Magiczny składnik
Gruzińskie roladki z bakłażana i orzechów
Będąc w Gruzji, nie sposób przejść obojętnie obok ich wersji tapasów, czyli przekąsek do wina i do czaczy (bimbru). Zabierałem się do tego przepisu od roku. Robiłem te roladki już kilka razy na różne imprezy, ale zawsze brakowało mi zdjęć. Ostatnio jednak zawziąłem się i zrobiłem kilka. Tylko tyle udało mi się cyknać, zanim goście ostatecznie nie rozprawili się z przekąskami. Przepis jest prosty, a efekt końcowy wyrafinowany i aromatyczny. Dodałem trochę migdałów, przez co pasta jest bardziej kremowa i jasna. W oryginalnym przepisie nie dodaje się też oliwy, ale uważam, że oliwa świetnie sprawdza się jako baza emulsji, jaka powstaje z i tak tłustych orzechów oraz wody. Spróbujcie zrobić sami i wyślijcie mi zdjęcie poprzez CookUp na dole przepisu znajdziecie przycisk do uploadu zdjęcia :) Gruzińskie roladki z bakłażana i orzechów Składniki: 2 średnie, zwarte bakłażany 2/3 szklanki orzechów włoskich, 1/3 szklanki blanszowanych migdałów 2 ząbki czosnku garść posiekanej kolendry i pietruszki po pół łyżeczki mielonej kolendry, kuminu i czarnego pieprzu kilka łyżek wody kilka łyżek oliwy lub oleju sól do smaku olej i pędzelek pestki granatu do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='2 średnie, zwarte bakłażany2/3 szklanki orzechów włoskich, 1/3 szklanki blanszowanych migdałów2 ząbki czosnkugarść posiekanej kolendry i pietruszkipo pół łyżeczki mielonej kolendry, kuminu i czarnego pieprzukilka łyżek wodykilka łyżek oliwy lub olejusól do smakuolej i pędzelekpestki granatu do posypania'; document.write(" "); Wykonanie: 1. Bakłażana pokrój na 3-4 milimetrowe plastry. Możesz to zrobić za pomocą ostrej mandoliny z ukośnymi ostrzami, za pomocą krajalnicy do wędlin lib ostrego szerokiego noża. Posmaruj olejem za pomocą pędzelka i usmaż do miękkości na patelni grillowej lub zwykłej. 2. Do blendera przełóż orzechy, migdały, starty czosnek i przyprawy. Zblenduj na drobno, po czym dodaj wodę oraz oliwę. Zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej wody i oliwy.Przełóż do miski, dodaj posiekana zieleninę i dopraw do smaku jeśli potrzeba. 3. Plastry bakłażana posmaruj cienką warstwą pasty i zawijaj w małe ruloniki. Podawaj w towarzystwie nasion granatu i gruzińskiego wina. Jeśli podobał Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi.