Sernik czekoladowy

Cukrowa wróżka

Sernik czekoladowy

Ciasteczka czekoladowe z Marsem

Cukrowa wróżka

Ciasteczka czekoladowe z Marsem

Muffinki Cookies and Cream

Cukrowa wróżka

Muffinki Cookies and Cream

Trufle piernikowe

Cukrowa wróżka

Trufle piernikowe

Ciasteczka cookies and cream

Cukrowa wróżka

Ciasteczka cookies and cream

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Cukrowa wróżka

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Babeczki Princessa

Cukrowa wróżka

Babeczki Princessa

Czekoladki cookies and cream

Cukrowa wróżka

Czekoladki cookies and cream

Sernik z bananem i masłem orzechowym na krakersach

Cukrowa wróżka

Sernik z bananem i masłem orzechowym na krakersach

Brownies z bezą

Cukrowa wróżka

Brownies z bezą

Funfetti Blondies

Cukrowa wróżka

Funfetti Blondies

White chocolate Peanut Butter Cups

Cukrowa wróżka

White chocolate Peanut Butter Cups

Sernik mascarpone z Nutellą

Cukrowa wróżka

Sernik mascarpone z Nutellą

Sernikobrownie z Nutellą

Cukrowa wróżka

Sernikobrownie z Nutellą

Trufle kokosowe z białą czekoladą

Cukrowa wróżka

Trufle kokosowe z białą czekoladą

Rolada Cookies and Cream

Cukrowa wróżka

Rolada Cookies and Cream

Odwracane ciasto z jabłkami

Cukrowa wróżka

Odwracane ciasto z jabłkami

Wieniec jabłkowy z twarogiem

Cukrowa wróżka

Wieniec jabłkowy z twarogiem

Cookie dough Oreo

Cukrowa wróżka

Cookie dough Oreo

Babeczki stracciatella

Cukrowa wróżka

Babeczki stracciatella

Ciasto jogurtowe z malinami

Cukrowa wróżka

Ciasto jogurtowe z malinami

Sernik z wiśniami i kruszonką

Cukrowa wróżka

Sernik z wiśniami i kruszonką

Shake Milky Way

Cukrowa wróżka

Shake Milky Way

Cukrowa wróżka

Deser serowy z owocami i kruszonką

    Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Tragedii nie ma, bo w tym samym czasie pod dostatkiem jest malin, jagód, czereśni i pierwszych borówek amerykańskich, ale jakiś (może ostatni) truskawkowy deser wypadało zrobić. Oczywiście będzie dobry z każdymi innymi letnimi owocami, bo to w sumie taka klasyka: kruszonka, krem serowo-śmietankowy i owoce. Podany schłodzony – idealny na te gorące dni :3 Na 4 porcje:   Kruszonka: 1 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 40 g masła   Krem serowy: 400 g twarożku śmietankowego lub sernikowego 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   Owoce jagodowe, np. truskawki, jagody, maliny – ok. 0,5 kg Mąkę mieszamy z cukrem. Masło roztapiamy i gorące mieszamy z suchymi składnikami, aż powstaną okruszki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min w temp. 190 stopni, aż się zezłocą. Studzimy do temperatury pokojowej.   Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystej masy. &nsbsp; W pucharkach lub innych naczynkach układamy warstwami: kruszonkę – masę – owoce – masę – kruszonkę – masę – owoce. Wstawiamy do lodówki.  

Cukrowa wróżka

Shake Snickers

    Kto lubi Snickersa, ten polubi i taką jego wersję. Mleczny shake na bazie lodów i mleka. Gotowy w kilka chwil. Raczej dla tych, którzy nie mają w zwyczaju narzekać, że coś jest „za słodkie”. :) Na ok. 1 l   2 szklanki lodów (waniliowe, śmietankowe, czekoladowe – według uznania; ja użyłam śmietankowo-czekoladowych) 1 1/2 szklanki mleka 3 Snickersy (+ ew. 1 do dekoracji) 2 łyżki mleka w proszku (niekoniecznie, ja dodaję, bo lubię ten mleczny akcent w smaku ) Wykonanie jest już banalnie proste. Snickersy kroimy na małe kawałeczki. Blendujemy razem wszystkie składniki (w blenderze stojącym lub ręcznym). Przelewamy do szklanek i podajemy. Możemy udekorować pokrojonymi batonikami.   Na drugi dzień, przechowywany oczywiście w lodówce, też jest pyszny. :)

