo, cukier i miód umieśćcie w rondelku, doprowadźcie do wrzenia i redukujcie na małym ogniu aż powstanie gęsty syrop. Przestudźcie Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. Polędwiczkę oczyśćcie z błonek, posólcie i popieprzcie. Za pomocą pędzelka posmarujcie mięso glazurą, dokładnie, ze wszystkich stron. Umieśćcie na blaszce, na kawałku papieru dopieczenia i wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok 20 – 25 min, w zależności od grubości polędwicy. Wyciągnijcie z piekarnika, odłóżcie na deskę lub talerz i pozwólcie mięsu odpocząć przez kilka minut a następnie pokrójcie na grube plastry i podawajcie       zobacz także Kurczak miodowo-limonkowy Piersi z kurczaka w sosie kurkowo – cukiniowym Steki z kangura z grillowanymi pomidorkami i czosnkowymi chipsami    

Pink Hungry

Mandazi

  przepis na 24 pączki składniki: 3 szklanki mąki 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleczka kokosowego (dokładnie wymieszane) 1 jajko olej rzepakowy do smażenia wykonanie: Do miski wsypcie razem 2 i 3/4 mąki, drożdże, cukier. Sól wsypcie tak, żeby nie stykała się z drożdżami, dodajcie przyprawy, mleczko kokosowe i wodę oraz jajko Zacznijcie wyrabiać ciasto, gdyby było zbyt suche dolejcie więcej wody, gdyby było zbyt rzadkie, dosypcie pozostałą mąkę. Wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto przez ok 10 min Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok 1,5-2 godz, do podwojenia jego objętości W garnku z grubym dnem rozgrzejcie olej aż skórka od chleba wrzucona do oleju zacznie od razu skwierczeć i zrumieni się w 30 sek. Wtedy temperatura będzie doskonała W międzyczasie wyłóżcie ciasto na oprószony mąką blat, podzielcie je na 3 części i z każdej uformujcie kulkę. Rozwałkujcie je na okrągłe placki grubości ok 0,5 cm i podzielcie na 8 trójkątnych kawałków, tak, jakbyście kroili pizzę Trójkąty wrzucajcie na rozgrzany olej obracając je kilkukrotnie widelcem, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Dzięki temu będą równo rosnąć z obu stron. Smażcie na złoty kolor, wyciągajcie łyżką cedzakową na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i odsącznie Posypcie cukrem pudrem i podawajcie z syropem limonkowo-kokosowym

Pink Hungry

Donaty naładowane nutellą

. przepis na ok 7 donatów składniki: 205 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 55 g cukru 3 łyżki brązowego cukru 1/3 szklanki nutelli 1 jajko 3 łyżki miękkiego masła 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 120 ml mleka w temperaturze pokojowej na polewę 165 g cukru pudru 2 i 1/2 łyżki nutelli 4-6 łyżek mleka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego siekane orzechy laskowe lub kolorowa posypka do dekoracji wykonanie: Rozgrzejcie piekarnik do 200 st Do miski przesiejcie mąkę, kakao, proszek i sól. W misce miksera wymieszajcie masło, oba cukry i nutellę. Dodajcie jajko i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszajcie Łyżką lub łopatką wmieszajcie suche składniki do masy jajecznej, dodając na przemian z mlekiem w co najmniej 3 turach. Dokładnie wymieszajcie do połączenia się składników Foremkę do donatów wysmarujcie dokładnie masłem, masę przelejcie do foremki napełniając otwory do 3/4 wysokości. Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie do tzw. suchego patyczka, ok 7-9 min Wyjmijcie donaty z piekarnika, przestudźcie chwilę, przełóżcie na kratkę i pozostawcie do całkowitego ostudzenia Przygotujcie polewę: Wymieszajcie wszystkie składniki i dokładnie utrzyjcie łyżką. Rozsmarujcie na donatach, posypcie orzechami lub posypka     źródło przepisu: Cooking Classy   zobacz także Pieczone donaty z malinowym lukrem Pączki serowe Cynamonowe ciasto z nutellą    

