Orkiszowy wianek z dżemem i masłem migdałowym.

Qmam kaszę

Orkiszowy wianek z dżemem i masłem migdałowym.

Rudy, rudy rydz z fenkułem i syropem imbirowym. Ciekawie!

Qmam kaszę

Rudy, rudy rydz z fenkułem i syropem imbirowym. Ciekawie!

Ciasto bananowe ze śliwką i tymiankiem. Ale proste!

Qmam kaszę

Ciasto bananowe ze śliwką i tymiankiem. Ale proste!

Śliwkowe szaleństwo czyli jaglane knedle, glutenfree!

Qmam kaszę

Śliwkowe szaleństwo czyli jaglane knedle, glutenfree!

Sałata z pieczoną dynią, skorzonerą, burakiem i śliwką

Qmam kaszę

Sałata z pieczoną dynią, skorzonerą, burakiem i śliwką

Makaron ryżowy z rzodkiewką i miso

Qmam kaszę

Makaron ryżowy z rzodkiewką i miso

Galette z ostatnimi mirabelkami

Qmam kaszę

Galette z ostatnimi mirabelkami

Niezła babka orkiszowa z borówką i bazylią

Qmam kaszę

Niezła babka orkiszowa z borówką i bazylią

Jeszcze letnia zupa ze świeżego ogórka

Qmam kaszę

Jeszcze letnia zupa ze świeżego ogórka

Bakłażan na słodko z listkiem mięty i winogronami

Qmam kaszę

Bakłażan na słodko z listkiem mięty i winogronami

Lekki lunch na upał, sałata z arbuza i melona

Qmam kaszę

Lekki lunch na upał, sałata z arbuza i melona

Wakacje i piękne gazpacho, na upalne dni

Qmam kaszę

Wakacje i piękne gazpacho, na upalne dni

Smażony bób z natką albo z szałwią do wyboru

Qmam kaszę

Smażony bób z natką albo z szałwią do wyboru

Piękna, młoda i cytrynowa kapusta. Zakochasz się!

Qmam kaszę

Piękna, młoda i cytrynowa kapusta. Zakochasz się!

Cykoria, pieczone buraki, pomarańcza – jest pyszne lato!

Qmam kaszę

Cykoria, pieczone buraki, pomarańcza – jest pyszne lato!

Zupa owocowa z lanymi kluskami – dzieciństwo idealne

Qmam kaszę

Zupa owocowa z lanymi kluskami – dzieciństwo idealne

Pieczony bób z pomarańczą – czemu nie!

Qmam kaszę

Pieczony bób z pomarańczą – czemu nie!

