Blok mocno czekoladowy w waflu

Kuchenne zapiski M.

Blok mocno czekoladowy w waflu

Zapiekanka z chleba grahamka

Kuchenne zapiski M.

Zapiekanka z chleba grahamka

Szarlotka z dwukolorowym biszkoptem

Kuchenne zapiski M.

Szarlotka z dwukolorowym biszkoptem

Sałatka z wędzonej makreli.

Kuchenne zapiski M.

Sałatka z wędzonej makreli.

Placuszki owsiane z mandarynką,miodem i słonecznikiem.

Kuchenne zapiski M.

Placuszki owsiane z mandarynką,miodem i słonecznikiem.

Domowe pierniczki do przechowania

Kuchenne zapiski M.

Domowe pierniczki do przechowania

Krokieciki z mięsem i pieczarkami do barszczu i nie tylko

Kuchenne zapiski M.

Krokieciki z mięsem i pieczarkami do barszczu i nie tylko

Miodownik z masą grysikową i powidłami.

Kuchenne zapiski M.

Miodownik z masą grysikową i powidłami.

Domowy smalec z kiełbasą i czosnkiem

Kuchenne zapiski M.

Domowy smalec z kiełbasą i czosnkiem

Ciasto idealne -3 Bit lub Migdałowiec na biszkopcie.

Kuchenne zapiski M.

Ciasto idealne -3 Bit lub Migdałowiec na biszkopcie.

Tarta gruszkowa z masą śmietanową i kruszonką

Kuchenne zapiski M.

Tarta gruszkowa z masą śmietanową i kruszonką

Kruche tartaletki z jabłkami i kruszonką.

Kuchenne zapiski M.

Kruche tartaletki z jabłkami i kruszonką.

Sałatka z grilowanym oscypkiem

Kuchenne zapiski M.

Sałatka z grilowanym oscypkiem

Kandyzowane banany z cynamonem

Kuchenne zapiski M.

Kandyzowane banany z cynamonem

Kuchenne zapiski M.

Ambasador wg siostry Anastazji.

Przepis pochodzi z książki 103 Ciasta Siostry Anastazji. Muszę Was przeprosić za niestaranne zdjęcia Ambasadora. Tak szybko znikał z powierzchni talerza że zdjęcia były robione w ekspresie. Pomimo tego że ciasto składa się głównie z dwóch mas to nie jest słodkie, a dodatek ananasów i pokrojonej czekolady sprawia że jest jeszcze smaczniejsze. Nie jest pracochłonne a efektowne w smaku:) *** Upiec jasny biszkopt. Przepis znajdziecie tu.Składniki:1 l mleka, 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, 2 kostki margaryny, 2 dag cukru pudru, 2 łyżeczki kakao, pokrojone orzechy włoskie, pół paczki rodzynek, czekolada, ananasy z puszki, sok z cytryny Wykonanie: Masa: W 1/4 l mleka roztrzepać budyń, dodać całe jajka, żółtka i mąkę. Ważne żeby nie było grudek.Pozostałe mleko zagotować i powoli wlewać naszą mieszankę. Energicznie mieszamy, tak żeby powstał budyń. Odstawiamy go do ostygnięcia. Przykrywamy- żeby nie zrobił się kożuch.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części z czego jedną przekładamy do osobnej miski. Do jednej części dajemy kakao, orzechy, namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki oraz pokrojoną czekoladę. Do drugiej (białej) części pokrojonego i dobrze odsączonego ananasa oraz sok z cytryny.Przełożenie: biszkopt-masa ciemna-masa jasna.Ozdabiamy wierzch startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi.  

Kuchenne zapiski M.

Świderkowa zapiekanka z chorizo, brukselką,serem i beszamelem.

