Łatwy chlebek bananowo-czekoladowy

Śniadanie u Basi

Łatwy chlebek bananowo-czekoladowy

Dziś przepis na coś pysznego, co idealnie skomponuje się z kawą lub sprawdzi się jako słodkie śniadanie do szklanki mleka na wyjątkowe okazje dla dzieci np. Dzień Dziecka :-) Mowa o słodkim, przepysznym chlebku bananowym z czekoladą :-) 2 duże dojrzałe banany albo 3 mniejsze250 g mąki pszennej60 g cukru50 g czekolady mlecznej50 g masła1 duże jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 szczypta soli1 łyżeczka aromatu waniliowegoBanany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy mąkę, cukier, proszę do pieczenia, sodę, jajko, aromat i sól. Wszystko razem ze sobą mieszamy. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do pozostałych składników chlebka i znów mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach (termoobieg).

Serek homogenizowany chia z truskawkami

Śniadanie u Basi

Serek homogenizowany chia z truskawkami

Sezon truskawkowy nareszcie się zaczął, więc grzechem by było tego nie wykorzystać! Dziś prezentuję mega proste i mega pyszne śniadanie :-) Gwarantuję, że Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu!1 serek homogenizowany waniliowy2 łyżki nasion chia4 łyżki pokrojonych truskawek świeża miętaNasiona chia mieszamy z serkiem homogenizowanym i odstawiamy do napęcznienia. Ja nie lubię, jak nasiona robią się śluzowate, więc zostawiam tylko na 15-30 minut, ale można i na całą noc. W pucharku układamy kolejno: 1/2 serka, 3 łyżki truskawek, 1/2 serka i na koniec 1 łyżkę truskawek. Całość wykańczamy świeżą miętą.

Domowy The Junior B.O.S.S KFC

Śniadanie u Basi

Domowy The Junior B.O.S.S KFC

Kanapka The B.O.S.S była odpowiedzią KFC na popularnego Big Mac'a i można było ją kupić w 2013 roku. Jak dla mnie trochę za duża, więc zrobiłam nieco mniejszą wersję, czyli tzw. juniora. Bardzo smaczna kompozycja dodatków, w zasadzie taki zinger z większą ilością warzyw.2 filety z kurczaka 1 litr oleju rzepakowego do smażenia6 bułek do hamburgerów6 liści sałaty strzępiastej1 mała fioletowa cebula3 ogórki konserwowe lub korniszonymajonez sałatkowy FanexPrzyprawy:1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzuszczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 łyżeczka czosnku granulowanegoCiasto:1 duże jajko 1/3 szklanki mleka 3/5 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki mielonego chili (możemy pominąć, jeśli chcemy łagodniejszą panierkę)1 łyżeczka słodkiej mielonej paprykiPanierka:1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanejKażdy filet z kurczaka dzielimy na 3 kotlety. Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich powstałe 6 kotletów z kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ale jak nie marynujemy to też są pyszne!). Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.Bułki podgrzewamy w tosterze lub piekarniku elektrycznym. Na spodzie układamy kolejno ser, kurczaka, liść sałaty, trochę fioletowej cebuli i kilka plasterków ogórka. Całość polewamy majonezem i przykrywamy wierzchem bułki.

Kolorowy szaszłyk drobiowy

Śniadanie u Basi

Kolorowy szaszłyk drobiowy

Placuszki z gruszką i płatkami owsianymi

Śniadanie u Basi

Placuszki z gruszką i płatkami owsianymi

Dziś dla dzieciaków miały być racuchy z jabłkami, ale okazało się, że nie mam jabłek... Miałam za to gruszki :-) A na dodanie płatków owsianych wpadłam w ostatniej chwili kombinując, co by tu zrobić, żeby placuszki były zdrowsze. Efekt? SUPER!1 gruszka2 czubate łyżki płatków owsianych2 jajka1 łyżeczka suszonych drożdży2-3 łyżeczki domowego cukru z wanilią2/3 szklanki ciepłego mleka1 szklanka mąki 2 łyżeczki drobnych otrębów orkiszowychpolewa czekoladowa Fanex i mięta do dekoracjiGruszkę ścieramy razem ze skórką na dużych oczkach tarki. Dodajemy pozostałe składniki placków i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce - w tym czasie płatki nieco rozmiękną, a drożdże spowodują, że placki będą delikatniejsze. Następnie ponownie mieszamy i za pomocą małej chochelki nakładamy na patelnię małe placki. Smażymy na oleju rzepakowym i średnim ogniu do zarumienienia. Podajemy polane polewą czekoladową lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Omlet miętowy

