Domowy McMuffin Jajko z sosem tatarskim

Śniadanie u Basi

Domowy McMuffin Jajko z sosem tatarskim

Dziś kolejna dawka domowego fast food'u śniadaniowego ;-) McMuffin Jajko wydawał mi się nieco mdły i taki jałowy, wiec wzbogaciłam go o sos tatarski, który zawsze do brze smakuje z jajkiem! Polecam! Zróbcie sobie koniecznie taką wersję!1 angielska bułka ‘muffin’1 plaster topionego sera cheddar1 duże jajko1 łyżeczka oleju rzepakowegosos tatarski:2 łyżki majonezu1 łyżeczka musztardy sarepskiej OCTIM1 ogórek konserwowyodrobina posiekanej cebulkiszczypta świeżo mielonego pieprzuJedno zagłębienie metalowej formy do muffinek smarujemy olejem i wbijamy jajko. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół). Następnie przygotowujemy sos tatarski. Ogórek konserwowy kroimy w małą kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Muffina przekrawamy na pół. Na jednej połowie kładziemy plaster sera i pod koniec pieczenia jajka wkładamy obie kromki do piekarnika, żeby się podgrzały. Następnie na kromkę z serem nakładamy jajko oraz porcję sosu tatarskiego. Przykrywamy drugą kromką i gotowe!

Perfekcyjne masło czosnkowe

Śniadanie u Basi

Perfekcyjne masło czosnkowe

Masło czosnkowe doskonale podkreśla smak dań z grilla, czy smażonego mięsa, a także stanowi przepyszny dodatek do świeżego pieczywa. A z młodymi ziemniakami w mundurkach smakuje wprost obłędnie!50 g miękkiego masła1 duża szczypta drobnej soli1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżka posiekanego  cienkiego szczypiorkuMasło rozcieramy z solą i czosnkiem. Na koniec mieszamy ze szczypiorkiem.Ja podłam masło z młodymi ziemniakami, które najpierw ugotowałam w mundurkach, ostudziłam, przekroiłam wzdłuż na pół i podsmażyłam na złoto (od płaskiej strony) na patelni.

Kakaowiec z czekoladowymi karmelkami Daim

Śniadanie u Basi

Kakaowiec z czekoladowymi karmelkami Daim

Pancakes bananowo – owsiane

Śniadanie u Basi

Pancakes bananowo – owsiane

U mnie w weekend zawsze są dla dzieciaków jakieś placki :-) Dziś wersja z bananami i płatkami owsianymi oraz miodem! Dzieciaki zajadały, aż im się uszy trzęsły :-D2 dojrzałe banany (rozgniecione)1/2 szklanki płatków owsianych1 niepełna szklanka mąki1 szklanka mleka3-4 łyżki miodu dla dzieci CD Miody1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki oleju rzepakowegoWszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby powstało gładkie ciasto. Pozostawiamy na 15-30 minut (w zależności od tego, jak nam się śpieszy), żeby płatki nabrały trochę wody i stały się miękkie. Z gotowego ciasta na suchej patelni smażymy nieduże placki.

Domowy Filet-o-Fish jak z McDonald’s

Śniadanie u Basi

Domowy Filet-o-Fish jak z McDonald’s

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam tą kanapkę. Niestety jest trochę drogawa (jak na niedużą kanapkę), więc od czasu do czasu robię domową wersję za ułamek ceny. I co najważniejsze! Roboty przy niej tyle, co przy zebraniu się i pojechaniu do restauracji, a co zostanie Wam w kieszeni to Wasze :-)1 bułka do hamburgerów bez sezamu2 paluszki rybne1 plaster topionego sera cheddar sos tatarski:2 łyżki majonezu1 łyżeczka musztardy sarepskiej OCTIM1 ogórek konserwowyodrobina posiekanej cebulkiszczypta świeżo mielonego pieprzuBułkę przekrawamy na pół. Na spodzie kładziemy plaster sera i wkładamy do piekarnika elektrycznego w celu podgrzania. Paluszki rybne smażymy na patelni. Ogórek konserwowy kroimy w małą kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Na spodzie bułki z serem kładziemy 2 paluszki rybne i polewamy je sosem tatarskim. Całość przykrywamy wierzchem bułki.

Błyskawiczna dietetyczna pizza z szynka parmeńską i rukolą

Śniadanie u Basi

Błyskawiczna dietetyczna pizza z szynka parmeńską i rukolą

Ostatni mam strasznego smaka na pizzę! Ale że staram się przy okazji dbać o linię, to wykombinowałam dietetyczną wersję a extra cienkim cieście ;-) Sprawdźcie koniecznie przepis i zróbcie sobie w domu! 1 placek tortilla 30 cm Fanexsos pomidorowy (ja użyłam fix’u knorra napoli)2 łyżki startej mozzarelli2 plasterki szynki parmeńskiej1 garść rukoliNa placku tortilla rozsmarowujemy sos pomidorowy i równomiernie posypujemy startym serem. Plasterki szynki dzielimy na 5 kawałków każdy i układamy na placku. Zapiekamy w piekarniku do przyrumienienia sera (ja trochę przedobrzyłam i zarumieniły mi się brzegi). Gotową pizzę posypujemy rukolą.

Domowy McWrap Śniadaniowy Jajko i Bekon

Śniadanie u Basi

Domowy McWrap Śniadaniowy Jajko i Bekon

A dzisiaj takie śniadanko wykombinowałam :-) Niestety zjadł mi je mąż... I powiedział, że mogę codziennie takie robić ;-)na 1 wrap:1/2 placka tortilla 30 cm Fanex2 małe jajka na jajecznicę2 cienkie plasterki boczku1 łyżka startego sera cheddarmajonez sałatkowy Fanexketchup1 placek ziemniaczanyPlacki ziemniaczane (z podanej ilości wyszły mi 3 sztuki):3 nieduże ziemniaki1 małe jajko1 łyżka mąki1 łyżka cebulki prażonej Fanexszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuolej do smażeniaNajpierw przygotowujemy placki: ziemniaki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy starte ziemniaki, formując podłużny placek. Smażymy na wolnym ogniu, żeby środek się również usmażył. Gotowe placki przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy plasterki boczku, a następnie jajecznicę z 2 jajek. Na środku połowy tortilli układamy placek, plasterek boczku, jajecznicę, ser cheddar i ostatni plasterek boczku. Całość polewamy majonezem i ketchupem, i zwijamy w rulonik.

Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

Śniadanie u Basi

Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

Wczoraj mój synek świętował 5 urodziny :-) Ja za pieczeniem ciast akurat nie przepadam, ale chciałam dla niego zrobić coś wyjątkowego. A że przepada za czekoladkami Kinder Country, to postanowiłam zrobić mu taki tort. Wyszło MEGA pysznie, dużo się nie narobiłam, nie musiałam piec, a przy tym zaoszczędziłam kilka groszy na zakupie ciasta w cukierni ;-)2 x 200 ml śmietanki UHT 30%1 serek mascarpone2 tabliczki białej czekolady2 tabliczki mlecznej czekolady3 szklanki płatków z prażonej pszenicy + trochę do posypania1 opakowanie herbatnikówZ papieru do pieczenia wycinamy okrąg równy spodzie tortownicy. Wkładamy go na dno tortownicy i układamy na nim 1 warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jedną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie na małych obrotach wmiksowujemy mascarpone i kolejno białą czekoladę (wlewając wąskim ciurkiem). Ważne, aby sprawdzić palcem, czy czekolada jest wystygnięta również na spodzie naczynia, bo inaczej śmietanka może się zważyć. Na koniec wsypujemy 3 szklanki płatków i mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na herbatniki. W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i również pozostawiamy do ostygnięcia. Drugą śmietankę ubijamy na sztywno i następnie ciurkiem wlewamy do niej czekoladę, cały czas mieszając. W tortownicy układamy drugą warstwę ciastek, a na nie wykładamy masę czekoladową. Całość posypujemy porcją płatków. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Śniadaniowy croissant z oscypkiem i szpinakiem

Śniadanie u Basi

Śniadaniowy croissant z oscypkiem i szpinakiem

Pyszne i efektowne śniadanie, które zrobisz w mniej niż 5 minut! Takie przepisy to ja lubię najbardziej ;-)1 croissant1 garść szpinaku3 plasterki oscypka2 plasterki boczku1 duże jajko1 łyżeczka masłaposiekany szczypiorek do dekoracjiNa maśle smażymy jajecznicę. Boczek podsmażamy na złoto. Croissant przecinamy na pół i nakładamy kolejno szpinak, oscypka, boczek i jajecznicę. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Domowy McMuffin Jajko i Bekon

Śniadanie u Basi

Domowy McMuffin Jajko i Bekon

Bułki śniadaniowe tzw. muffiny są bardzo popularne w Anglii, ale u nas niestety nadal słabo dostępne... Żeby je zakupić, trzeba chyba tylko zamówić w internecie. Ale warto, bo mój domowy McMuffin smakuje jak oryginał, a ma prawdziwe jajko!1 angielska bułka ‘muffin’1 plaster topionego sera cheddar1 duże jajko1 łyżeczka oleju rzepakowego2 plasterki boczkuJedno zagłębienie metalowej formy do muffinek smarujemy olejem i wbijamy jajko. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół). Boczek podsmażamy na suchej patelni i odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Muffina przekrawamy na pół. Na jednej połowie kładziemy plaster sera i pod koniec pieczenia jajka wkładamy obie kromki do piekarnika, żeby się podgrzały. Następnie na kromkę z serem nakładamy jajko oraz 2 plasterki boczku. Przykrywamy drugą kromką i gotowe!

Koktajl Chia truskawkowo-bananowy z nutą kokosa (bez mleka)

Śniadanie u Basi

Koktajl Chia truskawkowo-bananowy z nutą kokosa (bez mleka)

Pyszny, zdrowy i przyjemnie orzeźwiający - to przepis na idealny koktajl! Znajdziecie go po kliknięciu w tytuł tego przepisu :-D1 szklanka truskawek1 dojrzały banan1 buteleczka (250ml) naturalnej wody kokosowej RiRi1 czubata łyżka nasion chiaW blenderze miksujemy banan, truskawki i wodę kokosową (nie trzeba dosładzać, bo woda jest naturalnie słodka). Dodajemy nasiona chia, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut do napęcznienia. Podajemy schłodzony.

Grillowane roladki z cukinii i boczku

Śniadanie u Basi

Grillowane roladki z cukinii i boczku

Efekt mojego dzisiejszego grillowania :-) Takie roladki są bardzo apetyczne i efektowne, a przy tymproste w przygotowaniu.1 cukinia20 cienkich plasterków boczkuVegeta Grill do grillowanych warzyw (bez glutaminianu sodu)20 wykałaczekCukinię myjemy, odkrawamy końce, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy z cukinii cienkie długi plastry. Przyprawiamy cukinię Vegetą i odczekujemy chwilę, żeby trochę zmiękła. Następnie na każdym plastrze cukinii kładziemy plaster boczku, rolujemy i przekłuwamy wykałaczką. Grillujemy :-)

Kanapka musztardowa z jajecznicą, chrupiącym boczkiem i awokado

Śniadanie u Basi

Kanapka musztardowa z jajecznicą, chrupiącym boczkiem i awokado

Taka kanapka to prawdziwe śniadanie mistrzów! Polecam przepis :-)1 płaska bułka lub 2 kromki chlebamusztarda o smaku wędzonej papryki i rozmarynu OCTIM2 liście sałaty1/4 awokado1 jajko masło do usmażenia jajecznicy2-3 cienkie plasterki boczkuposiekany szczypiorekObie kromki bułki lun chleba smarujemy musztardą, a następnie na dolnej kładziemy sałatę. Jajecznicę smażymy na maśle i układamy na sałacie. Boczek smażymy na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy na jajecznicy. Całość wykańczamy plasterkami awokado i posiekanym szczypiorkiem, i na koniec przykrywamy wierzchem bułki (drugą kromką).

