Maślane drożdżowe ślimaczki z kremem speculoos

Kuchenne szaleństwa

Maślane drożdżowe ślimaczki z kremem speculoos

Lekki czekoladowo-pomarańczowy mus

Kuchenne szaleństwa

Lekki czekoladowo-pomarańczowy mus

Pierniczkowa komosa ryżowa (quinoa) na mleku kokosowym

Kuchenne szaleństwa

Pierniczkowa komosa ryżowa (quinoa) na mleku kokosowym

Ekspresowe ciasto korzenne

Kuchenne szaleństwa

Ekspresowe ciasto korzenne

Barszcz czerwony na kwasie z kapusty

Kuchenne szaleństwa

Barszcz czerwony na kwasie z kapusty

O fotografii kulinarnej- jakich błędów unikać fotografując jedzenie #piękniepodane

Kuchenne szaleństwa

O fotografii kulinarnej- jakich błędów unikać fotografując jedzenie #piękniepodane

W kolejnym odcinku cyklu #piękniepodane chciałabym podzielić się informacjami, które zapewne przydadzą się jeśli jesteś na początku swojej przygody z fotografią kulinarną. To w przeciwieństwie do poprzednich wpisów przygotowanych w ramach cyklu zbiór porad czego nie robić fotografując jedzenie. Gdy zaczynałam fotografować na potrzeby bloga uczyłam się metodą prób i błędów popełniając je wszystkie- mam nadzieję, że ten wpis pozwoli Wam nie powielać tych błędów. By przybliżyć temat przygotowałam przepysznego tuńczyka z warzywami, który sprawdzi się świetnie na świątecznym stole! Przepisu szukajcie tradycyjnie na Smacznej Stronie Tesco:)Czytaj więcej »

Bigos wigilijny ( bigos wegański)

Kuchenne szaleństwa

Bigos wigilijny ( bigos wegański)

O fotografii kulinarnej- magia stylizacji #piękniepodane

Kuchenne szaleństwa

O fotografii kulinarnej- magia stylizacji #piękniepodane

Dlaczego "magia stylizacji"? Odpowiedź jest bardzo prosta- każde danie można sfotografować ot tak (i wtedy z finalnym efektem bywa różnie) albo po odpowiednim wystylizowaniu jedzenia, które z szarej myszki potrafi zrobić gwiazdę wieczoru:) By pokazać Wam jak różne mogą być oblicza tego samego dania i jak wiele można zdziałać dzięki stylizacji przygotowałam przepyszne śledzie, które pozwoliły mi zilustrować zagadnienie. Na Smacznej Stronie Tesco oczywiście znajdziecie przepis ze zdjęciami krok po kroku- zajrzyjcie koniecznie!Czytaj więcej »

Kuchenne szaleństwa

Prezenty dla foodie- 5 idealnych pomysłów

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... Czas pomyśleć o prezentach:) Z pewnością nie znam nikogo kto nie lubiłby dostawać prezentów! W każdym razie ja wprost uwielbiam niespodzianki- sama nie wiem czy bardziej lubię prezenty dostawać czy dawać! W każdym razie grunt to prezent trafiony, wymarzony lub dopasowany do zainteresowań i pasji obdarowanej osoby. W tym wpisie podpowiadam więc jak uszczęśliwić osobę, która szaleje za jedzeniem, gotowaniem i jest fanem kuchni. Jaki prezent sprawi, że serce wielbiciela jedzenia zabije mocniej i wielki uśmiech radości pojawi się na jego twarzy? Poniżej moja subiektywna lista idealnych prezentów dla foodie!Czytaj więcej »

