Śniadanie u Basi
Łatwy chlebek bananowo-czekoladowy
Dziś przepis na coś pysznego, co idealnie skomponuje się z kawą lub sprawdzi się jako słodkie śniadanie do szklanki mleka na wyjątkowe okazje dla dzieci np. Dzień Dziecka :-) Mowa o słodkim, przepysznym chlebku bananowym z czekoladą :-) 2 duże dojrzałe banany albo 3 mniejsze250 g mąki pszennej60 g cukru50 g czekolady mlecznej50 g masła1 duże jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 szczypta soli1 łyżeczka aromatu waniliowegoBanany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy mąkę, cukier, proszę do pieczenia, sodę, jajko, aromat i sól. Wszystko razem ze sobą mieszamy. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do pozostałych składników chlebka i znów mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach (termoobieg).