Śniadanie u Basi

Omlet miętowy

Bardzo fajny pomysł na omlet, zupełnie inny niż wszystkie! Jest bardzo aromatyczny :-)3 jajka2 czubate łyżki startego parmezanugarść listków świeżej mięty1 mała cebulasólpieprzolej rzepakowy do smażeniaNa oleju szklimy cebulę. Jajka roztrzepujemy i dodajemy parmezan oraz miętę. Przyprawiamy do smaku. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z cebulą i smażymy omlet z obu stron. Możemy nieco podważać brzegi, aby jeszcze nie ścięte jajka wlewały się pod spód. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Domowy Grander Texas KFC

Śniadanie u Basi

Domowy Grander Texas KFC

Jeszcze jedna odsłona wykorzystania odkrytej przeze mnie domowej panierki a'la KFC :-) Tym razem coś dla głodomorów, czyli WIELKI GRANDER! 6 filetów z nóżek z kurczaka (można dostać w Lidlu)1 litr oleju rzepakowego do smażenia6 bułek do hamburgerów6 plasterków sera 6 liści sałaty strzępiastej12 plasterków boczku podsmażonego na chrupko12 plasterków fioletowej cebulisos barbacue Fanexmajonez sałatkowy FanexPrzyprawy:1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzuszczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 łyżeczka czosnku granulowanegoCiasto:1 duże jajko 1/3 szklanki mleka 3/5 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki mielonego chili (możemy pominąć, jeśli chcemy łagodniejszą panierkę)1 łyżeczka słodkiej mielonej paprykiPanierka:1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanejPrzyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kotlety z nóżek kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ale jak nie marynujemy to też są pyszne!). Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.Bułki podgrzewamy w tosterze lub piekarniku elektrycznym. Spód polewamy sosem barbecie i układamy kolejno chrupiącego kurczaka, plaster żółtego sera, 2 plasterki boczku „na krzyż”, 2 plasterki fioletowej cebuli i liść sałaty Całość polewamy majonezem i przykrywamy wierzchem bułki.

Domowy Zinger KFC

Śniadanie u Basi

Domowy Zinger KFC

Dziś sposób na pysznego i soczystego kurczaka w chrupiącej panierce a'la KFC, z którego stworzyłam kopię kanapki Zinger tak pysznej, że mój mąż nie mógł uwierzyć, jak mu przyniosłam takie śniadanie do łóżka :-D I oczywiście od razu poprosił o dokładkę! 2 filety z kurczaka 1 litr oleju rzepakowego do smażenia6 bułek do hamburgerów6 plasterków sera (jeśli wybieramy opcję z serem)6 liści sałaty strzępiastejmajonez sałatkowy FanexPrzyprawy:1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzuszczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 łyżeczka czosnku granulowanegoCiasto:1 duże jajko 1/3 szklanki mleka 3/5 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki mielonego chili (możemy pominąć, jeśli chcemy łagodniejszą panierkę)1 łyżeczka słodkiej mielonej paprykiPanierka:1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanejKażdy filet z kurczaka dzielimy na 3 kotlety. Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich powstałe 6 kotletów z kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ale jak nie marynujemy to też są pyszne!). Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.Bułki podgrzewamy w tosterze lub piekarniku elektrycznym. Na spodzie układamy kolejno ser, kurczaka i liść sałaty, a całość polewamy majonezem i przykrywamy wierzchem bułki.

