Magiczny składnik

Pieczone ryby oleiste za grosze – świeży śledź i makrela

Przyjęło się, że dobra ryba musi być droga. Dlatego rybę na stole traktuje się jak święto. W restauracjach koniec karty okupują właśnie ryby i owoce morza. W ceną tych drugich się zgodzę, gdyż nasz Bałtyk niestety nie obfituje w ich … Continue reading →

Magiczny składnik

Pieczone ryby bałtyckie – świeży śledź i makrela

Przyjęło się, że dobra ryba musi być droga. Dlatego rybę na stole traktuje się jak święto. W restauracjach koniec karty okupują właśnie ryby i owoce morza. W ceną tych drugich się zgodzę, gdyż nasz Bałtyk niestety nie obfituje w ich … Continue reading →

Magiczny składnik

Suflet ziemniaczany z żółtym serem

Jestem wielkim fanem ziemniaków. Powoli odkrywam je na nowo. Mają one praktycznie nieskończone zastosowanie. Zamierzam na blogu rozłożyć jeszcze ziemniaka na czynniki pierwsze i pokazać Wam, że to ciekawa kulinarnie i smaczna bulwa. Mówi się, że ziemniaki tuczą, jednak 100 … Continue reading →

Magiczny składnik

Orientalny bigos zapiekany w żytnim chlebie

Bigos robię raz w roku. Wtedy kiedy robi się zimno i mam ochotę na coś rozgrzewającego i aromatycznego. Choć może się wydawać pospolitą potrawą, pokażę Wam jak stworzyć z niego iście królewskie danie, którym bez wstydu będziecie chcieli poczęstować gości … Continue reading →

Magiczny składnik

Lekka galareta z golonki i cydru z jabłkami

Stereotypowo galareta, czy inaczej nóżki kojarzy się z ostro zakrapianą i tłustą libacją u wujka. I tak i nie. Po mojemu będzie inaczej. Proponuję dekonstrukcję tradycyjnej galarety. W wyniku kilku zabiegów dostaniecie lekkie, kruche i zaskakujące danie. Zostawiam to co … Continue reading →

Magiczny składnik

Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Bardzo rzadko zdarza mi się gotować tak tradycyjne potrawy. Są to jedyne gołąbki, których się nie wstydzę i podałby je w restauracji, jakbym ją miał. Pomysł na farsz z ekstremalnie zdrowej kaszy gryczanej podsunęła mi siostra wegetarianka. Można je robić … Continue reading →

Magiczny składnik

Ravioli z kurkami w piwie z masłem szałwiowym

Niezbyt często wykorzystujemy gorzki smak w kuchni. Jesień, przez swój specyficzny swąd rozkładającej się natury, wydaje mi się idealną porą do takich trudnych związków talerzu. Magicznym składnikiem będą tutaj grzyby.  Kurki i rydze wydaja się idealne, ponieważ nie są tak … Continue reading →

Magiczny składnik

Boeuf bourguignon z winem malinowym i rydzami na maśle

Od dawien dawna zabierałem się za ten przepis. Niestety, perspektywa wlania do dania całej butelki czerwonego wina napawała mnie niepokojem. Jak to? Będę musiał kupić co najmniej dwie. Po drugie, kiedy jak kiedy, ale dania „winne” najlepiej smakują właśnie jesienią, … Continue reading →

Magiczny składnik

Quiche bez ciasta z pieczoną dynią i ricottą

Oszukuję przy robieniu quiche. Nie robię ciasta. Uważam, że jest zbędne. Clue tego dania jest nadzienie i to na nim powinniśmy się skupić. Jesienią, kiedy wybucha sezon dyniowy, mamy nieskończone możliwości wykorzystania tej uniwersalnej rośliny. Jak pewnie już wiecie, najlepszym … Continue reading →

Magiczny składnik

Guacamole z pikantną salsą z mango

Przeżywam ostatnio fascynację kuchnią  Meksykańską. Wszystko to przez wspomnianego już wcześniej Anthonego Bourdaina, który miał w zwyczaju zatrudnianie meksykanów w swojej nowojorskiej restauracji. Anthony wybrał się kilka razy do  miasteczka, skąd pochodzili jego kucharze. Opowieść ta otworzyła mi oczy na … Continue reading →

Magiczny składnik

Gruzińskie pierogi z mięsem – Chinkali

Wyobraź sobie ten moment: bierzesz do ręki chinkali, chwytając palcami za końcówkę przypominającą sutek, przegryzasz i w Twoje usta tryska gorący i aromatyczny bulion… Cokolwiek sobie w tym momencie pomyślisz, tak właśnie rozpoczyna się przygoda z chinakali – gruzińskimi pierogami. … Continue reading →

Magiczny składnik

Gruzińskie chaczapuri imeruli

Pisałem już o tym, że nie ma czegoś takiego jak kuchnia narodowa, jest raczej kuchnia regionalna. W wielu rejonach świata spotykamy podobne dania o innej nazwie. Przypadek? Kiedy patrzysz na placek chaczapuri, to co myślisz? Pizza? Tylko gdzie ten ser? … Continue reading →

Magiczny składnik

Krem z pieczonej dyni z kokosową bitą śmietaną

Danie oczywiste o tej porze roku. Z dynią jest jak z tofu, można jej nadać praktycznie każdy smak. Może być słona, słodka, kwaśna lub gorzka. Świetnie chłonie wszelkie przyprawy. W swojej naturze jest słodkawa, a pieczenie wydobywa ten smak na … Continue reading →

Magiczny składnik

Sałatka gruzińska

Tę prostą sałatkę zamawialiśmy w Gruzji do niemal każdego posiłku. Smaczna, soczysta i chrupiąca, świetnie sprawdzała się jako przystawka do cięższych dań. Od powrotu z Gruzji minęło trochę czasu, ale nie zapomnieliśmy o tamtejszym jedzeniu i co jakiś czas przygotowujemy … Continue reading →

Magiczny składnik

Kozi sernik z figowym toffi

Miewacie tak, że nagle pojawia się ochota na coś słodkiego? Nie jestem słodkożercą, dla mnie idealny deser to kawałek sera albo placki ziemniaczane. Kiedy jednak nachodzi mnie głód na słodycz zazwyczaj rozwiązaniem okazuje się łyżka miodu albo dżemu, bo ciastek … Continue reading →