Magiczny składnik
Miękkie maślane bułki do burgerów
Największym problemem większości burgerowni nie jest mięso, które jest coraz lepsze, lecz bułka. Zazwyczaj sucha, nietrzymająca składników, nasiąkająca sosami. Katastrofa. Często bułka jest też za duża. Dla mnie ideałem jest miękka, płaska, ale puszysta bułka, która pachnie masłem. Takiego właśnie ideału szukałem. Bułki piekłem już wiele razy, za każdym razem coraz bardziej zbliżając się do ideału. Na wasze szczęście zapisywałem sobie ilości składników, dlatego z przyjemnością się z wami podzielę na moje miękkie, maślane, trzymające składniki bułki. Uważam, że w kwestii burgerów nie można iść na kompromis. Bułka ma być z białej mąki pszennej, ma być maślana, ma być słodka, ma być słona. Nie jadam burgerów na co dzień, więc mogę sobie pozwolić na taki cheat day i zjeść burgera jak należy. Moje bułki mają aż 3 magiczne składniki, które sprawiają, że są takie wyjątkowe. Po pierwsze, gluten (zło!), który sprawia, że ciasto jest miękkie i sprężyste, po drugie lecytyna sojowa, która jest emulgatorem i pomaga w równomiernym rozprowadzeniu składników i bąbelków powietrza, a po trzecie masło. Dużo masła. Wyobraźcie sobie ten zapach drożdżowej, maślanej bułki z burgerem prosto z grilla… Miękkie maślane bułki do burgerów Składniki: 1 paczka suchych drożdży 3,5 szklanki mąki pszennej typu 500 1 szklanka ciepłej wody 1/4 szklanka maślanki 6 łyżek roztopionego masła (łyżka na bułkę) 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki lecytyny sojowej w proszku (można się obejść) 2 łyżki oleju 1 jajko sezam listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='1 paczka suchych drożdży3,5 szklanki mąki pszennej typu 5001 szklanka ciepłej wody1/4 szklanka maślanki6 łyżek roztopionego masła (łyżka na bułkę)3 łyżki cukru1,5 łyżeczki soli4 łyżeczki lecytyny sojowej w proszku (można się obejść)2 łyżki oleju1 jajkosezam'; document.write(" "); Wykonanie: Tajemnica miękkości bułek tkwi w dobrym wyrobieniu ciasta, które jest bardzo miękkie, ale pełne glutenu i nie klei się do rąk. Podam przepis dy wyrabiania ręcznego, ale można go przenieść do maszyny. 1.Do miski wlej szklankę wody, dodaj łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki i drożdże. Wymieszaj zaczyn dokładnie i odstaw na jakieś 10 minut. W tym czasie drożdże zaczynają się namnażać. 2. Następnie dodaj pozostałe składniki: mąkę, maślankę, cukier, sól, masło i lecytynę. Rozmieszaj wszystko drewnianą łyżką. Takie ciasto wyłóż na stół i zacznij wyrabiać minimum 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne, miękkie i nie będzie się kleiło do rąk. W maszynie wyrabiaj ciasto także ok 10 minut. 3. Utwórz z ciasto kulkę i posmaruj olejem. Przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Pozwól ciastu wyrastać przez godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyciągnij ciasto na stół i uformuj dosyć równy prostokąt. Nożem podziel ciasto na 6 równych części. Z kawałków ciasta uformuj kulkę takim sposobem, że starasz się krańce ciasta wtłoczyć pod spód zostawiając równą i jędrną powierzchnię na górze. Zupełnie jakbyśmy bułce robili lifting i starali się nadmiar skóry ukryć w środku pod spodem. 4. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą sylikonową. Roztrzep 1 jajko i posmaruj powierzchnię pędzlem dosyć szczodrze. Górę posyp sezamem. Ja dodałem czarny, bo akurat taki miałem. Bułki przykryj folią, ale tak, żeby nie dotykała powierzchni bułek. Pozwól im wyrosnąć ok. 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte bułki piecz od 15 do 17 minut. Najlepsze są zaraz po przestudzeniu lub następnego dnia. Żeby przechować, najlepiej zapakuj je w indywidualne foliowe torebki i zamroź. 5. Podczas przyrządzania burgerów rozciętą bułkę przypiecz tylko od wewnętrznej strony, pozwoli to na lepsze trzymanie składników i zapobiegnie rozmiękaniu bułki. Zobacz przepis na: Cytrynowy burger i Burger z Kaczki Jeśli podobał Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi.