Cukrowa wróżka Deser serowy z owocami i kruszonką Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Tragedii nie ma, bo w tym samym czasie pod dostatkiem jest malin, jagód, czereśni i pierwszych borówek amerykańskich, ale jakiś (może ostatni) truskawkowy deser wypadało zrobić. Oczywiście będzie dobry z każdymi innymi letnimi owocami, bo to w sumie taka klasyka: kruszonka, krem serowo-śmietankowy i owoce. Podany schłodzony – idealny na te gorące dni :3 Na 4 porcje: Kruszonka: 1 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 40 g masła Krem serowy: 400 g twarożku śmietankowego lub sernikowego 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Owoce jagodowe, np. truskawki, jagody, maliny – ok. 0,5 kg Mąkę mieszamy z cukrem. Masło roztapiamy i gorące mieszamy z suchymi składnikami, aż powstaną okruszki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 min w temp. 190 stopni, aż się zezłocą. Studzimy do temperatury pokojowej. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do powstania puszystej masy. &nsbsp; W pucharkach lub innych naczynkach układamy warstwami: kruszonkę – masę – owoce – masę – kruszonkę – masę – owoce. Wstawiamy do lodówki.
Cukrowa wróżka Shake Snickers Kto lubi Snickersa, ten polubi i taką jego wersję. Mleczny shake na bazie lodów i mleka. Gotowy w kilka chwil. Raczej dla tych, którzy nie mają w zwyczaju narzekać, że coś jest „za słodkie”. :) Na ok. 1 l 2 szklanki lodów (waniliowe, śmietankowe, czekoladowe – według uznania; ja użyłam śmietankowo-czekoladowych) 1 1/2 szklanki mleka 3 Snickersy (+ ew. 1 do dekoracji) 2 łyżki mleka w proszku (niekoniecznie, ja dodaję, bo lubię ten mleczny akcent w smaku ) Wykonanie jest już banalnie proste. Snickersy kroimy na małe kawałeczki. Blendujemy razem wszystkie składniki (w blenderze stojącym lub ręcznym). Przelewamy do szklanek i podajemy. Możemy udekorować pokrojonymi batonikami. Na drugi dzień, przechowywany oczywiście w lodówce, też jest pyszny. :)
Cukrowa wróżka Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem Nigdy nie darzyłam marcepanu wielką miłością, marcepanowe czekoladki z bombonierek oddawałam. Za to ten sernik to było miłe zaskoczenie. Marcepan czuć delikatnie, a w połączeniu z truskawkami smakuje jakoś przyjemniej. Dzięki sporemu dodatkowi kremówki konsystencja jest aksamitna i powinna przypaść do gustu tym, którzy generalnie wolą pieczony serniki (jak ja :D ). Na tortownicę 24 cm Spód: 200 g ciasteczek zbożowych 50 g masła Masa serowa: 700 g twarogu śmietankowego lub sernikowego (najlepiej pow. 7% tłuszczu) 3/4 szklanki cukru 150 g marcepanu 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ok. 0,5 kg truskawek 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody Ciasteczka na spód kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy. Truskawki opłukujemy. Kilka odkładamy do dekoracji, a pozostałe kroimy na połówki i część ustawiamy wzdłuż obręczy tortownicy. Reszta przekrojonych znajdzie się w masie. :) Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy pokrojony na drobne kawałki marcepan i miksujemy do połączenia się składników, stopniowo dolewając śmietankę. Żelatynę rozpuszczamy w chłodnej wodzie. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Łączymy z dwiema łyżkami masy serowej i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy do całości masy i miksujemy chwilę. Połowę masy wykładamy na spód. Rozkładamy pozostałe, pokrojone truskawki i przykrywamy je resztą masy. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy sernik do lodówki na min. 2 godziny. Po stężeniu dekorujemy odłożonymi owocami.
Cukrowa wróżka Muffinki z jagodami i kruszonką /> Już są. W lesie na krzaczku, Sprzedawane w koszyczkach i we wnętrzach jagodzianek, które pojawiły się już w cukierniach. Jagody. Na pierwszy jagodowy wypiek wybrałam klasyczne muffinki na maślance, ale w jeszcze smaczniejszej wersji – z kruszonką. Miękkie, długo świeże i zawsze wychodzące. A do całego przepisu nie potrzebujecie miksera. I rąk też nie ubrudzicie. Na 12 sztuk: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka jagód Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki masła Zaczynamy od kruszonki. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem. Mieszamy energicznie, aż powstaną średniej wielkości okruszki. Możemy się brać za muffinki. Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Jaja roztrzepujemy z cukrem, ekstraktem, olejem i maślanką. Dodajemy do mieszanki mącznej i mieszamy do połączenia składników, nie za długo. Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Nakładamy je do 2/3 wysokości foremek. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, aż muffinki wyrosną i będą lekko rumiane. Studzimy je kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy.
Cukrowa wróżka Shake z masłem orzechowym i białą czekoladą Wiele razy przeze mnie sprawdzone, ukochane połączenie masła orzechowego i białej czekolady, tym razem w letniej, schłodzonej wersji. Mleczny shake wymaga jedynie kilku składników i kilku minut wolnego czasu. I nawet całkiem nie-tak-bardzo-niezdrowo, bo pomyślcie, ile białka! :D Na ok. 400 ml 300 ml mleka 1/2 szklanki białej czekolady, drobno posiekanej lub w groszkach 2 duże łyżki masła orzechowego 1 łyżka cukru 1/3 szklanki mleka w proszku (można pominąć, ja dodaję, bo uwielbiam tą dodatkową, mleczną nutę) Białą czekoladę i masło orzechowe podgrzewamy, najlepiej w rondelku z teflonu albo z grubym dnem. Kiedy powstania jednolita masa, powstrzymujemy się od wyjadania i studzimy kilka minut. Do mleka dodajemy masę czekoladową, cukier i przesiane mleko w proszku. Blendujemy na jednolity shake. Schładzamy.
Cukrowa wróżka Muffinki z czereśniami Zdecydowanie moje ulubione letnie owoce. Przebijają chyba nawet truskawki. O ile są dojrzałe, słodkie i aż pękające od soku. Takie, jak w dzieciństwie zrywane z drzewa. Takie czereśnie są na tyle dobre, że wystarczy im skromna oprawa – na przykład właśnie takie miękkie, waniliowe ciasto. Na maślance, więc puszyste i długo wilgotne. Proste i brudzące minimalną ilość naczyń. No i nie spotkałam jeszcze nikogo, kto by takich nie lubił. Na 12 sztuk: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka wydrylowanych czereśni cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą. Jaja roztrzepujemy z cukrem, ekstraktem, olejem i maślanką. Dodajemy do mieszanki mącznej i mieszamy do połączenia składników, nie za długo. Do ciasta dodajemy lekko obtoczone w mące czereśnie i delikatnie mieszamy łyżką. Nakładamy do 2/3 wysokości foremek. Dodatkowo w wierzch ciasta możemy powtykać owoce. Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, aż muffinki wyrosną i będą lekko rumiane. Studzimy je kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy. Ostudzone możemy posypać przesianym cukrem pudrem.