Magiczny składnik

Chana masala z serkiem mascarpone

Chana masala to danie wegetariańskie, które pobudza zmysły dzięki ferii kolorów, smaków i aromatów. Danie powstaje na bazie aromatycznego sosu pomidorowego i gotowanej ciecierzycy.

Magiczny składnik

Mule na białym winie z trawą cytrynową

Pamiętam jak miałem te kilka lat. Chodziliśmy wtedy z kolegami nad staw, który znajdował się nieopodal. Od czasu do czasu woda wyrzucała na brzeg czarne muszle...

Magiczny składnik

Ziołowe Cheeseburgerorolady

Zastanawiałem się ostatnio czy z burgerami wymyślono już wszystko? Okazało się, że jest jeszcze wiele do odkrycia. Jak dla mnie dobry burger nie może obejść się bez bekonu i sera...

Magiczny składnik

Zupa cebulowa z muszlami (omułki aka mule)

Zupa dla prawdziwych koneserów. Sposób, by zwykła, francuska zupa cebulowa wywołała reakcję łańcuchową naszych kubków smakowych. 

Magiczny składnik

Ogony wołowe duszone w porterze

Timothy Ferriss w swojej książce 4 godzinny mistrz kuchni  ma na celu nauczenie nauczenie gotowania najgorszych laików...

Magiczny składnik

Tatar wołowy z kiełkami słonecznika

Tatar to właściwie jedna z niewielu perwersyjnych przyjemności kulinarnych Polaków. W sensie ogólnym. Jakkolwiek dziwne może wydawać się jedzenie surowego mięsa, jest to dosyć powszechne...

Magiczny składnik

Smalec wyborowy z wołowiną

Mówią, że na zimę warto przybrać trochę tłuszczu. 

Magiczny składnik

Cytrynówka na miodzie w 2 dni

Nie jest tajemnicą, że nie przepadam za czystą wódką. To zupełnie jakbym miał pić środek do płukania ust.

Magiczny składnik

Chipsy z pietruszki i marchewki z halibutem w skorupce

Bardzo, ale to bardzo rzadko sięgam po chipsy ziemniaczane. 

Magiczny składnik

Steak na linguine z kremowymi szalotkami i czarnym truflem

Każdy ma przepis na swoje ulubione danie, które chciałby dostać w urodziny  lub jako ostatni posiłek...

Magiczny składnik

Gravlax – łosoś peklowany w soli morskiej

To wszystko zaczęło się prawie rok temu.

Magiczny składnik

Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky

Są takie osoby, których spytasz, jakie słodycze lubią, odpowiedzą, że śledzie i bekon. 

Magiczny składnik

Ptysie z puszystym kozim serem i łososiem

Zastanawiałem się nad jakimś ciekawym „spodem” pod imprezowe przekąski. Z jednej strony powinny być neutralne, bo są tylko formą, która niesie ten właściwy smak.

Magiczny składnik

Drożdżowe ciastka z wędlinami

Wcześniej pisałem o tym jak zrobić swoje własne wędliny na święta czy inne przyjęcia.

Magiczny składnik

Pieczona wieprzowina nadziewana bakaliami

Magiczny składnik

Dekonstrukcja Beef Wellington

Już od dawna nosiłem się z zamiarem pokazania Wam jak robię Beef Wellington. 

Magiczny składnik

Zupa deserowa z suszonych śliwek z chilli

Pomysł na zupę deserową przepisu babci mojej koleżanki z pracy, Zuzy. 

Magiczny składnik

Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów włoskich

Świąteczny czas jest ciężki dla wegetarian.

Magiczny składnik

Karp w galarecie z białego wina

Nie wiem jak u Was, ale danie to jada się u mnie raz do roku w wigilię.

Magiczny składnik

Śledzie marynowane w cytrusach

Jestem śledziowym skrytożercą. Szczególnie w święta, kiedy spożywa się ich więcej niż kiedykolwiek. 

Magiczny składnik

Karp bez ości na karmelizowanej gruszce

Z doświadczenia już wiem, że ludzie dzielą się na zjadaczy karpia i hejterów karpiowego mięsa.

Magiczny składnik

Wigilijny drink z suszonych owoców

Jakieś 3 lata temu wpadłem na ten pomysł, podczas wyjątkowo nudnej wigilii z rodzicami i babcią. 

Magiczny składnik

Frittata a’la margarita

Pisałem już wcześniej, że jestem fanem najprostszej postaci pizzy, czyli margarity.

Magiczny składnik

Kaszi z wędzonym pstrągiem

Były takie czasy, kiedy sushi robiłem raz w miesiącu. 

Magiczny składnik

Indyjska zupa Dahl z pure z dyni

Zupa Dahl z soczewicy, jest swoistym testem to czy jesteście gotowi na kuchnię rodem z Półwyspu Indyjskiego.

Magiczny składnik

Galaretka z czerwonego wina do mięs

Widziałem ten trick kiedyś w telewizji. 

Magiczny składnik

Tagine z drobiem, cytrusami i migdałami

Tak naprawdę, szukałem pretekstu, by pokazać na zdjęciach mój piękny, marokański, ręcznie zdobiony tagine

Magiczny składnik

Risotto z mrożonymi szparagami, cykorią i winem musującym

Spytacie skąd do jasnej cholery mam szparagi w listopadzie? Nie, nie oszalałem na tyle by wydać 15-20...

Magiczny składnik

Steak ze schabu z kością

Pomysł może i przewrotny, ale kiedy zobaczyłem na moim ulubionym stoisku z mięsem (na Hali Mirowskiej) piękny schab z kością, wiedziałem co z nim zrobić. Po pierwsze, Julita zażyczyła sobie domowego schabowego, więc nie mogłem jej odmówić. Nie wiedziała tylko, … Continue reading →

Magiczny składnik

Najlepsze pieczone ziemniaki

O mojej nowej fascynacji ziemniakami pisałem już tutaj. Jest to równie uniwersalna roślina jak kukurydza czy soja. ja jednak najbardziej lubię pieczone ziemniaki, które mogę jeść jako dodatek lub jako główny bohater na stole. Z wierzchu chrupiąca i pikantna skórka, … Continue reading →