Kanapka musztardowa z jajkiem i awokado

Śniadanie u Basi

Kanapka musztardowa z jajkiem i awokado

Dziś pomysł na kolejną pyszną kanapkę z jajkiem sadzonym! Chyba się od nich uzależniłam, tak bardzo mi smakują (i mojemu mężowi)! Ta kanapka zawdzięcza swoją nazwę musztardzie, która nadaje jej wyrazistości i pazura ;-)1 płaska bułka lub 2 kromki chlebamusztarda sarepska OCTIM2 plastry żółtego sera2 plastry szynki konserwowejgarść szpinaku2 duże plastry pomidora1/2 awokado1 jajko sadzone na maśleObie kromki bułki lun chleba smarujemy musztardą, a następnie kładziemy na każdej ser i szynkę. Zapiekamy do rozpuszczenia sera. Na spodzie bułki (kromce chleba) układamy kolejno: garść szpinaku, plasterki pomidora, plasterki awokado oraz jajko sadzone. Całość przykrywamy wierzchem bułki (drugą kromką).

Miseczki z tortilli z jajecznicą i guacamole

Śniadanie u Basi

Miseczki z tortilli z jajecznicą i guacamole

Dziś pomysł na szybkie miseczki z tortilli, do których możecie nałożyć ulubionych dodatków. U mnie jest to jajecznica i guacamole :-) Mmmmm! PYCHA!Na 2 sycące miseczki:1 tortilla 30 cm Fanex4 jajkamasło do usmażenia jajecznicyszczypiorek do dekoracjiGuacamole:1 średni pomidor1/2 awokado1/2 małej fioletowej cebuli1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka naturalnego jogurtusólpieprz Z tortilli wycinamy 2 mniejsze okrągłe placki o średnicy około 15 cm i układamy w rowki odwróconej blachy do muffinek (patrz zdjęcie poniżej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 201 stopni na około 8 minut. Gotowe miseczki pozostawiamy do ostygnięcia.W międzyczasie przygotowujemy guacamole: awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i również drobno kroimy. Cebulę drobno siekamy. W miseczce mieszamy awokado z pomidorem i cebulą, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni smażymy jajecznicę na maśle. Do połowy miseczki z tortilli nakładamy jajecznicę, a do drugiej połowy guacamole. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Mini kanapeczki gwiazdeczki

Śniadanie u Basi

Mini kanapeczki gwiazdeczki

Takie śliczne (i smaczne!) kanapeczki na pewno będą hitem Waszej imprezy! Możecie wycinać dowolne kształty w zależności od foremek do ciastek, które posiadacie :-)Na każdą gwiazdkę:3 kromki włoskiego chleba tostowego ze sklepu Smaki Południamasło2 plasterki żółtego sera2 plasterki szynkioliwki i paseczki żółtego sera do dekoracjiKromki chleba tostowego delikatnie opiekamy w tosterze. Dwie kromki smarujemy masłem z jednej strony, a 1 z obu. Na kromce posmarowanej masłem z jednej strony układamy plaster sera i szynki, przykrywamy kromką posmarowana z obu stron, znów układamy ser i szynkę, a następnie przykrywamy ostatnia kromką masłem do dołu. Za pomocą foremki do ciastek wykrawamy kształt gwiazdki. Dekorujemy oliwką i paseczkiem żółtego sera imitującym wstążkę :-)

Kanapka z jarmużem i jajkiem

Śniadanie u Basi

Kanapka z jarmużem i jajkiem

Jarmuż jest bardzo zdrowy, więc warto wprowadzić go do swojej diety. Dziś pomysł na kanapkę z jego udziałem. Smacznego! 1 kromka bułki np. kajzerkimasło2-3 liście jarmużu1 jajkomały kawałek awokado1 łyżka skwarek z boczkuJeśli nie przepadamy za smakiem jarmużu, to możemy go zapiec na chipsy – smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na 5 minut (150 stopni, termoobieg). Jajko smażymy na maśle na sadzone. Bułkę smarujemy masłem i układamy na niej liście jarmużu. Następnie kładziemy jajko i posypujemy kanapkę skwarkami z boczku oraz pokrojonym w kostkę awokado. Jemy na ciepło.

Domowy Grander KFC

Śniadanie u Basi

Domowy Grander KFC

Lubicie Grandera w KFC? Dziś przepis, jak zrobić sobie takiego w domu - za ułamek ceny! Dodatkowym plusem jest to, że możecie dodać sobie więcej dodatków np. warzyw czy sosów ;-) 1 bułka (ja miałam akurat kajzerkę, ale bułka do hamburgerów mile widziana ;-)1 kotlet z kurczaka w panierce (najlepiej z nóżki, bo taki jest w oryginale)sos barbecue Fanex2 plastry pomidora1 plaster żółtego sera2 liście sałaty lodowejmajonez sałatkowy FanexBułkę podgrzewamy w tosterze, a kurczaka na patelni. Na Koniec smażenia kładziemy na mięsie ser, żeby się rozpuścił. Spód bułki polewamy sosem barbecie, następnie kładziemy kurczaka, pomidory i sałatę. Całość polewamy majonezem i zakrywamy wierzchem bułki.