Kanapka a’la McTOST SZYNKA i SER z McDonald’s

Śniadanie u Basi

Kanapka a’la McTOST SZYNKA i SER z McDonald’s

Dziś kolejna domowa wersja tzw. tostów z menu śniadaniowego McDonald's. U mnie zgrillowane i na bogato, czyli z dużą ilością szynki, a nie tyle co kot napłakał ;-) 1 bułka do hamburgerów bez sezamu2 plasterki sera topionego cheddar1 plaster szyki - duży, a co będziemy sobie żałować ;-)olej do smażeniaSzynkę kroimy w paseczki. Bułkę przekrawamy  na pół. Na każdej kromce kładziemy plaster sera, a następnie na jednej z kromek paseczki szynki i przykrywamy drugą kromką. Opiekamy w tosterze grillowym do zarumienienia.

Odchudzający jogurt z granatem i chałwą

Śniadanie u Basi

Odchudzający jogurt z granatem i chałwą

W upały stawiam zdecydowanie na chłodzące śniadania. A że urlop zbliża się wielkimi krokami, to warto również zainwestować w coś odchudzającego ;-) Młody jęczmień sprawdził już się u mnie, gdy stosowałam go w tabletkach. Teraz pora na saszetki ;-)1 zimny jogurt naturalny (mały kubeczek)1 saszetka Młody Jęczmień Forte Slim od AVETPHARMAnasiona z 1/3 granatu2 łyżki pokruszonej chałwy z pistacjamiJogurt mieszamy dokładnie z saszetką młodego jęczmienia i przelewamy do pucharka. Następnie nakładamy nasiona granatu. Całość wykańczamy pokruszoną chałwą.

Kanapka a’la McTOST PIECZARKI i SER z McDonald’s

Śniadanie u Basi

Kanapka a’la McTOST PIECZARKI i SER z McDonald’s

Dziś domowa wersja kanapki z menu śniadaniowego McDonald's. Nie jest to wierna kopia, bo ja naprawdę nie potrafię zrozumieć, dlaczego oni odwracają te bułki... Ale w smaku takie same, jak ktoś lubi :-D1 bułka do hamburgerów bez sezamu2 plasterki sera topionego cheddar3-4 pieczarkisólpieprzolej do smażeniaPieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki na patelnię. Podsmażamy z obu stron. Bułkę kroimy na pół. Na każdej kromce kładziemy plaster sera, a następnie na jednej z kromek pieczarki i przykrywamy drugą kromką. Opiekamy w tosterze grillowym do zarumienienia.

Domowy twister cheeser KFC

Śniadanie u Basi

Domowy twister cheeser KFC

Te moje domowe kurczaki a'la KFC tak mi smakują, że ciągle tworzę domowe wersje kanapek dostępnych w restauracji. Dziś twister cheeser z cheddarem i rukolą - pycha! I co najważniejsze - zdjęcie odpowiada temu, co uzyskasz i nie będzie rozczarowania, a jedynie efekt WOW!400 g polędwiczek z kurczaka (6 sztuk)1 litr oleju rzepakowego do smażenia3 tortille Fanex2 pomidory6 garści rukoli3 plasterki sera cheddarmajonez sałatkowy FanexPrzyprawy:1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej1/2 łyżeczki pieprzu cayenneszczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 łyżeczka czosnku granulowanegoCiasto:1 duże jajko 1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki chili1 łyżeczka słodkiej mielonej paprykiPanierka:1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanejPrzyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.Na każdej tortilli (ciepłej, jeśli nie mamy w planach jej późniejszego grillowania) układamy po 2 polędwiczki, pokrojony w mniejsze kawałki plaster sera cheddar, rukolę i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość polewamy majonezem. Zwijamy tortillę i wg uznania możemy dodatkowo opiec w tosterze grillowym.