Składniki: (dla 4-5 osób)400 g makaronu świderki, 30 dag brukselki, 1 duży lub 2 mniejsze pomidory, 1 łyżka masła, 20 dag kiełbasy chorizo, 30 dag sera żółtego, kilka kropel soku z cytryny, bazylia, pieprz,  Sos beszamelowy: 2 szkl mleka, 1/4 kostki masła, 2,5 łyżki mąki, pół łyżeczki soli, odrobina pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej,  Wykonanie:Makaron ugotować al dente wg instrukcji. Brukselkę obrać, umyć i wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i soku z cytryny. Gotować ok 5 min. Wyjąć z wody, opłukać zimną wodą. Naczynie ceramiczne lub żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wsypać połowę ugotowanego makaronu. Na nim ułożyć warstwę z brukselki. Lekko potrzeć serem żółtym i przykryć resztą makaronu. Chorizo kroimy na plastry i układamy na makaronie. Pomidory obieramy ze skórki i pokrojone kładziemy na kiełbasie. Posypujemy pomidory bazylią i pieprzem. Całość zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy dość grubo startym żółtym serem. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy na małym ogniu na patelni lub rondelku, dodajemy mąkę i ciągle mieszając robimy zasmażkę. Wlewamy mleko z resztą przypraw i nadal mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć.

Domowa skórka pomarańczowa do ciast i deserów.

Kuchenne zapiski M.

Domowa skórka pomarańczowa do ciast i deserów.

Tradycyjny wilgotny sernik na kruchym spodzie.

Kuchenne zapiski M.

Tradycyjny wilgotny sernik na kruchym spodzie.

Kuchenne zapiski M.

Owsiane ciasteczka z jabłkiem. Bez tłuszczu :)

Czy będzie kiedyś można jeść słodkości bez ograniczeń? Pewnie nie... choć może niektórzy tak mają, że ile nie zjedzą to i tak po nich nie widać. Cóż... szczęściarze.Z taką myślą robiłam te ciasteczka. Upieczcie, schowajcie do słoika i na ,,chcicę"wyciągajcie do herbaty. ;) ***Składniki:- 1,5 szkl płatków owsianych- 1/2 szkl otrębów pszennych lub owsianych-1/3 szkl orzeszków ziemnych (niesolonych,pokrojonych)-1/2 szkl suszonej żurawiny-1/3 szkl rodzynek lub pokrojonych śliwek kalifornijskich - 1/3 szkl sezamu - 2 jajka - 1 pełna łyżka pestek dyni - 2 łyżki płatków migdałów- 10 łyżeczek mąki kukurydzianej (lub razowej)- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki miodu- 3 łyżki jogurtu naturalnego- 1/2 lyżeczki sody- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/3 szkl mleka- 1 pokrojone drobno jabłko Wykonanie: Połączyć w misce składniki suche z sodą i proszkiem. W małym garnuszku podgrzać lekko mleko i dodać do niego miód żeby się roztopił. Ostudzić, dodać jogurt naturalny i jajka. Roztrzepać. Połączyć ze składnikami suchymi. Drobno pokrojone jabłko dodać do pozostałych składników. Jeśli masa wyda nam się zbyt rzadka dodajmy jeszcze odrobinę mąki kukurydzianej. Układamy na brytfance wyłożonej papierem i pieczemy w temp 180 stopni ok 15 min. Uważajmy żeby ich nie wysuszyć za bardzo. Odstawiamy do ostygnięcia.

Risotto mocno pomidorowe z cukinią

Kuchenne zapiski M.

Risotto mocno pomidorowe z cukinią

Jesienna zapiekanka na słodko.

Kuchenne zapiski M.

Jesienna zapiekanka na słodko.

Tort kawowy z frużeliną wiśniową

Kuchenne zapiski M.

Tort kawowy z frużeliną wiśniową

Hit przetworów 2013. Ketchup z cukinii :)

Kuchenne zapiski M.

Hit przetworów 2013. Ketchup z cukinii :)

Klopsiki wołowe na pomidorowej pierzynce z nalesników.

Kuchenne zapiski M.

Klopsiki wołowe na pomidorowej pierzynce z nalesników.

Zapiekane naleśniki z farszem ruskim

Kuchenne zapiski M.

Zapiekane naleśniki z farszem ruskim

Gołąbki z wołowiną i warzywami.

Kuchenne zapiski M.

Gołąbki z wołowiną i warzywami.