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce

Śniadanie u Basi

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce

Ta kanapka to prawdziwa śniadaniowa poezja smaku! A przy tym robi się ją bardzo szybko :-) A dzięki prostemu trikowi z jajkiem w koszulce, zrobi ją nawet ktoś, kto w kuchni jest noga ;-)1 kromka pieczywa – najlepiej ciemnego1 garść świeżego młodego szpinaku1/4 miękkiego awokado1 jajko3 plasterki boczkusos miodowo-musztardowy Fanexodrobina olejumasłoświeżo mielony pieprzNa suchej patelni podsmażamy boczek. Folią spożywczą wykładamy miseczkę, smarujemy ją odrobiną oleju i wbijamy jajko. Następnie zawijamy jak sakiewkę (podpowiedź o co chodzi na zdjęciach poniżej) i gotujemy 3 minuty. Chleb smarujemy masłem. Układamy szpinak, chrupiące plasterki boczku, awokado pokrojone w plasterki i jajko w koszulce - po wyjęciu z folii ;-) Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka pappardelle z warzywami i szynką

Śniadanie u Basi

Sałatka pappardelle z warzywami i szynką

Kanapka z jajkiem, szpinakiem i serem camembert

Śniadanie u Basi

Kanapka z jajkiem, szpinakiem i serem camembert

Kolejny pomysł na szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło! Polecam serdecznie!1 płaska bułka lub 2 kromki chleba3-4 plasterki sera camembert1 spora garść szpinaku3 plasterki boczku1 jajkołyżka masłasólpieprzczosnekmusztarda sarepska OCTIMNa jednej kromce kładziemy camembert i wkładamy do piekarnika, żeby się rozpuścił. Na suchej patelni podsmażamy boczek na rumiano. Odkładamy na bok, a patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym. Na patelnię nakładamy masło. z jednej strony wbijamy jajko, a z drugiej czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy szpinak do zwiotczenia, a jajko na sadzone i na sam koniec na chwilę przerzucamy je na drugą stronę. Dolną część bułki smarujemy musztardą i układamy kolejno: jajko, szpinak, boczek, a następnie przykrywamy kromką z rozpuszczonym serem camembert. Jemy na ciepło.

Kanapka na waflu „Wiosenne grillowanie!”

Śniadanie u Basi

Kanapka na waflu „Wiosenne grillowanie!”

Domowy twister KFC

Śniadanie u Basi

Domowy twister KFC

Powiem Wam szczerze, że ten domowy twister smakuje identycznie jak w KFC :-) Wiem, że Fanex robi dla KFC ketchup, więc może też majonez i tortillę? Polecam serdecznie wszystkim fanom tego dania - w domu zrobicie za ułamek ceny :-D1 tortilla Fanex2 polędwiczki z kurczaka w ostrej panierce (ja kupiłam "gotowce" w biedronce, ale można zrobić samemu)1 garść sałaty lodowej1/2 pomidora (ja wybrałam malinówkę)1-2 łyżki startego żółtego seramajonez sałatkowy Premium FanexTortillę podgrzewamy. Polędwiczki z kurczaka podsmażamy na patelni. Sałatę lodową dość drobno szatkujemy, a z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Na środku tortilli układamy sałatę, pomidora, polędwiczki z kurczaka, które posypujemy żółtym serem i polewamy majonezem. Całość zwijamy i zjadamy od razu.

