Magiczny składnik Chana masala z serkiem mascarpone Chana masala to danie wegetariańskie, które pobudza zmysły dzięki ferii kolorów, smaków i aromatów. Danie powstaje na bazie aromatycznego sosu pomidorowego i gotowanej ciecierzycy.
Magiczny składnik Mule na białym winie z trawą cytrynową Pamiętam jak miałem te kilka lat. Chodziliśmy wtedy z kolegami nad staw, który znajdował się nieopodal. Od czasu do czasu woda wyrzucała na brzeg czarne muszle...
Magiczny składnik Ziołowe Cheeseburgerorolady Zastanawiałem się ostatnio czy z burgerami wymyślono już wszystko? Okazało się, że jest jeszcze wiele do odkrycia. Jak dla mnie dobry burger nie może obejść się bez bekonu i sera...
Magiczny składnik Zupa cebulowa z muszlami (omułki aka mule) Zupa dla prawdziwych koneserów. Sposób, by zwykła, francuska zupa cebulowa wywołała reakcję łańcuchową naszych kubków smakowych.
Magiczny składnik Ogony wołowe duszone w porterze Timothy Ferriss w swojej książce 4 godzinny mistrz kuchni ma na celu nauczenie nauczenie gotowania najgorszych laików...
Magiczny składnik Tatar wołowy z kiełkami słonecznika Tatar to właściwie jedna z niewielu perwersyjnych przyjemności kulinarnych Polaków. W sensie ogólnym. Jakkolwiek dziwne może wydawać się jedzenie surowego mięsa, jest to dosyć powszechne...
Magiczny składnik Cytrynówka na miodzie w 2 dni Nie jest tajemnicą, że nie przepadam za czystą wódką. To zupełnie jakbym miał pić środek do płukania ust.
Magiczny składnik Chipsy z pietruszki i marchewki z halibutem w skorupce Bardzo, ale to bardzo rzadko sięgam po chipsy ziemniaczane.
Magiczny składnik Steak na linguine z kremowymi szalotkami i czarnym truflem Każdy ma przepis na swoje ulubione danie, które chciałby dostać w urodziny lub jako ostatni posiłek...
Magiczny składnik Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky Są takie osoby, których spytasz, jakie słodycze lubią, odpowiedzą, że śledzie i bekon.
Magiczny składnik Ptysie z puszystym kozim serem i łososiem Zastanawiałem się nad jakimś ciekawym „spodem” pod imprezowe przekąski. Z jednej strony powinny być neutralne, bo są tylko formą, która niesie ten właściwy smak.
Magiczny składnik Drożdżowe ciastka z wędlinami Wcześniej pisałem o tym jak zrobić swoje własne wędliny na święta czy inne przyjęcia.
Magiczny składnik Dekonstrukcja Beef Wellington Już od dawna nosiłem się z zamiarem pokazania Wam jak robię Beef Wellington.
Magiczny składnik Zupa deserowa z suszonych śliwek z chilli Pomysł na zupę deserową przepisu babci mojej koleżanki z pracy, Zuzy.
Magiczny składnik Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów włoskich Świąteczny czas jest ciężki dla wegetarian.
Magiczny składnik Karp w galarecie z białego wina Nie wiem jak u Was, ale danie to jada się u mnie raz do roku w wigilię.
Magiczny składnik Śledzie marynowane w cytrusach Jestem śledziowym skrytożercą. Szczególnie w święta, kiedy spożywa się ich więcej niż kiedykolwiek.
Magiczny składnik Karp bez ości na karmelizowanej gruszce Z doświadczenia już wiem, że ludzie dzielą się na zjadaczy karpia i hejterów karpiowego mięsa.
Magiczny składnik Wigilijny drink z suszonych owoców Jakieś 3 lata temu wpadłem na ten pomysł, podczas wyjątkowo nudnej wigilii z rodzicami i babcią.
Magiczny składnik Frittata a’la margarita Pisałem już wcześniej, że jestem fanem najprostszej postaci pizzy, czyli margarity.
Magiczny składnik Indyjska zupa Dahl z pure z dyni Zupa Dahl z soczewicy, jest swoistym testem to czy jesteście gotowi na kuchnię rodem z Półwyspu Indyjskiego.
Magiczny składnik Tagine z drobiem, cytrusami i migdałami Tak naprawdę, szukałem pretekstu, by pokazać na zdjęciach mój piękny, marokański, ręcznie zdobiony tagine
Magiczny składnik Risotto z mrożonymi szparagami, cykorią i winem musującym Spytacie skąd do jasnej cholery mam szparagi w listopadzie? Nie, nie oszalałem na tyle by wydać 15-20...
Magiczny składnik Steak ze schabu z kością Pomysł może i przewrotny, ale kiedy zobaczyłem na moim ulubionym stoisku z mięsem (na Hali Mirowskiej) piękny schab z kością, wiedziałem co z nim zrobić. Po pierwsze, Julita zażyczyła sobie domowego schabowego, więc nie mogłem jej odmówić. Nie wiedziała tylko, … Continue reading →
Magiczny składnik Najlepsze pieczone ziemniaki O mojej nowej fascynacji ziemniakami pisałem już tutaj. Jest to równie uniwersalna roślina jak kukurydza czy soja. ja jednak najbardziej lubię pieczone ziemniaki, które mogę jeść jako dodatek lub jako główny bohater na stole. Z wierzchu chrupiąca i pikantna skórka, … Continue reading →