Kuchenne szaleństwa O fotografii kulinarnej- co wpływa kompozycję #piękniepodane O rodzajach kompozycji pisałam w poprzednim wpisie z cyklu #piękniepodane. Tym razem chciałabym przybliżyć temat kompozycji z bardziej praktycznej strony. Pokazać jak zwykle odbywa się u mnie komponowanie kadru, na co zwracam uwagę, co jest istotne i ma wpływ na ostateczny efekt jaki uzyskam na fotografii. Chcąc pokazać Wam jak ten proces przebiega u mnie przygotowałam sałatkę i sfotografowałam poszczególne etapy by zilustrować temat. Przepis na samą sałatkę oraz zdjęcia krok po kroku jak ją przygotować znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco. Tam również czeka na Was konkurs z smacznymi nagrodami:)Czytaj więcej »
Kuchenne szaleństwa O fotografii kulinarnej- reguła trójpodziału i rodzaje kompozycji #piękniepodane Oto kolejny post z cyklu #piękniepodane. W poprzednich odcinkach pisałam o perspektywie i świetle- jeśli jeszcze nie czytaliście koniecznie nadróbcie zaległości:) Tym razem chciałabym przybliżyć kilka typów kompozycji oraz regułę trójpodziału. By zilustrować zagadnienie przygotowałam pyszne krewetki na które przepis ze zdjęciami jak przygotować potrawę krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco. Tam też znajdziecie pyszny konkurs- zapraszam do zabawy:)Czytaj więcej »
Kuchenne szaleństwa Pieczona owsianka z brzoskwiniami, porzeczkami i migdałami Pieczona owsianka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, gotowanej owsianki. Podobnie jak w przypadku klasycznego wariantu i pieczoną owsiankę można modyfikować i dowolnie zmieniać- w zależności od pory roku czy ulubionych dodatków. Tak przygotowana smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno więc bez problemu można zabrać ją ze sobą na piknik czy do pracy.Składniki:filiżanka płatków owsianychfiliżanka mlekałyżka cukrukilka gałązek porzeczek1 mała brzoskwinia2 łyżki płatków migdałowychSposób przygotowania:Czytaj więcej »
Kuchenne szaleństwa O fotografii kulinarnej- perspektywa #piękniepodane To już trzeci wpis z cyklu #piękniepodane, który przygotowuję dla Was w ramach współpracy z Tesco. Poprzedni wpis przybliża informacje o świetle w fotografii kulinarnej- jeśli jeszcze nie czytaliście gorąco polecam:) Tym razem opowiem o kolejnym ważnym elemencie- perspektywie.By zilustrować zagadnienie przygotowałam pyszne curry z warzywami i chutneyem- przepis i zdjęcia jak krok po kroku przygotować danie znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco.Czytaj więcej »
Kuchenne szaleństwa O fotografii kulinarnej- światło #piękniepodane Nadszedł czas na kolejny odcinek cyklu, który realizuję wspólnie z Tesco- #piękniepodane. By zilustrować tekst przygotowałam przepyszne i lekkie grzanki z humusem z bobu i sałatką- jeśli macie ochotę na przepis ze zdjęciami krok po kroku i tipami jak serwować tego typu przekąski koniecznie zajrzyjcie na Smaczną Stronę Tesco.Po kilku wstępnych i podstawowych informacjach dotyczących fotografii i stylizacji kulinarnej, które znalazły się w pierwszym wpisie przechodzimy do konkretów. Na warsztat tym razem biorę światło, które jest nieodzownym elementem w fotografii. Oswojone światło i zasady pracy z nim dają efekty w postaci pięknych zdjęć. To jak dobrze poznasz właściwości światła i sposób działania w dużej mierze wpływa na efekt końcowy.Czytaj więcej »