Raspberries and cream
Najprostszy pilaf
Ten pięknie wyglądający, intensywnie żółty ryż to pilaf. Bardzo prosty, bardzo aromatyczny dodatek do wszelkich indyjskich curry. To nie mój pierwszy pilaf. Na blogu jest już ich kilka, wszystkie bardzo smaczne i aromatyczne. Lista składników nie jest zbyt długa jak na indyjską kuchnię, ale wrażenia smakowe, jak zwykle z najwyższej półki. Nie polecam zastępować ziaren kuminu mielonym kuminem. Natrafienie na uprażone ziarno kuminu podczas konsumpcji to przysłowiowe "niebo w gębie". Polecam.Polecam również: Pilaf z marchewką i groszkiem, Ryż z kurczakiem po indyjsku,Pilaw warzywny wg Gordona, Pilaf z KaszmiruNajprostszy pilaf220 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego2 łyżki ghee lub 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju roślinnego1 czubata łyżeczka ziaren kuminu10 cm laska cynamonu1 liść laurowy4 strąki zielonego kardamonu4 goździki1 mała cebula, pokrojona w plastry1/2 łyżeczki kurkumysól, do smakuRyż przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia. Podgrzewamy tłuszcz w patelni. Dodajemy kumin, cynamon, liść laurowy, strąki kardamonu i goździki, smażymy 10-15 sekund, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zacznie się lekko rumienić.Dodajemy odcedzony ryż, kurkumę i sól, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy 400 ml wody, sprawdzamy słoność i ewentualnie dosalamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy 12-13 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany. Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://raspberriescream.blogspot.co.uk/