 Gołąbki robimy w domu bardzo często, przeważnie tyle żeby mogły Nam wystarczyć na 2 dni. Wszyscy je lubią, i z wieloma sosami można je łączyć. Kiedyś nawet zrobiłam z kaszy gryczanej która zastąpiła w przepisie ryż, ale nie wszyscy kaszę u mnie lubią. Niestety, bo mi akurat z gryczaną bardzo też smakowały. Poniżej podaje Wam przepis na gołąbki wołowe z warzywami. Wołowina pięknie w nich pachnie, a smak warzyw nie jest przytłaczający. Jeśli nie macie wołowiny, możecie ją zastąpić mięsem wieprzowym, drobiowym albo mieszanym Jak wolicie:) Nawet mój Maluch je zjada z apetytem choć ma niecałe 1,5 roku:)***Składniki: (na ok 5 osób) 1 średnia główka kapusty, pół kg zmielonego mięsa wołowego, pół kg ryżu, 1 jajko, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 duża cebula, pół małej cukinii ok 15 dag (niekoniecznie), oliwa z oliwek, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz,przyprawa do mięsa mielonego, łyżka koncentratu pomidorowegoWykonanie: Z kapusty wyciąć głąb i włożyć całą do garnka. Zalać całą wodą i gotować aż liście będą półtwarde. Wyciągać kolejno liście i kłaść na odwrócony talerz żeby się nie porwały i ociekły. I tak do najmniejszych liści. Ryż opłukać i ugotować w proporcji 2:1 czyli np. 2 szkl wody na 1 szkl ryżu. Gotować ok 15 min, odcedzić i opłukać zimną wodą. Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Przesmażyć na złoto na 2 łyżkach oliwy. W misce połączyć ugotowany ryż, mięso, ostudzone warzywa, natkę pietruszki, jajko, i przyprawić. Wyrobić ręką jednolitą masę. Kłaść tyle masy na liście żeby dały się zwinąć. Układać je w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Do 0,5 l przegotowanej  ciepłej wody dodać koncentrat, pół łyżeczki soli, wymieszać i wlać do garnka z gołąbkami. Przykryć garnkiem i dusić ok 2,5 h na średnim ogniu.

Serowo budyniowe kluseczki i leniwe. Od 12 mc+

Kuchenne zapiski M.

Serowo budyniowe kluseczki i leniwe. Od 12 mc+

Kuchenne zapiski M.

Brzoskwiniowo serowy deser na zimno.

Upałów ciąg dalszy więc dziś owocowy deser dla ochłody:) robi się go dość szybko a połączenie wielu smaków daje smaczny efekt. Coś na zachciankę a żeby nie stać zbyt długo w kuchni;)***Składniki: 4 brzoskwinie, 2 serki homogenizowane ( 1 truskawka, 1 wanilia), łyżeczka cukru pudru, łyżeczka żelatyny, 1 galaretka cytrynowa, sok z porzeczki ( lub inny), starta czekolada, owoce do dekoracjiWykonanie: Brzoskwinie obrać, pokroić na cząstki i zmiksować na gładką masę, jeśli nie były zbyt słodkie dodać cukier puder i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 filiżanki i połączyć z musem brzoskwiniowym. Przelać do pucharków i włożyć do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w pół szklanki wody. Ostudzamy. Serki przekładamy do osobnych misek i do każdego wlewamy po połowie rozpuszczoną galaretkę. Dobrze mieszamy. Wylewamy je na przemian na stężony mus brzoskwiniowy. Polewamy po wierzchu sokiem z czarnej porzeczki. Odstawiamy na min godzinę żeby całość stężała. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą i owocami. 

Gryczane placki z cukinią i sosem jogurtowo koperkowym.

Kuchenne zapiski M.

Gryczane placki z cukinią i sosem jogurtowo koperkowym.

Kuchenne zapiski M.

Witaminowe smoothie jagodowe

 W mojej kuchni królują teraz wiśnie i jagody:)  Z borówek robię koktajle a wiśnie przerabiam. Wkrótce dowiecie się na co;) Resztę chwil zajmuje mi bieganie za moim Smykiem który nauczył się chodzić:] uffSkładniki: garść jagód, 5 truskawek (wiśnie, czereśnie), 1 banan, 1 jogurt naturalny, 2 łyżeczki cukru waniliowegoWykonanie:  Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki mus. Jogurt możemy zastąpić mlekiem, wtedy koktajl będzie rzadki. Osobiście wole jogurt bo z owocami jest bardziej ,,syty" i fajnie nadaje się na szybkie drugie śniadanie:) Polecam schłodzić przed podaniem:)