Domowy likier kawowy z wanilią

Kuchenne szaleństwa

Domowy likier kawowy z wanilią

Cynamonowe masło orzechowe

Kuchenne szaleństwa

Cynamonowe masło orzechowe

Karmelizowana brukselka z marchewką

Kuchenne szaleństwa

Karmelizowana brukselka z marchewką

Murzynek kokosowy

Kuchenne szaleństwa

Murzynek kokosowy

Czekoladowo-kokosowy puding chia z persymoną i pyłkiem kwiatowym

Kuchenne szaleństwa

Czekoladowo-kokosowy puding chia z persymoną i pyłkiem kwiatowym

O fotografii kulinarnej- jak stylizować dania z farszem? #piękniepodane

Kuchenne szaleństwa

O fotografii kulinarnej- jak stylizować dania z farszem? #piękniepodane

To już kolejny wpis z cyklu #piękniepodane! Tym razem po raz kolejny chciałabym się skupić na stylizacji konkretnego typu dań- potraw z farszem( np. pierogi, faszerowane ciasta, krokiety, bułeczki). W poprzednim poście opisałam moje sposoby na stylizowanie i fotografowanie zup. Dania z farszem są według mnie kolejną grupą trudniejszych do wystylizowania i sfotografowania dlatego myślę, że warte są osobnego posta:). Tym razem w roli modela wystąpiły pyszne pierogi z farszem z soczewicy i gorgonzoli- przepis ze zdjęciami krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco:)Podkreśl kształtPrzy tego typu daniach zwykle mamy charakterystyczny kształt- warto więc tak budować kompozycję oraz stylizować danie by wydobyć tą cechę. Jeśli fotografujemy pierogi podkreślamy ręcznie wylepioną falbankę, jeśli fotografujemy pleciony wieniec z ciasta drożdżowego również zwracamy uwagę na wydobycie detali. Pierogi o ile nie są dodatkowo podsmażone zwykle mają niezbyt atrakcyjny kolor ( zwłaszcza gdy przez cienkie ciasto przebija intensywnie ciemny farsz- jak jagody) dzięki zwróceniu uwagi na kształty oraz dodaniu dekoracyjnych detali nadajemy im atrakcyjnego wyglądu.Czytaj więcej »

MIkstura ze świeżą kurkumą na przeziębienie

Kuchenne szaleństwa

MIkstura ze świeżą kurkumą na przeziębienie

Fudge z ciemnej czekolady z pistacjami i herbatnikami

Kuchenne szaleństwa

Fudge z ciemnej czekolady z pistacjami i herbatnikami

Rozgrzewająca, kremowa zupa dyniowa

Kuchenne szaleństwa

Rozgrzewająca, kremowa zupa dyniowa

Kuchenne szaleństwa

Domowy makaron

Bardzo lubię robić domowy makaron. To wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonne, a smak jest cudowny. Lubię bawić się kształtami, rozmiarami i formami makaronu. Czasami robię drobny, cienki makaron do rosołu, a innym razem przygotowuję szerokie wstążki, które świetnie sprawdzają się z dodatkiem pysznego sosu czy innych dodatków. A jaki jest Twój ulubiony sposób na makaron?Składniki( na 2 porcje jako podstawa dania i 4 jako dodatek do zupy):2 duże jajka200g mąki pszennejSposób przygotowania:Czytaj więcej »

Pikantny hummus z chili

Kuchenne szaleństwa

Pikantny hummus z chili

Jak gotować ciecierzycę?

Kuchenne szaleństwa

Jak gotować ciecierzycę?

O fotografii kulinarnej- jak stylizować zupy? #piękniepodane

Kuchenne szaleństwa

O fotografii kulinarnej- jak stylizować zupy? #piękniepodane

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza. Jest wprost idealna by przygotować spory garnek pysznej, rozgrzewającej zupy. Tym razem zapraszam na #piękniepodane z zupą-krem w roli głównej! To pyszne połączenie papryki i pomidorów z dodatkami rodem ze słonecznej Grecji- idealne by przemycić trochę słońca na talerze:) Przepis na danie z przepisami krok po kroku znajdziecie oczywiście na Smacznej Stronie Tesco.A przy zupach zostaniemy tym razem na dłużej jednak zajmiemy się nimi od strony fotografii i stylizacji oczywiście! Zupy- zarówno w formie kremu jak i klasycznej- często określane są jako trudne lub problematyczne do uwiecznienia na zdjęciu. Na początku też byłam gotowa by skłonić się ku temu stwierdzeniu jednak poznanie kilku sposobów i tricków sprawiło, że fotografowanie zup bardzo polubiłam i robię to z dużą przyjemnością. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego tekstu również zmienicie zdanie i polubicie fotografowanie i stylizowanie zup.Czytaj więcej »