Kokosowa owsianka z musem mango i granatem (bez mleka)

Śniadanie u Basi

Kokosowa owsianka z musem mango i granatem (bez mleka)

Dziś pomysł na owsiankę bez mleka. Przygotowałam ją na wodzie kokosowej RiRi. Jest naturalnie słodka, więc nie trzeba już dodatkowo dosładzać owsianki. Takie śniadanie daje powera na cały dzień!4 czubate łyżki płatków owsianych1/2 butelki naturalnej wody kokosowej RiRi4 łyżki musu z mango1 łyżka ziarenek granatuPłatki owsiane zalewamy wodą kokosową, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia na 10 minut. Następnie nakładamy mus z mango i ziarenka granatu. Całość wykańczamy świeżą miętą.

Zapiekanki a’la hochland na gorąco

Śniadanie u Basi

Zapiekanki a’la hochland na gorąco

Ostatnio ciągle bombarduje mnie reklama "grubych plastrów sera z dodatkami", z którego można zrobić zapiekanki... Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie fakt, że dodatków jest tam tyle co kot napłakał i sam producent w przepisie sugeruje... dodanie dodatków. Więc zamiast przepłacać, zróbcie sobie domową wersję w 3 minuty :-) 2 bułki lub 4 kromki chleba4 plastry żółtego sera2 plastry szynki konserwowej3 małe ogórki konserwowe2 pieczarki1 kawałek czerwonej paprykiketchup pikantny WOM Parczewposiekany szczypiorekSer, szynkę, ogórki, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy wszystko razem. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na kromki bułki/chleba i dociskamy. Opiekamy w piekarniku na opcji grill do zarumienienia. Gotowe zapiekanki doprawiamy ketchupem i przyozdabiamy posiekanym szczypiorkiem.

Kanapki na dobry początek dnia – z jajkiem sadzonym i boczkiem

Śniadanie u Basi

Kanapki na dobry początek dnia – z jajkiem sadzonym i boczkiem

Ostatnio wyczytałam, ze jedzenie pieczywa na śniadanie przeżywa swój renesans i wypiera promowane ostatnimi czasy płatki śniadaniowe. Jeśli Wy też chcecie "wpaść" do tego nurtu, to koniecznie spróbujcie tych kanapek - są pyszne i sycące!2 kromki chleba (u mnie ciemny żytni)musztarda o smaku wędzonej papryki i rozmarynu OCTIMpo 2 liście 2 rodzajów sałat4 plastry pomidora malinowego4 długie plasterki boczku2 małe jajkaświeżo mielony pieprzposiekany szczypiorekKromki chleba smarujemy cienko aromatyczną musztardą (zamiast masła). Układamy po jednym liściu z każdego rodzaju salat i po 2 plasterki pomidora. Boczek podsmażamy na chrupko i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, a jajka smażymy jak na sadzone. Na kanapkach układamy po 2 plasterki boczku i jajku sadzonym. Całość przyprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Domowy TENDER KFC (łagodny Longer KFC)

Śniadanie u Basi

Domowy TENDER KFC (łagodny Longer KFC)

Tender to łagodna wersja popularnego Longera KFC. Ja osobiście wolę tą wersję. Aby dodatkowo wzbogacić jego smak można dołożyć plaster sera pod kurczaka i  pomidora / ogórków konserwowych na sałatę.400 g polędwiczek z kurczaka (6 sztuk)1 litr oleju rzepakowego do smażenia6 bułek do hamburgerów6 liści sałaty strzępiastejmajonez sałatkowy FanexPrzyprawy:1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzuszczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 łyżeczka czosnku granulowanegoCiasto:1 duże jajko 1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1 łyżeczka słodkiej mielonej paprykiPanierka:1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanejPrzyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.Bułki podgrzewamy w opiekaczu. Na każdej układamy kotlet z kurczaka i liść sałaty. Całość polewamy majonezem i przykrywamy wierzchem bułki.