Kanapka w płaskim chlebku z jajkiem, boczkiem i szpinakiem

Śniadanie u Basi

Kanapka w płaskim chlebku z jajkiem, boczkiem i szpinakiem

Ta kanapka to po prostu poezja smaku! Miałam w planie zrobić tylko jedną, a ostatecznie musiałam trzy, bo po pierwszej degustacji nie było mowy o innym śniadaniu :-)1 płaski chlebek (kupiłam w Lidlu)1 garść szpinaku2 plastry żółtego sera3 plasterki boczku1 jajkoświeżo mielony pieprzsos musztardowo-miodowy FanexChlebek rozdzielamy na 2 kromki. Na każdej kładziemy plaster żółtego sera i zapiekamy w piekarniku, żeby się rozpuścił. Na patelni podsmażamy boczek i jajko sadzone. Na spodzie chlebka układamy szpinak i polewamy sosem musztardowo-miodowym. Następnie nakładamy boczek i jajko sadzone. Przykrywamy wierzchem chlebka i jemy jak zwykła kanapkę.

Śniadanie u Basi

Szaszłyk z ziemniaków (z grilla lub z piekarnika)

Na fanpage trwa konkurs na zdjęcie potrawy z grilla, więc podsuwam Wam koleją inspirację :-) Troszkę trzeba poczekać, zanim się zrobią, ale naprawę warto, bo rozpływają się w ustach!5 ziemniaków1 opakowanie boczku w plasterkach przyprawa grill pikantny lub klasyczny 5 małych cebul oliwa z oliwekZiemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości około ½ cm i posypujemy przyprawą grillową. Plasterki boczku kroimy na pół, żeby uzyskać mniejsze kawałki, a cebulę w prążki. Nabijamy na patyczki do szaszłyków kolejno: plaster ziemniaka, pół plasterka boczku złożony na pół, cebulę itd. aż skończą się składniki. Całość polewamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy do miękkości ziemniaków lub pieczemy w piekarniku (około 40 minut).

Szybki szaszłyk z kiełbasy

Śniadanie u Basi

Szybki szaszłyk z kiełbasy

Pieczone papryki z makaronem „ryż” i jajkiem sadzonym

Śniadanie u Basi

Pieczone papryki z makaronem „ryż” i jajkiem sadzonym

Dziś kolejna makaronowa inspiracja śniadaniowa :-) Tym razem wykorzystałam makaron w kształcie ryżu - bardzo fajna opcja dla osób, które za nim nie przepadają, a lubią faszerowane papryki.2 kolorowe papryki1/2 szklanki makaronu 4-jajecznego ryż Międzybrodzki2 parówki4 małe jajka4 cienkie plasterki żółtego sera4 łyżeczki startego żółtego serasóloliwa z oliwekMakaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz polewamy oliwą i przyprawiamy solą. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Następnie do środka nakładamy do środka plaster żółtego sera, krążki pokrojonej parówki i porcję makaronu, w której formujemy zagłębienie. Wbijamy jajko, posypujemy startym żółtym serem i znów zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Gotowe papryki podjemy posypane świeżym szczypiorkiem.

Sałatka makaronowa z pesto alla genovese

Śniadanie u Basi

Sałatka makaronowa z pesto alla genovese

Bardzo aromatyczna, sycąca, ale i lekka sałatka o włoskich aromatach! Idealna do zabrania do pracy w lunchbox'ie :-)1 opakowanie makaronu świderki Międzybrodzki1 opakowanie pomidorków koktajlowych1 mały kawałek parmezanupesto alla genovese:1 spory pęczek bazylii50 ml oliwy z oliwek2 ząbki czosnku50 g orzeszków piniowych50 g startego parmezanu sólpieprzMakaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół każdy. Z parmezanu wycinamy płatki za pomocą obieraczki do warzyw. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Liście bazylii, orzeszki, oliwę, czosnek i parmezan wrzucamy do blendera i mielimy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem i pomidorkami koktajlowymi. Sałatkę posypujemy płatkami parmezanu.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kaparami

Śniadanie u Basi

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kaparami

Bardzo fajny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie! Polecam dla wszystkich chcących zdrowo się odżywiać :-) 1 garść mieszanki sałat1/2 puszki tuńczyka4 czubate łyżki ugotowanego ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s1 pomidor10 ugotowanych fasolek szparagowych1 jajko ugotowane na twardo1 łyżka kaparów2 łyżki oliwy z oliwekkilka kropel soku z cytrynysólpieprzPomidor i jajko kroimy w ćwiartki. Fasolki szparagowe przekrawamy na pół, żeby były krótsze. Na talerz wykładamy mieszankę sałat. Następnie nakładamy cząstki jajka i pomidora, tuńczyka oraz fasolkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę posypujemy ryżem i kaparami. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek.