Muffinki z dynią i suszonymi śliwkami

Kuchenne szaleństwa

Muffinki z dynią i suszonymi śliwkami

Sernik z ricotty z kremem pistacjowym, truskawkami i bezami

Kuchenne szaleństwa

Sernik z ricotty z kremem pistacjowym, truskawkami i bezami

O fotografii kulinarnej- trendy i style w fotografii kulinarnej #piękniepodane

Kuchenne szaleństwa

O fotografii kulinarnej- trendy i style w fotografii kulinarnej #piękniepodane

Tym razem w ramach cyklu #piękniepodane chciałabym nieco przybliżyć Wam tematykę niektórych stylów oraz trendów. By to zagadnienie przybliżyć przygotowałam pyszne cukiniowe carpaccio na które przepis znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco. Tam też zdjęcia krok po kroku oraz smakowity konkurs specjalnie dla Was:)Jak w większości dziedzin (mam tu na myśli różne kategorie sztuki, ale również stylizację ubioru czy wnętrz oraz inne dziedziny życia) i w fotografii kulinarnej możemy wyodrębnić całkiem sporo mniej i bardziej wyrazistych kategorii, które charakteryzują różne elementy.  Jeśli tylko masz taką możliwość sięgnij po kilka pozycji książkowych wydanych na przestrzeni kilku lat ( najlepiej tego samego Autora)- zapewne różnica w fotografiach znajdujących się wewnątrz dostrzegalna jest gołym okiem. To właśnie zmieniające się trendy. By uzyskać konkretny efekt musimy umiejętnie dobierać poszczególne elementy- począwszy od tła, poprzez rekwizyty oraz odpowiednią stylizację potrawy. Tu również bardzo istotna jest praca ze światłem( o tych zagadnieniach wspominałam już wcześniej TU)Fotografia lifestylowa( reportażowa)To zwykle zdjęcia pokazujące potrawę w trakcie przygotowania, bardzo często również dłonie lub całą postać przygotowującą danie czy serwującą je na stół. Są to zdjęcia z wydarzeń kulinarnych czy zastanych sytuacji. Ale również zdjęcia ukazujące krok po kroku sposób przygotowania- takie jak te, które możecie znaleźć w przepisie na Smacznej Stronie. Dark photographyCharakterystyczne dla tego stylu są przede wszystkim ciemne tła oraz duże kontrasty pomiędzy światłem i cieniem. Mocno zarysowane elementy, wyraziste akcesoria, akcent na potrawę- to wszystko odnajdziemy w tym stylu.Bright photographyTo całkowite przeciwieństwo poprzedniego stylu. Tu dominują jasne, delikatne barwy, pastele, delikatne, pełne radości kompozycje. Delikatność, subtelność, lekkość kompozycji- te cechy charakterystyczne dlatego stylu.Mood photpgraphyTo fotografie o konkretnym nastroju, który uzyskujemy poprzez dobór charakterystycznych dla danego typu rekwizytów, dodatków, tła oraz charakterystycznym stylizowaniu potrawy. Wyróżnić można wiele różnych ale jako dominujące (głównie w blogosferze) określiłabym fotografie w stylu rustykalnym, granny chic, retro. Tu króluje pozorny bałagan, mnogość dodatków, domowy charakter serwowania potraw. Bardzo lubię zabawę akcesoriami, dodatkami i różnymi formami więc bardzo lubię wędrować w tym kierunku.Oczywiście style, trendy i tendencje często przenikają się i łączą. Bardzo lubię oglądać wszelkie inspirujące miejsca i publikacje (Instagram, Pintrest, wszelkie blogi, magazyny i książki) śledząc zmiany, mikrotrendy i charakterystyczne detale. Przeglądanie zdjęć i opisywanie dla siebie charakterystycznych cech i wyróżniających daną fotografię elementów to świetne ćwiczenie by umieć określić charakter fotografii.A jaki jest Wasz ulubiony styl? :)Jeśli szukasz innych postów dotyczących fotografii kulinarnej oraz stylizacji KLIKNIJ TU :)

Pijalnia Czekolady Wedel- słodki konkurs

Kuchenne szaleństwa

Pijalnia Czekolady Wedel- słodki konkurs

O fotografii kulinarnej- przybornik stylisty #piękniepodane

Kuchenne szaleństwa

O fotografii kulinarnej- przybornik stylisty #piękniepodane

Bardzo się cieszę, że mogę przygotować kolejny wpis z cyklu #piękniepodane. Tym razem chcę nieco przybliżyć temat stylizacji jedzenia, ale z perspektywy przydatnych do tego narzędzi. Czyli krótko mówiąc opowiem trochę o tym co warto mieć pod ręką stylizując potrawy. Na potrzeby wpisu przygotowałam pyszne polędwiczki z karmelizowaną gruszką na które przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco. Tam również czeka konkurs w którym możecie wykazać się kreatywnym spojrzeniem na jedzenie:)Czytaj więcej »

Nalewka malinowa- malinówka

Kuchenne szaleństwa

Nalewka malinowa- malinówka

Tosty francuskie z salsą śliwkowo-tymiankową

Kuchenne szaleństwa

Tosty francuskie z salsą śliwkowo-tymiankową

Sałatka z figami i grillowanym serem kozim

Kuchenne szaleństwa

Sałatka z figami i grillowanym serem kozim