Białe szparagi z dżemem truskawkowym. Proste i pyszne

Qmam kaszę

Białe szparagi z dżemem truskawkowym. Proste i pyszne

Lato czyli pieczona rzodkiewka i słodka kukurydza

Qmam kaszę

Lato czyli pieczona rzodkiewka i słodka kukurydza

Qmam kaszę

Sabji z młodych ziemniaków, kalafiora i pomidorów

  Nareszcie są, młode, jędrne i kuszące. Czerwono-malinowe, fikuśne na maksa soczyste i pełne smaku. Biorę od razu cztery, duże sztuki, nie mogę się powstrzymać. Do tego pakuję młode ziemniaki, małego kalafiora, pachnącą kolendrę i pędzę na rowerze do domu. Mam po pachy roboty i nieodpartą ochotę na świeże, młode warzywa. Tak, wiem że to jeszcze nie jest pełnia szczęścia – ona przybiegnie za chwilę, z agrestem i brzoskwinią pod pachą, pląsająca w ciepłym, letnim wietrze. Kalendarz się wypełnia, jest coraz więcej, obficie i kolorowo.         Warzywa tłoczą się na straganie, odręcznie malowane ceny prężą się na krzywo wyciętych tekturkach, sąsiadki plotkują, ptaki śpiewają – po prostu słoneczna niedziela. W moim koszu już nie ma miejsca : truskawki kochają się właśnie z rabarbarem, kalafior z pomidorami a ogórki jak małe krokodyle ściskają się z czosnkiem, chrzanem i bujnym koprem. Młode ziemniaki odważyły się na jazdę bez trzymanki, dają radę na ramie te umorusane łobuziaki.  Pędzę, jest pięknie i ciepło. Wdycham to przyjemne powietrze, a ono wypełnia mnie, dotlenia. Krew szybciej krąży, podniecona słońcem i jazdą na rowerze. To takie fajne, sama droga cieszy, jak kiedyś – trochę bez konkretnego celu, jeździło się dla samego jeżdżenia. Kwintesencja dzieciństwa, nie ma tego co było, nie ma tego co będzie – najważniejsze jest tu i teraz. Kocham dokładnie tak, przywracam to co miałam kiedyś na wyciągnięcie ręki.         Sabji nie jest wymagające, idealne na kolację. Mało wysiłku, niewiele sprzątania a całe wiadro radości. Tylko myję, obieram, podsmażam delikatnie na ghee i jest. Obficie posypuję świeżą kolendrą i podaję od razu. Świeża kolendra, soczyście zielona rozprasza zastoje. Ma magiczny, zupełnie nie jednoznaczny smak – lekko słodki, gorzkawy i pieprzowy. Osobiście zajadam się nią garściami.   Boskie sabji: 0,5 kg młodych ziemniaków 1 mały, młody kalafior 2 duże pomidory malinowe płaska łyżeczka przyprawy sabji masala 1/2 łyżeczki chuky chat masala 1/4 łyżeczki asofetydy garść świeżej kolendry 1 czubata łyżka ghee (masła klarowanego lub oleju kokosowego) szczypta kurkumy Ziemniaki obieram lub po prostu skrobię i kroję na pół. Kalafiora myję i dzielę na cząstki. Pomidory oblewam wrzątkiem, obieram ze skóry, wycinam gniazdo nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Rozgrzewam masło w żeliwnym garnku, wrzucam ziemniaki, kalafiora i dodaję przyprawy. Podsmażam przez chwilę, dolewam kubek zimnej wody i zostawiam pod przykryciem. Podgotowuję około 15 minut, dodaję pokrojone pomidory, szczyptę kurkumy, przykrywam i zostawiam na kolejne 10-15 minut. Podnoszę pokrywkę, sprawdzam czy wszystko jest miękkie ale nie rozpadające się. Podaję obficie posypane świeżą kolendrą. Znika szybciej niż się pojawia.             Przepis inspirowany kampanią  „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli”      

Orzechowa quinoa z boską, młodą botwinką i fenkułem

Qmam kaszę

Orzechowa quinoa z boską, młodą botwinką i fenkułem

Orkiszowa foccacia z masalą i pomidorami – mistrz!

Qmam kaszę

Orkiszowa foccacia z masalą i pomidorami – mistrz!

Różany mazurek z czarną porzeczką i rozmarynem

Qmam kaszę

Różany mazurek z czarną porzeczką i rozmarynem

Fajne proste chapati z zieloną kolendrą…omnomnom!

Qmam kaszę

Fajne proste chapati z zieloną kolendrą…omnomnom!

Ale chała i to wegańska, pięknie orkiszowa

Qmam kaszę

Ale chała i to wegańska, pięknie orkiszowa

Tartaletki orkiszowe. Róża, krągła gruszka i miłość

Qmam kaszę

Tartaletki orkiszowe. Róża, krągła gruszka i miłość

Pyszna zupa. Kapusta kiszona przytuliła się do palonej kaszy gryczanej

Qmam kaszę

Pyszna zupa. Kapusta kiszona przytuliła się do palonej kaszy gryczanej

Zupa ryżowa ze szczypiorem i pomidorami. Congee daje moc!

Qmam kaszę

Zupa ryżowa ze szczypiorem i pomidorami. Congee daje moc!

Dobra fasolka z wędzoną śliwką, imbirem i jabłkiem.

Qmam kaszę

Dobra fasolka z wędzoną śliwką, imbirem i jabłkiem.

Ryż, avocado i mus paprykowo-pomidorowy. Niezły czad!

Qmam kaszę

Ryż, avocado i mus paprykowo-pomidorowy. Niezły czad!