Aromatyczny chlebek z grilla

Śniadanie u Basi

Aromatyczny chlebek z grilla

Dziś chciałabym przedstawić mój pomysł na chleb z grilla. Doskonale nada się do tego czerstwe pieczywo. Grzanki wychodzą bardzo chrupiące i aromatyczne :-)1 kromka chlebamasłoprzyprawa grillowa do warzyw lub naturalna przyprawa uniwersalnaChleb smarujemy z jednej strony cienko z masłem i posypujemy odrobiną przyprawy. Grillujemy do przyrumienienia - najpierw od strony bez przypraw, żeby masło się rozpuściło i wsiąkło w chleb, a potem z drugiej. Unikniemy dziki temu palenia się kapiącego masła na węglu.

Marchewkowe mini pancakes

Śniadanie u Basi

Marchewkowe mini pancakes

Dzisiejsze śniadanie moich dzieci :-) Nawet przez moment nie pomyśleli, że właśnie jedzą marchewkę! 1 duża marchewka1 szklanka mleka1 szklanka mąki2 jajka1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki oleju rzepakowego3-4 łyżki miodu dla dzieci CD Miody + do polaniaszczypta soliMarchewkę ścieramy na małych oczkach tarki i mieszamy z pozostałymi składnikami pancake’ów. Smażymy na suchej patelni małe placki do zarumienienia. Gotowe placki układamy jeden na drugim po 4 sztuki i polewamy miodem.

Szaszłyk z łososia w glazurze miodowo-musztardowej

Śniadanie u Basi

Szaszłyk z łososia w glazurze miodowo-musztardowej

Macie w planach weekendowe grillowanie? Jeśli tak, to koniecznie zróbcie sobie te pyszne szaszłyki, po których nie będziecie mieli uczucia ciężkości i przejedzenia :-)400 g świeżego łososia3 małe fioletowe cebule1/2 czerwonej papryki7-8 małych pieczarekGlazura:3 łyżki oliwy1 łyżka musztardy delikatesowej Parczew1 łyżeczka miodu1 łyżeczka soku z cytrynyDo miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos. Pieczarki kroimy na połówki, paprykę i łososia w dużą kostkę, a cebulę na plasterki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno łososia, pieczarkę, łososia, paprykę, cebulę, łososia, pieczarkę itd. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy szaszłyki glazurą i wstawiamy na noc do lodówki (owijając naczynie folią spożywczą, żeby nie wyschły). Grillujemy :-)

Domowy Longer KFC

Śniadanie u Basi

Domowy Longer KFC

Dziś domowa wersja pikantnego Longera KFC :-) Smakuje jak oryginał, ale różni się tym, że polędwiczka zajmuje całą długość bułki, a nie tylko jej połowę... I wiesz co jesz :-)400 g polędwiczek z kurczaka (6 sztuk)1 litr oleju rzepakowego do smażenia6 bułek do hamburgerów6 liści sałaty strzępiastejketchup ParczewPrzyprawy:1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej1/2 łyżeczki pieprzu cyenneszczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 łyżeczka czosnku granulowanegoCiasto:1 duże jajko 1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki chili1 łyżeczka słodkiej mielonej paprykiPanierka:1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanejPrzyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.Jeśli smażymy większą ilość i chcemy, aby panierka pozostała chrupiąca, to usmażone kawałki układamy na kratce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Bułki podgrzewamy w opiekaczu. Na każdej układamy kotlet z kurczaka i liść sałaty. Całość polewamy ketchupem i przykrywamy wierzchem bułki.