Tarta makaronowa ze szparagami i szynką parmeńską

Śniadanie u Basi

Tarta makaronowa ze szparagami i szynką parmeńską

Bardzo efektowne, a przy tym nieziemsko proste danie! W sam raz na jakieś uroczyste śniadanie! Połączenie szparagów i włoskich produktów to strzał w 10 :-)1/2 opakowania makaronu 5-jajecznego krajanka Międzybrodzki5 jajek100 ml śmietanki UHT1/2 szklanki startego parmezanusól i pieprz do smaku8-10 szparagów4-5 plasterków szyki parmeńskiej4 suszone pomidory z olejuMakaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby ni ściął nam jajek. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy, a następnie przelewamy na formę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia (odrysowałam na papierze nieco większe koło niż blaszka i wycięłam). Na wierzchu układamy szparagi, pomiędzy połówki plasterków prosciutto, a całość posypujemy pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół).

Naleśniki chia z serkiem waniliowym

Śniadanie u Basi

Naleśniki chia z serkiem waniliowym

Bardzo fajny i prosty pomysł na odmienienie zwykłych naleśników w niebanalne danie! Polecam :-)Ciasto na naleśniki:1 jajko 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 szklanka niecała mąki (u mnie Barilla ze sklepu smakipoludnia24.pl)1 czubate łyżki nasion chia2 łyżki oleju1 szczypta soli serek kanapkowy waniliowy do posmarowania naleśnikówW misce mieszamy wszystkie składniki ciasta. Pozostawiamy do odstania na 15 minut. Następnie ciasto na naleśniki mieszamy i smażymy cienkie placki na suchej patelni. Każdy naleśnik smarujemy serkiem kanapkowym i zwijamy w rulonik. Jemy na ciepło.

Naleśniki z farszem ryżowym bolognese

Śniadanie u Basi

Naleśniki z farszem ryżowym bolognese

Dziś kolejny pomysł na naleśniki :-) Żeby nie były zbyt "ciężkie" i kaloryczne, farsz mięsny wymieszałam z ryżem. I to był strzał w 10!8 naleśników1 torebka ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s350 g mielonego z łopatki1 cebula1 marchewka3-4 ząbki czosnku1 słoik sosu bolognese classico z bazylią DOLMIO oliwa z oliweksólpieprzstarty żółty ser do posypania naleśnikówJeśli nie mamy przygotowanych, to smażymy naleśniki (u mnie: szklanka wody, szklanka mleka, 3 jajka, 2 czubate łyżki drobnych otrębów, mąka do uzyskania pół-rzadkiego ciasta).Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę razem smażymy. Do warzyw wrzucamy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie sypkie. Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy. Dusimy chwilę wszystko razem. Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki. Posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.

Śniadaniowa carbonara

Śniadanie u Basi

Śniadaniowa carbonara

Kolejny bardzo fajny przepis na makaronowe śniadanie to carbonara w nieco odmienionej wersji :-) Polecam!1 porcja makaronu spaghetti Międzybrodzkisól5 plasterków boczku3 łyżki oliwy z oliwekkawałek parmezanu1 jajkopieprz do doprawieniaszczypiorek do dekoracjiMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i mieszamy z oliwą z oliwek. Na patelni podsmażamy boczek na chrupko i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Następnie kroimy boczek w małe kawałki i mieszamy z makaronem. Doprawiamy do smaku pieprzem i przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy jajko sadzone. Całość posypujemy płatkami parmezanu i posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekane naleśniki słodko-kwaśne z kurczakiem

Śniadanie u Basi

Zapiekane naleśniki słodko-kwaśne z kurczakiem

Śniadanie u Basi

Do wzięcia! 3x Chusteczki i Płyn do specjalistycznej higieny powiek :-)

"Suche oczy" językiem pacjenta: DEMOXOFT Chusteczki i Płyn do specjalistycznej hig...: W ostatnim poście, o którym pisałam tutaj  mieliście okazję poznać preparaty Demoxoft do profesjonalnej higieny brzegów powiek, zwłas...