Cukrowa wróżka

Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem

  Nigdy nie darzyłam marcepanu wielką miłością, marcepanowe czekoladki z bombonierek oddawałam. Za to ten sernik to było miłe zaskoczenie. Marcepan czuć delikatnie, a w połączeniu z truskawkami smakuje jakoś przyjemniej. Dzięki sporemu dodatkowi kremówki konsystencja jest aksamitna i powinna przypaść do gustu tym, którzy generalnie wolą pieczony serniki (jak ja :D ). Na tortownicę 24 cm   Spód: 200 g ciasteczek zbożowych 50 g masła   Masa serowa: 700 g twarogu śmietankowego lub sernikowego (najlepiej pow. 7% tłuszczu) 3/4 szklanki cukru 150 g marcepanu 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ok. 0,5 kg truskawek 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody Ciasteczka na spód kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy.   Truskawki opłukujemy. Kilka odkładamy do dekoracji, a pozostałe kroimy na połówki i część ustawiamy wzdłuż obręczy tortownicy. Reszta przekrojonych znajdzie się w masie. :)   Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy pokrojony na drobne kawałki marcepan i miksujemy do połączenia się składników, stopniowo dolewając śmietankę.   Żelatynę rozpuszczamy w chłodnej wodzie. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Łączymy z dwiema łyżkami masy serowej i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy do całości masy i miksujemy chwilę.   Połowę masy wykładamy na spód. Rozkładamy pozostałe, pokrojone truskawki i przykrywamy je resztą masy. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy sernik do lodówki na min. 2 godziny. Po stężeniu dekorujemy odłożonymi owocami.

Cukrowa wróżka

Muffinki z jagodami i kruszonką

  />   Już są. W lesie na krzaczku, Sprzedawane w koszyczkach i we wnętrzach jagodzianek, które pojawiły się już w cukierniach. Jagody. Na pierwszy jagodowy wypiek wybrałam klasyczne muffinki na maślance, ale w jeszcze smaczniejszej wersji – z kruszonką. Miękkie, długo świeże i zawsze wychodzące. A do całego przepisu nie potrzebujecie miksera. I rąk też nie ubrudzicie. Na 12 sztuk: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka jagód   Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki masła Zaczynamy od kruszonki. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem. Mieszamy energicznie, aż powstaną średniej wielkości okruszki.   Możemy się brać za muffinki. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą.   Jaja roztrzepujemy z cukrem, ekstraktem, olejem i maślanką. Dodajemy do mieszanki mącznej i mieszamy do połączenia składników, nie za długo.   Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Nakładamy je do 2/3 wysokości foremek. Wierzch posypujemy kruszonką.   Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, aż muffinki wyrosną i będą lekko rumiane. Studzimy je kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy.

Cukrowa wróżka

Shake z masłem orzechowym i białą czekoladą

      Wiele razy przeze mnie sprawdzone, ukochane połączenie masła orzechowego i białej czekolady, tym razem w letniej, schłodzonej wersji. Mleczny shake wymaga jedynie kilku składników i kilku minut wolnego czasu. I nawet całkiem nie-tak-bardzo-niezdrowo, bo pomyślcie, ile białka! :D Na ok. 400 ml   300 ml mleka 1/2 szklanki białej czekolady, drobno posiekanej lub w groszkach 2 duże łyżki masła orzechowego 1 łyżka cukru 1/3 szklanki mleka w proszku (można pominąć, ja dodaję, bo uwielbiam tą dodatkową, mleczną nutę) Białą czekoladę i masło orzechowe podgrzewamy, najlepiej w rondelku z teflonu albo z grubym dnem. Kiedy powstania jednolita masa, powstrzymujemy się od wyjadania i studzimy kilka minut.   Do mleka dodajemy masę czekoladową, cukier i przesiane mleko w proszku. Blendujemy na jednolity shake. Schładzamy.

Tort serowy z owocami lata

Cukrowa wróżka

Tort serowy z owocami lata

Cukrowa wróżka

Muffinki z czereśniami

    Zdecydowanie moje ulubione letnie owoce. Przebijają chyba nawet truskawki. O ile są dojrzałe, słodkie i aż pękające od soku. Takie, jak w dzieciństwie zrywane z drzewa.   Takie czereśnie są na tyle dobre, że wystarczy im skromna oprawa – na przykład właśnie takie miękkie, waniliowe ciasto. Na maślance, więc puszyste i długo wilgotne. Proste i brudzące minimalną ilość naczyń. No i nie spotkałam jeszcze nikogo, kto by takich nie lubił. Na 12 sztuk: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka wydrylowanych czereśni cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą.   Jaja roztrzepujemy z cukrem, ekstraktem, olejem i maślanką. Dodajemy do mieszanki mącznej i mieszamy do połączenia składników, nie za długo.   Do ciasta dodajemy lekko obtoczone w mące czereśnie i delikatnie mieszamy łyżką. Nakładamy do 2/3 wysokości foremek. Dodatkowo w wierzch ciasta możemy powtykać owoce.   Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, aż muffinki wyrosną i będą lekko rumiane. Studzimy je kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy. Ostudzone możemy posypać przesianym cukrem pudrem.