Grzanka z serem, szynką i jajkiem sadzonym

Śniadanie u Basi

Grzanka z serem, szynką i jajkiem sadzonym

Uniwersalne i pyszne połączenie smaku, które  podałam z ketchupem z żurawiny, który fajnie dopełnił smaku. Polecam na śniadanie!2 kromki chleba (może być czerstwy)2 plastry żółtego sera2 plastry szynki1 jajkoświeżo mielony pieprzketchup z żurawiny ze sklepu komukomu.com.plNa kromce chleba układamy kolejno plaster żółtego sera, szynki, znów żółtego sera, a następnie drugą kromkę. Zapiekamy w tosterze grillowym. Jajko smażymy na sadzone i układamy na wierzchu zapieczonej kanapki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. 

Szaszłyk z karkówki, pieczarek i warzyw

Śniadanie u Basi

Szaszłyk z karkówki, pieczarek i warzyw

Dziś był grill! I to MEGA pyszny grill! A to za sprawą bardzo aromatycznych i rozpływających się w ustach szaszłyków. Robiłam takie po raz pierwszy, ale jestem pewna, że nie ostatni.4 kotlety z karkówki15 pieczarek4-5 małych cebul1 czerwona paprykaMarynata:1 łyżka sosu sojowego1 łyżka oliwy1 łyżka papryki w proszku1 łyżka musztardy kremskiej Parczew5 łyżek wrzątku Do miseczki wsypujemy przyprawy, dodajemy sos sojowy, oliwę i zalewamy wrzątkiem. Na koniec dodajemy musztardę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Karkówkę kroimy w kostkę, pokrywamy zalewą i wstawiamy na noc do lodówki - koniecznie pod przykryciem. Gdy nie mamy czasu czekamy chociaż 15 minut. Pieczarki kroimy na połówki, paprykę w dużą kostkę, a cebulę na plasterki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno pół pieczarki, cebula, karkówka, papryka, karkówka, pół pieczarki itd. Grillujemy :-)

Kanapka z szynką parmeńską i serem camembert

Śniadanie u Basi

Kanapka z szynką parmeńską i serem camembert

Znudziły się Wam zwykłe kanapki? I bardzo dobrze! Zróbcie sobie taką eksplozję smaków :-) Robi się ją tyle co zwykłą, a składniki bez problemu dostaniecie chociażby we wszystkich dyskontach.Na 1 porcję:1 kromka chlebamasło1 garść rukoli2 pomidory suszone w oleju1 plaster szynki parmeńskiej3 kawałki sera camembertChleb smarujemy masłem. Następnie układamy rukolę, zwiniętą w harmonijkę szynkę parmeńską, suszone pomidory pokrojone w mniejsze kawałki i cząstki sera camembert. 

Domowe Qurrito KFC

Śniadanie u Basi

Domowe Qurrito KFC

Kolejna domowa wersja popularnego fast food'u i na pewno dużo lepsza! Choć w smaku identyczna :-) Ale ilość dodatków dobieracie sami!400 g polędwiczek z kurczaka (6 sztuk)1 litr oleju rzepakowego do smażenia6 placków tortilla Fanex 25 cm6 plastrów czerwonego cheddarasos barbecue FanexPrzyprawy:1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzuszczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 łyżeczka czosnku granulowanegoCiasto:1 duże jajko 1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki chili1 łyżeczka słodkiej mielonej paprykiPanierka:1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanejPrzyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.Gotowe polędwiczki kroimy na 4-5 kawałków i układamy na połowie placka tortilla (ja użyłam 1,5 polędwiczki na 1 qurrito – ot zaleta domowego jedzenia, że można zaszaleć). Na kurczaku układamy porwany plaster sera cheddar i polewamy sosem barbecue. Składamy tortillę na pół i zapiekamy w tosterze grillowym.

Szaszłyk drobiowy z jabłkiem

Śniadanie u Basi

Szaszłyk drobiowy z jabłkiem