czwartek, 25 września 2014

Burgery z indyka na ostro

Pyszne, soczyste i ostre burgery z mięsa indyczego. Burgery z indyka są nieco delikatniejsze niż klasyczne burgery z wołowiny, tutaj dodatkowo ze świeżą kolendrą dodającą specyficznego smaku oraz ostrą papryczką chilli i słodkim sosem chilli dla kontrastu. Domowe burgery przewyższają te "kupcze" pod względem smaku a ich skład nie jest dla nas tajemnicą - wiemy dokładnie co jemy.






Burgery z indyka na ostro




burgery:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie było z indyka)
  • 2 czerwone niewielkie cebule, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 długie, czerwone papryczki chilli, drobno posiekane (pozbawione ziaren, gdy chcemy mniej ostrą wersję)
  • 4 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 100 g bułki tartej (lub więcej, gdyby masa była za rzadka)
  • 1 1/2 łyżeczki soli

dodatki:
  • 4 bułki do hamburgerów (lub 6, gdy zrobimy 6 burgerów)
  • kawałek ogórka wężowego, pokrojonego wzdłuż na cienkie, długie plastry, lekko
  • pomidor, pokrojony w plastry
  • kilka liści sałaty
  • majonez (ilość w zależności od upodobań), wymieszany z 1-2 łyżeczkami ostrego sosu chilli


Wszystkie składniki na burgery umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny.
Za pomocą rąk formujemy 4 lub 5 mięsnych kulek i delikatnie je spłaszczamy. Patelnię grillową podgrzewamy, skrapiamy odrobiną oleju i grillujemy po ok 5-6 minut z każdej strony.
Bułki kroimy na pół, opiekamy w tosterze, na patelni grillowej lub w piekarniku. Na spód bułki układamy sałatę, kilka plastrów ogórka, pomidora, majonez, burgera, przykrywamy drugą częścią bułki.
 



1 komentarz:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)