Kuchenne zapiski M. Domowy ekstrakt waniliowy Domowy ekstrakt waniliowy świetnie nadaje się do mas, kremów i deserów na zimno. Składniki:0,5 l wódki6 lasek wanilii2 buteleczki o pojemności 250 ml Wykonanie: Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasiona. Do butelek wlać alkohol, włożyć miąższ wanilii i pozostałe łodygi. Zakręcić. Wstrząsnąć i odstawić na min 1 nawet do 3 mc. Ekstrakt świetnie nadaje się do kremów, mas, zimnych deserów. Nie polecam do pieczonych ciast ponieważ wraz z wysoką temp alkohol odparuje.
Kuchenne zapiski M. Zakwas na barszcz czerwony Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy zakwasu na barszcz to gorąco Was zachęcam:)Bez niego barszcz nie będzie prawdziwym barszczem. A zbliżające się święta na pewno Was do tego zmotywują:) Składniki:burakówząbków czosnku1 kromka razowego chlebaliść laurowyziele angielskiechrzanu 2 l przegotowanej letniej wody Wykonanie: Przygotować 2 l letniej wody. Buraki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do słoika. Czosnek i chrzan obrać, pokroić na cząstki i wraz z przyprawami dodać do buraków. Na wierzch położyć chleb i zalać wodą. Trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po ok 6-7 dniach zakwas jest gotowy i przecedzić go przez gazę.