Tawa – tawas

Pink Hungry

Tawa – tawas

Pink Hungry

Pączki serowe

przepis na ok 15 małych pączków składniki: 500 g twarogu 3 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml wódki lub spirytusu 4 jajka szczypta soli 1 litr oleju rzepakowego cukier puder do podania wykonanie: Twaróg zmielcie lub zmiksuje w malakserze na wolnych obrotach. Dodajcie, jogurt, jajka i oba cukry, zmiksujcie Mąkę przesiejcie z proszkiem i solą, dodajcie do masy jajecznej razem ze spirytusem i dokładnie wymieszajcie Olej rozgrzejcie w garnku z grubym dnem lub frytkownicy do temperatury 170 st i przez cały czas smażenia utrzymujcie tą temperaturę Ciasto nabierajcie łyżką do lodów, wrzucajcie porcję ciasta na rozgrzany olej po kilka na raz. W trakcie smażenia obracajcie delikatnie widelcem, żeby smażyły się rówo Smażcie na złoty kolor, łyżką cedzakowa lub gęstym sitkiem wykładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostawcie do ostygnięcia Ostudzone pączki posypcie cukrem pudrem   zobacz także Pieczone donaty z malinowym lukrem  

Pink Hungry

Mule w cydrze i bekonie

. przepis dla 2 osób składniki: 1 kg muli 6 plasterków wędzonego boczku 150 ml dobrej jakości cydru 2 małe szalotki lub 1 duża mała garść świeżego tymianku 1 łyżka masła wykonanie: Mule oczyśćcie z wąsów i narośli, wyszorujcie szczoteczką lub ostrą gąbką. Przebierzcie połamane i martwe małże. Dokładnie sprawdźcie, bo czasami są ‚ospałe’ i wydają się martwe, ale jeśli włoży się je pod strumień słodkiej, kranowej wody, natychmiast się obudzą i zamkną. Spróbujcie też zamknąć je ręcznie i chwilę przytrzymać przyciskają, jeśli są żywe, zamkną się. Możecie też trochę postukać w muszlę. Te, które mimo reanimacji pozostają otwarte, trzeba niestety wyrzucić Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie na średnim ogniu masło, dodajcie posiekany w paski boczek i posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażajcie aż boczek się przyrumieni, dodajcie mule i zalejcie cydrem i dodajcie oberwane listki tymianku. Wymieszajcie, doprowadźcie do wrzenia i przykryjcie. Gotujcie pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 5-7 min Przełóżcie mule do dużej miski razem z pysznym sosem. Podawajcie z chrupiącą bagietką lub grzankami. Koniecznie maczajcie je w sosie !!!!     zobacz także Krewetki w sosie pomarańczowym Krewetki flambirowane w rumie Grillowane kalmary      

Pink Hungry

Gnocchi ziemniaczane

. przepis dla 4 – 5 osób składniki: 1  kg ziemniaków – starych ok 200 g mąki pszennej sól wykonanie: Umyjcie ziemniaki nie zdzierając skórki. Ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie i jeszcze gorące obierzcie. Gorące ziemniaki przepuśćcie przez praskę, maszynkę do mięsa lub utłuczcie dokładnie tłuczkiem do ziemniaków Dodajcie dużą szczyptę soli, przełóżcie na wysypaną mąką stolnicę lub blat i stopniowo dodając mąki, zagniatajcie ciasto aż będzie gładkie i delikatne. Możliwe, że nie będziecie musieli zużyć całej mąki, ale możliwe, że będziecie musieli zużyć jej więcej. Wszystko zależy od odmiany i temperatury ziemniaków Uformujcie z ciasta wałeczki o grubości kciuka, w razie konieczności podsypcie mąką, ale im mniej mąki, tym delikatniejsze będą gnocchi Wałeczki potnijcie na ok 2 cm kluseczki (tak jak w wypadku kopytek). Każdą kluseczkę połóżcie na widelcu i przyciskając kciukiem odciskajcie wzorek, obracajcie je na widelcu, kołysząc na obie strony, żeby wzorek pokrył całą kluseczkę, a następnie zwińcie brzegi do siebie Gotujcie gnocchi w dużej ilości osolonej wody, wrzucając do wrzątku i gotując do wypłynięcia, od razu odcedzajcie. Podawajcie z roztopionym masłem i tymiankiem, ulubionym sosem lub jako dodatek do potraw     źródło przepisu i foto przewodnik po formowaniu gnocchi: Cucinissima   zobacz także Idrija žlikrofi Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z jagodami i ricottą    

Brownies mocno czekoladowe

Pink Hungry

Brownies mocno czekoladowe